Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ или кето - Тема 42

• 25 942
  • 726
  •   1
Отговори
# 450
  • в сърцата на децата <3
iradkova, пробвай в периода на адаптация (примерно още 3-4-5 седмици) да вдигнеш добрите мазнини. После, когато организма превключи на режим "горене на мазнини", намаляваш плавно, за да гориш собствените, а не тези от храната. Това правя аз и при мен работи - без стрес, без прималяване, без глад.

Относно менютата: това кафе с мляко колко точно мляко има? Защото от голяма чаша мляко с късо еспресо, до дълго кафе с лъжица мляко за цвят и вкус, разликата е огромна. Смени млякото с млечна сметана - повече добри мазнини и по-малко въглехидрати. Освен това засища, не е нужно да слагаш много - лъжица е достатъчна.

# 451
Много ми се струват 4 литра.
Бразилския орех също е много полезен, да си го знаеш.

# 452
Супер резултат, Misery! Да те питам за кафето и сметаната в бурканче - след друскането по-кремисто ли става кафето?

# 453
  • в сърцата на децата <3
Много ми се струват 4 литра.
Бразилския орех също е много полезен, да си го знаеш.
Хич не са много. В този период особено е хубаво да бъде максимално много - супер се отразява при изчистване от задържаните гадости. Като си наложа да пия повече вода кожата ми направо сияе.

# 454
Може би. Сигурно зависи от това колко кг е човека.

# 455
Благодаря за съветите, ♥snow_angel♥!
В офиса имаме 3 вида кафе машини и любимата ми е една Франке А 1000, която прави кафета еспресо, капучино, лате, ристрето и последният да затвори вратата. Хладилниците са заредени с прясно мляко и съответно като ливна, точно това се получава - чаша мляко с късо еспресо.

Като цяло ще гледам да намаля кафето. Вчера си купих авокадо, което мисля да вложа в салатата довечера.

Misery., това със заготовките е много добро предложение. Но при мен не е лесно да се смъкнат килограми. Вчера се измерих на кантара - 97.5 (за времето преди изследванията около 10 дни включих въглехидрати в режима - черен хляб, грах, леща, боб и ето резултата +1.5 кг отгоре).

А за бразилския орех и аз знам, че е богат на селен и е много полезен, но не повече от 2-3 ядки на ден (може да бъркам бройката).

# 456
Здравейте, и аз минавам да се отчета......Този месец може да се каже че почти нямах ПМС Simple Smile)) Като знам колко глупости пих преди....а в правилното хранене бил ключа...Мноооого леко усетих, че ми наближава МЦ, като едната вечер изведнъж усетих някакъв странен порив да си похапна нещо.....та много бързо си легнах...да не мисля за глупости:)))))) Предните месеци по това време преди МЦ се тресях от нерви...Забелязах обаче, че 2те сутрини преди да ми дойде КЗ беше по-висока...6.3...а не съм яла нищо неподходящо, както и бях върнала 0.500 кг......Дали има връзка.... ? От тази сутрин пак съм си на 5.4КЗ....Спрях вече да се бода като луда....само сутрин. Стойностите ми са почти еднакви, и не виждам сммисъл....

И да се похваля и аз какво "хлебче"  спретнах вчера ..
Стандартните: 1с.л бадемово брашно, 1с.л хуск, 1 яйце, бакпулвер, 2-3 капки зехтин, малко сол, чубрица, и имах от предната вечер сварени броколи...та ги надребних в чопъра и добавих от тях 1 с.л в "тестото" ...пекох го 3,5  мин в микровълновата...стана чудесно Simple Smile))

iradkova...аз имам същият проблем с кафето...т.е млякото в кафето Simple Smile  2 пъти го спирах тоттално....аама умът ми все там......сега си позволям по 1 и гледам да не е сутрин на гладно/първо пия чай/......както казаха другите самото мляко е проблема.....

# 457
Аз ако не пия много вода през деня, се будя с пресъхнало гърло през нощта, та съм свикнала май доста вода да поемам принципно. Ще включа и бразилски орех!

Рейче, става точно лато капучино с много пяна в него. Иначе стои отгоре сметаната и някакси не се смесва с кафето. Преди правех същата схема с кокосовото масло, но там дори и с раздрусването мазното си остава на повърхността. Аз преди бременността бях само на чисто дълго кафе, сега ми св разхлопва сърцето, ако го пия така, както преди. Та са двечки в лошия случай - едно сутрин и едно следобед.

