Образователен Говорилник - тема 19 (предизборна, ДО, Будители, Хелоуин, Ковид и др.)

• 24 383
  • 756
  •   1
Отговори
# 600
Аш, моля те,  никой няма предвид теб. Аз лично ти се извинявам, ако съм те накарала да се почувстваш засегната. Просто си разсъждаваме по темите и си казваме какво мислим.

# 601
  • София
.

Последна редакция: пт, 29 окт 2021, 17:04 от Аш

# 602
  • София
Аш, не е, просто среда няма. И с това не казвам, че ще бутна децата в посока УНСС, а само, че изпитвам тревоги по темата.

# 603
Скрит текст:
Аш, нямам предвид теб конкретно, а и сложих и себе си в обобщението. Но сме малка държава, бивша соц страна, в периферията на развития свят. И сега има ясна тенденция за учене в чужбина. Каквото и да е, чуждо да е.

А че всичките ми много добре реализирани професионално приятели,  някои от които откровено богати, са завършили все в България, е друга тема на разговор.

Gadamer специално в България най-богатите хора далеч не са най-образованите:) (ето мен може да ме обвините в комплекси на тема България с пълно право:)

Мисля си, че на хората, които държат на доброто образование, богатството не е самоцел, а по скоро целят смислена професия (допълвам се - да се занимават с нещо смислено), среда, общуване с умни хора (пак комплексарско може да прозвучи;) ) А добрият стандарт е час от това, но самото богатство не е самоцел. Така си мисля де, може и да греша (допълвам се - за другите, на мен ми е това:)

Аз бих инвестирала (поне преди КОВИД го мислех, сега имам размислите на Dandelion) в престижен университет не заради думата престижен, а заради това, което дава. Но ми е странна и на мен тенденцията да се инвестира за образование в чужбина на всяка цена включително в някакви забити университети т.е. заради идеята чужбина, а не заради това, което ще получиш по същество.

Последна редакция: пт, 29 окт 2021, 09:46 от good fight

# 604
  • софия
Аз съм съгласна с Лейка за Европа, и аз не я разглеждам като емиграция.
Иначе на мен ми харесва романтичната идея за Щатите, признавам си, макар, също да си признавам, че изобщо не мога да си представя иневстицията от 4 Х 70 000 щ. д. Абе хора това е половин милион Fearful
Просто умът ми не е свикнал да мисли в такива мащаби.  
Със стипендия, да. абсолютно тръгвам. Но ако трябва да съм честна - има прекрасни места в Европа, за които умът ми не изпитва шок и не му е нужно време в пренапасване на цена/смисъл. Холандия ми е малко твърде експлоатирана, но това не обезличава добрите им университети. Просто ако досега миграцията е била в посока от село в град,  после град по-голям град, то тя сега е от един град в една държава в друг град в друга държава според търсеното нещо. Not big deal.
Англия ми е неприятна с новите си цени Simple Smile ( поради липса на каквито и да е опции за финансиране. Или имаш плащаш или си гудбай)

И извън всичко написано току що - ако сега бях на 20 пак щях да си мечтая за Америка. Особено сега, когато опознавам системата им на образование. Фен съм им (ако наистина работи така, както е обяснена).
Много харесвам струпването на млади устремени хора на едно място.
Да ви кажа аз повече страдам от обратното на малоценност Relaxed
( обаче отказвам да си свия перките) Simple Smile

Скрит текст:
Америка не е моето място. Аз бях за малко, в супер добро от академична гледна точка място и не бих се върнала по желание. Не бих окуражила детето си да отиде. Бих положила усилия да го разколебая. Особено днес, когато новите социалистическо-либерални идеи ми идват твърде в повече.
Но който е решил трябва да опита. Иначе си мисли, че пропуска...
Пък и образователния фетиш за стотици хиляди ще е актуален за още кратко време.
В Щатите да емигрираш след 35 според мен е твърде смело и аз никога не бих ди го причинила доброволно.

Европа въобще не я разглеждам като емиграция. Вече в повечето столици е абс микс и просто се местиш тук и там според заниманието си.
В Португалия е скъп тока Simple Smile

Последна редакция: пт, 29 окт 2021, 10:10 от Амели

# 605
  • София
Скрит текст:
Аш, нямам предвид теб конкретно, а и сложих и себе си в обобщението. Но сме малка държава, бивша соц страна, в периферията на развития свят. И сега има ясна тенденция за учене в чужбина. Каквото и да е, чуждо да е.

А че всичките ми много добре реализирани професионално приятели,  някои от които откровено богати, са завършили все в България, е друга тема на разговор.

Gadamer специално в България най-богатите хора далеч не са най-образованите:) (ето мен може да ме обвините в комплекси на тема България с пълно право:)

Мисля си, че на хората, които държат на доброто образование, богатството не е самоцел, а по скоро целят смислена професия, среда, общуване с умни хора (пак комплексарско може да прозвучи;) ) А добрият стандарт е час от това, но не самото богатство не е самоцел. Така си мисля де, може и да греша.

Аз бих инвестирала (поне преди КОВИД го мислех де, сега имам размислите на Dandelion) в престижен университет не заради думата престижен, а заради това, което дава.
Това е и моето виждане за нещата (може би без елемента на колебание заради Ковид, защото се вижда, че в някои страни този проблем вече се преодолява).

