ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 3

• 37 856
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
За упражненията на Норбеков съм чувала, че са много полезни, но не сме ги правили. През ваканцията май ще трябва да ги започне.
Дъщеря на приятелка с.миопатия като моята около минус 4, практикуваше упражненията на норбеков . Почнеше ли ги сериозно очите се подобряваха след определено време. Поспреше  ли ги от мързел или за ваканция, нещата се връщаха на изходна позиция. Накрая реши, че  ще кара с лещи. Каза че никой няма да има такива сили и нерви да го практикува нонстоп.

# 526
  • на Мелмак
Да, с упражненията е така. Преди повече от 15г съм ги правила, свалих, спрях и пак качих. И на мен ми се пътува. Гледам екскурзии Grinning

# 527
За протокола - никакъв посттравматичен стрес нямам от НВО, нито от Короната. Имам си хоби - шия гоблени. Когато ми е криво, си купувам нов гоблен или аксесоар за хобито. Кеф ми беше тия дни като получих за РД стан за гоблени. Приятелка ми подари парфюм, аз си самоподарих още два. Занимавам се и с други неща - днес например ще си отделя време за цветята.

За гласуване в анкетата - тя се изпраща на родителски профил и ако детето не знае паролата на родителя, няма как да гласува. Раеално погледнато чисто юридически обаче гласуването за навършили 14 години трябва да е от ученика със съгласието на неговия родител. Как на практика става това - незнам.

Имам клиентка, учител по литература в гимназиален етап. Тя е на мнение, че при големите ученици ще има хаос с тестуването, който на практика ще изяде един учебен час. Както каза, във всеки клас има по едно или няколко зрънца, които ще съботират процеса с "Госпожо не успях", "Госпожо нещо стана, може ли нов тест" и прочие. Отделно на това никой няма яснота тези тестове, съдържащи биологични отпадъци как ще се изхвърлят и къде ще се съхраняват до евентуалното им събиране с екарисажен транспорт. По нейно мнение и учителите не са много очаровани от новите им вменени функции, независимо , че обещават да им ги заплащат. Както каза, ако искала да учи за лаборант, щяла да учи, но тя е учител и иска да работи и да и плащат за това, за което е учила. 

П.П. Със закъснение - честит рожден ден на всички рожденници. Да са живи и здрави!

# 528
Тестовете се събират, завързват се в чували, съхраняват се в малко помещение, до което деца и учители нямат достъп, докато се отнесат от някаква фирма, която ги изгаря. Пишеше го някъде из насоките.

Децата на приятелки в Германия бяха на 9г миналата година и цяла година се самотестваха в училище. Тази също продължават. Не вярвам нашите да са по-глупави, че да не могат да се справят.

# 529
  • София
За гласуване в анкетата - тя се изпраща на родителски профил и ако детето не знае паролата на родителя, няма как да гласува. Раеално погледнато чисто юридически обаче гласуването за навършили 14 години трябва да е от ученика със съгласието на неговия родител. Как на практика става това - незнам.
В известието в Школо при нас изрично е посочено,че гласуването е възможно само през профила на ученика.
Скрит текст:

И аз съм на мнение, че ще се справят и малки и големи с тестовете. Все пак за да се направят не е необходимо да имат две висши 😁
За това, че ще има такива ученици, които ще саботират процеса, учителя може спокойно да го изгони и да му пише отсъствие. После нека да обяснява на родителите си, защо има отсъствия и следващия път ще си помисли дали ще се лигави.
Не знам в другите страни дали толкова се обръща внимание на тестването, но тук при нас се направи от мухата слон.

# 530
Освен на Норбеков знам и за още един вид упражнения за очи, които се правят със специални очила. Като диско очила, целите на дупчици, най- образно казано...Ползва се и табло със знаци, както в офталмологичните кабинети. Но наистина отнема време и човек накрая се предава. Ето и това ме подтиска, нямам време за нищо, толкова съм неорганизирана и хаотична, че на моменти елементарни неща за вършене ми дотежават, напрягат и т.н. От малко обичам рисуването, рисувах върху дрехи, кецове... харесва ми, обаче е толкова времеемко, че ми се отщява. Напрягам се като знам, че ако започна, няма да смогна с другите неща и така...Градинската работа май не е за мен, имах няколко цветя на балкона- едва устискват горките, жал ми е да се наема и да не ги удържа живи. Иначе шока си го знам аз, не е от НВО, той си върви с пандемията. Въпросът е да се стягаме, защото положението е такова...
Аз си мисля, че и това тестване ще е бошлаф работа...загуба на време, кой как взел пробата, кой закусил, не закусил...пак едни пари трябва да се гушнат, това вече е ясно на още по- голяма част от хората...Е, децата ни ще се оправят де, в началото ще е хаос, но...и това ще е поредната мярка, които няма кой да следи и да контролира как се спазва. Сега ще вменяват на учители тази дейност, или пък на доброволци...ама не са нормални неща това. Първо се обмислят идеите и после се издават заповеди. А като се замисля, че според статистиките им сега сме в най- лошия период...😳 Обърквам се вече...

