Обсъждане на имотни обяви-25

• 38 497
  • 769
  •   1
Отговори
# 660
Ми имаше някакви слухове по едно време, че е трябвало по план метрото да стига до Княжево, но княжевци /о, изненада/ били против. Доколко е вярно не знам Simple Smile По принцип не им разбирам много мисленето, но квартал, който е на изхода на града как да бъде, ако не с натоварен трафик.. иначе аз в тази част около Борис Трети дворчета не съм видяла, има само пуснеещи ливади, някакви съборетини, обръщалото на трамвая, новия Лидл.. Rolling Eyes

# 661
  • София
Истина е, че имаше стара идея М3 да е до Княжево, както и в другия си край да е под Ботевградско шосе. Тя е изоставена отдавна, но не поради протести на който и да е, а поради нецелесъобразност.

# 662
Всъщност е доста по-целесъобразна от сегашното положение, точно защото при подходящи стимули, може много да облекчи трафика към и в София /и замърсяването, паркирането и пренаселеността съответно/, но така или иначе другите лобита явно са били по-силни от интересите на столичани и идеята е в забвение засега.

# 663
Цар Борис III отдавна в Княжево е със забрана за строеж покрай него, защото идеята за разширение е още от соц.времената. Далечен роднина има там парцел с къща, единствен имот му е, на практика по стария проект заминава целият парцел барабар с къщата в разширението. И е логично да не иска, като знае за какви смешни суми отчуждават.

Мисля, че драмата не е на княжевци, а на няколко избрани княжевци, на които разширяването на "Борис" ще им отнеме от дворчетата или може би целите дворчета. Иначе, вместо смешният плач, щяха да си поискат подходящи добре осветени и охраняеми подлези /защото хората не можели да минават безопасно, което е така/. да кажем.

Няколко пъти чета мнения на градоустройствени специалисти от Западна Европа, които се чудят защо в България хората (пешеходците) са набутани под земята (подлези), а колите са отгоре. В онази част от Европа, към която се стремим, е обратното - колите са под земята, а хората са отгоре - пешеходни зони, велоалеи, градинки и т.н.

# 664
Не съм градоустройствен специалист, смятам че би било интересно как ще направим градинки и велоалеи над една от входните точки на София, но всъщност би било чудесно, ако е възможно Simple Smile

# 665
Те хората тунел под Ламанша прокопаха, в Скандинавия автомобилни тунели между островите копаят, за да не зависят от кораби и фериботи при кофти време. А и за климата се грижат. Защо да не е невъзможно?!?

# 666
Днес минавах по Алабин, който е "ремонтиран" и за съжаление мога да си помисля само че някъде по света е възможно, но не и тук....

# 667
Виена почти винаги е на първо място по качество на живот в света. София е на първо място по коли, мръсен въздух, ниски заплати в ЕС итн. Разликата е поне едно 70-80 години.

# 668
Не плюя Русия, просто казвам от къде може да сме се вдъхновявали за архитектура и инфраструктурни решения. А именно Виена или Москва.

# 669
А Москва откъде се е вдъхновявала за архитектурните си решения? Laughing Не че Виена не е била вдъхновение, но по-скоро Франция и Италия. Германия е вдъхновявала инженерните им решения.

# 670
Виена почти винаги е на първо място по качество на живот в света. София е на първо място по коли, мръсен въздух, ниски заплати в ЕС итн. Разликата е поне едно 70-80 години.

Относително е. Ако питаш дъщеря ми веднага би сменила Лондон със София, ако имаше как. Ама няма и стиска зъби там, макар хич да не и харесва. Та нещата са доста субективни, има и разлика дали си на екскурзия или за постоянно, дали и как работиш и прочее.

София няма нищо общо с Москва. Много по-близо е до Европа като вид, отколкото до Москва. Който намеква, че сме гледали от Русия (от СССР по-точно) май не е бил в Москва. Е да, ако вземем няколкото сгради със "сталинска архитектура" така е, има ги в София, но не те правят облика на града и не те носят проблемите. Проблемите са, че София е строена за карети и за малко хора, а днес няма място, но е практически невъзможно да се пристъпи към масово събаряне на сгради за да се отвори място.

