ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 3

• 37 844
  • 743
  •   1
Отговори
# 540
  • В светлината на слънцето
mmm, явно доста деца минават през такива автори. Аз точно в гимназията пък открих Кафка. Grinning

# 541
  • София
Благодаря, за отговорите.
Обмисляме го дълго за децата и за мъж ми, тъй като срещнахме заразата. Мъж ми доскоро си следеше антителата и едва преди седмица сложи 1ва доза, въпреки че все още имаше стотици според теста.
Ако важеше за преболедувалите да е само една като бустерна, сигурно би било ок за него (ще видим колко са станали като се тества), но ще довърши цикъла, няма избор. Само аз сложих пролетта, но защото бяха на границата да не ги отчете теста.

aunt Ogg, моите уж нямат алергии, само към ухапвания от неизвестни насекоми правят.
При за баткото се опитахме да разберем към кои, но само лека форма на хистаминова излезе при тестванв преди планова операция (допълнително тестваха и насекоми) . Препоръката бе да пие Ксизал 5 дни преди нея. Преди това му правиха операция по спешност и не вярвам да са го тествали (едва ли е имало време, а и не съм сигурна анестезиологът колко бе в час дали не бе поел част от това което не давал на другите пациенти... само се молех да го събудят след това успешно).
На приятелка със сериозни алергии казаха да пие 3 дни каквото принципно взима и на 4тия ден да отиде за ваксина.

Последна редакция: сб, 06 ное 2021, 20:53 от Desem

# 542
  • София
Desem, моите нямат никакви проявени алергии. Не са тествани, само локална упойка им е слагана. Но антиалергичните намаляват общата реакция. Може и да помагат, може и да не. Не вредят за 1-2 дни и им дадох.

# 543
Моят има алергия към липов прашец и към два вида антибиотик. Аз имам алергия към нестероидни възпалителни  от рода на нурофен и индометацин. И двамата не сме пили нищо преди ваксинация. Наборът първа игла я понесе без никакви оплаквания, на втората вдигна температура 37.5 вечерта и нищо повече.

# 544
при алергия ми казаха три дни предварително да пия противоалергично.

# 545
Аз съм с 3 много тежки алергии - от две едва ме спасиха: към амопен и ваксина против бяс. Третата ми е към бадеми. Но нищо не пих преди ваксината.

# 546
  • София
Аз съм с 3 много тежки алергии - от две едва ме спасиха: към амопен и ваксина против бяс. Третата ми е към бадеми.
Това ме навежда на една мислА ... Ако човек е направил анафилактичен шок след някаква ваксина в миналото си, кой, дали и как проверява/тества компонентите  и дали няма сходства в съставките, че и с тази да се случи нещо подобно. На практика няма как да се направи подобно изследване и сравнение, тъй като пълното съдържание на сегашните ваксини е фирмена тайна и не се предоставя на хората.
Само си разсъждавам "на глас" Thinking

# 547
  • София
Ако човек е направил анафилактичен шок от каквото и да е, не само ваксина, и е оживял, не си слага никакви ваксини повече. Изобщо нищо, което не е абсолютно животоспасяващо- козметики, лекарства, екзотични храни, перилни и почистващи препарати…Ако се налага лечение някакво, упойки и т.н, се прави под лекарско наблюдение, по възможност в болница. Имам познат с много тежко автоимунно заболяване, който получи документ, че не бива да се ваксинира. Ще питам дали са му искали тест на летището, не знам какво представлява всъщност това удостоверение.

# 548
Чак до шок не съм стигала с кучешката, но съм с тежки последици. До шок бях след амопен. Но когато се стигна до кучешката и казах, че имам към амопен, ме пратиха да ме тестват за алергия. Оказа се, че имам и към нея (вероятно към някоя от съставките в нея, не съм задълбавала). Но ухапването ми бе по лицето, тоест близо до мозъка. Събраха се куп лекари в 1 градска (тогава там биеха тези ваксини) и взеха решение да ми ги сложат под лекарско наблюдение. След всяка стояхме с мм в болницата поне час да чакаме нещо да се случи. Тогава тези инжекции бяха 21 и се биеха в корема, около пъпа. Не направих шок, но коремът ми стана на едни синьо-лилави твърди възли. Това отмина, но в рамките на няколко месеца качих рязко над 40 кг, които не мога да сваля и до днес по никакъв начин. А с бадемите се случи последните години. Бях изяла една шепа и още същия ден взе да ми съхне гърлото (като при разболяване), после започна да ми лепне езика, трудно взех да преглъщам, езикът надебеля и едва говорех. Но това се разви не изведнъж, а в рамките на 24 часа. Веднага ми светна, че нещо не е наред, но мислех, че съм хванала някакви гъбички в устата. В този ден освен бадеми друго не бях яла. А никога не съм имала проблеми с ядките. Когато отидох на лекар, гърлотк ми се беше свило толкова, че отворът за дишане беше колкото сламка (така бях след амопена, но по-тежко и бързо - бях започнала да посинявам, когато реално ме спасиха). Биха ми инжекция след бадемите и се оправих. После правих изследване и се оказа алергия. Лекарят (алерголог) ми обясни, че след определена възраст развитието на полиалергии се среща често. Сега внимавам с бадемите - до 10 ми е нормата. С толкова нямам проблем, над това количество не може. Та всичко това го разказах още при първата игла. Нас ни бодоха от т.нар. втора вълна - след лекари и учители. Имахме лекар в кабинета, който каза да изчакам малко, провери състава на ваксината (Модерна) и ме успокои, че няма проблем. Това беше. Съставите на всички ваксини се знаят, даже и аз ги четох после, че ми стана любопитно  - има ги публикувани на съответните им сайтове. Не знам защо се коментира и то само в бг, че са голяма тайна.
И не, след шок или проявена силна алергия към определено вещество, не спираш да живееш, просто внимаваш и стоиш настрана от конкретните алергени. Говорила съм не с един и двама алерголози по този въпрос, защото касае живота ми, не се информирам от нета. Просто в някои ситуации ми правят предварително тест (конкретно при първото раждане заради епидуралната и наскоро заради едни тежки зъбни неволи).

