Частни училища - информативно-дискусионна тема 48

• 35 856
  • 752
  •   1
Отговори
# 600
  • Blondeville
По отношение на впечатления от отворени врати, нямам такива, не съм ходила в нито едно от двете училища, които ме интересуваха. Писах за събеседването в Питагор, защото само на това е ходило детето до момента. За СС щеше да се яви на ренен прием, но датата беше на предпоследния ден от карантината му и очаквано предвид този факт, обадих се в СС да кажа, че няма да може да се яви. Бих писала и за други училища, ако имах информация.

Попитах за извънкласните дейности, защото има доста изредени и в Питагор, и в СС, но на практика не знам как е реално, кои са за най-малките, кои са за по-горен клас.

Не ми се влиза в полемиката за пазене на място, аз лично не бих го направила. Да, би ми се искало да имам шанс да се чудя максимално дълго, но все пак е хубаво при взето вече решение, да се даде шанс и на останалите. Защото те също сигурно ще дадат някъде депозит, който ще изгори, а ако им се обадят още отсега, може поне те да си го спестят Simple Smile

От друга страна, много е вероятно и след основния прием в СС пак да има отлив от Питагор.

# 601
  • София
В Питагор и в момента има прием. Излиза едно банерче веднага като влезеш в сайта. И да ви кажа ли какво значи това? Мисля, че поне толкова можете да се сетите, но ще ви кажа, за да няма съмнение. НЯМА да се обядят на никое “неприето” към настоящия момент дете. Те си пълнят все още бройките, което означава, че не са приели толкова много деца, а търсят нови, които да се явят сега на изпит. Не се обаждат на неприети. Така че, успокойте се не ощетявам никое дете, което се е явило и към момента не е прието. Няма “резерви” или не знам как вие го наричате.

Blondie_anna, защо да не се колебаете колкото си искате? Защо трябва да вземате веднага решение, ако не можете веднага да решите. Пожелавам късмет на вашето момче на изпита в СС и дано вие вземете решението си веднага и бързо.
В този ред на мисли от нашата група в градината 4 деца са приети в СС.

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 21:04 от Мagnollia

# 602
Явно голяма част от родителите в темата страдат от някаква форма на Стокхолмски синдром. Оставяйки настрана  доколко е морално решението на Магнолия, защо не коментираме причините да се стигне до там и да насочим разговора към тях? А именно нелоялната конкуренция между училищата и липсата на каквито и да е регулации по отношение на кандидатстването и приема в ЧУ.

Голяма част от родителите се колебаят именно между Питагор и СС. Би било безотговорно да не подпишат договор с Питагор, ако приемат детето им там и да рискуват да не бъде прието в СС на по-късния прием. Изтегляйки приема толкова рано и принуждавайки родителите в тридневен срок да сключат договор и да заплатят "стоп-капаро" Питагор сами се поставят в ситуация, в която да бъдат "подведени". Същото се случва и със СС, поставяйки училищата с по-късен прием в подобна ситуация...

Свободен пазар... после потребителите били виновни и неморални

# 603
  • в страната на чудесата
Регулацийка ли ви липсва.
Ми бягайте към държавните и безплатни училища. Те са регулирани. Ех този соц...
След няколко години записването за изпитите на СС и Питагор ще е две години предварително.

# 604
О аз нямам нищо против свободния пазар, дори напротив. Възползвам се на 100% от възможностите, които предлага. Единствено не разбирам защо нападките са към консуматорите на пазара, а не към производителите и как така за едните може, а за другите не?

Ако направят приема 2 години по-рано, хората ще си развалят договорите 2 години по-късно, нищо не се променя.

# 605
Явно голяма част от родителите в темата страдат от някаква форма на Стокхолмски синдром. Оставяйки настрана  доколко е морално решението на Магнолия, защо не коментираме причините да се стигне до там и да насочим разговора към тях? А именно нелоялната конкуренция между училищата и липсата на каквито и да е регулации по отношение на кандидатстването и приема в ЧУ.

Голяма част от родителите се колебаят именно между Питагор и СС. Би било безотговорно да не подпишат договор с Питагор, ако приемат детето им там и да рискуват да не бъде прието в СС на по-късния прием. Изтегляйки приема толкова рано и принуждавайки родителите в тридневен срок да сключат договор и да заплатят "стоп-капаро" Питагор сами се поставят в ситуация, в която да бъдат "подведени". Същото се случва и със СС, поставяйки училищата с по-късен прием в подобна ситуация...

Свободен пазар... после потребителите били виновни и неморални

Извън темата сте. Нейното дете е прието и в двете. Подписала е договор и с двете. И не освобождава нито едно от местата. Никакъв синдром нямаме. Това ще се регулира, когато училищата започнат да искат цяла такса при сключване на договора. Ама сами си го търсят потребителите с това поведение.

Магнолия, каквото и да се опитвате да използвате за собствено извинение, уви, не ви се получава.
Сама казахте, какво от училището са отговорили на родители за второ класиране. Когато приключат изпитите, след ден - два, ще видят колко са свободните места и ще звънят на следващите. Ще го цитирам за пореден път, че да не се изгуби случайно.

