Обсъждане на имотни обяви-25

• 38 483
  • 769
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
Типични гледки за планински селца и българските планини. Който не е ходил, той не е видял такива.

Това не означава, че не са прекрасни.

# 61
Здравейте.. ще се радвам да сте ми в помощ, като за единия въпрос не съм сигурна дали тук му е мястото.
Харесахме апартамент със статут ателие. Още не сме проверили документация и тн, но ми е някак странно, че му е такъв статута предвид, че е мезонет 140квадрата.. Ние имаме такъв малък апартамент и дори съпруга ми е имал адресна регистрация на него, но се притеснявам,когато става въпрос за семейно жилище. Тока и водата не са промишлени.. Има ли такива сред вас, които живеете в ателие и има ли вариант да се смени статута/ става въпрос за гр. София до Центр гара близо/.
Втория въпрос, който повече ме
притеснява е че няма тец.. това ми се струва ужасно..бойлери..климатици/ определенл няма да
сложа климатик, защото имам непоносимост към сухия въздух/.. та има ли сред вас такива с подово на ток.. знам че инвестицията е голяма, но да кажем за сега финансово нямаме проблем, но държа да е хубаво и топло..
всякакви съвети приемам:)

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 13:00 от FBID10156259284633594

# 62
  • София
И ние попаднахме на такъв. До колкото разбирам обаче ако имате деца или ще имате ще е проблем заради детски градини и училища. Статута ни обясниха, че трудно се сменя.

# 63
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ателието се води нежилищна площ. Прави се така, за да се заобиколят параметрите на застрояване и отстояния по ЗУТ.

# 64
Няма такъв проблем вече при нас.. Друг минус какъв може да има..Хем всички знаем, че не е ок да се взима ателие, но освен заради регистрацията и в случая при нас това не е проблем за друго не се сещам. Или гледам да търся само позитивите:)
quote author=I.R. link=topic=1379366.msg43693088#msg43693088 date=1635157479]
И ние попаднахме на такъв. До колкото разбирам обаче ако имате деца или ще имате ще е проблем заради детски градини и училища. Статута ни обясниха, че трудно се сменя.
[/quote]

# 65
Най-големият минус на ателието е ниската ликвидност заради неразбирането на масовия купувач. Както сами казвате,вие сте проучили минусите и не са проблем за вас,но ако един ден тръгнете да го продавате,ще има слабо търсене и ще ви искат отбив от цената само защото е ателие. Справка- постът на I.R. по-горе,че са се отказали от ателие. Потенциалният купувач няма да може да ползва 50% от отстъпката за първо жилище в данъчното - при мен са към 75 лв на година (данъкът е 300,приблизително поравно съставен от данък и ТБО,но върху ТБО дори и за първо жилище няма отстъпка). Но за много хора това,че ще се минат да си плащат пълния размер на данъка е голям проблем, а реално като го сметнеш за 50 години напред е към 2000 евро,не е като да се откажеш от жилище заради това.

# 66
Права сте, но в района търся от почти една година голям апартамент и няма… или има но са с малки стаи, на ниски етажи и тн.. Не ни е първо жилище, живеем в района, но вече ни малее апартамента, та данъците така или иначе ще трябва да ги плащаме..Даа наистина трудно ще се продаде или ще, но на по ниска цена..но пък и се продава на по-ниска в момента.. Уж го взимаме да живее  старините там, а не някой ден да го продаваме..Все си мислех, че има вариант за смяна на статут, но уви..Ако минуса беше само това щях да го преглътна, а то и тец няма..
Най-големият минус на ателието е ниската ликвидност заради неразбирането на масовия купувач. Както сами казвате,вие сте проучили минусите и не са проблем за вас,но ако един ден тръгнете да го продавате,ще има слабо търсене и ще ви искат отбив от цената само защото е ателие. Справка- постът на I.R. по-горе,че са се отказали от ателие. Потенциалният купувач няма да може да ползва 50% от отстъпката за първо жилище в данъчното - при мен са към 75 лв на година (данъкът е 300,приблизително поравно съставен от данък и ТБО,но върху ТБО дори и за първо жилище няма отстъпка). Но за много хора това,че ще се минат да си плащат пълния размер на данъка е голям проблем, а реално като го сметнеш за 50 години напред е към 2000 евро,не е като да се откажеш от жилище заради това.