# 458
Благодаря за съветите, ♥snow_angel♥!
В офиса имаме 3 вида кафе машини и любимата ми е една Франке А 1000, която прави кафета еспресо, капучино, лате, ристрето и последният да затвори вратата. Хладилниците са заредени с прясно мляко и съответно като ливна, точно това се получава - чаша мляко с късо еспресо.

Като цяло ще гледам да намаля кафето. Вчера си купих авокадо, което мисля да вложа в салатата довечера.

Misery., това със заготовките е много добро предложение. Но при мен не е лесно да се смъкнат килограми. Вчера се измерих на кантара - 97.5 (за времето преди изследванията около 10 дни включих въглехидрати в режима - черен хляб, грах, леща, боб и ето резултата +1.5 кг отгоре).

А за бразилския орех и аз знам, че е богат на селен и е много полезен, но не повече от 2-3 ядки на ден (може да бъркам бройката).
Безмислено и вредно е да правиш обременяване  при тези кила.
Вече си правила. Нещата са ти ясни. Може да направиш като станеш 65.
Хем си натоварила организма си с в, хем после глюкозата.
Обременяване съм правила веднъж като ми се установи ИР.
Мислела съм да си правя за да видя как са нещата, но не виждам смисъл да си товаря организма.
Че аз си знам. Ще покажа подобрение, няма как.
Но тази глюкоза пак ще ме върне малко назад. С операцията преживях достатъчно.
Имам и още няколко мижави кила за сваляне.
Ясно е, че пазенето е до живот.

# 459
  • Paris, France
Мisery, и аз се будех със сухо гърло. Витамин Ц много помага, още повече когато липсва глюкоза. Добре е, че кантарът върви надолу, но трябва да следиш талия. Съжалявам  че не измерих моята в началото, но тогава не знаех това, което зная сега. Като установиш хубав резултат на ехография за омазняване, това ще е лимита на талията, над която не бива да допускаш покачване. Тогава ще си все още ИР, но ще имаш референтна стойност за обиколка на талия. Много диабетици отслабват на тегло и така се разбира, че са болни. Те, обаче свалят мускули от бедра, ръце и задник, а коремът им си седи.

Махнах кантара. Седи в мазето и го качвам само лятото и вече даже не го качвам след Коледа. Талия меря всяка седмица. Кантарът може да ти покаже невярно, в зависимост от хранене, изпита вода, ПМС. Сантиметърът е по-щадящ ....... за психиката.

За Стевията- не е неподходяща за всеки с ИР, а за склонните към хиперинсулинемия. Ако проблемът е глюкоза нетолерантност с висока КЗ, но без висок инсулин, то Стевията е напълно ОК. За Азара стевията си  е неутрална, ако не и полезна. Стевията е натурален подсладител, който се употребява от векове от индианците в Андите. Само дето те явно не бълват инсулин като повечето от нас.

iradkova, отслабнах успешно с 15 кила, което беше трудно, предвид че не бях над 65 или 70 кила без да махам прясно мляко. И аз пия много кафе и тогава не можех да го пия без захар, камо ли без мляко. Първите 4 кила ги свалих на кафе със захар и мляко, бррррр. Сега го пия чисто. Аз почнах да го пия със сметана, но не ми харесваше. Пробвах бадемово, кокосово мляко. Ми не е същото. Ако слабееш, можеш да пробваш да пиеш едно кафе с мляко, после едно без и така. Сега не ми липсва, честно. Можеш да правиш млякото на пяна. Слагам в буркан и в микровълновата. После тръскам. Ти имаш машина за разпенване. Визуално изглежда повече и някак си ме задоволяваше. Гледай първото и последното кафе да са с мляко. По-успокояващо е. Не е фатално както захарта. Вече ако не слабееш можеш да променяш. Като се сложих на 500 калории дневно махнах млякото, но знаех, че е за 5 или 10 дена. После сама почнах да си налагам дни без мляко и естествено го махнах.

Суровото зеле всеки ден не е много добре.

Не виждам листни зеленчуци.

