Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 73

• 37 186
  • 791
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Аз си слушах неонатолозите в болницата, които си държаха детето на една страна да спи. После като бяхме на ортопед ми сподели даже ми изпрати и файлове, че не е препоръчително дете до 2г. възраст да спи на възглавница. Аз лично съм си слушала лекарите.

# 376
За съжаление у нас съществуват потресаващи родилни. Наскоро разбрах за град, където не се разрешава кърмене на бебета, родени секцио. Просто не ги дават на майките, чак на изписването, средно 5-7 дни 😳

# 377
Алтернативни мнения за всичко на света има, всеки си избира на кого да вярва.
Спането на една страна е отречено отдавна по света, винаги има шанс акушерите и лекарите, които го препоръчват, да се движат по някакви остарели стандарти. Другият вариант е, разбира се, да имат някакво уникално ноу хау за новородени, което никъде по развития свят нямат Simple Smile

# 378
Срещата минало-настояще е голям сблъсък относно всякакви теми - раждане, захранване, хранене, спане, какво ли не. Железният аргумент на миналото "ние как сме ви отгледали, айде стига с тия превземки" срещу публикации, смелостта на младостта и критиките ни срещу собствените ни родители - битката на титаните. У нас лекичка-полекичка разказвам за новите методи, за да не са съвсем стреснати хората от прилагането им, като му дойде времето. Кофти моментът е, когато си неуверен и среснат в началото и тези около теб  гледат да се възползват и пак да стане на тяхното.

# 379
Ама то няма как да стане на тяхното, родителят решава. Аз ясно и категорично си заявявам и всички ме слушат хаха
Няма какво да сравняваме с едно време. Едно време са ни повивали стегнато крачетата, че да са прави?! Сега това се отрича тотално.

Много наспамихме темата май, тя е за бременност, има други за отглеждането на децата.

# 380
Велт, това си е направо отделен въпрос, който повдигаш.
За спането на бебето в една стая с родителите: доказано е, че рискът от сидс е намален (не несъществуващ) при ко-шеъринг на спалнята като стая, не на леглото. И то позитивите са само до 4тия месец.
https://publications.aap.org/pediatrics/article/140/1/e20170122/ … ncheck=redirected

https://publications.aap.org/pediatrics/article/140/1/e20170122/ … ncheck=redirected

Изследванията показват, че след това бебетата спят по-малко и неспокойно и като цяло намаленият риск е само за тези първи месеци, до 6тия макс.

Забележете : не се казва ,,с това ще предотвратите сидс", а ,,а с това е възможно да намалите риска от сидс". Силно лишена от истерия препоръка. Аналог на тази препоръка на американската асоциация на педиатрите от 2016та година е препоръката на повечето интернационални асоциации в момента бременните да се ваксинират по време на бременност срещу корона или магарешка кашлица с цел бебето и майката да са предпазени. Само където при ваксините ефектът от спазването на препоръките е в доста по-голям процент животоспасяващ от този бебето да спи в една стая с родителите. Както знаете повечето бременни отказват ваксинирането. Това значи ли по тази логика, че са лоши майки или са упражнили лекомислие щом за себе си са решили да се водят по чувството си и да не спазват препоръките на международните асоциации? Не. Такива и подобни упреци визирах като събуждащи нездравословни дискусии. А дори в поста си не съм започнала с изброяването на про и контра. Въпросът е с широка въпросителна и опитът отговорът му да се съкрати в един пост с до 10 изречения почти винаги ще звучи нелепо освен: Всеки си преценява.

Последното сравнение го давам в отговор на това, че щом някакви международни асоциации са препоръчали нещо, това не значи във всеки случай, че
1. препоръката е с ранг на природен закон или неспазването й ще значи трагедия-в случая препоръката не е директно животоспасяваща и смислеността й се влияе от различни фактори, които варират в семействата

2. всеки педиатър или лекар ще се съгласи с препоръката

3. щом тя съществува, няма място за интерпретацията й, точно обратното. Всеки си решава до колко тази препоръка е работеща за неговите обстоятелства.

# 381
Забележете : не се казва ,,с това ще предотвратите сидс", а ,,а с това е възможно да намалите риска от сидс".
Никой не би се ангажирал с абсолютно твърдение като първото, понеже това би го поставило под сериозна юридическа отговорност.
Нито за ваксините има твърдение като "ако се ваксинирате, със сигурност няма да се разболеете от коронавирус/със сигурност ще го прекарате леко" (а и не само за коронавируса, а по принцип).
Гаранция-Франция както се казва. Сигурност никой не дава за нищо, понеже е невъзможно.

Въобще не повдигам дискусия добър-лош родител. Доброто и лошото са относителни понятия, които имат някакво значение единствено в контекст.

