Раждане в МБАЛ ВИТА - тема 9

• 66 085
  • 1 036
  •   1
Отговори
# 300
Да ви кажа, две раждания имам в база 1 и едно в база 2 преди пандемията. И тогава не беше много нормално положението със свижданията. Постоянно се звънеше на вратата на отделението и някакви хора ходеха цивилни по коридорите (мъже, жени, стари, млади, дори бебета в колички вкарваха някои приятелки на родилките явно....), да ти е неудобно ти самият да излезеш по нощница за нещо. Имаше определени часове за свиждане, които имам чувството, че само моят мъж спазваше. Другите кой когато му хрумне идваше. Каквото и да решат, ще го разберем, но определено трабва да има контрол... За мен е неадекватно отново да се върне това положение. Може да се помисли за вариант таткото веднъж да види бебето, но някакво безподобно точене през целия ден, без никакво съобразяване с определените часове е безумие.  До тогава, кой където прецени да си ражда.

# 301
Съгласна съм, очевадно е че  хората не се съобразяват хич и на самодисциплина не може да се разчита. Според мен,ако положението се пооправи, може да разрешат към лятото, но пак трябва да има някакъв контрол -бърз тест/ pcr. Все пак отделението е пълно с родилки след операции, новородени . Аз бих предпочела здравето на детето ми  и моето да е максимално защитено, отколкото таткото да е при мен всеки ден. В крайна сметка говорим за няколко дни, но всеки има отделни приоритети.

# 302
За мен пък е безумно в родилно отделение да се разхождат бащи, баби и прочие… Дано тази практика се запази и след пандемията. Все пак става въпрос за място с новородени и родилки. А на вас с таткото нищо няма да ви стане за 3-4-5 дена…

# 303
А ако си в самостоятелна стая къде е драмата бащата да може да влиза? Така е в цял свят. Защо да трябва да седя като в затвор? Пет дни, ако си с първо бебе е много време, не е за подценяване психическото състояние. Иначе за влаченето на цялата рода и приятелки в днешни времена и аз съм против, но бащата е друго нещо.

# 304
Едно време също не е имало свиждания, не е имало и мобилни телефони, вайбър, месинджър, и т.н.. Съгласна съм напълно със Sevillana и mexicana__. И все пак, зная, че консенсус по този въпрос не може да има. Всеки има различни разбирания и приоритети. Все си мисля, че самостоятелната стая осигурява удобството да сте сама, да няма други хора, да не се съобразявате с друга майка, която може да е по-бъбрива, да не ви допадне чисто енергийно, да хърка докато спи, да си ползвате сама банята, а не да се струпвате с близки и роднини и да си правите каквото си искате, щото сте си платили 200 лв.отгоре.
Bubolita88, няма драма, вие правите драма, че не можете да издържите 3 дни без мъжа ви.
П.с. Първият път бях във ВИП стая. Е, скука е 🤣

# 305
Мисля че, когато платя близо 3000 лв. може мъжа ми да дойде в стаята. Това са търговски дружества все пак. Иначе някои майки по принцип си гледат децата сами, не е драма и в болницата да са сами. Никой не е коментирал събиране на родата в стаята.
И да, по соц време не е имало свиждания, защо да не вземем пример.

# 306
Таткото си е татко, според мен редно е да бъде допуснат да си види детето. Знам че и в повечето държави ограниченията в родилните не са толкова строги дори и по време на ковид.

# 307
Bubolita88, това е болница на първо място... Болница, в която стерилността и здравето на хората са приоритет,особено след 2-годишна пандемия  в която ни направиха луди от мерки, маски, тестове и т.н. Вие познавате ли хора,изкарали КОВИД с отрицателни антигенни тестове и PCR ?! Както и да е, вие плащате 3000 лв. и може и ягоди с шампанско да пожелаете,  все пак това са търговски дружества 🤣 А и тези ПОЧТИ 3000 лв. да ви изброя ли какво покриват или ще си прочетете във фактурата?! Да, плащате тези пари, но отивате с джапанки, четка за зъби и зарядно. Всичко друго ви е осигурено и: избран от Вас лекар, раждане, упойка, медикаменти, храна, вода, консумативи, престой, всичко за бебето, приятна атмосфера, самостоятелна стая, баня и тоаетна...Тук мисля да преустановя спора. Като гледам няма шанс да станем на едно мнение по въпроса, а и не зависи от нас така или иначе.