Маслото ми се вижда много, защото и в сиренето има, но ако отслабваш, чувстваш се Добре няма причина да променяш режима, за да има какво да промениш ако влезеш в застой. Докато сваляш е добре да ядеш, даже повече.

Да включваш грах, леща, боб докато си почти 100 кила е супер глупаво. Връщаш се назад с месеци. По принцип за ОГТТ се мисли чак като се свали излишното тегло и се стабилизира поне 3-4 месеца. Често сменяне на начин на хранене не е добро при ИР. Всякакви зареждания с ВХ, бобови, минаване на ВВ режим са излишно връщане назад. Да качиш 1.5 кила като проядеш ВХ не е фатално, а нормално, защото се пълниш с глюкоза, която задържа вода. Грам глюкоза държи 4 грама вода. Затова и отслабваме до желаното тегло -5 кила.н

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 16:04 от Nevena Virolan

# 460
Misery, браво за свалените кг! 🙂 А това кафе със сметана в буркан...кафето горещо ли е?
Iradkova, в 100 мл/гр мляко има 5 гр въглехидрати. 🙃 400-500 мл и си вече с 25 гр вгх за деня само от кафетата с мляко...А и кой знае дали добавяш по 100 мл мляко в кафе, може да са повече. Ти всъщност мериш ли го по някакъв начин или така го преценяваш "на око"? 🙂 Трябва да намалиш кафетата, млякото, а и засега не ти препоръчвам често да ядеш печени червени чушки. По-добре сурова червена чушка (сурови ще изям 1-2, а печени мога и много повече). Печените може да не влияят добре на КЗ и инсулин.
Нещо напоследък започнах да предпочитам топлото кафе чисто, без сметана. С мляко повече бива, но гледам да не слагам. И понеже си разтварям нес кафето в 2 чаши напоследък. В едната си правя фрапе със сметана, евентуално и малко мляко, на стайна температура, а в другата го правя горещо и чисто- слагам по-малко кафе в двете чаши, отколкото обикновено слагам в едно кафе, защото заради желязото гледам да намаля малко и кафето като количество. Та разтваряйки кафето в повече вода се залъгвам и минава номера. Обаче днес се излъгах да добавя сметаната в горещото кафе и....бррр...някак ми е странно така докато е топло. 😅

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 14:37 от dolce miele

# 461
  • Paris, France
Кафето със сметаната или млякото, направено в микровълнова е горещо, разбира се. Като студентка си разпенвах млякото и сметаната в микровълновата, но и кафето си правех там. Сега пак там го правя.

За кафето с мляко кафе трябват чаша или буркан и цедка. Сипва се малко смляно кафе, студена вода, разбърква се и се слага за около 2 минути в микровълнова, но всяка микровълнова е различна и може да изкипи ако сложената вода е по-топла, примерно. За 300мл чаша слагах за 2 минути в 1000 ватовата ми микровълнова, но чашата не е пълна догоре. Трябва да се тества. Сега слагам за 130 сек в 800W и чашата ми е около 250мл. Вадите, чакате минута и е готово за сипване. Ако докато направите ганаш, сметани и млека е поизстинало го връщате за 20-30 сек в микровълновата. Ако искате кафето да е на цветни слоеве и трябва да го наливате върху обърната супена лъжица след сметана и млека, то първо прецеждате през цедката в друга каничка или чаша, защото няма как да поставите цедката на вече препълнената с пяна чаша, в която ще го сервирате. С останките от смеленото кафе си ексфолирам кожата. Може да се сложи в саксия на обичащи кисела среда растения.

За нес кафето е ясно - стопля се вода в микровълновата  сипва се кафето и се разбърква, но вкусът е леко различен и ги няма ползите от флавоноидите в истинското кафе.

За млякото - трябва чист буркан с чиста капачка, която да го прави херметически затвотрен, че иначе може жестоко да се изгорите. Сипва се мляко до максимум една трета от височината, загрява се до горещо, слага се капака и се завинтва много добре. Аз слагам и в найлонов плик за по-сигурно. Енергично се тръска буркана, така че да влезе въздух. Става най-добре с около 2% мазнини мляко. Отваря се буркана и със супена лъжица се обира само пяната или се излива цялото. Моята тогавашна миялна беше мъничка и затова често пиех направо от буркана 🥳, може и със сламка.

