Раждане в МБАЛ ВИТА - тема 9

• 65 814
  • 1 036
  •   1
Отговори
# 135
Кога се оставя почерпката? При самото изписване ли? То тогава лекаря може и да не е на смяна. Или на лекаря при следващ преглед, а за акушерките при изписването?

# 136
Оставих на екипа, когато ни изписваха на жената, която слезе с мен. Лекарят е трудно да е  в отделението понякога точно по това време, може на по-късен етап. Така или иначе има прегледи в последствие.

# 137
Кога се оставя почерпката? При самото изписване ли? То тогава лекаря може и да не е на смяна. Или на лекаря при следващ преглед, а за акушерките при изписването?
И аз това исках да попитам и също така какво взимате. Предполагам бонбони, букет може би.. някакъв алкохол. Може би ми е малко тъп въпросът 😀, но идеята ми е да не е малко само едни бонбони и някакъв алкохол..

# 138
и двата пъти ми се наложи престой +2 дни извън планираното (1 път заради бебето, 2 път заради мен)

почерпката я поръчах за деня на изписването (защото така или иначе в движение се разбираше за “оставането”) -за екипа в отделението - торта и напитки безалкохолни/алкохолни (последните да си ги консумират , когато имат повод по разни тържества -тяхна преценка)

В моите представи раждането е екипна дейност и почерпката е за всички. Вече работата е такава, че са на смени/заместват.. и трудно може да се улучи кой кога. Но ще се зарадват със сигурност на жеста към целия екип.

ПП: по спомен изписванията стават преди обед, а вашето АГ може да е ангажирано с др раждане или с прегледи на кабинет. Ако сте избрали някакъв жест към Аг, по-добре го отложете за прегледа, който следва след раждане - така е по-спокойно като обстановка, а не във вихъра на изписването 🌼)

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 17:36 от fotokod

# 139
Почерпката за екипа се оставя при изписването. Иначе аз веднъж оставих в деня на изписване едно нещо за докторката и пред мен го надписаха и защипаха с телбод. Добавиха и моето име и стаята, в която съм била. Съвсем скоро роди моя близка приятелка, и беше много разочарована, че почерпката е отишла цялата в неонатология (мисля, че съм споменавала за случката в предишен пост). А тя единствено от детското отделение беше разочарована. Акушерките от родилното са и помогнали с информация за кърменето, как да храни бебето, през колко време, какво да прави с гърдите. Те са били и тези, което са отговаряли на повечето и питания, свързани с бебето. Така, че...надписвайте си кое за кое отделение е , защото бебето го сваля акушерката от детско и съответно отива там.

# 140
Почерпката за екипа се оставя при изписването. Иначе аз веднъж оставих в деня на изписване едно нещо за докторката и пред мен го надписаха и защипаха с телбод. Добавиха и моето име и стаята, в която съм била. Съвсем скоро роди моя близка приятелка, и беше много разочарована, че почерпката е отишла цялата в неонатология (мисля, че съм споменавала за случката в предишен пост). А тя единствено от детското отделение беше разочарована. Акушерките от родилното са и помогнали с информация за кърменето, как да храни бебето, през колко време, какво да прави с гърдите. Те са били и тези, което са отговаряли на повечето и питания, свързани с бебето. Така, че...надписвайте си кое за кое отделение е , защото бебето го сваля акушерката от детско и съответно отива там.
Това за двете отделения не го знаех и съответно не бях надписала почерпката, но тя отиде за акушерките от родилното и много се радвам за което, защото от неонатологията бяха много зле във всяко отношение. Първо никой нищо не показва относно кърменето, а само как се сменя памперс и как се къпе бебето. Второ, акушерката при изписването ми беше от неонатология - доста груба жена, която ми обясни как се водило изписването - вземаш си багажа от стаята и не се връщаш в нея повече, отиваш в тяхното отделение с бебето, долу те чакат близките, които дават дрехите на детето и твоите. Така и направих - дадох си багажа на една сестра и тя ми донесе дрехите отдолу, но тази от неонатологията нито дойде да ми помогне с мъкнене на сак и бутане на бебешкото легло до тяхното отделение, нито после имах възможност да се преоблека в дрехите, които ми бяха донесли, защото тя преоблече само бебето, а аз си бях облякла дрехите, които имах от постъпването- как иначе да изляза от стаята??... та дали само при мен така се е получило или аз не съм разбрала реда не знам... отделно като слизах с нея в асансьора и видя почерпката, която бяхме проготвили, но която взе една друга сестра, която помолих да слезе заедно с нас, най-нагло ми заяви -“ама нали знаете, че тук сме две отделения”, демек, че щяла почерпката да отиде само за едното, а не и за тях...