# 67
  • Варна
Какво толкова пък му харесвате на тец-а, аз не мога да разбера. Не съм живяла в сграда с тец, но до колкото съм чела тук - само проблеми - изравнителни сметки, надписвания, не знам си какво...
Има най-различни ел уреди за отопление, има и овлажнители на въздух... и си си самостоятелен, независим, плащаш си само това, което ползваш и ползваш когато си искаш. Слагаш си голям бойлер и пак ще си имаш достатъчно вода да се плицукаш в банята / ваната.

# 68
Ако някой търси 4ст, този изглежда доста добре https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1e163456161516334

# 69
Не си живяла, затова не разбираш. Топлото от ТЕЦ е различно. И не казвам по-хубаво или по-лошо, а различно. Съответно на някои хора (на мен също) топлото от ТЕЦ-а ми харесва много повече. Някак по-топло е (знам, че не звучи много смислено).
Аз съм склонна да плащам по-високи сметки и да ми е комфортно.
Съответно, който не го харесва, търси без, защото е безмислено да не го ползва и да плаща сградна инсталация.

# 70
Аз съм чувала само добри неща за подовото отопление, но от личен опит не мога да споделя. Виждала съм много да го слагат в предавания за интериорен дизайн.

# 71
Ходихме да го видим.. мястото много шумно от Гешов.. Разговарях и със съседи и те споделиха същото.[/i]quote author=Gogo1979 link=topic=1379366.msg43693423#msg43693423 date=1635160331]
Ако някой търси 4ст, този изглежда доста добре https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1e163456161516334
[/quote]

# 72
FBID10156259284633594
Водно подово с електрически котел и радиатори сме имали и като усещане е 1:1 с ТЕЦ-а. Предполагам разликата ще е само в сметката. Ако е само водно подово без радиатори (които за мен са излишни, но бяха сложени при нас) ще е и по-евтино, защото водата не се загрява до 60-65 градуса, а до 40, т.е. по-малко разход за подгряване на входящата вода. Бойлер имахме 200 л напълно достанъчен за 2 бани (без вана) и в кухнята проточен от най-мощните за двуфазен ток. Задължително добра изолация на апартамента трябва да се направи, за да няма загуби. През целия си живот съм била на ТЕЦ, но не изпитах никакъв дискомфорт при така организираното отопление.

Ако само ТЕЦ е проблема, не би ме спрял никога - електрически котел и водно подово и няма такъв комфорт.

# 73
Имах нужда от такова сравнение.. Благодаря.. И аз бях чела, че се доближава най-много до комфорта на теца.
FBID10156259284633594
Водно подово с електрически котел и радиатори сме имали и като усещане е 1:1 с ТЕЦ-а. Предполагам разликата ще е само в сметката. Ако е само водно подово без радиатори (които за мен са излишни, но бяха сложени при нас) ще е и по-евтино, защото водата не се загрява до 60-65 градуса, а до 40, т.е. по-малко разход за подгряване на входящата вода. Бойлер имахме 200 л напълно достанъчен за 2 бани (без вана) и в кухнята проточен от най-чощните за двуфазен ток. Задължително добра изолация на апартамента трябва да се направи, за да няма загуби. През целия си живот съм била на ТЕЦ, но не изпитах никакъв дискомфорт при така организираното отопление.

# 74
Какво толкова пък му харесвате на тец-а, аз не мога да разбера. Не съм живяла в сграда с тец, но ...

Ми е те това е, трудно е за обяснение на човек, който не е свикнал.

Общи условия

Активация на акаунт