Хитринки за всякакъв случай - 29

• 50 507
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
Ама много замърсен ли, със загоряло или просто обичайно почистване? 😁

# 526
  • Велико Търново
Ама много замърсен ли, със загоряло или просто обичайно почистване? 😁
Обичайно почистване, аз не готвя много усилено, че чак да загаря Simple Smile

# 527
Издай сега малко повече - каква марка пяна, как нанесе, колко държа, с какво търка...? Grinning

# 528
  • Велико Търново
Хахаах, извинете!
Бях гледала в пинтерест подобно нещо и преди 2 седмици чистих стария апартамент, който ще даваме под наем. Стигнах до кухнята и се сетих за това клипче, дори нз как ми дойде наум този спомен какво съм гледала. Сетих се че имаше един стар подаръчен комплект жилет в гаража и реших (явно не ми се чистеше) да сляза и да го изровя от гаража. Намерих го бързо и цъсках яко върху плота. Не съм ползвала плота от 3м+, нямаше загоряло, но не беше като супер нов, напр. По контура на единия котлон имаше следи от отечки.
Оставих пяната размазана, чистих други неща и след сигурно 10тин мин се върнах да я избърша. Изглеждаше някак по лъскав и освежен самия материал. Все едно съм го полирала.
Пак казвам, аз не съм активно готвеща, не цапам с храна (сандвичите не пръскат), т. Е. Добре е да имате предвид това също.

# 529
И аз го гледах това в някакво клипче и доста се позачудих....
Ей тук ги гледам разни хитринки https://www.facebook.com/5min.crafts

# 530
  • София
Аз с тези се приспивам понякога, много са идейни. Само че не вярвам всичко показано да работи (и въпреки това са много яки за гледане и за идеи).

# 531
  • София
Здравейте, случайно попаднах на темата и ми се стори много полезна.
За съжаление нямам време да изчета всички 29 теми, тъй като сега приключвам ремонт, а с търсачката не попаднах на отговорите дето търся.
Та ще ви помоля от сърце ако знаете или преди е обсъждано да ме светнете за няколко хитринки, крайно необходими ми в момента.🙏🏻🙏🏻🙏🏻

1. Как да почистя засъхнала фуга от плочка гранитогрес?
(За уточнение плочките са слагани преди 10 години, тогава обаче не са изчистени. Четох за препарат за почистване на фуги на кнауф, само че има няколко вида и се чудя кой да взема и също се притеснявам ако попадне върху самата фуга да не я разяде.)
Досега съм пробвала да чистя с CIF, Mr. Proper, Парочистачка Karcher, оцет и вода, но с нищо от тези неща не излиЗа.

2. Как да изчистя засъхнал латекс от плочки?

3. Как да измистя засъхнал латекс от лакирано дюшеме?

4. Как да изчистя засъхнал латекс от стъкла на прозорци?

5. Как да изчистя бяла строителна прах от фуги на плочки? Вече няколко пъти минавам с разтвор на мр. Proper и остават

6. Как да изчистя боядисан метален парапет от доста прах без да се размаже, а да блесне?

7. Как да почистя най безопасно лакирано дюшеме с лак финиш сатин? Безопасно ли е с medix/blazy/pronto/mn proper за под или има шанс да махнат покритието на лака?

Благодаря предварително 🌸🙏🏻

# 532
Здравейте, случайно попаднах на темата и ми се стори много полезна.
За съжаление нямам време да изчета всички 29 теми, тъй като сега приключвам ремонт, а с търсачката не попаднах на отговорите дето търся.
Та ще ви помоля от сърце ако знаете или преди е обсъждано да ме светнете за няколко хитринки, крайно необходими ми в момента.🙏🏻🙏🏻🙏🏻

(За уточнение плочките са слагани преди 10 години, тогава обаче не са изчистени. Четох за препарат за почистване на фуги на кнауф, само че има няколко вида и се чудя кой да взема и също се притеснявам ако попадне върху самата фуга да не я разяде.)
Досега съм пробвала да чистя с CIF, Mr. Proper, Парочистачка Karcher, оцет и вода, но с нищо от тези неща не излиЗа.

5. Как да изчистя бяла строителна прах от фуги на плочки? Вече няколко пъти минавам с разтвор на мр. Proper и остават

6. Как да изчистя боядисан метален парапет от доста прах без да се размаже, а да блесне?

7. Как да почистя най безопасно лакирано дюшеме с лак финиш сатин? Безопасно ли е с medix/blazy/pronto/mn proper за под или има шанс да махнат покритието на лака?

