Частни училища - информативно-дискусионна тема 48

• 35 903
  • 752
  •   1
Отговори
# 645
  • София

Магнолия, попитаха ви коя е детската градина, има добра успеваемост, може ли да споделите, за да преминем към по-конструктивен разговор?

Предложението за отделна тема за кандидатстване в СС и Питагор е много на място. Наистина няколко месеца годишно темата се залива само с тази информация.

Не съм обърнала внимание на това питане, защото по-назад доста подробно съм обяснила къде ходи на градина детето. В градина Росица Бояна. Отзивите ми за там са само добри, конкретната група, в която е детето ми са будни и умни дечица. Учителката им до сега беше разкошна, сега е нова, която е изключително добър преподавател и виждам на видео уроците, които ни изпращат как преподава на децата. От тази градина много често децата влизат в СС или Питагор. Просто подготовката е много добра, а начина по който обучават децата е много забавен, в същото време доста академичен и винаги са малко напред с материала. Моето дете е трета година там, за цялото време, в което успя да ходи заради пандемията и затварянето на фрадините последните 2 години аз не успях да намеря едно нещо, което да не ми допадне или да ме притесни.
Техните първи групи се запълват много често от предишната година.

# 646
  • Отвъд алеята зад шкафа
Всъщност ранен и късен прием объркват родителите. Логично възникнаха въпроси - ами ако местата се запълнят още на ранния прием?

# 647
И за мен е странно, въртят ми се въпроси колко деца ще приемат на ранния прием? Ще има ли "резерви"? Тия резерви ако останат за януари пак ли трябва да минат първи кръг? Напрягам се.

# 648
Мисля, че бяха отговорили, че няма как. А и хубавото, е че може да се явяваш и на двете дати. Това също мисля стана ясно от кандидати.
Местата не са никак малко, че да се изчерпят на първа дата.
Преди години моята дъщеря се бореше за 10 места и тя остана 11-та.

Вместо да се напрягате, питайте за всичко това училището. Тук никой не може да ви отговори в конкретика, защото това се случва за първа година.

# 649
Да, то е ясно, че няма кой да ми отговори с конкретика, просто обясних, че и за мен е излишно това в момента с ранния прием и ми се струва странно.

# 650
  • в страната на чудесата
Блонди, извинявай може да ти се стори страничен въпрос. Но ти имаш ли бизнес или си на заплата? Нечовешки трудно е в момента да предвидиш каквото и да е, а отговорността към съществуващите и новите клиенти и служителите не е малка. Аз разбирам и смятам за правилен ранен прием, даже още по-ранен от този...

# 651
  • София
Е, за къде повече? Ако го изместят още, ще трябва да предвидят резервни памперси за кандидатите. Joy

# 652
  • София
И за мен е странно, въртят ми се въпроси колко деца ще приемат на ранния прием? Ще има ли "резерви"? Тия резерви ако останат за януари пак ли трябва да минат първи кръг? Напрягам се.

Не знам колко деца са приели, но не вярвам да са повече от половината, дори мисля, че са по-малко. Предполагам си оставят достатъчно места за основния им прием януари. Не знам дали сега има резерви. Но въпреки всичко децата, които ще се явят януари, а са се явили и сега биха имали малко предимство, защото все пак психолозите и провеждащите изпита ги помнят. Имат представа за тях и могат да направят сравнение как са напреднали с нещо, с което преди не са се справили. Защото този изпит толкова ранен очаква от децата да знаят неща, които реално се учат мак от следващата година. И ако не ги знаят, то е не защото не са умни, просто навярно не са усвоили още тези знания.

Преди години моята дъщеря се бореше за 10 места и тя остана 11-та.
Сега разбирам защо толкова емоция вложихте.

