Образователен Говорилник - тема 19 (предизборна, ДО, Будители, Хелоуин, Ковид и др.)

• 24 752
  • 756
  •   1
Отговори
# 285
Аш, доколкото съм чела темата на Дидева за промените в образованието, изобщо МОН целят в гимназия да излизат B1-B2(по Европейската езикова рамка) в зависимост дали училището е с разширено изучаване или засилено(ако не бъркам термините). Поправете ме ако греша. И имаше малка разлика в часовете за изучаване на език.

# 286
  • в страната на чудесата
В2 е достатъчно за нормална комуникация нали?
Или покрива разговор тип I want to eat в ресторант, от доктор Wink

# 287
B2 е напълно достатъчно за нормална ежедневна комуникация. Но B1 не е.

# 288
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ако не се лъжа B2 е нивото, което се изисква от учебните заведения в чужбина. Езиковите гимназии дават В2, а някои деца с допълнителна подготовка се явяват за С1 сертификати. Би трябвало да има заложени брой часове за всяко ниво по език. Ако в школа са 2 години за 1 ниво, логично е в ЧУ да е 1 година.

# 289
  • София
Леле, ако ви кажа в Италия на тазгодишната ни разходка как никой грам английски не обелваше Simple Smile. Само човекът, който ни даде колата под наем, говореше английски като хората. Всички останали - кой не, кой ама съвсем никак. Но ние страхотно се забавлявахме, а и те с нас. Едни весели такива, нахилени - абе важно е сърцето да е широко Grinning И колко просеко изпих, докато ме разберат какво искам да си поръчам в ресторанта всъщност Joy. Готино ни беше.

# 290
На юг в Италия е така. И на Сицилия, и около Неапол. Само около Амалфи и Позитано имаше малко повече поназнайващи. Но това е много автентична част от държавата. Ти трябва на лични по-подробно да ми разкажеш за морската ви почивка. Не съм далеч от мисълта да изневеря една година на Гърция. Но се чудя Сицилия или Пулия.

# 291
  • София
Абе аз мисля да се преместя да живея там, тя на почивка щяла да ми ходи. Айде аз ще се преместя, а ти ще ми идваш на гости, на почивка Joy

# 292
Абе аз мисля да се преместя да живея там, тя на почивка щяла да ми ходи. Айде аз ще се преместя, а ти ще ми идваш на гости, на почивка Joy

Съгласна. Моите планове са същите, но за Гърция или Португалия. Sweat Smile

# 293
  • София

Съгласна. Моите планове са същите, но за Гърция или Португалия. Sweat Smile
Значи аз ще ти идвам на гости в Гърция. Гледайте как се уреди Баба ви Аш Stuck Out Tongue

# 294
  • София
“Браво” на МОН Smirk. Обират в училище от 8 клас в една паралелка едни от най-изявените деца в София. Нивото по АЕ на поне половината е В1-В2 и вместо в часовете по АЕ тези деца да си говорят на английски по теми, касаещи пораснали хора, вместо да разделят два курса - начинаещи и напреднали, те, Бам! - всички от нулата.
Мхм, според официалното становище на РУО, по-високото ниво на езика е "в разрез с образователните изисквания". Joy
Фенси, В2 е нормативно заложеният минимум, който се очаква в края на 12-ти клас. По старата програма нямаше заложен изрично такъв минимум, но ДЗИ беше на ниво В2 така или иначе. Реално нивото, което се постига в езикова гимназия е С1 /ако учиш, разбира се/. Взимат си без проблем сертификат за С1 после, без допълнителна подготовка /особено за английския/.

# 295
“Браво” на МОН Smirk. Обират в училище от 8 клас в една паралелка едни от най-изявените деца в София. Нивото по АЕ на поне половината е В1-В2 и вместо в часовете по АЕ тези деца да си говорят на английски по теми, касаещи пораснали хора, вместо да разделят два курса - начинаещи и напреднали, те, Бам! - всички от нулата.
Мхм, според официалното становище на РУО, по-високото ниво на езика е "в разрез с образователните изисквания". Joy
Фенси, В2 е нормативно заложеният минимум, който се очаква в края на 12-ти клас. По старата програма нямаше заложен изрично такъв минимум, но ДЗИ беше на ниво В2 така или иначе. Реално нивото, което се постига в езикова гимназия е С1 /ако учиш, разбира се/. Взимат си без проблем сертификат за С1 после, без допълнителна подготовка /особено за английския/.

Да, това съм чела и аз. Но помня, че имаше разлика от едно ниво между езиковите и тези с разширено изучаване. И по документи беше B2/B1 съответно. Помня, че четох и родителски притиснения именно заради това, че залагат такъв минимум, който е по-ниско ниво от досегашния стандарт.

# 296
  • Отвъд алеята зад шкафа
Едните са ИИЧЕ (интензивно изучаване на чужд език), а другите РИЧЕ (разширено изучаване...). Имат разлика в часовете, но Дидева ще е по-наясно.

# 297
Привет! Много готина група сте, остров на нормалност сред ненормалността, в която живеем 😊)))) Чета ви от известно време, но не съм се включвала…не е имало какво да добавя 😉 Днес обаче от сутринта ме гложди новината, че има шанс да не са онлайн децата с тестове за всички (неваксинирани учители и деца) и по-точно ме гложди новият ураган от размахване на пръст във Фейсбук тип „моето дете пък няма да го тестват заради измислената пандемия, цък!“. Като обобщение: не искаме да се имунизираме, не искаме да ни тестват, не искаме да носим маски, не искаме да си стоим вкъщи и не искаме не знам още какво …. Един вид да се държим, че вирус няма или ако го има нас не ни засяга щото не сме „сухи клечки“ (няма да споделям за колко не сухи тъгувам, да не стане мрачно).

Допълвам се, в частно училище сме, но за сега не виждам да ги делят (както не ги делят и при затварянето).

Та вие на какво мнение сте, ще се съгласите ли да подложите детето си на това неистово изпитание ТЕСТ. Мисля, че става въпрос за някакъв вариант тип близалка т.е. не им бъркат в гърло/нос. 

# 298
  • София
Аз лично от момента, в който прочетох, че ще е "ако родителите са съгласни" спрях изобщо да се интересувам нататък, защото не виждам дори минимален шанс родителите да са съгласни.
Аз съм ЗА, естествено, но покрай ковид осъзнах в какво общество живея и надежди за нормалност вече нямам.

# 299
Ама то на практика как ще питат родителите, национален референдм ли ще направят....Simple Smile Или на ниво училище и в училища, в които мнозинството родители реши, че е ок го отварят. Или още го обмислят и след месец ще се уточни какво се има предвид:( 

Общи условия

Активация на акаунт