# 531
  • Ланкър, планините Овнерог
Аз нямам нищо в Школо. Мислех, че сега само за малките анкетират.

# 532
  • София
Гита, вероятно е до училище. Аз не очаквах, че нашето ще пусне анкета, защото все пак сме на ниво тестване 1 - 4 клас, но явно ръководство така е решило.
За I АЕГ, обаче все още нямаме нищо.

# 533
  • София
При нас също няма анкета, според директорът  най-работещо би било самотестването, това преди да купят тестовете. Доводите му бяха разумни, но не знам... все пак живеем в Страната на чудесата.
Според мен каквото и да говорят, докато тези, 'дето ще умират, умрат и не паднат бройките под 750, т.е. не остане вече кой да се заразява, ще видим училище през крив макарон.
Признавам, че нещото, което най- ме депресира, е безхаберието за чуждият живот.
Скрит текст:
На кой му пука, че от "интензивните" 10, 9 не си тръгват на собствен ход от болницата. Sad
Като гледам анархията в работата, .... имам дежа ву, случва се това което се случи миналата година.

Ако не друго, ще оправим в държавата недостига в пенсионната система. Ще разчитаме на Еволюцията и естествения подбор ....Angry

Моливе, благодаря за споделеното Hug, копнах си го.

Девойката е с висок диоптър Sad,  за щастие не е станал още по-висок след миналата година.

За книгите тя също чете фентъзи, но обсъждат с приятелки и други книги, купуват си, разменят си. Последно се прибра с "12те стола", обсъдихме времето в което се развива действието. Харесва Историята следят разни канали в Тубата с батко си и баща си, споделят и обсъждат. Гледаше и исторически филми в Нетфликс.

За щастие уроците по пиано ѝ дават разнообразие и причина да излезе и има разходки 2пъти седмично. В началото малко роптаеше, че трябва да се упражнява, сега го прави без да я подканвам. Не и пречи и това, че съботата е един от дните.
(Но не знам какво точно прави, чувам само почукването на клавишите.... Тя си знае какво чува на залепените на ушите си слушалки)
Свито ми е сърцето за тези контакти, но ходи с висок клас маска (тя и в училище бе с такава)
Аз от време на време я пращам да върши нещо и така увеличава разходките.

Други неща които и повишават настроението са шоколада (т.е. вафлите) и чорапите Joy
В последните дни на училище имаха ден на "Хепи чорапи" и се оказа, че има само скучни (които бяха съобразени с цветовете на клоновете ѝ) ... решихме проблемът като обу два различни Simple Smile а вечерта се прибрах с 7-8 чифта и сега носи само тях защото ѝ "топлили сърцето"

Основният плюс при ДО е, че спи 1 ч. повече. Преди 12 ч  рядко си ляга, като често нещо учи до последно.
За разлика от миналата година, тази няма ДО по пижама, леглото осеяно с учебници, наметната с меко одеяло Joy
Става, облича се, оправя си леглото, закусва и изгонва баща си от стаята ни, за да заеме класната си стая.
 Обяснението може би е, че са с камери.
 Общо взето цял ден е там, вечер се мести в хола да дописва/учи и да освободи спалнята, да си доработи баща ѝ.
В старото училище само по АЕ бяха с камери, и при специални случаи по другите предмети, но  в двата случая учителите даваха/т всичко от себе си.

В старото училище имаха заместничка по ЧП, която децата не харесаха - не преподаваше добре (и онлайн, и на живо), нещо необичайно за учителите ѝ. Децата се възмущаваха как преподава нещо, по което допуска елементарни грешки и с нетърпение чакаха цербер-учителя си. Бяха споделя ли за проблема с една от учителки си. Явно я чувстваха по-близка - младо момиче, което им вадеше душата и ги научиха много неща, но явно взискателност не пречи. С класната не им се получи химията,
Скрит текст:
въпреки че жената бе грижовна и имаше добри отзиви за нея от предишния ѝ клас. Имаха някакви драми, докато се напаснат децата - стари-нови за училището, след това се опитаха да търсят съдействието за важен за тях проблем, но тя явно подцени драмата и някак се разминаха.

