Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

• 24 962
  • 726
  •   1
Отговори
# 195
  • в сърцата на децата <3
Леле, докато ви изчета и са минали модовете с голямата метла 😂

iradkova, ще се справиш!!! 96 килограма не са малко, но не са и толкова много, че да си за бариатрична операция. С физическата активност внимавай да не си прецакаш ставите. Лежащ велоергометър е един от най-удачните уреди, потърси си втора употреба, защото новите са безумно скъпи... Дъмбели за горната част и това е на тоя етап. Има много менюта, но дори да изключиш само очевидно вредните храни и напитки пак е добро начало и ще има резултати!

# 196
Аз също съм показвала изследвания, снимки на измервания с глюкомер споделяла съм постижения и др.
Iradkova, има подобрение, да. Но щеше да е много по-добре (предполагам) без кока кола, печени ядки, изключения всяка седмица и т. н. 🙂
Snow, какво е това лежащ велоергометър? 😃

# 197
Ох, пак съм изпуснала сеира.
iradkova (побъркахме я,горката).
Другите са казали, но и аз мисля да не би да прекаляваш с протеина. Така ми е било, като правих протеиновата (не Дюкан, а стандартната).
Мазнините са необходими в началото за да няма глад и тялото да мине на гориво "мазнини". След това се намаляват леко (в рамките на ВМНВХ палео) за да "гори" собствени мазнини.
Прочети и за кето грип, но мисля не е такъв случая (може и да се лъжа). Друго, което ми минава през главата като евентуална причина  е често похапване и/или малко храна.
dolce , лежиш и караш колело. Аз видях идея от доктор Бубновски и си направих с ластици, които закачих на лоста.

Последна редакция: чт, 21 окт 2021, 20:17 от tania6

# 198
Сещам се и за твърде безсолно ядене...

# 199
Мда, понякога хората правят основната грешка да ограничат и въглехидратите и количествата. Това спъва много. Количествата се ограничават, при нужда, чак след като премине адаптацията.

# 200
tania6, не сте ме побъркали изобщо. Напротив, всички изразени мнения са ми изключително полезни. Пробвах се още от самото начало да се храня 2 пъти на ден. В началото се чувствах изключително добре, но след това започнаха тези енергийни спадове. Иначе сол слагам доволно количество.

Да ви попитам в колко часа най-късно се храните вечер? Аз се опитвам да го правя 2 часа преди лягане. Възможно ли е заради това, че понякога вечерям след 21 ч. да блокирам организма си и да не му давам възможност да се възстановява?

# 201
Аз ям когато съм гладна. Единствено не е добре да се нахраниш стабилно точно преди лягане. Остави си около час. Не мисля, че това би спънало отслабването, по-скоро да не ти е тежко и да ти попречи на заспиването.

# 202
Аз лично вечерям в 18-19 и лягам към 21-22, а заспивам към 23-24ч. Обядът ми обикновено е към 13-14ч.
Все си мисля , че от недостига на витамини може да е спадът на енергия. Не съм минавала през кето грип, но цял живот съм си била месоядна , само ограничих по-строго В, обаче като почнах режима си приемах допълнително витамини, защото бях с дефицити.

# 203
  • в сърцата на децата <3
Долче,

Позицията е различна от стандартно колело/велоергометър и освен това масово са за хора над 150 килограма. Е, аз за щастие не съм толкова, но предпочитам да си щадя ставите от далече. А и е адски удобно да въртиш и да четеш книжка или да цъкаш на телефона - километрите се навъртат неусетно Simple Smile

iradkova, вкъщи вечеряме между 17 и 18 часа. Преди години го наложих и сега рядко го нарушаваме. Свиква се. Ям ли по-късно ми е тежко.

# 204
Да, безсолното може да причини проблеми. Изпитано.
А също и по-малко мазнини.
В началото карах на минимално количество мазнини и имах глад често.
Вярно е, че бях новак, въпреки многото четене. Почнах повече зехтин, маслини или масло в яденето и нещата заспаха.
А и след едно ядене на салата с няколко капки зехтин, три варени яйца изпитах страшен глад. Викам си що така. Тия тук ме лъжотят. Ама брат ми ме светна, че трябва да увелича зехтина, а не три капки. И като ви четох, стоплих проблема.
И така си беше. Глада изчезна.
Но имах и след това моменти на глад. Но вкарах много магданоз. За няколко дни се реши проблеми. Някакви липси са били сигурно.
Наистина си трябва време с този режим и в началото трябва много да се пази човек, защото всяко залитане стопира.