П.с.мисля, че в предния си коментар, съм написала, че може да се помисли за това таткото да види бебето. НИкой не е коментирал родата да се събира, но РОДАТА СЕ СЪБИРАШЕ, КОГАТО АЗ РАЖДАХ и ако се допусне пак свиждане, РОДАТА ПАК ЩЕ СЕ СЪБИРА.
И да си призная  повече ме вълнува въпроса с кърменето и какво ще се случи с тази инициатива.

Последна редакция: сб, 05 мар 2022, 21:05 от Анонимен

# 308
В София отдавна не може да се говори за никакви мерки, животът е точно като преди. Медицинският персонал е масово неваксиниран и именно той представлява огромен риск, а не таткото, с който до вчера така или иначе сте били контактни.
Това са болници, създадени единствено с цел печалба, в което няма нищо лошо, ако получиш нещо повече като услуга и адекватно отношение. Може по адекватен начин да бъде направена организация за свиждане с бащата.
Ако става въпрос просто да родя някъде, където да лежа с една -две хъркащи жинички в стая и акушерки да се държат с мен като в средата на 80-те, това мога да го получа безплатно в която и да е болница.

# 309
Родих първото си дете в края на октомври миналата година, когато имаше строги мерки, зелени сертификати и т.н. Присъствието на бащата след раждането щеше да ми е от огромна помощ, не само емоционална, но и чисто физическа. Мисля, че това е нещо базисно и съвсем в реда на нещата. Не е каприз, не са “ягоди с шампанско”.  Тук трябва да знаете, че със съпруга ми не сме неразделни, не става дума за това че не бих издържала 3-4-5 дни без него. Това са особени и специални обстоятелства и изолацията от най-близкия човек не допринася с нищо положително. От друга страна, както персоналът дебело подчерта около 100 пъти, имаше голяма натовареност и нямаше никаква възможност да се реагира адекватно на нуждите. Тоест щом самите те осъзнават, че не могат да си вършат работата пълноценно, би било супер да се даде възможност на някой друг да им я свърши и да помогне.

И друго нещо си мисля. Както бях описала преди в темата, с мен се държаха изключително грубо. Вярвам, че такова отношение никога не биха си го позволили пред друг човек.

# 310
Да де, това което за някои е лиготия, други го говорим от горчив опит. Аз родих първото си дете с инфекция и трябваше да останем по-дълго в болница. Същевременно имах проблем с гърдите и медицинският персонал по всяко време, в което минаваше ме увикваше как, ако не се справя ще направя мастит и ще си остана в болницата. Единственото което ме успокояваше бяха точно свижданията на мъжа ми и по мое мнение, както е на много места в Западна Европа трябваше да може да остане, при положение, че така или иначе с нищо не ми помагаха, а аз трудно ставах от леглото.

# 311
ГоспоЖИ, казах си моето мнение... Нито от мен, нито от вас зависи това. И да се разрешат свиждания, надали ще стоят мъжете Ви по цял ден. То ще е САМО за да видят бебето. Но както казах и по-напред, разрешат ли САМО виждане на бебето, ще стане САМО цял ден (нещо като бодигард, доколкото разбирам) и САМО родата 🤣 След като там са били груби и сте недоволни, има още доста частни болници (СЛАВА БОГУ), които ни навирате в очите, че пускали бащи. Ами супер, нали това търсите, значи всичко е наред. За всяка болница, си има пациенти. Да не се повтарям, но 3 пъти съм лежала за раждане и 2 пъти за задържане в рамките на последните 8 години. Такова отношение не съм срещнала, напротив...Може би очакванията ми са били други. Ако Ви се чете, потърсете...В някой от постовете си съм описала престоя си с друга майка, която беше буквално смешна с капризите и наборсученото си държание. Ставаше ми неудобно на мен, която нямах нишо общо, просто обитавахме една и съща стая. Sunnyyy, прочела съм ти коментарите за раждането, съжалявам, че си се чувствала така.