# 382
Не, естествено, че няма такова твърдение и не разлагането му е във фокуса на моето сравнение. Предвид опасността, актуалността и разпространеността на вируса или опасността на други болести, визирах ваксината като в пъти по-вероятно да е животоспасяваща. Не заради спора за ваксини или отглеждане на бебето, а заради въпроса има ли място за личен избор и инстинкт при препоръка от международна асоциация. 

Целта на сравнението е да покаже, че само защото международна асоциация е препоръчала нещо, не значи, че е неразумно човек да реши за себе си.

П.с. и между другото никъде не прочетох с колко процента е намален риска от сидс при ко-шеъринг на спалнята с родителите. При ваксините има доста убедителни и достъпни факти в проценти с колко точно вероятността от смърт, лош развой и не знам си какво е намалена. Бих се радвала на статистика, която показва наложителността от тази препоръка за сидс в проценти както при ваксините.

https://www.health.harvard.edu/blog/room-sharing-with-your-baby- … leep-201706062525

Ето тази статия интелигентно представя проблема...че препоръката не работи за всяко семейство или дори други фактори могат да я обезсмислят, ако не са спазени (възглавници, завивки и тн, прочетете я цялата).

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 14:14 от snowwhite12

# 383
Ако лекарите знаеха какво предотвратява СИДС, щяха да го кажат и родителите да го спазват. За съжаление, предвид факта, че не се знае какво точно предизвиква този синдром, няма как да има и точни препоръки как да бъде на 100% избегнат. Представете си как отглеждат децата си милиони хора по света без елементарни битови условия или базова здравна култура, а пък много от тези деца оцеляват в отлично здраве. Но понеже потребителката питаше добра идея ли е бебето да спи в съседна стая с бебефон - в САЩ, Канада, ЮК, а и много други развити държави с ниска детска смъртност не препоръчват.

Разумно и неразумно са гъвкави понятия. Препоръките на асоциация на педиатри/акушерки се вземат въз основа на професионални компетенции, колективен опит, плюс научни изследвания за честотата и обстоятелствата, при които е настъпвал СИДС. Въз основа на това се изготвят и препоръки. Подобен вид познания нямам самочувствието да имам, затова бих се доверила на професионалистите. Та би могло да се спори какво е разумно или неразумно, но съм далече от мисълта, че някой би си променил мнението въз основа на дискусия във форум Simple Smile)

Прилагам и инфографика, която се надявам да е полезна.

Скрит текст:

# 384
Бебетата на наши приятели във Великобритания, САЩ и Швеция спяха в самостоятелни стаи от първия си ден. И в трите семейства има по един лекар, знаят препоръките и все пак така са си решили. Малките вече ходят на детски градини и училище, нищо им няма слава Богу. Това си е било тяхно решение, както и на всеки родител.

Ние живот и здраве планираме да спим с бебето в една стая, но не в едно легло. Не заради мое улеснение, а заради препоръките за безопасност. Въпреки това не съдя хората, които са избрали друго или пък обстоятелствата им налагат друго. Всеки носи отговорността за собственото си дете на своята собствена съвест. Важното е да се стараем да дадем най-доброто от себе си...и да не забравяме покрай многото съвети и препоръки и една от най-важните - да ги обгръщаме с любовта си Hug

P.S. Като чета с каква страст се обсъждат въпросите, свързани с бебетата - всички ще сте страхотни майки, всяка според разбиранията си Blush

# 385
Здравейте, къде мога да закупя Фраксипарин инжекции в София? Претърсих всички аптеки и все няма и няма. Някаква идея?

# 386
Здравейте, къде мога да закупя Фраксипарин инжекции в София? Претърсих всички аптеки и все няма и няма. Някаква идея?
Присъединете се към тази група във фейсбук много често продават на който му останат а може и да знаят къде има

https://www.facebook.com/groups/220309023170096/?ref=share

# 387
Голямата ми дъщеря беше изключително спокойно бебе. След кърмене заспиваше като талпа. Спеше си в нашата стая, но в кошарата си, въпреки че почти до годинката имаше и нощни кърмения, не се е разбуждала като я връщам. Често спеше сама в спалнята, а ние в другата стая гледахме филми или вечеряхме.
Малката толкова страшно се задавяше и повръщаше, че не ми е и хрумвало да е далеч от мен дори и по време на дневните дремки. Затова едва ли някой със спокойно и недавещо се бебе може да разбере страховете на майка с такова. Голямото дете за 7 години не е повръщала толкова, колкото дребното за 4 месеца.

# 388

Здравейте, преди време бях търсила и имаше само в Ремедиум на Графа. Може да намерите телефона в интернет и да звъннете. Те специално могат да проверяват в останалите им аптеки къде има.

# 389
Здравейте! Аз съм в 29г.с. и последно време страшно ме сърби кожата на корема. Започнах да си мисля дали не е от мазилата, но няма логика, след като са специално за бременни. Мажа се - сърби, не се мажа - пак сърби. И през ноща се събуждам със сърбеж. Някой друг има ли този проблем?

Общи условия

Активация на акаунт