# 141
Е това е нагло 🤣 Може да си груб, да не показваш нищо, да не си отзивчив, ама после почерпка искат 🤣 Ако раждам четвърто, (което не влиза в близките ми планове), ще надпиша, че почерпката е за Родилно отделение.

# 142
Здравейте,
Скоро ми предстой раждане във Вита и исках да попитам, понеже знам, че сега няма никакви официалности по изписването, как протича то? На вратата подават бебето на бащата само или ....? Как почерпката стига до отделението? И всякакви такива подробности.
Благодаря предварително! Simple Smile

# 143
  • Замък сред облаците
Последните 10 поста са само по този въпрос, вземете да ги прочетете.

# 144
Последните 10 поста са само по този въпрос, вземете да ги прочетете.

Не видях нито един с конкретния ми въпрос за бащата.

# 145
  • Замък сред облаците
Неонатологичната сестра слиза с майката и подава бебето на бащата при рецепцията където е на централния вход.

# 146
Понеже виждам, че в темата се коментира следене на бременност, не препоръчвам доктор Чорбова в случай че имате някакви проблеми или въпроси. Вероятно е чудесен избор за безпроблемно протичаща бременност, но имате ли оплаквания и въпроси, отговаря с половин дума набързо и ви изпраща.от кабинета за две минути (със събличането и обличането). Забрави да ми каже че трябва да се запиша за фетална морфология, а аз бях чела че тя прави и не с притесних, но за всеки случай си запазих и във Фемина. После ми каза че нямало проблем да я направя в 17та седмица (1ва фетална). Буквално се държи така все едно бърза да те изгони от кабинета и да те отметне. В началото мислех, че просто не казва повече отколкото е нужно, но когато имах оплаквания и имах нужда от обяснения или насока - буквално стана груба. Не съм имала преглед при нея по-дълъг от две минути, и цялостното и държание ме накара да се чувствам така все едно сама трябва да мисля за всичко и да се чудя не пропускам ли нещо. в

Една приятелка беше раждала при нея и ме предупреди, че е рязка, (от самото раждане беше доволна), но моето впечатление беше че е по-скоро незаинтересована. Разбира се може просто да не съм и била симпатична, но лично аз предпочитам лекар, който си гледа работата без пристрастия.

# 147
Здравейте! А какво ви е мнението за д-р Щърбанова? Наложи се да я посетя, тъй като само тя имаше свободен час (като изключим д-р Чорбова), но ми се иска да видя и вашето мнение относно бременност.

# 148
Понеже виждам, че в темата се коментира следене на бременност, не препоръчвам доктор Чорбова в случай че имате някакви проблеми или въпроси. Вероятно е чудесен избор за безпроблемно протичаща бременност, но имате ли оплаквания и въпроси, отговаря с половин дума набързо и ви изпраща.от кабинета за две минути (със събличането и обличането). Забрави да ми каже че трябва да се запиша за фетална морфология, а аз бях чела че тя прави и не с притесних, но за всеки случай си запазих и във Фемина. После ми каза че нямало проблем да я направя в 17та седмица (1ва фетална). Буквално се държи така все едно бърза да те изгони от кабинета и да те отметне. В началото мислех, че просто не казва повече отколкото е нужно, но когато имах оплаквания и имах нужда от обяснения или насока - буквално стана груба. Не съм имала преглед при нея по-дълъг от две минути, и цялостното и държание ме накара да се чувствам така все едно сама трябва да мисля за всичко и да се чудя не пропускам ли нещо. в