П.С. Разбрах мнението Ви, както и вие моето. Наистина очаквам коментари, които да потвърдят или не информацията от линка относно промените.

# 312
А някой следи ли се при д-р Корсачки? Знам, ч има договор за израждане във Вита, но не е в редовния има екип, смисъл външен лекар е. Чудя се това дали би повлияло по някакъв начин на престоя и отношението...

# 313
  • Sofia
Раждала съм два пъти във Вита и веднъж съм правила аборт там. И трите престоя бяха преди Ковид.
Тогава разрешаваха присъствието на бащата малко преди секциото, колкото да ми помогне да се настаня, малко след секциото (минути), колкото да ни види след операцията и после САМО в часовете за свиждане (общо 2 часа за деня), след това го гонеха ако все още е там. През останалото време бях сама. Да, можеше да помогне с нещо за тези два часа, но после...
Така че сега и да разрешат присъствието на таткото, не вярвам да бъде нещо по-различно, освен ако не са си променили политиката.

# 314
Аз родих наскоро във Вита и за всички, които тепърва ще раждат също ще споделя накратко моите впечатления, които са основно положителни. Преди това бях чела тук няколко негативни коментара, които естествено малко ми повлияха и затова и аз искам да споделя нещо позитивно за всички четящи и все още очакващи. Като разбира се всичко е субективно и най-вече зависи с каква нагласа и "кошница" тръгваш. Аз не разглеждам болницата основно като търговско дружество, а като място, чиято цел е да осигури безопасно и адекватно раждане и чак след това идват останалите "екстри".

Ще се опитам да не е много дълго.

Прием - всичко мина много гладко, през нощта през спешния вход. Дори охраната ме впечатли, че беше наясно, че ако са ти изтекли водите се остава в болницата и напомни да му подам багажа Simple Smile Самия прием се падна при така обсъжданата тук акушерка Бойка Димитрова, за която имаше май и негативни мнения. Аз не мога да кажа абсолютно нищо лошо, сложи ме на тонове, попълнихме подробно всички документи, настани ме в стая, донесоха ми даже още посред нощ вода и превръзки.

Раждане - мина много ддобре. Това разбира се е субективвно, зависи от еекипа, който сте си избрали, от това какъв е конкретно вашия случай и т.н. фактори, но като цяло пак абсолютно нищо лошо не мога да кажа. Всички от лекаря през акушерките и анестезиолога бяха много внимателни и постоянно наоколо, по време на самото раждане ме насърчаваха и ми даваха указания какво да правя. Като цяло няма какво повече да се желае.

След раждане - раздвижиха ме сравнително скоро след около 5-6 часа, но в общи линии и аз се чувствах добре, доколкото е възможно, тъй като си боли като те поотпусне упойката. Поисках си обезболяващи свещички за първата вечер, за втората прецених, че нямам нужда и не я ползвах. Бебчето също минават от неонатология да го донесат да го видите за кратко и го отвеждат за първата вечер. През останалите дни си е при вас през деня като го взимат само за визиитации, баня, ваксини и т.н. Нощем остава при тях освен ако не изявите желание да е при вас. Аз предпочетох да си почина тези 2 дни.

Стаи - аз бях в двойна стая, която е съвсем нормална като условия, банята също е добра. Не мога да сравня с ВИП стая, тъй като не съм била. Кошчетата се изхвърлят по няколко пъти на ден, стаятаа и тоалетната се почистваха по веднъж.

