Хитринки за всякакъв случай - 29

• 50 592
  • 741
  •   1
Отговори
# 390
  • Пловдив
И аз преди ги мажех с препържено олио, но ми казаха, че ако си намеря пчелен восък - това е перфектния вариант.
За щастие, имам приятел - пчелар и вече всичките дървении (включително бамбуковите) мажа с пчелен восък, преди първото ползване. След това и в миялна си ги мия и няма ядове Stuck Out Tongue Winking Eye
п.с. разтапям восъка във фурната и мажа докато е топъл още. после слагам дъската/посудата отново във фурната, като под тях на решетката слагам хартия за печене. "Пека" ги на 80 градуса за десетина минути.

# 391
Тази процедура същата ли е, ако дъската се намаже със зехтин?

# 392
Предполагам, да.
Стига зехтина да няма някакъв специфичен мирис.

# 393
Едно време бабиите ми със свинска мас ги обработваха. Всяка нова дъска за рязане, точилка или дървена лъжица минаваха през мас обилно, стояха някакво време да попият и чак след това се измиваха и ползваха.

# 394
Със зехтин обработвам дървената дръжка на една силиконова шпатула- попива и не мирише. Екстра върджин използвам, друг вид зехтин не купуваме. Страхотно се държи дървената четка оттогава, а преди това беше рошава и с трески и беше някакъв ужас след всяко миене...ако се намокри дървото...
Но дървени дъски (всъщност никакви дъски) не оставям на отцедник. Всичко се слага на сушилника за чинии да се отцеди или пък подсушавам и прибирам в шкафа.

# 395
Едно време бабиите ми със свинска мас ги обработваха. Всяка нова дъска за рязане, точилка или дървена лъжица минаваха през мас обилно, стояха някакво време да попият и чак след това се измиваха и ползваха.
Едно време са се правили от необработено дърво, а сега са от обработено, с изключение може би когато си купиш такива от занаятчия ¯\_(ツ)_/¯

# 396
Със сигурност са били необработени, омасляването си беше също и съвет от човека дето ги е изработил, когато ги купуваш от него. Явно много съм се впечатлила щом го помня още.
Сега обаче също се срещат и доста дето си искат обработка, иначе се стига до споделеното малко по-нагоре.

# 397
  • София
По грешка пуснах ски яке със стандартен перилен препарат вместо със специализиран....от едно пране дали ще са нарушени разните мембрани се чудя....а и ММ ми каза, че не трябвало с центрофуга....гледах му етикета, 30 градуса, без омекотители и сушилня на ниска температура ( изсуших го на закачалка)....та вие ползвате ли центрофуга за ски облеклото?

# 398
Пуснах в пералнята едно от онези якета, пълни с пера. Реших, че от центрофугата може перата да се съберат на едно място и за това, без центрофуга....перата са събрани, якето пълно с вода, няма изцеждане... Сега ми се вижда логически да го центрофугирам...уж центрофугата да разтръска и разбие малко насъбралите се на едно място пера, обаче първо да питам тук....
Пералнята ми е най-обикновена,няма екстри

# 399
Такова яке се пере и суши с топки за сушилня. Ако нямате такива, с тенис топки, поне 4-5.

Последна редакция: нд, 19 дек 2021, 15:12 от Анонимен

# 400
И сушилня нямам. Понеже и тенис топки нямам, дали ако утре го пусна с тенис топки ще се оправи?

# 401
Нямам идея. Не съм проявявала такава смелост без топки и без сушилня. Със страх ги пера с топки и ги суша в сушилня, до сега издънки не е имало.

Последна редакция: нд, 19 дек 2021, 19:40 от Анонимен

# 402
То вече се е събрало, пухът може да се разбие след като е много добре изсъхнало. Отнема повечко вриме да изсъхне от другите якета и си иска много, ама много бой след това.
Сушилня и топки определено е лесният вариант, другото пак става но е трудоемко.

# 403
Тази буца от събран пух няма изсъхване. Накрая ще замирише.  Преглътни неудобството и помоли приятелка със сушилня за помощ.

# 404
Ами това е голяма грешка. Като няма сушилня се пуска два, даже и три пъти на силна центрофуга. Това го знам от химическо. Трябва пуха и перата хубаво да се разбият, иначе няма съхнене и избиват петна. Простира се хоризонтално и се тръска няколко пъти на ден или се поразчопква до пълно изсъхване, така че да няма влага никаква.

Общи условия

Активация на акаунт