Въпрос за ваксинирането на децата:
Покрай ваксината взимаха ли нещо противосъсирващо?

Последна редакция: сб, 06 ное 2021, 20:55 от Desem

# 534
  • В светлината на слънцето
И при нас няма нищо по въпроса с тестването, но пък имаме някакви въпросници да попълваме родители, ученици, учители, директор, защото от МОН правели проучване и училището е едно от избраните - за обучението ще е, не за ковида.

Наборът не чете нищо извън изучаваните. То пак добре, че и тях чете. Но той по принцип не е по книгите, за разлика от сестра си (тя сега е на вълна Камю и Хокинг, 11 клас). Изобщо не си представям той да отвори такъв тип книга някога. Други ветрове са му в главата. Тръгна на фитнес и тренира здраво всеки ден (съобразено с възрастта разбира се). Преди няколко дни се засекли във фитнеса с нац.отбор по баскет. Беше силно впечатлен и каза, че били гиганти, две глави над него (а той си е висок). Иначе баскетът и колелото продължават при него.

# 535
  • София
Лулу, младежът също не е по четенето. Скоро обаче поиска 3 бр. (на "Джеймс Кори") и то само, защото са по някакъв сериал и тези още не са заснети. Чака да излезе последната, за да му я поръчам.
Преди това изчете Хари Потър на един дъх,  от тях 1-2 на български... Лятото не пипна задължителните. Sad  за първа година, но нямам сили вече, щял да си чете само каквото им даде г-жата.

# 536
  • В центъра на моретата
Desem, дъщеря ми е ваксинирана - не съм давала нищо кръвосъсирващо. След първата игла имаше температура вечерта около 37,9-38. След втората игла, втресе я и вдигна до около 39,3. Беше през август, оплака се, че нещо й е хладно, след малко се оплака, че й ставало все по-студено. Тъй като сутринта рано я заведох за ваксинация, до вечерта съвсем забравих. Самата тя се сети, че вероятно е от ваксината. Оправи се с нурофен (ама отне около два часа) и сутринта си беше добре.
 Относно вит. Д, аз също съм с дефицит и то доста голям. Предписаха ми за три месеца да вземам по 3000 единици на ден, след което отново изследване и ако е в референтни стойности - по 1000 ед. дневно. През лятото може да се направи почивка. Ако, обаче отново излезе под референтните стойности, се продължава с висиката дозировка.

# 537
  • София
Десем,
Ще се чуем понеделник, вторник да разкажеш.

Лу,
Присети ме в 10 клас с моя приятелка ходихме на постановка по текстове на Сартр и Камю. Не помня какво сме прочели по това време,  но бяхме много надъхани. И ни сложиха на едни столчета на сцената, а артистите бяха между редовете. Един ковчег се отваря и артиста изкача от него и вика Ку- ку. Друг обикаля между седалките и шепне Какво правите? Как сте? Как са децата? Изобщо много интелектуално се чувствахме. По-късно четейки Камю изобщо не мога да си представя, какво е било общото.

Иначе младежът отказва да чете. Набавя си информация основно от клипчета. Вчера ни показа страхотна презентация за странните танкове от втората световна на английски.

Да питам, извън ученическата тема. Някой ползвал ли е тест за витамин Д от аптека за самотестуване.

# 538
Десем, нищо не съм давала на мойте покрай ваксинацията.
На първата доза Кольо спа малко повече, на втората - Лина мисли, че е имала температура през нощта, но нищо не е вземала, домързяло я да стане.

# 539
  • София
  Аз им дадох по 1 Ксизал (антиалергично) по препоръка на личния лекар.
   Големият вдигна Т на втората игла- за около 2 часа 37,2. Наборът нямаше никаква реакция, но понеже го предупредих да очаква неразположение, беше много зает да мрънка и "да си почива". Не можело да учи точно сега, с тая ваксина! Това, че няма висока Т трябвало само да ме радва, но не променя това, че при ваксина другите си почиват!
   Аз казах ли ви, че трябва да стане политик? Grinning

Общи условия

Активация на акаунт