Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 73

• 37 790
  • 791
  •   1
Отговори
# 585
Сега ще ви шокирам 😁При нас в Англия първите три месеца няма прегледи. Първия е в 12та седмица. До тогава чакаш и се надяваш всичко да е ок.

Да, точно това коментирахме на предните 1-2 страници. Моят беше в 13+6 даже.

# 586
Сега ще ви шокирам 😁При нас в Англия първите три месеца няма прегледи. Първия е в 12та седмица. До тогава чакаш и се надяваш всичко да е ок.

Да, точно това коментирахме на предните 1-2 страници. Моят беше в 13+6 даже.
Стига всичко да е наред и с това се свиква. Нямаме избор. Има и на частно де,ама на мен ми идва прекалено скъпо.

# 587
  • София
Това не би ме успокоило много, защото нямам как да знам всичко наред ли е или не е.

# 588
На частно ходих три пъти за по 30-50 паунда, не беше много скъпо. Иначе абсурд да чакам толкова дълго, но там жените си чакат.

# 589
Здравейте ! Колко често ви викат на прегледи през първите 3 месеца ?
Извинявам се, ако това не е правилната тема.
Веднъж в месеца.

# 590
Мен до към 5ия месец ме "спукаха" от прегледи и всевъзможни изследвания (които не съм правила преди)... Причините - на 40 години съм, това ми е първа бременност, спонтанно забременяване и преди това не сме се занимавали по никакъв повод с репродуктивна медицина и доктори... Следящата ме АГ явно се презастрахова, няма лошо де - така и аз съм по-спокойна. Някъде към 5ия месец се позакротиха прегледи и изследвания - сега си ходя по 2 пъти в месеца (по мое желания, иначе ме викат по веднъж) и си пускам рутинните изследвания за кръв и урина веднъж месечно.

# 591
Англия не е социална държава. Никой не бива да има илюзии за обратното. Майчиното здравеопазване е на ниско ниво, изобщо условията за майчинство и грижа за деца са на ниско ниво, освен ако нямаш достатъчно пари да плащаш.
След кратък и злополучен сблъсък с НХС в началото на бременността ми, бързо бързо се отказахме от тях и минахме частно. Разликата в грижата е от земята до небето. Начинът да си ОК тук е да изкарваш достатъчно пари, защото за разлика от други държави, никой няма да се погрижи да имаш достъп до евтино и качествено образование и здравеопазване, ако и 50% от доходите ми всяка година да отиват за данъци.

# 592
Англия не е социална държава. Никой не бива да има илюзии за обратното. Майчиното здравеопазване е на ниско ниво, изобщо условията за майчинство и грижа за деца са на ниско ниво, освен ако нямаш достатъчно пари да плащаш.
Тук, в България, ако се следиш по здравна каса е същата история - 3 ехографа за цялата бременност и (май) 2 пъти изследвания. Толкоз. В предходния си коментар пропуснах да пиша, че не се следя по здравна каса.

# 593
Аз ходя по здравна каса при една лекарка и на частно при друга. Прегледите ми са 2 пъти в месеца.
Когато ходя на женска консултация всеки път ме гледат на ехограф, как така се полагат само 3  ? До този момент са ми назначавали кръвни изследвания само един път - трети месец, сега съм средата на 6-ти, може би следващия път ще ми назначат пак ПКК

# 594
  • Седмото небе

Мислите ли, че бих могла да използвам този крем и за себе си с цел хидратация на лицето?
Със сигурност можеш и е много приятен, и лекичък, а и не мирише на нищо. Моята бебка е януарче и когато беше избухнало бебешкото акне около 2-3 месец го взех за нея. Един път реших да го пробвам, допадна ми много и после мажех и нея, и мен. А и в първите месеци моята кожа беше все още много суха и чувствителна, отрази ми се супер. При нея осезаемо успокояваше раздразнената и зачервена кожа на бузките, а то беше просто страшно за гледане. Бях се изплашила, че няма да се оправи. Но за наше щастие след около месец-два с този и още един крем, всичко утихна.

# 595
Аз ходя по здравна каса при една лекарка и на частно при друга. Прегледите ми са 2 пъти в месеца.
Когато ходя на женска консултация всеки път ме гледат на ехограф, как така се полагат само 3  ? До този момент са ми назначавали кръвни изследвания само един път - трети месец, сега съм средата на 6-ти, може би следващия път ще ми назначат пак ПКК

Безплатните ехографии са само 2 по НЗОК, това, че някои АГ не взимат пари за прегледа е супер, но има някои които си държат и си взимат парички. Честно казано предпочитам да си плащам ама да има внимание и да не ме претупват всеки път.

# 596
  • Sofia
Безплатните ехографии са само 2 по НЗОК...
2, а ако се водиш рискова са 3. Но това, разбира се, е по преценка на лекаря.

# 597
Обикновено след установяване на пулс, после те викат чак в 12 гс. за записване за ЖК. Това е ако си с направление 1во взимаш за установяване на бременност, даже на някои им пишат просто вторична аменорея. После взимаш за майчино здравеопазване. По ЗК са 2 ехографа, а за жени над 35 - 3 бр. За изследванията не съм сигурна.
Аз лично се водя по ЗК, но плащам всеки път за ехограф по 40 лв., но до момента всеки преглед е бил като на ФМ. Изследвания не са ме карали да плащам, а няколко пъти ми взимаха МБ (например).
Оставам с впечатлението, че работата в медицинските центрове из България е организирана по различен начин. Там където аз ходя е кабинет (мц) на 1 лекар. Там ми взимат кръв, урина и др. изследвания, които после те си гледат. Аз нямам достъп до тях, освен ако не поискам, предполагам (не съм искала да ги гледам до сега).

# 598
Цитат на: gabby92
Честно казано предпочитам да си плащам ама да има внимание и да не ме претупват всеки път.

Съгласна съм с вас. Само че при някои лекари няма никаква разлика дали си плащаш или е по ЗК, пак не обръщат особено внимание. Така минах от един проследяващ към друг и после към трети, цената въобще не беше фактор.

# 599
Всъщност са 3, а за жени над 35 са 4 ехографии по здрава каса. На мен ми предстои трета в 8 М и после още една в 9. Има и такива, които гледат всеки път безплатно, но при мен жк си е при акушерка та и вобще не виждам док. Освен това ходя на частно при репродуктивния си лекар и така ми се получават общо взето по веднъж на 3 седмици някъде. Във всички случаи рискова или не консултация та по нзок и прегледите са крайно недостатъчни. Реално не поемат почти нищо и мисля, че почти никой не разчита само на тях.

Общи условия

Активация на акаунт