В реда на споменатото по-горе се сещам да допълня, че докато попълвах договора за обучение в Питагор в офиса на училището имаше точно три разговора с родители, чиито деца не са приети. От дочутото, защото разговорите се водеха на съседното бюро, родителите питаха кога приключват изпитите и ще има ли втори изпит/класиране или нещо подобно за неиздържалите изпита деца. Отговаряха им, че има още 2 дни изпити и след като приключат изпитите и се сключат договорите ще преценят дали има свободни места и ще звънят на други деца отново. Според мен някои от децата, които са предпочели СС пред Питагор ще освободят още сега местата или ще го направят на по-късен етап, когато мине и основния изпит в СС през януари.

Магнолия, каквото и да се говори за СУ, той продължава да е университета, чийто юридически факултет все още е топ-а в България. Отделно, че съм свидетел как една супер елитна кантора, обслужваща много големи корпоративни клиенти, си подбира стажантите. Първата цедка е именно това. Разбира се от завършилите в България.

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 21:48 от Fancy

# 606
Да минем по същество - коя е детската градина?

# 607
  • София

Извън темата сте. Нейното дете е прието и в двете. Подписала е договор и с двете. И не освобождава нито едно от местата. Никакъв синдром нямаме. Това ще се регулира, когато училищата започнат да искат цяла такса при сключване на договора. Ама сами си го търсят потребителите с това поведение.

Магнолия, каквото и да се опитвате да използвате за собствено извинение, уви, не ви се получава.
Сама казахте, какво от училището са отговорили на родители за второ класиране. Когато приключат изпитите, след ден - два, ще видят колко са свободните места и ще звънят на следващите. Ще го цитирам за пореден път, че да не се изгуби случайно.

Ама и аз се чудя какво толкова не разбрахте. Не звънят на следващите. Няма следващи. Дето е или прието, или не прието. За останалите места има процедура по нов прием. Приема в Питагор е различен от СС. Там може да има деца, които малко не им е достигнало за да ги приемат, но и там най-вероятно няма да им звънят, ако сега по някаква причина някое от приетите деца не подпишет договор. Остава открита процедурата по приемане с основния изпит през януари.

# 608
Това не е вярно. И очевидно сама не успявате да разберете какво сте чула и какво сте написала. Няма нова процедура. Приключват изпитите. Сключват договорите и ако останат незаети места се обаждат на следващите деца в класирането, които са останали под чертата. https://pitagor-school.eu/%d1%81%d1%80%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b5/
Няма да организират нова процедура по прием за незаетите места. От явилите се попълват незаетите бройки.

И в момента не говорим за СС. Там нещата са коренно различни. От личен опит мога да ви разясня как е. Защото детето ми е било резерва.

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 22:17 от Fancy

# 609
А ако някое дете отпадне сега на втория кръг, после януари пак ли ще го карат да мине първи?

# 610
В "Питагор" все още продължава приема... все още се дават индивидуални дати, всяка седмица има нови кандидати, които получават статут да/не/резерва.  В този смисъл нищо не е приключило все още и етапът с прозвъняване "резервите" ще е по-късно, най-вероятно след нова година или в края на януари (това и аз го разбрах в канцеларията). И за да сме честни - детето на моя позната се яви миналата година за ПУК доста късно, но въпреки прекрасните впечатления от начина на мислене на детето, имаха забележки, свързани с емоционална зрялост. От нея знам, че последните им места миналата година са били заети в края на януари - психоложката й е обяснила, че започват рано, но приемът продължава дълго. Не бързат с подбора. Посочените срокове на сайта - като начална дата са факт, но крайната дата зависи много от кандидатите...

А ако някое дете отпадне сега на втория кръг, после януари пак ли ще го карат да мине първи?

хмм интересен въпрос... аз предполагам, че да.

# 611
Включвам се, защото по стечение на обстоятелствата сме били и от двете страни - резерви, изчакващи някой да освободи място за ПУК, а година по-късно и приети и платили капаро за първи клас и в двете училища. Не знам как е сега, но поне до миналата година резерви имаше и не се е провеждал допълнителен прием на по-късен етап. Обаждаха на изчакващите ученици. Няма нужда да споделям колко е неприятно да си на опашката. Факт е, че с есенните си изпити на Питагор им е ясно, че съществува шанс за отказ. От тази гледна точка отговорът на СС с ранния прием е напълно логичен. Миналогодишното чакане от октомври-ноември до януари беше много неприятно. Честно е да се откаже място бързо след взето решение най-малкото, зашото някой не само чака, а в някакъв момент подписва и договор с трето училище. Изобщо едни депозити се въртят..

# 612
  • София
Включвам се, защото по стечение на обстоятелствата сме били и от двете страни - резерви, изчакващи някой да освободи място за ПУК, а година по-късно и приети и платили капаро за първи клас и в двете училища. Не знам как е сега, но поне до миналата година резерви имаше и не се е провеждал допълнителен прием на по-късен етап. Обаждаха на изчакващите ученици. Няма нужда да споделям колко е неприятно да си на опашката. Факт е, че с есенните си изпити на Питагор им е ясно, че съществува шанс за отказ. От тази гледна точка отговорът на СС с ранния прием е напълно логичен. Миналогодишното чакане от октомври-ноември до януари беше много неприятно. Честно е да се откаже място бързо след взето решение най-малкото, зашото някой не само чака, а в някакъв момент подписва и договор с трето училище. Изобщо едни депозити се въртят..