iradkova,  аз не одобрявам късното хранене.
Метаболизма се променя и забавя. До 8 най-късно, ама най.
Но все пак ако човек е бил цял ден навън и е гладен, няма начин да не хапне.
Този съвет ми е от много хора и едната ми ендокриноложка го каза. Каза, че няма да ме занимава с медицински термини, но като цяло вечерно време органите трябва да си починат, има процес на изчистване и късното ядене пречи на това.
Според мен и кафенца може да намалиш ако се замислиш. 4 не са ли ти много.
Иначе аз предпочитам на обяд да хапна по-обилно, но вечер по-малко.

Имам познатат на НВ и имаше някакво стопиране с отслабването.
Започна интересна схема на фастове.
1 ден - не закусва
2 ден - не обядва
3- не вечеря
4 - не закусва
Така 9 дни.
Естествено си караше режима правилно. Та си тръгнаха пак нещата.
Иначе беше свалила 20, но имаше още 15 и се дразнеше на това забавяне.

# 205
Snow, такова нещо не съм виждала...😃
А как се справяте с ежедневните задачи и да вечеряте толкова рано? Малката в 17 ч свършва училище, ако се отбием до магазина или друго място и то почти станало 18 ч...
Да, за кафетата щях да пиша и забравих. Чак от 4-5 няма нужда. Или поне може да се пробва как ще е с по-малко. Моите гледам да са до 2 на ден, рядко са 3 или 1.

Последна редакция: чт, 21 окт 2021, 18:50 от dolce miele

# 206
  • в сърцата на децата <3
Долче, ритъмът ни е такъв. Децата ги прибирам в 16:30 максимум, мъжът се прибира към 17-17:15 и е страшно гладен. Ако не вечеряме ще муши боклучки.

# 207
dolce miele, Елора, реших да си записвам какво ям и пия в една таблица и накрая ще споделя с вас и да видим дали не бъркам нещо. Възможно е да има повече протеини, от колкото трябва. Всеки ден ям месо - понякога и за обяд, и за вечеря. Пия магнезий (в началото само по 500 мг вечер, но след обсъждане в групата го вдигнах на сутрин и вечер), пия масло от вечерна иглика сутрин, селен вечер. Спрях витамин Д 2 седмици преди изследването, за да видя реалното ми положение. От днес го почнах отново като пих накуп 20 капки, но ще се коригирам да е всеки ден по 7.

Не се движда достатъчно - основно събота и неделя, когато имам време да изляза да се разходя с детето. Тогава правя по 8-10 000 крачки. През седмицата съм на стола пред монитора от 9:30 до 19 - 19:30, понякога 20:00 ч. И това е основен проблем. Ставам до тоалетна и да отида да си взема месо и зеленчуци за салата. Това, което се случваше през тези месеци е следното - успявам да бъда на режима 5-7 дни и след това рязко ми пада тонуса и енергията и почва да ми се спи следобед. При което търся нещо, което да ме вдигне бързо и взимам протеиново барче (уж някое с по-малко въглехидрати) или пакет бадеми или кока кола без захар (така достъпна в офиса!!!). И след това пак 5 дни на режим без отклонение и пак рязък спад в енергията. Не зная дали това е нормално, може ли да се пребори, трябва ли човек да съумее да остиска на този енергиен спад, ако след това ще премине? Изпадали ли сте в такова състояние?

Относно водата - гледам да я пия по-равномерно разпределено през деня. До момента съм на литър и половина и продължавам. До лягане ще съм изпила 3 литра вода, но дали е достатъчно при положение, че пия по 4-5 кафета на ден?

Ще ви досадя още малко след няколко дни като опиша какво съм хапвала и пила за този период.

Благодаря ви за вниманието!