# 653
  • в страната на чудесата
Не, магнолия, не разбирате. Жалко.

# 654
[quote author=Rainy_cat link=topic=1379894.msg43807315#msg43807315 date=16

Извънкласните дейности в Питагор за ПУК са роботика, шах, футбол, изправителна гимнастика, фектофка, народни танци, хип хоп, арт работилница и музикална работилница. Тези дейности се посещават от всички деца. Не са избираеми. Допълнително детето може да бъде запиасано да свири на музикален инструмент или на таекуондо.
@Rainy_cat, Вашето дете в Питагор ли е? Ако да, ще споделите ли как учат английски? Класически подход или фонетична система тип Jolly Phonics? И след ПУК какво ниво имат горе-долу?
[/quote]

Детето ми в момента е ПУК в Питагор. Не мога да кажа какво е нивото след ПУК по английски. Това, което се очаква от децата в края на учебната година е да разбират, следват и дават кратки инструкции, да разпознават и използват лексика и цели фрази свързани с обкръжението, да общуват на базисно ниво, да познават звуковете и буквите, и да четат прости изречения, както и първите си книжки на английски език. Децата в ПУК изучават по 2 часа на ден или общо 10 часа седмично английски език. Системите, по които работят са Jolly Phonics и Mouse and Me. Подходът е watch / listen / make като последният е свързан с изпълняването на много проекти или т.нар.метод “учене чрез правене”. Домашна работа на децата се дава всеки петък. Учителката говори само на английски в часовете.

# 655
  • София
Не, магнолия, не разбирате. Жалко.
Мда, приели детето ѝ в състезание 1:2 в Питагор и около 1:4 в СС и изведнъж стана голямата работа. Моето дете беше прието в състезание 1:10 в Питагор преди няколко години и веднага освободихме място за следващите, когато разбрахме, че сме приети в СС.

# 656

Сега разбирам защо толкова емоция вложихте.

Ама разбира се. Аз ви казах, че съм наясно какво изпитват родителите на резервите още съвсем в началото. Конотацията на горната ви реплика е негативна. Но е хубаво, че макар и късно, разбирате някои неща. И моят опит и емоция не променя факта, че поведението ви е неприемливо. А да не говорим, че като погледнете колко хора са подкрепили постовете ми, ще разберете сама ли съм в мнението си за вас или не.
Не е все едно дали детето се бори за 10 места или за 80, като вашето. Wink

Аш, какво говориш. Нашият 2009 набор е пиков по раждаемост. Кандидатствахме в момента на икономически подем и стабилност на доходите. Таксите бяха много по-ниски. Местата по-малко. Няма да обяснявам каква беше конкуренцията в сравнение със сегашната. Просто не искам да си спомням. Ако беше сега, детето ми нямаше да се пържи и след 1 клас на вече значително по-сериозни изпити. При това три на брой.

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 11:00 от Fancy

# 657
  • Blondeville
Няма проблем, не ме притеснява въпросът, нямам бизнес. Частта с депозитите е ясна. Просто си разсъждавам как би било още по-оптимално ако всички имат прием в един период: хем депозити, хем кампания, която не се проточва месеци, и по-малко неизвестни.

Блонди, извинявай може да ти се стори страничен въпрос. Но ти имаш ли бизнес или си на заплата? Нечовешки трудно е в момента да предвидиш каквото и да е, а отговорността към съществуващите и новите клиенти и служителите не е малка. Аз разбирам и смятам за правилен ранен прием, даже още по-ранен от този...

# 658
Би било идеален вариант. Но тъй като училищата са частни, могат да правят каквото си искат. Просто защото се конкурират за ограничен брой платежоспособни кандидати с подходящи деца, които да им гарантират успеваемост на училището.
И аз преди години си разсъждавах на тази тема.

# 659
Фенси, лайковете ли ще броим. (с най-добри чувства към теб).
Моят пост пък е подкрепен от 8 човека, което не е малко. Значи тези хора подкрепят и Магнолия в решението й.

Преди години дъщеря ми беше приета в АК и 99% към него накланяха везните да я запишем.
Кандидатства и в СМГ. Не помня причините. Някакъв вид застраховка.
Нито за миг не съм се сещала, че заемаме нечие място.
Заслужило ми е детето да е прието в две от най-желаните училища в София.
Ще правя каквото сметна за най-добре за детето и за семейството ми.

Общи условия

Активация на акаунт