Не мога да дам съвет по всички въпроси, но...
По т. 1 - след като 10 години ползване това изцапано не е паднало... Нямам опит с тези препарати, но ако ги нанасяте само по изцапаното, може би ще стане както трябва.
По т. 2 и 4 - с бръснарско ножче, ножче за премахване на стикери от автостъкла, ножче за почистване на стъклокерамични плотове; грубата страна на кухненска гъба за съдове и топла вода
По т. 3 - грубата страна на мокра гъба.
По т. 5 - оцет
По т. 6 - Meghlio и микрофибърна кърпа
По т. 7 - не мога да отговоря

# 533
Механично, със стоманена стъргалка. Тази за керамчини плотове или подобна.

Като по-горе.
Трудно, ако е добре засъхнал само внимателно стъргане като по-горе. Може да омотаеш стъргалката с мокър плат за да не драска, но като цяло има риск от надраскване.
Като по-горе.

5. Как да изчистя бяла строителна прах от фуги на плочки? Вече няколко пъти минавам с разтвор на мр. Proper и остават.
Ако е полепнал на мокра фуга няма да стане. По-скоро боядисай фугите с маркер за фуга. Или стъргане. Опитай и с пароструйка все пак.

Пароструйка, водоструйка.

Има си препарати специално за паркети. Аз ползвам един на Медикс, купувам от Лили. Харесва ми, защото не е скъп, мие добре и не оставя облаци, като някои други, макар и скъпи.

# 534
  • София
Само за латекса мога да помогна - стъргане със стъргалка за керамични котлони (за махане на винетки-аз такова ползвах)

# 535
Една хитринка, която приложих преди малко и съм доволна от резултата. Омасляване на дърво с кокосово масло.
Наскоро взех етажерка от необработвана пауловния и мислех да я мина с тиковото масло, обаче заради миризмата се въздържах и изчаквах пролетта. С кокосовото стана доста добре. Само забележка - който ще маца да не го прави на светло дърво, ако не иска потъмняване с един-два нюанса. 

# 536
Със зехтин омаслих една дървена дръжка на силиконова шпатула. Ефектът беше уау- от стърчащи трески до гладкост. Не мирише и не си промени особено цвета, стана и по-лъскава обаче дръжката. С кокосово масло също пробвах и ефектът беше аналогичен. 🙂

# 537
  • София
С ленено масло има малко миризма, но се измирисва (дъска за рязане омаслявахме наскоро)

# 538

Писали са - изстъргва се внимателно и финото накрая го измиваш с меглио

С меглио обезмаслител

Пак с обезмаслител - напръскай отдалеко на някое по-невидимо място за проба и изтрий и измий след това с парцала (да можеш да търкаш/натискаш)

Пак обезмаслител и за дограмата също

Тук се минава когато са сухи плочките със сух парцал - събираш хубаво праха и чак тогава мокриш, иначе все ще белее

Пароструйка ми звучи най -добре, но нямам парапет и не съм пробвала

От какво ще го чистиш? Ако е от прах пак с парочистачка и честа смяна на кърпите, за да не разнасяш.

Общо взето излъсках почти цялата къща с обезмаслител след ремонта и бях писала за бебешко олио с разтворено чаено масло вътре (случайна комбинация), което почисти от интериорни врати много фини капки латекс (боядисвах с пистолет) и не пречи да се пробва върху дървени повърхности.
Уточнявам - настилките са ми ламинат и плочки. Дограмата и прозорците са ясни. Латекс ползвах миещ се със сребърни йони, съответно се почиства по-трудно засъхнал, но обезмаслителя се справи.

# 539
  • Пловдив
Преди няколко дни бях питала за почистване на следи от пожар и идвам да дам отчет. 😊
За съжаление, хладилника не се почисти с нищо, реших че ще залепим фолио.
Фугите на банята и тоалетната ни измъчиха много. Опитахме с обезмаслител и четка, с доместос и четка, телче за миене на чинии и всичко беше с незадоволителен успех и с цената на задушаване. Докато случайно не ми хрумна да опитам с магическа гъба....Ами всичко пада без особено усилие и само с вода. Останах изумена.

Капака на тоалетната чиния беше наслоен с черно, което не се махна с обезмаслител и бях го описала в списъка за смяна, но и той се почисти напълно с магическата гъба. С нея спасих и кошчето в тоалетната. Тоалетната чиния и мивката са като преди. Смесителите е те.  Това е новата ми любима кухненска придобивка 😁

Общи условия

Активация на акаунт