Става и със сухо мляко, но се топли минута, разбърква се и се дотопля. Прави се по инструкциите на кутията сухо мляко. И с такова за деца съм правила, че в Англия е субсидирано и евтино. Пак става.

Ето показано млякото:

https://m.youtube.com/watch?v=N4leislQVGA

След като си купих ръчен пасатор, започнах да разбивам с една тънка приставка за пяна, нещо като диск беше и направо в чашата или буркана. Става и с пасатор с диск, става и с миксер.

Ето доста ефектна напитка, приготвена без машина за кафе.

https://m.youtube.com/watch?v=IjWVAaxnErU&pp=QAFIAQ%3D%3D

Пак в младостта ми си правех кафето като англичаните  - топля вода в микровълновата, вадя, сипвам нес кафе и разбърквам. Добавям захар (шегувам се, но е възможно за гости, за свекърва 🤩) и разбърква. Наливах студено мляко, направо от бутилката в хладилника и можех да започвам да го пия. Майка ми щеше да припадне като видя, но свикна.

Сега първото ми кафе е арабика с малко робуста, смляно, за 2 минути сутринта в МВ. Вадя, прецеждам и пия. Понякога му доливам мляко.

Обезмасленото прясно мляко е силно инсулиногенно. Ако се ползва такова се хапват маслини, нещо мазно или се добавя сметана.

# 462
Здравейте, бях на ендо за да проследя щитовидната жлеза. С ВХ (зеленчуци и горски плодове, някакви сурови ядки) до 50 грама дневно (не нетни, а и доста често са по 20 гр.) и дефицит от 1200 кк съм от края на май месец. Свалени 15 кг. след първоначалната вода от 2 кг. Захар и инсулин не съм пускала днес, че тая лаборатория изследва и за ковид и чаках час права, а и то няма смисъл, на гладно инсулина си беше сравнително нисък и преди режим. Беше 7, септември стигна 4.8. Кръвната захар ми е 5.8 час след натоварване. На гладно никога не е надвишавала 5. Планирам да си взема домашна машинка да видя при хранене какво става, но той инсулина на първи час ми е гигантически (близо 90 или 100 по спомен) та тази захар не знам колко да ме успокоява.

Ендокриноложката ми се зарадва и похвали, попита за режима на хранене и каза да си продължавам, но без дефицит. Не мисля, че талията ми е ок все още, чакам приход и ще видя дроба за затлъстяване и ще направя някой глад ако има проблем там. 55 кг съм сега, но съм нисичка, та ако само коремните тлъстини разкарам би било супер. Целила съм 80-90 грама протеин дневно и макар и трудно изкючения са дните, в които не ги достигам, та ми се струва, че съм си запазила мускулите.
Щитовидната на ехограф е добре. Стойностите също са се подобрили. Май месец TSH беше 2.5.

Само кой ми яде желязото не мога да разбера - бях го вдигнала до 20, от септември до сега някой го изял пак. Не знам къде ще ходя, два пъти имам изкаран ковид и всички бързо бързо - от това е.

Дано е полезно за някого. Явно тялото ми приема добре начина на хранене, поне жлезата, която ме притесняваше не се е влошила, хем и зелениши ям доста.

# 463
Браво за резултатите!
Желязото наистина може да е заради изкараните инфекции. Другите показатели от железния панел как са?
За коремчето и малко упражнения, не си писала правиш ли.

# 464
Nevena Virolan, благодаря много за изчерпателния анализ.
Сега точно за обяд си взех микс от бейби зеленолистни - марулки, рукола, бейби спанак. Добавих зелена чушка и краставица. И почнах да дъвча бавно. Тъкмо си помислих Елора, ако ме види дали ще е доволна Smile

Имам възможност от кафе машините да си правя еспресо макиато, което си е еспресо с пяна. Май това ще ми е плавния преход.

Благодарение на вас, чак преди малко допих двойното еспресо от сутринта с мляко, което си направих като дойдох в офиса и на това ще си остана за днес.

Alcarin, и при мен беше подобно нещо с щитовидната. Юни месец TSH ми беше 2.5, а сега след 3 месеца ниско въглехидратен режим падна на 1.15. Страхотен резултат за килограмите!

Общи условия

Активация на акаунт