Една приятелка беше раждала при нея и ме предупреди, че е рязка, (от самото раждане беше доволна), но моето впечатление беше че е по-скоро незаинтересована. Разбира се може просто да не съм и била симпатична, но лично аз предпочитам лекар, който си гледа работата без пристрастия.
Ами аз затова започнах да ходя при нея чак сега в 7мия месец,въпреки че бях започнала да я посещавам още първото тримесечие.  Продължавам да си ходя и при другата ми лекарка, защото др Чорбова си е малко студена и резервирана . От друга страна пък ми хареса, че др Чорбова веднага ми пусна ПКК, урина и микробиология, защото другата лекарка, при която ходя все се налагаше да и напомням, въпреки че е мн загрижена при проблем и винаги може да те успокои.  Достатъчно заинтересова беше др Чорбова при самия преглед- попита ме какво пия, имам ли оплаквания и кога са правени изследвания последно. Влезна в кабинета с усмивка и ме попита как се чуствам. След като и изпратих на имейла изследванията ми ( и двата пъти) отговори в рамките на деня. Така, че моето впечатление е , че си върши работата. Също така от моя приятелка знам, че винаги си вдига телефона, което също е доста важно. Наистина ако имате много въпроси и сте притеснена няма да ви успокои, просто си е такава. Но аз също бих препоръчала да я посетите накрая в последното тримесечие. Не бих си проследила цялата бременност при нея. Понякога имам нужда да задам повече въпроси и някой да ме успокои.

# 149
Да, аз не казвам, че не прави някои неща правилно, при мен също в началото ми пусна микробиология и ми харесваше че директно ти вписват следващите часове. Но после пък забрави и феталната, и да ми пусне урина при завишено ЦРП (не ми беше пускала), просто защото много бързаше да издиктува на сестрата какво да ми изследва. При оплакване, което ме тормозеше много, отсече ми то може да е от много неща,и изобщо при такава скорост на прегледа, човек дори и да е гений, няма как да не пропуска неща, особено когато имаш вече човек с тромбофилия и оплаквания, за които му казваш - може да е от много неща.  Конкретен пример - умирах от жажда, и се опитах да и обясня, и преди да успея да и кажа че пия над 6 литра вода на ден, тя ме отряза с думите - "Никой не ви е забранил да пиете вода". Не успях да довърша - просто си намерих друг лекар, който сам разпитва и отделя време - там обаче се отделя време и се чака и се чувствам в сигурни ръце, доколкото е възможно. Просто в един момент усетих, че не и се занимава, и се задоволява с абсолютния минимум - ехографа и айде. Разбира се, всеки има собствен опит, но аз доста време се опитвах да я оправдавам, защото като цяло мразя да се правя на по-умна от лекарите - но ако някоя бременна жена се чувства притеснена, има оплаквания и не получава отговори на конкретни въпроси, може би ще и е от полза наистина да си избере друг лекар. Или поне да е някоя склонна да преглъща резкия тон, и ако трябва да отвърне на Чорбова с нейния, за да получи информацията, от която има нужда.

Но вероятно в ражданията е наистина добра и не бих искала да разубеждам някой, който вече е доволен, може би е и въпрос на намиране на общ език. Аз като пациент с проблеми наистина нямах желание обаче да се "боря" и малко доста се бях поизнервила.

Между другото - наистина е на разположение по имейл и по телефона - по имейл отговаря с по една дума обаче. По телефона често е изнервена Simple Smile Тоест усещането от прегледите - бързай че времето ти изтича  есъщото.

Ами аз затова започнах да ходя при нея чак сега в 7мия месец,въпреки че бях започнала да я посещавам още първото тримесечие.  Продължавам да си ходя и при другата ми лекарка, защото др Чорбова си е малко студена и резервирана . От друга страна пък ми хареса, че др Чорбова веднага ми пусна ПКК, урина и микробиология, защото другата лекарка, при която ходя все се налагаше да и напомням, въпреки че е мн загрижена при проблем и винаги може да те успокои.  Достатъчно заинтересова беше др Чорбова при самия преглед- попита ме какво пия, имам ли оплаквания и кога са правени изследвания последно. Влезна в кабинета с усмивка и ме попита как се чуствам. След като и изпратих на имейла изследванията ми ( и двата пъти) отговори в рамките на деня. Така, че моето впечатление е , че си върши работата. Също така от моя приятелка знам, че винаги си вдига телефона, което също е доста важно. Наистина ако имате много въпроси и сте притеснена няма да ви успокои, просто си е такава. Но аз също бих препоръчала да я посетите накрая в последното тримесечие. Не бих си проследила цялата бременност при нея. Понякога имам нужда да задам повече въпроси и някой да ме успокои.

Последна редакция: сб, 15 яну 2022, 16:45 от gushka

Общи условия

Активация на акаунт