Как се пътува във времето на Коронавирус COVID-19? Какво изискват държавите по света? Тема 3

• 47 942
  • 797
  •   1
Отговори
# 285
Официално: Сертификатът за ваксинация ще важи 9 месеца. Официално влиза в сила от 1 февруари 2022 година:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_6837?r=artikellink

# 286
В заповедта пише: Държавата (територията), от която лицето пристига“ е държавата (територията) - начална точка на неговото отпътуване, независимо от престоя, свързан с транзитното му преминаване през други държави по време на придвижването му.
Тоест ако искам да избегна червената зона и направя транзит в държава от оранжевата зона няма да се зачита и началната точка все още ми е червената зона? Дори и да има 1 ден разлика между двата полета?

По принцип да, началната точка си е откъдето си тръгнал, освен ако престоиш по средата 10 или 14 дни.
На практика дали проверяват не знам...

# 287
  • СОФИЯ
Питат. Друго не са проверявали.

# 288
Ще летя от Испания до София през Катания, освен PLF и сертификат за ваксина, не ми е нужно нищо друго, нали. Имам 2 ч престой, но на това летище се излиза и после пак се влиза, няма транзитна зона както на големите летища. Ако някой има повече информация.

# 289
  • BG-DE
За Нидерландия освен тест или сертификат нещо друго иска ли се?

# 290
  • София
https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Netherlands   
Ако отиваш  там от БГ.

# 291
  • Milano
Ще летя от Испания до София през Катания, освен PLF и сертификат за ваксина, не ми е нужно нищо друго, нали. Имам 2 ч престой, но на това летище се излиза и после пак се влиза, няма транзитна зона както на големите летища. Ако някой има повече информация.

Значи не е транзит, а има влизане в Италия.
Трябва и тест - ПСР до 48ч или антигенен до 24ч преди влизане в страната, в противен случай 5-дневна карантина.
И от днес маски тип Ffp2 за всякакъв вид транспорт.

# 292
  • Варна
Здравейте. Ще пътуваме след 2 дни за Турция със самолет, но имаме следния казус. Цялото семейство сме ваксинирани.Дъщеря ми живее в Германия , преболедувала и ваксинирана с една доза преди изтичането на 6 месеца от боледуването. Това при тях е завършен ваксинационен курс.Има си сертификат. Може ли да има проблем при пътуването до Турция? Ще пътуваме от България.

# 293
За Нидерландия освен тест или сертификат нещо друго иска ли се?
Нищо друго не искат,2G сертификат е достатъчно.Нидерландия обаче обявиха пълен локдаун до средата на януари и почти всичко е затворено.

fani щом има сертификат,няма проблем.Колежката ми с немски сертификат е от няколко дни в Турция.

# 294
Да ни е честита новата стара заповед, влизаща от 7 януари, касаеща червената зона:
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2022/01/05/zapov … _04_01_2022-3.pdf
Нещо средно между предната (освобождаване от карантина не по-рано от 72 часа след пристигане на българска територия с PCR тест) и по-предната (сертификат и PCR тест 72 часа преди пристигане на българска територия, в противен случай карантина; неваксинираните влизат само с PCR тест и карантина, а тези без нищо карат пълната такава без възможност за освобождаване) или с други думи, ако искате да пътувате до България, пригответе се да се изръсите с много пари или да стоите под карантина поне 3 дни, в зависимост кога излезе отрицателният резултат от PCR теста. За съжаление червената зона е доста голяма.

# 295
  • софия
Предстои ми пътуване в края на месеца до Белгия. Аз съм ваксинирана, другия пътуващ- не. Ще бъдем там 48 часа. Съгласно новата заповед- аз трябва и PCR и не попадам под карантина там и тук. А неваксинираният- прави PCR, но попада ли под карантина в Белгия и като се върне тук? Надявам се скоро да се отмени...

# 296
За тук - неваксинираният попада под карантина, но ако си е направил в Белгия PCR тест в съответния срок, има право най-рано след 72 часа в България да си направи още един и да чака резултата от него. Ако е отрицателен, карантината му пада автоматично и не се налага да се изпраща на мейл на РЗИ, както беше по-рано.

# 297
  • софия
За тук - неваксинираният попада под карантина, но ако си е направил в Белгия PCR тест в съответния срок, има право най-рано след 72 часа в България да си направи още един и да чака резултата от него. Ако е отрицателен, карантината му пада автоматично и не се налага да се изпраща на мейл на РЗИ, както беше по-рано.
Смятаме на обяд преди вечерния полет за Белгия да си направим PCR, а полетът ни обратно към България е след 48 часа. Предполагам, че няма да е проблем, че тук е направен PCR, все пак валидността му е 72 часа.

# 298
  • СОФИЯ
Подобна идея имам и аз. Ваксинирана съм. В петък ще направя ПСР тук в БГ. Събота летя за Италия. В неделя се връщам и следва да вляза със същия тест.

# 299
  • софия
Може би мамите, които са летели така да кажат дали е ок.
А къде всъщност може да се попита дали това е възможно и откога се смятат тези 72 часа...часът на излизане на теста ли се гледа?

Общи условия

Активация на акаунт