Обсъждане на имотни обяви-25

• 38 579
  • 769
  •   1
Отговори
# 240
Такива зидани печки има и в Русия. Спомнете си руските приказки и как Иванушка спи на печката.

# 241
Там е друга концепция. Печката не е толкова естетически  издържана със специални плочки (има и луксозни такива за богатите къщи, де), а се гони пълна практичност - пести се място, защото на една и съща площ имаме и печка, и фурна, и легло, а освен това като се спи на печката веднъж тя топли отдолу и втори път се вдига нивото на спящия, а разликата в температурата на половин метър и на 1,5 метра от пода е осезаема. Ако някой е спал в хижа с печка на двуетажни легла знае.

# 242
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ох, сетих се и друга приумица в името на топлото - килимите по стените.

# 243
Такива камини/ кахлени печки като в къщата в Павликени съм виждала в Казанлък, в къщата на търговец и производител на розово масло, не си спомням името му. Великолепна къща със зала за приеми и т.н.  По време на социализма е била данъчна служба, мисля, слава богу не бяха разрушили камините.

# 244
  • СИ
Такива зидани печки има и в Русия. Спомнете си руските приказки и как Иванушка спи на печката.

Зиданите печки в Русия са от кирпич и тухли. Нищо общо с красотата на керамиката.

# 245
Гадамер, при - 40 градуса и повече за няколко месеца в годината килимите по стените са си ерзац топлоизолация. (а в България  при -15 се казва, че навън "не е за мъже". Laughing).
Въпреки че младите или не дотам осведомените смятат килимите по стените просто за проява на лош вкус. И се подиграват, че руснаците били спели на печката. На печката, ама на топло. А с килима на стената не се опираш до студена стена. Дизайнът на килимите вече е въпрос на традиция, сигурно и на руснаците нашите чипровски килими може да им се струват грозни.

Скрит текст:
Това за тези, които разбират от топлообмен. Руската печка (едновременно готварска и отоплителна) си е доста ефективна и явно има различни вариации.
https://sovet-ingenera.com/otoplenie/pechi/russkaya-pech.html

# 246
  • Варна
Ето една кахлена печка от Военноморския музей във Варна:

Не знаех какво е, но ми се стори семпло и красиво и затова го снимах. Сега от темата разбрах. Simple Smile

# 247
Килимите не са измислени от руснаците. Още в средновековието в замъците са слагали гоблени баш с тази цел. И в нашите селски къщи на стената до леглото се окачваха килимчета.
Друг е въпросът, че едно легло с дъсчена табла/гръб е много по-ефективна изолация от килима.

# 248
Артекс, май, имаха рекламна статия, как щели да топлоизолират екологично с овча вълна/козина. Да не се зяносвал матрЯла. Laughing То вълната си е чудесен изолатор по принцип от памтивека.

# 249
И зад нея климатика Joy

Ето една кахлена печка от Военноморския музей във Варна:

Не знаех какво е, но ми се стори семпло и красиво и затова го снимах. Сега от темата разбрах. Simple Smile

# 250
  • Варна
Смешно е, да. Grinning Но печката не се използва по предназначение.

# 251
след спиране на мини Марица, може в следващите 20 страници да обсъдите отоплението в старите еленски къщи - пишете в гугъл 'джамал'
това не е печака, това е локално парно

# 252
след спиране на мини Марица, може в следващите 20 страници да обсъдите отоплението в старите еленски къщи - пишете в гугъл 'джамал'
това не е печака, това е локално парно
Същото е, шведска  печка. Вътре са с въздуховоди и задържат топлина цял ден, спокойно се отоплява етаж. Не мисля че вече има нито кой да ги строи нито кой да ги поддържа, комините също изискват поддръжка, така че вече не е плюс. Но все пак пусни някоя обява за еленска къща да обсъдим, в коледния сезон ми се гледат къщи Smiley

# 253
Гадамер, при - 40 градуса и повече за няколко месеца в годината килимите по стените са си ерзац топлоизолация. (а в България  при -15 се казва, че навън "не е за мъже". Laughing).
Въпреки че младите или не дотам осведомените смятат килимите по стените просто за проява на лош вкус. И се подиграват, че руснаците били спели на печката. На печката, ама на топло. А с килима на стената не се опираш до студена стена. Дизайнът на килимите вече е въпрос на традиция, сигурно и на руснаците нашите чипровски килими може да им се струват грозни.
Скрит текст:
Това за тези, които разбират от топлообмен. Руската печка (едновременно готварска и отоплителна) си е доста ефективна и явно има различни вариации.
https://sovet-ingenera.com/otoplenie/pechi/russkaya-pech.html
Това за "не е за мъже" и аз никога не съм го разбирал откъде идва. По мои наблюдения мъжете повече носят на студ от жените, за сметка на това не носят на жеги, където пък жените им е комфортно или поне по-малко некомфортно. И за двете има физиологични обяснения.

Никога не съм се замислял защо са килимите по стените, и не ми е минавало през ум, че може да е за изолация. То ако е така, наистина по-добре да тапицираш стената с вълна или друго "пуфкаво" нещо, вместо с килим, чието производство е доста по-трудоемко. Те Артекс хубаво са преоткрили топлата вода с тая вълна, ама не знам това доколко отговаря на противопожарни изисквания. Тая вълна малко да види пламък и ще лумне за секунди. Аз бих предпочел минерална вата, което пак е естествен материал, само дето не е "био". Виж стиропорите наистина са кофти, но пък са евтини и не вярвам скоро да спрат да се ползват.

Относно печките, нашите селски печки май са по-скоро като руските - за готвене и топлене, поне и при двете ми баби едно време на село печките бяха такива: не тесни и високи като комин, а ниски и широки, с метална плоча отгоре, едната дори имаше фурна, която де факто се падаше вътре в горивната камера. Не знам как може да се спи на такова нещо обаче, то ще ти се подпали дупЕто...

# 254
Минералната вата си е съвсем био и не гние като вълната. Иначе вълната е трудно горима. Пали се, но тлее, не е толкова пожароопасна.

Общи условия

Активация на акаунт