# 671
Големите булеварди скоро няма да са така шумни, нито с мръсен въздух, въобще няма да е чак такъв проблем за живущите до тях. Транспортът се ще се подобрява доста в близките години, и пушещите ауспуси ще изчезнат, и нови технологии ще навлязат, и бензинът ще се вдигне... 😁 Градинки, велоалеи и преходи за пешеходци се правят на много места по света, с помощта на  градско планиране Wink Въобще не е сложно да ги има. То не е и гаранция че там дето ги има сега няма да изчезнат за вбъдеще, неотдавна коментирахме за строежите в Южния парк.А и човек не е дърво, да се вкорени веднъж за цял живот, като не ти харесва жилище опаковаш и се местиш, какво толкова.

Но пък аз ще ти дам друг пример - нашите метростанции са светлинни години по-луксозни от тези в Лондон, НюЙорк, Берлин и т.н.
Защото нашите са строени едни 120-150г по-късно 🤣

# 672
София няма нищо общо с Москва. Много по-близо е до Европа като вид, отколкото до Москва. Който намеква, че сме гледали от Русия (от СССР по-точно) май не е бил в Москва. Е да, ако вземем няколкото сгради със "сталинска архитектура" така е, има ги в София, но не те правят облика на града и не те носят проблемите. Проблемите са, че София е строена за карети и за малко хора, а днес няма място, но е практически невъзможно да се пристъпи към масово събаряне на сгради за да се отвори място.

Да, права си, но така е навсякъде по света. Центровете на градовете са с тесни улици. Там, където са с широки булеварди, там яко са сривали старите малки къщи, когато са тръгнали да правят съвременно градоустройство.
В София също така е направено - Сливница и Дондуков, например, са си с тези габарити сигурно вече от един век. Въпреки че тогава не е имало нужда да са толкова широки. А Цариградско шосе в сегашния му вид е от бай Тошово време, и тогава не е имало нужда от толкова широк булевард, ама на, направили са го. Поне в центъра на София, тесния център, по мои спомени , единственото разширение на булевард от 1989 г. насам е пробивът на бул. Тодор Александров срещу ЦУМ, при строителството на метрото, мисля, и  на площад Възраждане, когато събориха част от 32 у-ще, заради разширението на булеварда.  Не претендирам за изчерпателност, само спомени. Т.е. и по соц.времената са разширявани булеварди, много над предвидимия към онзи момент трафик, мислело се е с поне 20-30 години напред. За повече години напред, едва ли някой през 70-те и 80-те години на 20 в. е можел да си представи, не само в София, какъв трафик ще има 40-50 години по-късно.

А за който не е ходил в Москва, пускам само 2 случайни снимки - районът около Белоруската гара го видях на живо преди няколко години, а другата - като илюстрация, че там не живеят (вече) в съборетини. Поне не и в Москва.

# 673
  • София
Втората снимка на Мандаринка - живяла съм в района преди 40 г.
На мястото на сегашните небостъргачи - т.н. Сити бяха двуетажни съборетини. Водеха се общински жилища - комуналки. Гредоред, с общи тоалетни и кухни на етажа. Имаше и 2 - 3 градски фабрики. Едната беше бирена, другата не помня.
Но там е лесно - преместиха живеещите в общ. жилища в новите райони във високи ЕПК, със парно, топла вода, всеки отделно в светло апартаментче. Съученичките ми се радваха, че ги изселват на по-хубаво място.
А да пробват в София да изселят собственици ....

# 674
  • София
Не съм ходил в Москва, но макар и смътно помня тясната павирана Сливница между Опълченска и К Величков, най-вече около мястото където Владайска река влиза между двете платна.
А не съм чак толкова стар, през 90 те години е разширявано там.

Общи условия

Активация на акаунт