П.П. Това са изследванията от преди 1 година, които ми бяха назначени. Има подобрение определено

Скрит текст:
Тия неща дето ги почерних ми направиха недобро впечатление, не че едно по едно са фатални ама си се трупат и те спъват по малко всяко...
- Магнезий няма лошо и да не ти е наведнъж щом така си решила, но казваш че пиеш доста кафета, гледай да има време между тях че иначе не го усвояваш толкова. И май и заедно с витамин Д не се вземаха също ами по различно време.
- Движението е проблем, неактивните мускули са по-слабо чувствителни на инсулин. Потърси начин да се раздвижваш всеки ден, ако ще и да правиш по няколко клека когато се сетиш, някаква много кратка но интензивна тренировка дето отнема минутки, петте тибетци или каквото можеш вкара, но направи нещо. Ще се почувстваш и по-енергична като цяло, колкото и отначало да изглежда че нямаш енергия и ще те измори физическа активност.
- Щом караш няколко дни и ти пада енергията толкова, значи нещо в режима ти има нужда от ревизия. Не е нормално да имаш нужда да "презареждаш батериите" по този начин. А и щом това се повтаря постоянно, не мисля че е от адаптацията към ниските въглехидрати. Дай вярно да видим какво и колко ядеш, да не се окажеш просто недохранена.
- 4-5 кафета на ден... познавам само броени хора на които това може да им се размине без последствия. За повечето от нас това си е много кофеин. И може и да не ти се вярва, но прекаляването с него също те прави изморена, освен всичко друго. А ти казваш че пиеш и кола, това ти е още кофеин, трябва да разкараш част от него от ежедневието си. Кола без захар поначало не е за теб де, подсладителите вдигат инсулина без да вдигнат захарта, съответно твоята кръвна захар пада, пада ти енергията, търсиш пак нещо да я вдигнеш... тая въртележка само ти пречи. Зарежи колата и намали кафетата, от опит ти го казвам че аз също прекалявах преди години. Само с кафе де, ама пак много ми беше.

Щом имаш някакъв прогрес до тук, значи си видяла че може. При такъв начин на живот ако нищо не правеше, за 1 година щеше даше по-зле да си. Ако поизчистиш още неща, ще става и малко по-бързо, но си иска време.
Ако така или иначе ще записваш храната (и напитките си - тях не ги забравяй), може да пробваш да ги вкарваш и в някое приложение и да си видиш съотношенията в храните как се движат В/М/П. Доста изводи можеш и от там да извадиш, както и за това дали се храниш достатъчно.  Не прави глупостта да се опитваш и да ядеш прекалено малко или нискокалорични храни, както повечето жени дето искат да отслабнат. Калориите не са ти приоритет а нормализиране на инсулина.
За времето за вечеря аз лично съм с малко особено мнение, не може един и същ краен час за хранене да работи за всички. Прекалено сме различни като хронотип, ежедневие и прочие. Стига да не лягам докато още ми е пълен стомахът, си я считам че е достатъчно ранна вечерята. Аз си лягам обикновено късно и неща от сорта на 5-6ч вечерта ми звучат като обяд, не вечеря Grinning Там всеки си намира кое е подходящо за него.

А въпросната Саксенда най-малкият недостатък в случая е цената от 300-350лв на писалка... Това си е медикамент и то не е шега работа, има сериозни странични ефекти и изобщо не ми е ясно как така я предписват просто за отслабване. На хора с диабет им предписват Виктоза (същото активно вещество и се отпуска по здравна каса та няма и да я плащат) и те се дърпат и не я искат, а хора без диабет да си слагат това е пълна глупост.

# 208
Много зависи храненето вечер от домашната организация наистина и ангажиментите. Още съм в офиса, след малко ще си тръгна и докато мина през магазина, прибера се, приготвя си нещо за хапване, обслужа детето междувременно и пак ще стане 21.

Но ще пробвам с някакво по-малко количество храна вечер, повече магданоз. Днес вече изядох 1 връзка към салатата. Истината е, че не ползвам мазнини или ако слагам зехтин в салатата е не повече от 1 ч.л. Ще взема да вдигна мазнините - зехтин, авокадо. Ще намаля и кафето, но да видим по колко и как, че ми е любима напитка.

Бях се засилила в края на септември да ходя на HIIT, но се отказах. Реших, че ще ми дойде нанагорно такова кардио. Съжалявам, че няма зумба, каланетика или пилатес във фитнеса до офиса. Има канго джъмпс, но ме е срам да ида с тия килограми и да строша обувките Smile

Последна редакция: чт, 21 окт 2021, 19:04 от iradkova

# 209
На този етап и ходене със средно бързо темпо ще е добро начало. Можеш да ходиш пеша до работа примерно, а вечерята можеш да опиташ да подготвиш от предишния ден...

Общи условия

Активация на акаунт