Консумативи - в общи линии разполагате с всичко - нощници, еднократни попивателни чаршафчета, превръзки за родилки, чаша, вода, памперси, мокри кърпи, малка хавлиена кърпа, тоалетна хартия, сапун, душ гел. Сапуна и душ гела са тип хотелски, така че ако предпочитае може да си носите ваши малки травъл опаковки. Като цяло целия персонал е претоварен, но от родилно почти веднага се отзовават ако нещо ви е свършило. От неонатология обаче действат по-бавно, т.е. ако ще искате паамперси, мокри кърпи, чувалчета, дрешка или нещо трябва да се обадите възможно най-рано. Мокрите кърпи оставят в мострени пакетчета по 10 бр., което е много малко за 2 бебета и постоянно трябва да се напомня да оставят още или да си ползвате тези, които ще ви дадат в подаръчните пакети. Това постоянно напомняне за памперси и мокри кърпички е малко изнервящо, но в крайна сметка не се е случило да останем без и да няма с какво да сменим децата, така че всичко е ок.

Храна - била съм в различни болници, мога да кажа, че тук храната става за ядене за разлика от другаде и аако не сте претенциозни не е необходимо да си носите. Сравнително разнообразна е като изключим закуската, порциите са нормални. Предвидили са достатъчно голям интервал, в който да се случват храненията, така че и да кърмите бебчето, когато донесат храната, пак ще имате време да се нахраните.

Визитации - една от родилно и една от неонатология. Всички лекари от родилно са много свестни, отговарят на всякакви въпроси и притеснения. От неонатология също, в сравнение с предишното ми раждане в друга болница, тук не се налага да им вадиш думите с ченгел, обясняват за бебето, казват кога са сложили имунизации, ако има нещо по изследванията, отговарят на въпроси.

Административни въпроси - организирани са като една сестра минава да запише бебето, т.е. не е необходимо да обикаляте никъде. Също ви носи документа, с който да се разплатите при изписването на регистратура.

Кърмене - е тук вече ме загубиха. За мен е второ дете. Първото ми е изцяло кърмено на поискване, чела съм доста по въпроса и съм понатрупала "стаж". Мога да кажа откровено, че някои от препоръките, които дават не са ок. Там изобщо не съм спорила с никой. Но на всички, за които това е първо дете и не им потръгва или не са уверени, препоръчвам след изписването да си направят консултация с нормален консултант по кърмене или поне да прочетат книгата на Хедра, която може да им е от помощ.

Изписване - ако на визитация ви кажат, че вие и бебето сте ок за изписване, се обаждате на близките ви и когато те са в болницата започват изписванията след 11:00 ч. Има сестра от родилно, която ще ви свали багажа и ще вземе от таткото дрешките за изписване. Обличате сте и когато сте готови отивате в неонатология да облекат бебето и с акушерка слизате до долу, където го предава на таткото Simple Smile

Неща, които да имате предвид:
- Носете си голяма хавлия и крем за подсичане за бебето
- Може да си вземете 1-2 резервни нощници, въпреки че дават когато поискате, но аако ги сменяте по-често може да предпочетете да имате някоя ваша под ръка. Също техните са с връзки отпред, което не е особено удобно за кърменето
- Носете си сешоар, ако ще си миете косата
- Стаите са леко хладни въпреки централния климатик, който не е изключван. Може да си вземете клинче и жилетка или суичър. Това си е сериозен недостатък определено и ако във ВИП стаите е по-топло сега бих избрала ВИП само заради това, но нямам идея дали и там е така. Ако са еднакви условията според мен няма смисъл, защото още към 2-я ден ставате нетърпеливи да си ходите и ако няма с кой да си обелите и една дума е тегаво. Това пак е до лично усещане и предпочитание, естествено.

Свиждания - няма. За мен е идеално така. Единственото, което би могло да се подобри е действително да се даде възможност на таткото еднократно да види бебето, ако трябва предварително с направен тест, но предполагам ги е страх и няма да бъде разрешено скоро. По принцип не разрешават дори да си занесете багажа до долу при изписването, т.е. веднъж напуснете ли родилното, няма влизане обратно. Мисля, че не е лоша практиката да няма свиждания, дано да се запази и след пандемията. За таткото би било хубаво да види бебето, но поне на нас не ни е било и такава голяма драма, второ дете ни е, така че нямаме усещането, че сме пропуснали някакъв свръхсантиментален момент, след това сме постоянно заедно Wink

Не стана кратко, но ако имате въпроси, мога да допълня Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт