ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 3

• 37 843
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
  • В центъра на моретата
Оф, от снощи съм се заровила да чета за алергична реакция към цинк. Водих дъщеря ми. на козметик. След първия път препоръчаха да си третира лицето със Зинерит с цел терапия срещу акне. Три, четири дни, след като започна да се маже, започна да я сърби цялото тяло - без обриви. Спря да се маже с него, съответно спря сърбежа. Вчера пак ходи и им казах, че се е получило така, смениха мазилото с друго, което се приготвя в аптека. Като се върна от козметик вечерта пак я засърбя всичко. Започнах да мисля, че проблемът не е в антибиотика, а в цинка (и двата препарата имат цинк). Но пък от друга страна й давам цинк на таблетки и нищо не й става от тях. А в терапията на проблемна кожа в повечето козметични продукти има цинк.
Иначе, девойката има много сериозна алергия към ухапване от комари и паяци. Това ме накара да я изследвам за пчели, оси и доста други твари. Алерголожката каза, че може да не направи алергична реакция след ужилване, но след години да се появи такава.

# 556
  • София
За протокола - никакъв посттравматичен стрес нямам от НВО, нито от Короната. Имам си хоби - шия гоблени. Когато ми е криво, си купувам нов гоблен или аксесоар за хобито. Кеф ми беше тия дни като получих за РД стан за гоблени. Приятелка ми подари парфюм, аз си самоподарих още два. Занимавам се и с други неща - днес например ще си отделя време за цветята.

Какви? За станчетата, де. Аз имам един, който изобщо не можах да ползвам - някак... не се получаваше както очаквах - голям, ама все пак панамата е по-широка от него и както и да навия краищата се получава... ами, не добре изпънато. И един стенд за кръгъл гергеф, в момента с него шия. Но пък си взех лупа наскоро - голям кеф, по-голяма, отколкото имах... Ако не е удачно тук може и на лични, опитвам се да разбера дали аз нещо не съм направила като хората преди със стана...

Скрит текст:
Скрит текст:
На кой му пука, че от "интензивните" 10, 9 не си тръгват на собствен ход от болницата. Sad
Като гледам анархията в работата, .... имам дежа ву, случва се това което се случи миналата година.

Ако не друго, ще оправим в държавата недостига в пенсионната система.
Ще разчитаме на Еволюцията и естествения подбор ....Angry

Скрит текст:

Недей, че който изкаже това предположение безсмъртните идват и го изяждат с парцалите... Нашите родители без друго са ненужна тежест за тях. Важното е свободите им да не пострадат и да не ги занимават с нищо... а, да, и по новините да дават само розови прасенца и лъснати бебенца, никакви лоши неща, да не вземат да се депресират.

Въпрос за ваксинирането на децата:
Покрай ваксината взимаха ли нещо противосъсирващо?

Не, не съм му давала нищо, а е момче (по-голям дял са страничните ефекти при момчета, отколкото при момичета, и при двата вида са сравнително малко на брой - с/о тези от преболедуване, но при срарнение момчета - момичета момчетата дават повече отклонения). "Истински" противосъсирващи В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ!! - те не знам дали изобщо се купуват без рецепта, де - а неща от типа на аспирин / антистенокардин по-скоро по начало не е добра идея да се дават на подрастващи... особено без конкретна нужда. Честно казано, ако, не дай * се налага, приемането на аспирин протект преди това няма да направи никаква разлика в състоянието - няма да има никакъв ефект - а хепарин и подобни... сещаш се, после ще се чудиш кое откъде е дошло, абсурд. Да не говорим, че страничните ефекти (потенциални) от хепарина са... хайде да не пиша сега, да не стресирам някого, ама просто недей, излишно е. Ако вдигне температура можеш да дадеш някакво температуропонижаващо - след като я вдигне, не предварително. Моята лекарка ме накара - МЕН, не детето - да вземам аериус - но това само понеже по начало имам алергични реакции с изява астма към разни неща. Казвам го в смисъл, че явно могат да се комбинират. И с валериан може - отново при възрастни го препоръчваше, ако се страхуват от инжекцията, не за деца.
За статистиката, и двата пъти (двете дози) Врячо вдигна температура - о/о 37.2 - 37.4, но изглеждаше температурен - в смисъл с лъснали очи, отнесен. И спа - отново и двата пъти, заспиваше едва ли не в късния следобед - 5 - 7 ч. (нормално не заспива преди 12.30 - 1 през нощта), на сутринта нямаше нищо.

Това ме навежда на една мислА ... Ако човек е направил анафилактичен шок след някаква ваксина в миналото си, кой, дали и как проверява/тества компонентите  и дали няма сходства в съставките, че и с тази да се случи нещо подобно. На практика няма как да се направи подобно изследване и сравнение, тъй като пълното съдържание на сегашните ваксини е фирмена тайна и не се предоставя на хората.
Само си разсъждавам "на глас" Thinking

Това не е вярно, свободно достъпна е информацията, погледни тук: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s& … bJyJPvA7g086WISXA - пълната информация, на български език, най-подробно.
На стр. 28 са описани помощните вещества.
Проблемът не е в липсата на информация - може би на прекалено голямото изобилие на информация, която много хора (НЕ визирам теб в случая! принципно) нямат нито време, нито желание, нито пък са в състояние да прочетат, осмислят и филтрират смисленото / важното от "пълнежа".
Но пък хора с алергии, убедена съм, са го прочели преди да решат да си я поставят. Понеже вероятно по принцип четат тази информация за всеки нов медикамент (или храна), който / която решават да ползват - поради предишния си опит с проблеми... Сигурна съм в това, понеже аз самата го правя - не е забавно, но е наложително. Уви. И това е просто за хората с алергии към разни неща - не за онези с толкова тежки алергии, че да са имали анафилактичен шок някога в живота си.

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 16:12 от katiABV

# 557
  • София
Заек, това го бях забравила. Наборът е с непоносимост към цинк. Като беше бебе стана страшно от бебешките кремчета, които са с цинк. Тогава ползвах само едно, което беше предшественик на сегашната павловича  маз, с нищо друго не можеше да се третира.

# 558
  • София
Знам, че в Александровска болница правят някакви тестове на алергии към състава на ваксините.

Това беше допреди няколко години, докато закриха клиниката по Алергология и дерматология към АБ. Ако знаеш сега къде се правят ще съм много благодарна да науча, наистина бих искала да знам...

ПП st. Dobri, аз май имам неговата колекция... И дървесина. За мен пък това беше най-учудващото... забравила съм точно каква.

# 559
  • В светлината на слънцето
Аз последно се тествах в Александровска, но вярно - мина време оттогава. Обаче на ежегодните пресконференции на алерголозите продължават да дават за контакт именно кабинети и лекари там (и се правят въпросните тестове).

По повод акнето - най-най-горещо ви моля: не лекувайте този кожен проблем при козметик, а идете на лекар-дерматолог. Особено, когато става дума за деца. Най-голямата грешка е това. Точно вчера правих интервю на тази тема с една доцентка. Ако не се вземат правилните мерки навреме, проблемът може да се задълбочи. И третирането на кожата невинаги е правилното решение. А козметиците обикновено точно това правят  и действат малко на принципа проба-грешка. Между другото един от медикаментите, които лекуват проблемно акне е един от антибиотиците, които се приемат при ковид (азакс по-точно). Но се пие по определена схема и то назначена от лекар. Схемата за акне няма нищо общо с тази за ковид.

# 560
Дерматолозите как лекуват акне, което не е на бактерилна основа? Понеже аз нямам наблюдения нито те, нито козметиците да се опитват да разберат причините за акнето. Стрелят напосоки с тежката артилерия.

# 561
Дъждец, не е задължително да стигат изобщо до тежка артилерия. Но все пак са лекари, които могат да преценят акнето по-добре от козметик, изкарал един курс някъде си.
По принцип акнето е възпалително заболяване на хормонална основа. Възпалението води до себорея и хиперкератоза, които са причините за гадните черни и бели точки, и пъпки. Тогава вече идва ред на бактериите, които образуват папули и пустули. В повечето случаи дерматолозите започват с правилно почистване на кожата, за да регулират себума и да се избегне възпалителния процес. Прави се със себум регулиращи продукти, а не с инвазивни терапии, каквито обикновено предпочитат козметиците, защото при тях има бърз уау ефект, но лошо развитие в дългосрочен план. А себум регулиращи продукти има във всяка аптека. Тежка артилерия се включва при много, ама много крайни случаи. И обикновено лечението е комбинирано и с психолог, защото става дума за депресивни състояния, провокирани от вида на кожата.

# 562
  • В центъра на моретата
Водила съм детето на дерматолози за проблемна кожа - и двамата дадоха антибиоти за пиене.  Не съм й го давала. Кожата й не е тежко засегната. От това, което виждам, след козметична процедура има видима разлика - лицето й светна. Водя я при медицинска козметичка, която се занимава само с това.

# 563
Е, то нали и аз това казвам. При козметична процедура има наистина уау ефект и всички са супер доволни. Но проблемът под кожата остава и се връща регулярно, понякога за цял живот. Аз лично бих се доверила на лекарите, не на козметиците. На конференции на какви неща сме се нагледали, просто си нямате идея.
Разберете ме - казвам го с най-добри чувства, защото искам да помогна.
И още нещо - козметиците имат нужда от доволни клиенти, които да се върнат при тях. Идеята тук е във върнат. А дерматологът лекува и с това проблемът приключва. Да не говорим, че много малко козметични процедури и материали, използвани в терапиите, са подходящи за деца. Добрите козметични клиники рядко приемат деца между другото и ако го правят е за неща, които се броят на пръстите, и има един минимален лимит от навършени 18 години. Изключение са леченията, касаещи живота и качеството на живот.

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 17:27 от lulumba

# 564
Ама аб за пиене е точно тежката артилерия и съм сигурна, че в едно 80% от случаите акнето ще се върне след това. Навремето на дъщеря ми все й изписваха кортикостероидни кремове за атопичния дерматит. Никой не се е задълбочавал от какво може да е. Важното е да се премахне набързо симптома.
Не защитавам козметиците. Мен ме е страх да водя детето при такива заради хигиената.

# 565
Дъждец, разбирам те много добре. Но от лекар до лекар има разлика. Щом от вратата почва с аб, следва да ти светне лампичката и да търсиш второ и трето мнение. Вчера доцентката (в петък де), с която говорих, това подчерта - първа стъпка почистване на лицето (със себум регулиращ гел и/или мицеларна вода, купени от аптека - тези продукти винаги са със зелени опаковки, това е отличаващият белег). Успоредно себум регулиращ крем (в никакъв случай кортикостероиден, а от същата серия като почистващите). Следва търпение и последователност, защото промяната не става изведнъж - първият ефект почва да личи едва след 2 седмици, а цялостният - след поне 2 месеца. Каза още, че най-голямата грешка е нетърпението и като се види, че няма бърз ефект, веднага да се мине на друг продукт. А така не се дава възможност на първия да подейства, отделно се натоварва и кожата. Тя лично е против аб, ако не се налага.

# 566
Мерси за инфото, Лу! А може ли да препоръчаш продукти за почистване и крем?
Моята ще я водя на профилактичен и ще ползвам случая да питам, но ще е чак като поспаднат бройките.

# 567
  • София
Аз последно се тествах в Александровска, но вярно - мина време оттогава. Обаче на ежегодните пресконференции на алерголозите продължават да дават за контакт именно кабинети и лекари там (и се правят въпросните тестове).

Благодаря! Ако ти попадне някога по-конкретна информация ( в смисъл - в коя клиника се извършват в момента) - ще съм благодарна за информация (надявам се никога лично да не ти е нужна... на мен също... но е полезно да се знае).

# 568
Кати, щом обявят дните за проверка на алергии, веднага ще дам знак. Май някъде напролет ги правеха. Сега покрай ковида, ще видим как ще е.
Дъждец, моята дъщеря в момента ползва дермо серията на Eucerin Dermopure и много добре й се отразява. Преди това ползваше La Roche Posay - Effaclar. Странно, но на нея някои от дермо продуктите на Bioderma не й понасят, както и някои на Avene. Мицеларната вода на Bioderma й е ок. Явно е до кожа. Доцентката това каза - трябва да се научи да чува кожата си. Ако започне да става твърде суха например или реагира със зачервявания, с нещо друго нетипично, значи не е това продуктът. И много добро почистване сутрин и вечер.

# 569
Лу, благодаря! Ей това с почистването още се боря да става два пъти на ден.

Кати, четох, че тестове се правят вече в клиниката по дерматология в Александровска. Не е проверено, но го мернах като коментар в групата за Ваксините.

Общи условия

Активация на акаунт