Обсъждане на имотни обяви-25

• 38 608
  • 769
  •   1
Отговори
# 285
Не знам как се изплащат. Преди около 15 години теглихме ипотечен кредит. Тъкмо бяхме завършили университет и започнали стабилна работа. Ами тогава се притеснявах много по-малко как ще го плащаме, отколкото сега, въпреки че и тогава, и сега ще спазим правилото вноската да е около 30% от месечния доход и да имаме на влог 6 вноски за всеки случай.

# 286
Къде е схемата, да се включа и аз? Satisfied

Е, как? С пране на пари😁

# 287
  • София
Не знам. Ама и аз бих искала да се включа 😁

# 288
зигизаг - Когато си млад, нямаш деца, не си запознат с нещата, нямаш негативен опит е много по-лесно да скочиш с главата надолу.

# 289
Имахме дете тогава, само дето бяхме млади Simple Smile.
И едно е да теглиш кредит 25 хиляди, друго е 100...

# 290
Сподели за статистиката, колко е бил тогава лихвеният процент на ипотечния кредит.

# 291
7.34, след година и нещо го вдигнаха на 8.5.
При изтеглени 50 хил.лв. трябваше за 13 години да върнем 77 хиляди, вноската беше около 450 лв. при първоначалната лихва.
От любопитство, пуснах същата сума и срок в калкулатор на произволна банка. Ето резултата:

# 292
Сподели за статистиката, колко е бил тогава лихвеният процент на ипотечния кредит.

Ако тогава заплатата е била 500 лв, а сега 2000 лв е същото при по-ниска лихва.
Само годините за изплащане са по-малко и от там висока вноска.

# 293
7.34, след година и нещо го вдигнаха на 8.5.
При изтеглени 50 хил.лв. трябваше за 13 години да върнем 77 хиляди, вноската беше около 450 лв. при първоначалната лихва.
От любопитство, пуснах същата сума и срок в калкулатор на произволна банка. Ето резултата:
Малко не ми се връзва, как общата сума за изплащане е 70к при лихва 4% и 77к при лихва 7,3% ако наистина както казваш срока за изплащане е един и същ (13 години)? Дори това 7,3% да е ГПР, пак тези 7к разлика ми се виждат твърде малко за 2% разлика в ГПР при 13 год.

За мезонета по-горе да "гласувам" и аз, че и на мен не ми харесва. За начало още комбинацията "3-стаен мезонет" ми се вижда странна, обикновено са 4+ стайни. Холът и на мен ми се вижда твърде тъмен, но може и да е от некадърно снимане срещу светлината. Стълбите на снимката е ясно, че са между двете нива в мезонета, не знам как може да си помислите, че са общите стълби в блока - те са широки макс. метър. Иначе като за вътрешни стълби са изпълнени що-годе добре.

# 294
Slashy,
Не ми се рови в семейния архив за погасителния план, за да ти го снимам, но спомените ми са доста точни.
Тогава нямахме годишна такса за обслужване на кредита, такса за предсрочно погасяване, задължителна застраховка живот и тн. таксички, които сега ги има.

# 295
Зиги, разбира се че не оспорвам спомените ти, просто ми се вижда странно.

Сега има ли такса "обслужване" за крайни потребители? Мислех, че е някаква изгъзица само за фирмите? В какъв диапазон се движи тази такса на пазара?
Такса предсрочно погасяване би трябвало точно едно време да е имало, защото те преди 5-6 години я забраниха... Отделно че тя не влиза нито в ГПР, нито в калкулацията на крайната сума за изплащане.

# 296
Когато си мислиш, че си видял всякакви абсурди, и се натъкнеш на 2стаен апартамент с площ 35 кв.м. Grinning

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b16349000103725 … k=7adeh9&f1=1

# 297
  • София
Лятото ще е парник, а зимата студ... Че и такава цена са сложили все едно е 100кв.

# 298
Но пък са вложили пари в ремонта.

# 299
  • София
Страхотно ама за двустаен 120к малко ми е пресилено. Плюс това е на последен етаж.

Общи условия

Активация на акаунт