Разбирам много добре вашето мнение. И още в самото начало казах, че имам още малко колебание. Защо трябва да взема решение веднага? Но вашето мнение приемам защото, макар и несъгласна с моето вие не използвате обидни квалификации. Не винаги сме съгласни с мнението на околните, но грубото поведение говори повече за нас не добре, отколкото за нагрубения.
Пак ще се повторя. В момента има изпити все още в Питагор. Там няма резерви за сега, защото има по-голям прием. Това, че съм чула такъв разговор в администрацията (Fancy многократно го цитира, няма да се повтарям) го написах за да посоча, че в Питагор не е проформа изпита, както се промъкваха такива твърдения назад в темата, заради големия брой приемани деца, а явно има и неприети деца, които очакват повече информация доколко имат възможност да получат обаждане за сключване на договор. Още когато подадох заявлението онлайн подробно се запознах в сайта им с информацията как става приема. Обадих се по телефона. Информираха ме учтиво същото, което пише и в сайта - след изпита в профила на родителя при кандидатстването се публикува информация за детето - само “приет” и “неприет”. Никъде нямаше такова нещо като резерва.
Аз предполагам, че пролетта могат да звънят на деца, които не са били приети, но все пак са показали добри умения, с оглед ранния прием. Но сега няма да го направят. В този ред на мисли, това че още не съм твърдо решила не ощетява никой от “резервите” защото такива няма.

# 613
По отношение на впечатления от отворени врати, нямам такива, не съм ходила в нито едно от двете училища, които ме интересуваха. Писах за събеседването в Питагор, защото само на това е ходило детето до момента. За СС щеше да се яви на ренен прием, но датата беше на предпоследния ден от карантината му и очаквано предвид този факт, обадих се в СС да кажа, че няма да може да се яви. Бих писала и за други училища, ако имах информация.
Попитах за извънкласните дейности, защото има доста изредени и в Питагор, и в СС, но на практика не знам как е реално, кои са за най-малките, кои са за по-горен клас.

Не ми се влиза в полемиката за пазене на място, аз лично не бих го направила. Да, би ми се искало да имам шанс да се чудя максимално дълго, но все пак е хубаво при взето вече решение, да се даде шанс и на останалите. Защото те също сигурно ще дадат някъде депозит, който ще изгори, а ако им се обадят още отсега, може поне те да си го спестят Simple Smile

От друга страна, много е вероятно и след основния прием в СС пак да има отлив от Питагор.

Извънкласните дейности в Питагор за ПУК са роботика, шах, футбол, изправителна гимнастика, фектофка, народни танци, хип хоп, арт работилница и музикална работилница. Тези дейности се посещават от всички деца. Не са избираеми. Допълнително детето може да бъде запиасано да свири на музикален инструмент или на таекуондо.

# 614
Разбирам много добре вашето мнение. И още в самото начало казах, че имам още малко колебание. Защо трябва да взема решение веднага? Но вашето мнение приемам защото, макар и несъгласна с моето вие не използвате обидни квалификации. Не винаги сме съгласни с мнението на околните, но грубото поведение говори повече за нас не добре, отколкото за нагрубения.
Пак ще се повторя. В момента има изпити все още в Питагор. Там няма резерви за сега, защото има по-голям прием. Това, че съм чула такъв разговор в администрацията (Fancy многократно го цитира, няма да се повтарям) го написах за да посоча, че в Питагор не е проформа изпита, както се промъкваха такива твърдения назад в темата, заради големия брой приемани деца, а явно има и неприети деца, които очакват повече информация доколко имат възможност да получат обаждане за сключване на договор. Още когато подадох заявлението онлайн подробно се запознах в сайта им с информацията как става приема. Обадих се по телефона. Информираха ме учтиво същото, което пише и в сайта - след изпита в профила на родителя при кандидатстването се публикува информация за детето - само “приет” и “неприет”. Никъде нямаше такова нещо като резерва.
Аз предполагам, че пролетта могат да звънят на деца, които не са били приети, но все пак са показали добри умения, с оглед ранния прием. Но сега няма да го направят. В този ред на мисли, това че още не съм твърдо решила не ощетява никой от “резервите” защото такива няма.

Не е вярно това, което твърдите. И напротив. Има резерви. В момента в системата в профилите има 3 вида деца. Приети, резерва и неприети. Наистина ми омръзна да ви обяснявам.
Мое близко дете беше резерва преди доста дълго време. След, което статуса му се промени. Именно в момента, когато беше приключило подписването на договори с "приетите".
А и това се потвърждава от думите на представителите на училището. Че ще се обадят на следващите, след като видят има ли останали свободни места след подписване на договорите с "приетите".

Общи условия

Активация на акаунт