Ето ви “тайния” състав на ваксините.
https://portal.ct.gov/Coronavirus/Covid-19-Knowledge-Base/Vaccine-Ingredients

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 07:08 от lulumba

# 549
И при нас няма никакви анкети по повод тестове. Нали засега е само за малките.
Иначе и аз имам алергии, установени към някои упойки / Диазепам и още 4-5/, а детето направи тежка уртикария след прекарана скарлатина. Знам, че в Александровска болница правят някакви тестове на алергии към състава на ваксините.
За депресия, нямаме време, от работа, всеки уикенд на вилата да оправим двора и така.

# 550
Да, точно в Александровска се изследват алергии. Дъщеря ми като малка направи алергия след ухапване от насекомо. Кожата така й се удебели на мястото, че стана като гьон и взе да расте и се зачервява. Изследваха я и до 5-годишна възраст пътувахме с урбазон в сака. Но при малките тези алергии се израстват за щастие. Сега няма никакъв проблем с гадинките.

# 551
  • София
Аз съм с много откачени алергии. На 10 в Стара Загора (на гости у  леля) щях да умра от ягоди. Сега хапвам, но по малко и често ми се случва след това около седмица да си имам гърлобол и да ми пада гласът. Днес ям нещо без проблем, утре от кафето се подувам.
Средното и малкото дете са така. Уж се израствало. Наборът кара всеки грип със зверски обриви, кашлици и болки в корема (педиатърката твърди, че е от обривите по всички тъкани). При малката е същото - насекомо и всякакви консерванти. На СПА не ходим заради нея - няма начин да я пуснем в обществен басейн - седмици сред това е с масирани обриви, сърбеж, кашлица, лош апетит. В градината имат басейн само там нямаше проблеми, до тази седмица. Питах, не са променяли препаратите и концентрацията, обещаха ми допълнителна проверка. Засега я спрях от плуването, но ако наистина не е проблемът там, значи организмът пак е реагирал на нещо, което се усилва от плуването. Утре сме на лекар. Ще видим.

# 552
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
след дългогодишни лечения и доказване на грешните диагнози заведохме Горинич на тест за алергии. платихме за почти всичко (баща му съвсем умишлено пропусна котки и кучета).
резултатът - умерена към силно изразена алергия към всички изследвани групи Sad
най-странни и необясними за мен бяха вълна, перушина, но не пера, цвета на спанака...
за радост изглежда, че всичко отшумя и от години не е правил реакция към нещо.

# 553
Гадно е това с алергиите, но има начин да се държат под контрол. Аз имам едно картонче само за амопена, което е винаги с мен, защото там наистина положението може да бъде фатално и то за кратко време.

# 554
  • София
Много страшно звучат тези алергии момичета, дано никога повече не стигате до сериозни реакции. Маги, при децата вероятно се е предало наследствено 🙁
Наборката като бебе беше направила алергична реакция към един АБ, после към нурофен, но сега се е налагало да й давам нурофен и не е имало проблем.
Съпруга ми имаше алергия към парацетамол, аналгин и аспирин - подуваше се и се зачервяваше целия. Затова и рядко пиеше лекарства. Спомням си докато лежеше в хематологията, над леглото му бяха сложили една голяма табела към кои лекарства е алергичен. Веднъж идва една сестра и му слага нещо в системата, а аз междувременно питам какво е. Тя изнервена, че й се бъркам в работата, троснато ми отговаря: “Парацетамол, нали има температура..” Такъв скандал й вдигнах, а тя като се усети си счупи краката да бърза да слага урбазон.

Общи условия

Активация на акаунт