Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

• 25 851
  • 726
  •   1
Отговори
# 360
  • в сърцата на децата <3
Лахезис никой не я е гонил, даже разменихме доста съобщения на лични, включително рецепти и насоки. И според мен за да твърдиш, че нещо Х действа, трябва да имаш или изследвания, или поне някакво категорично доказателство, че работи. Ето, аз споменах, че гастрита ми се е излекувал при вегетарианско хранене, но пък тогава не съм имала ИР. Също така периода съвпада с първото ми осъзнато хранене с чиста храна, махнах преработените и боклучави храни, разбрах какво е глутамат и защо не трябва да ям храни, които го съдържат, палмова мазнина, частично хидрогенирани мазнини... Така че - много е комплексно, но е факт, че вече го няма. Обаче! Сега ако мина на стандартна веге диета... Ще отиде коня у рЯката - не 100, ами 10000%.

Между другото някой яде ли понякога соеви заместители на месото? Не защото трябва да не се яде месо, а заради специфичния вкус. На мен ми харесва и ми липсва, затова понякога си правя соеви шницели със сметана и подправки. Намерих едни (уж по етикет) NO GMO, никак не са лоши.

# 361
Нека признаем, че заглавието на темата е подвеждащо - "ИР и отслабване...". Затова Лахезис предлагаше диети, с които се отслабва. Вярно, много упорито, чак дразнещо спореше, но и на нея ѝ беше каша в главата.
По-коректно е темата да се казва "Как да преборим ИР и да не стигаме до диабет". А отслабването е бонус. Бях изненадана, когато открих темата в раздел "Красиви" и не знам си какво, а не в здравословни проблеми, където я потърсих.
А и да не забравяме, че някои също са опитвали и то с години да решат проблема си с ядене и на въглехидрати. Не са открили режима за два дни, лутали са се и те.

# 362
Скрит текст:
Да де, ама проблем с инсулина не може да се засече вкъщи с глюкомера, за съжаление.
Точно.
Много ме е яд, че никой не ме насочи, още юни , както пусках кръв трикратно, да си бях добавила и инсулина.

Сега няма да пропусна, но с този наплив по лаборатории ще се въздържа за известно време, че толкова мразя да чакам на опашки, че няма накъде повече. Ще вдигна захарта от нерви Joy Иначе имам доста близо до нас лаборатория, но работят до 15 часа, ще изчакам да се натества гражданството и тогава.
Доста стана изписаното в темата и ми убягва дали е така, ама да разбирам ли че юни си правила обременяване с глюкоза и сега се каниш пак да правиш скоро? Много кратко  време е, бих се въздържала не само заради обстановката, не е хубаво да е често.
Не, не съм правила обременяване, защото при рутинни кръвни кз ми излезе 6, 40 и лл ме изпрати за гликиран хемоглобин и трикратно кръв, като ми каза да закусвам , и после да обядвам и те така те .
Тогава ми настръхна козинката, защото зачетох за първи път сериозно за кз, а вашата тема я следях от време на време, защото ми беше интересно как хората обръщат нещата със спорт и режим.
Ако джипито ме беше накарала да направя обременяване, май тогава е бил моментът, за да ме диагностицира, ама не. Само ГКХ и трикратно кръвна . Тогава резултатите ми бяха добри, и в трите чАса,8-12-15 бяха под 5, ГХ беше 5, 70.
Но аз две седмици преди да ходя за пробите направо бях минала само на яйца и мръвки и явно компрометирах изследването, защото и досега ми варират кз и все са над 5.
Гледах си и старо изследване, пак рутинно от 2017 година, и там кз ми е била 5, 66, ама кой да ти фиксира вниманието, като джипито вика , ок си, а и не съм се влеждала .

За Лахето да кажа къде аз виждах проблем -  тази тема е за взаимопомощ на болни, предболни и други хора, които са мотивирани да обърнат здравето си по начина, предложен  тук. Тя обаче не искаше да  приеме този начин на хранене и дори даваше съвети на нови потребители. Малко като да си в клуб на Анонимните алкохолици и хората да се подпомагат да не пият и да си раздават звездички, а да влезе някой новобранец в групата и да дава акъл да се пие по 50 грама понякога, което е пагубно.
Това беше проблемът с нея, че искаше да наложи нейн начин в тема, която е профилирана и достатъчно ясна, с правила и рамки. Все пак, това не е никак безобидно. Иначе , нека да влиза да пита, но тя не искаше да се придържа към този режим. Щом не е убедена, че ще и помогне, няма и защо да си губи времето тук.

# 363
Няма лошо в питането, разбира се. И дамата получи и повече отговори, отколкото очакваше, поне на мен така ми се струва. Това, че не личеше да ги е прочела повечето, е отделен въпрос.
Нейна си работа, макар че естествено че е дразнещо като отделиш време да обясниш и дадеш съвет, опитваш се да помогнеш и после виждаш как всичко това бива отхвърлено защото не отговаря на нечия предварителна представа за нещата. Виждала съм и други хора така, влизат в някаква фаза на отричане на всичко, което не са вече приели до тогава. Едва ли им е лесно и на тях. Кофти беше че това беше придружено с даване на съвети към останалите, а темата е насочена към здравословен проблем, не нещо безобидно. Съвети, които дори на нея не личи да са свършили някаква работа. Тя жената не искала да се лишава, хапвала си локумки всеки ден и не виждала проблем в това понеже не ядяла по много... не се хващам за буквата тук, те останалите неща предимно толкова полезни бяха и те.
Иначе тя и да продължи да пита, съм сигурна че ще продължи да получава отговори тук, доказали сме се с години като доста търпеливи и помагащи в това отношение. Защото и много от нас са получили помощ или поне информация пак тук, за да се подобрят.

Невена, сравнение на Дюкан с ВМ-НВ хранене и твърдение че няма разлика си е смехотворно отвсякъде. Дюкан е високопротеинова и нискомазнинна диета, ако и двете да са нисковъглехидратни...
За глутидите си права, определено не е нещо дето да се предписва с лека ръка, а пък го правят все по-често, по мои наблюдения. И то наблюденията са ми само върху рецепти по здравна каса, рядко бих обърнала внимание когато ги купупват с обикновена рецепта. Оземпик примерно е грубо наполовина на цената на Саксенда, а писалката е за 4 седмици, те са си 4 дози в нея. Ами купуват си ги хората като са им ги предписали. То и много изкушаващо звучи "лечение" дето иска просто един път в седмицата да се убодеш с една мъничка игличка, нали?

За темата както и да се формулира заглавието, всеки ще си го чете както си иска. Може би по-коректно и ясно би било да се пише "Отслабване при инсулинова резистентност", макар че и това не е гаранция. Пак ще има някой който ще прочете само до първата дума. Заглавие дето изброява много режими става дълго и всъщност увеличава шанса за това, поне според мен.

# 364
Започва ли тема с думата "отслабване", ще се видите в чудо Joy

# 365
Е, тя е в подфорум Диети и отслабване, не са ли повечето теми в него така? Grinning Не съм се заглеждала скоро, мятам се в новата тема като се затваря старата и се остави линк, та съседните не гледам как са кръстени, но предполагам.

# 366
Не знам, не знам. За мен си е добре да започва точно със спецификата - ИР, защото и доста гости четат, да е ясно кое е водещото.
Дали пък да не е нещо от сорта - ИР- профилактика, лечение чрез ...дъдъдъ и въобще да липсва това отслабване. В първи пост си пише всичко. То който иска да отслабва с този режим, и без да е болен, ще го постигне. Аз го правих на майтап преди две-три години, като четях само темата за НВ ВМХ  и бях свалила за 3 месеца 4 кила , само изключвайки основните вредители. В тази тема целта е да се подобрим здравословно.

# 367
Невена, като ми дават- взимам, като ме гонят - бягам. Като ме питат - казвам. Непоискани съвети - не давам. Това винаги изиграва лоша шега.
Съжалявам, но аз не съм някакъв психолог-диетик. Имам си своето търпение. Нито ще търпя разводняване с вредни диети.
И много пъти съм обяснявала, но всяко нещо си има граници.
Откъде накъде ще си хабя времето, енергията и нервите за напълно непознати хора, които отричат всичко, което съм постигнала и написала. Че и трябва да се потя да им обяснявам едно и също. Моля ти се.

Сноу, едно време ядях соя. Но разбрах, че е генно модифицирана и вредна. Имало и някакви фитохормони, които били близки до половите.
Та не знам, но преди като я готвех, ми харесваше доста. Като пилешко беше.

Сега какво? И думата отслабване ли да махна? Grinning

Малко като да си в клуб на Анонимните алкохолици и хората да се подпомагат да не пият и да си раздават звездички, а да влезе някой новобранец в групата и да дава акъл да се пие по 50 грама понякога, което е пагубно.
Това беше проблемът с нея, че искаше да наложи нейн начин в тема, която е профилирана и достатъчно ясна, с правила и рамки. Все пак, това не е никак безобидно. Иначе , нека да влиза да пита, но тя не искаше да се придържа към този режим. Щом не е убедена, че ще и помогне, няма и защо да си губи времето тук.

Да, точно така излиза и такова поведение е недопустимо.

Последна редакция: нд, 24 окт 2021, 11:17 от Елора

# 368
Дюкан е високо протеинов и нисковъглехидратен , без мазнини режим. За кратко време и за начало става. Оригиналният протеинов режим е 1 месец. Последната фаза става за хранене доживот.
Аткинс и допълнен по-късно т.нар. Новият Аткинс е ВМНВХ и е отличен за тези,които искат конкретно какво да ядат и колко време тъй като и той е на етапи. Последният етап става да хранене доживот.
Монтиняк почва с нисковъглехидратен етап и постепенно се минава към умерено въглехидратен. Един от "бащите"  на гликемичен индекс. Интересен е за отслабване при хора без здравословни проблеми. Умерен и здравословен режим. Разделя храненията на протеиново-мазнинно и въглехидратно-протеиново т.е. избягване на комбинацията за дебелеене и разболяване: мазнини и въглехидрати. Дълготраен начин на хранене.
Режимите NASH и нюкасълската са нисковъглехидратни и нискокалорични , драстични и краткотрайни, за спешни случаи и/или за начало.

# 369
  • в сърцата на децата <3
Може ли да дам друг "наклон" на текущия разговор 😁 А именно - актуалният в момента въпрос с вездесъщото кисело зейе 😂 Та: правите ли? От къде купувате зелето? С каква сол? В каква пропорция? Правили ли сте дива ферментация кисело зеле и други зеленчуци тип "обща туршия"?
Освен напълно съвместима с режима, дивата ферментация на зеленчуци е страшно полезна за микробиома 😊

# 370
Невена, относно Джереми. Нямам нищо против него. Умен и интелигентен човек. Може и да съм пропуснала някой от постовете му, но не съм срещала да си е сложил стари и нови изследвания, нито да сподели точно как той се храни и с какво.
Също така нямам против да се коментират вегански режими. Стига да е в рамките на допустимия тон, без оплюване на отсрещната страна, с факти и подкрепен личен опит. Защото нека си го кажем. Доста сме си патили от такива режими.

Сноу, преди хапвах кисело зеле. Нямах проблеми. Но нещо не ни се получава като го правим и вече не се занимаваме. Като искаме си правим в трилитрови буркани.
Обаче след операцията нали писах, че започнах да задържам вода и да ми се подуват краката.
Мина бързо, но месеци след това като консумирах кисело зеле, кисели краставици се подувах за няколко дни по-същия начин. И сега ме е страх да хапна такива неща.
Имам кисели краставички. Ще пробвам да видя ще стане ли нещо, може нещата да са се оправили.

# 371
Здравейте и от мен ако ме помните:)
Минавам на отчет за 2 месеца стриктен режим. Поддържам нива на КЗ от порядъка на 5-5.3 през последните 3 седмици и свалени още 2 кг. Не съм пускала кръвни изследвания.Ако правилно съм разбрала трябва да постигна стабилна КЗ под 5 и тогава да направя контролни нали?
Също така възобнових тренировките  - леки силови 2 седмично и 1 път седнично кардио HIIT, че кожата ми беше започнала да се отпуска и набръчква грозно.
Щях да споделя опита си, че се беше дискутирал въпроса относно КЗ и студа - при мен студа сваля КЗ. Аз съм фен на Уим Хоф и правя студови закалителни процедури. Тъй като съм морско чадо всяка седмица влизам в морето за кратко. След това меря КЗ под 5.
Проблемът при мен ще се окаже работата върху психиката. Надявам се физическото подобрение да окаже влияние върху психическото в бъдеще.

# 372
Стана ми студено като те чета Mr. Green
Който може и му харесва, лошо няма. Важното е да помага.
Преди два дни като се къпах ми спря за малко топлата вода и не ми беше много приятно.
Ама знам ли  и аз. Може би трябва психологическа нагласа, но съм пробвала топли и студени душове и не ми е ок хич.

# 373
И още нещо икам да споделя. Тъй като спрях млечни и глутен значително намаляха болките в ставите. Имам тежка травма на коляното, не можех да качвам стълби без парапет и да клякам без опора. И това цяла година. Лекарите казаха, че трябва да си бия по 2 инжекции не помня какво, но стуваха по 500 лв. иначе няма оправяне.
Отдавах болките на грешки в тренировките и килограмите, но май ще се окажат заради възпаление. Когато намалее възпалението си отиват и болките.
Днес съм състояние да бягам леко и качвам стълби без да усещам болка:) И това без инжекции...

# 374
А сирене ядеш ли? Или и него си спряла?

Общи условия

Активация на акаунт