Последна редакция: пт, 29 окт 2021, 17:05 от Аш

# 606
Вие поне имате избор. Моето магаре освен САЩ не признава нищо. Та явно там ще е. Каза докато завършел и се връщал в  САЩ. Ни Европа, ни Канада го интересували.

# 607
  • София
Защото е роден американец. Моя братовчедка убеждава сега дъщеря си /предстои й другата година/ да се запише в университет в Европа, за да е по-евтино, но детето е родено там, завършена американка е /с двама родители българи/ и се ужасява да дойде в Европа, където нищо не й е познато, чак ме учуди, мислех, че са по-гъвкави на тази възраст.

# 608
  • София
Понеже при нас кандидатстването чука на вратата, размислите в посока САЩ vs Европа са по-конкретни : плюсове на обучението в САЩ - по-голяма гъвкавост на избор на специалност /става на по-късен етап, възможност за комбиниране на мейджъри и майнъри/, близост до бизнеса - "клиентът" задава казус, по който да работиш. Минуси - 4-годишно обучние за бакалвър, широко образование /core curriculum с немалко "странични" и "излишни" спред някои студенти предмети и респ. време и усилия за тях/.  Обартното е в Европа - по-концентрирани към специалността програми, респ. 3-годишни програми. Тук няма еднозначен избор - за едни по-подходящ е американският модел, за други - този в Европа. Всякакви други фактори - финанси, отдалеченост,  организиране на ежедневието в битов план, климатични или културни особености  - са допълнителни критерии за преценка. След това идва и стремежът към конкретни реномирани университети - заради среда, преподаватели, ресурси /лаборатории, възложени проекти, кариени центове, които работят с рекрутъри/,  името на университета и др.
При сегашните условия не знам дали нещата на практика са така ясно дефинирани.

# 609
  • София
Моят младеж има само една физика и биология извън core curriculum.

За Станфорд - ами на живо е по-друго. 50% от ефекта от програмата наистина са колегите, и въпреки това ако сравня 50те лекции от лятото на 2020 с 6те седмици ПО - ами онова беше “трейлър”.

# 610
  • София
Шарки, аз имах предвид, че повечето унита в САЩ в core curriculum-a си имат хуманитарни и социални науки и там изучават нелеки трудове и произведения, пишат дълги есета, правят анализи. Не на всеки това му харесва и му се прави. За изцяло хуманитарно насочени студенти пък математиката или някоя друга задължителна икономическа наука например от core curriculum-a на уни-то може да е трудна или безинтересна.

Последна редакция: пт, 29 окт 2021, 11:37 от Prizma

# 611
  • София
…но полезна.

# 612
  • Отвъд алеята зад шкафа
Братовчед на моите деца ( сега е във Франция) ще кандидатства скоро. Спрял се е на университети във Франция, Белгия, Германия и Холандия. Тъй като той сега става на 17 г., не се очаква да има ясна представа какво иска да учи. Затова е избрал специалности, които са мултидисциплинарни, някакъв тип социални науки, в които се учи и право, и икономика, и политология. След това вече ще специализира с магистратурата.

# 613
  • В офиса
За мен основният минус на Щатите е този, който Лейка написа - новите социалистическо-либерални идеи. От там всички други плюсове и минуси са несъществени. Не че ако голямото дете го бяха приели в 3-те хубави университета, в които кандидатства, нямаше силно да се замисля, но ми се спестиха тези колебания. Иначе съм супер доволна в момента от комбинацията среда, обучение, условия (в смисъл лабове и т.н., не битови) в конкретната специалност и конкретния университет в Европа, в който е, толкова да й пасва, чак се чудя как можа толкова дълго да се колебае и да не знае какво иска.
Олив, имаме много добри приятели американци, чиято дъщеря ще кандидатства тази година, а тя пък иска Европа. Не за друго, си мисля, а защото си представя свобода, каквато в Щатите няма. Изобщо Европа има блясъка на бохемска дестинация в очите й (пътешествала е няколко пъти в Европа с родителите си и е идвала до Бг и сама). Но при нея пък родителите й са против (бащата е българин, майката - американка)

# 614
Защото е роден американец. Моя братовчедка убеждава сега дъщеря си /предстои й другата година/ да се запише в университет в Европа, за да е по-евтино, но детето е родено там, завършена американка е /с двама родители българи/ и се ужасява да дойде в Европа, където нищо не й е познато, чак ме учуди, мислех, че са по-гъвкави на тази възраст.
Ами Олив, какво да ти кажа - американците са всичко друго, но не и гъвкави. А и с тяхната мания, че са най-великите, че са супер уно, дъ бест и намбър уан... Така че, независимо от възрастта, американците изобщо не са гъвкави (е, има изключения де). Като цяло гавкавостта е присъща на хора, които се налага да "оцеляват" в различни ситуации. Свикнеш ли със статуквото, с уредения живот, всяко напрягане, което те кара да излезеш извън зоната си на комфорт, те влудява и те плаши. Имам много примери за такива Smile Sweat Smile Sweat Smile

Последна редакция: сб, 30 окт 2021, 09:52 от Pulitash

Общи условия

Активация на акаунт