Дванайсети клас(2021-2022) - Вижда му се краят - пък било то от дистанция

• 51 649
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
  • Русе
Ами нормално е да изберат по удобното за тях.  Понеже работя в къщи и имам възможност да поглеждам от време на време,не бих казала, че лентяйстват точно. И някои преподаватели отнемат от оценката за недостатъчно приличен вид пред камера.Зависи от преподавателя ,материала. При някои се скатава разбира се, но го прави и присъствено. Често е бил осовободен от училище, но отива за някой час при определен преподавател, въпреки че му е струвало преобличане в движение и дори закъснение по някоя минута. В деня на изпита пред КАТ, в 7.30 отиде да си направи тест преди изпита и когато разбра, че е свършил по-бързо, в 7.55 ме накара да го чакам с униформата и на бегом се изнесе за час в 8 часа и от там хукна за изпита пред КАТ. Не всичко е черно и бяло, както се изкарва. Аз ненавиждах формАта на училището, мечтах си за древните гръцки академии, където преподавателя и учениците се разхождат и обсъждат. Докато завърших се чувствах като в окови и се родих, когато започнах работа и започна истинското учене. И до ден днешен уча , но не в университети и училища

# 166
  • София
И за мен истинското учене започна след като завърших. Когато знаеш къде и как ще се приложи едно нещо, когато знаеш, че ти трябва да използваш дадено знание, нещата седят различно. Учи се бързо и трайно.
Разбира се не омаловажавам основата, дадена ми в училище и университета.

# 167
Ситуацията е интересна. Толкова време масово родители и ученици роптаха против онлайн обучението, но когато се появи възможност за промяна, много не дадоха съгласие за тест.
Сигурна съм, че всичко зависи от преподавателите и децата по принцип и винаги има изключения, но от многото ми наблюдения определено считам, че онлайн обучението е по-малко натоварващо, отпускащо и неефективно, резултатите са по-лесно постижими и много го избират заради по-малкото съпротивление, а не заради страх от вируса.

# 168
  • София
А според мен интересната ситуация се получи от това, че родителите искаха децата да се върнат ПО, а не децата. Децата предпочитат ДО.
Все още си мисля, че на повечето деца не им се ходи на училище.

# 169
  • София
Изкушаващо е да си спестиш два часа за транспорт дневно, по- ранното ставане, напрежението от изпитвания в клас, без бонуси , като “помощ от приятел”, Гугъл и т.н Особено за тези, които излизат редовно и не им липсва общуване. Но в някои случаи време за излизане на практика почти няма- втора смяна, в събота и неделя уроци, безкрайни домашни, в много случаи с абсурдни срокове и съмнителна полза, а много учители почти не обучават, няма камери, няма обратна връзка за рецензия и коментари за написаното . Влиза се в час за поставяне на поредните купища задачи за самообучение.
Човек губи интерес към реалния живот, контактите с връстници, няма как да се погледне отстрани колко изнервен и нещастен изглежда..

# 170
  • София
Да не става дума за НТБГ, че точно там гледах как от 50 паралелки, само 3 от 12 клас не тръгват?
Не, за НПМГ. Мотивите са повече от красноречиви... щели да им дадат сега накуп всички тестове... по-хубаво било да тръгнат януари... ей такива глупости. Моето лично мнение е, че в ОРЕС се преписва по-лесно на тестовете и това са истинските мотиви. Ако останат сега ОРЕС учителите щат не щат, за да наваксат ще пуснат тестове. И в тоя ред на мисли, защо пък да не изчакаме Нова година.
П.С. ще добава и това, че една част от децата в класа няма да продължат с физика и математика и съовтено имат интерес да избутат тия трудни предмети без да си дават зор. Моето също няма да учи това, но смята да си завърши училище както подобава. Смятам, че останалите 12-ти класове са си взели решения съвсем самостоятелно, точно както нашия. Т.е. не е като да не им се ходи, по-скоро нашите са изключение.

# 171
  • София
В 12 клас вече са изградени личности и няма как да обобщим мотивите им. При нас е така - ако знае, че учителят преподава интересно, предпочита в училище, а ако знае, че му е скучно - предпочита у дома, за да може докато тече часа да си чете нещо друго.

# 172
  • София
Здравейте, момичета!
Толкова отдавна не съм писала в темата. Дори, не знам защо, си мислех, че след като аз не пиша, то и тя не съществува. 😊 Даже не съм се сещала да я потърся. Налетях на нея направо случайно.
Изчетох сегашната тема, ще се върна да прочета и предишната. Идва пак времето на големите вълнения. 😊 Не знам дали ще са същите или по-големи като седмокласните, но със сигурност предстоят интересни времена.
Вече няма да ви изпускам.
При нас нещата са наред – като цяло. Иво е вече шофьор. 😊 Ваксиниран е. Миналата година му харесваше да учи дистанционно, но вече иска да се върнат обратно в училище. Готви се да кандидатства с математика. Избрал си е и какво. Категорично не желае да учи в чужбина. Ще кандидатства само в България.
В един много слънчев и пъстър ден целият клас беше освободен от училище и имаха фотосесия в Южния парк. Снимките им са чудесни.
На една родителска среща през октомври, която се проведе в много камерен състав (общо 7 присъстващи родители)  заместник директорката на училището дойде да ни обясни, че цялата организация на абитуриентския бал е поета от самите ученици, начело с няколко особено активни девойки, които харчат смело чуждите пари. 😊 Общо взето – избира се най-скъпата цена от всички събрани оферти. Удоволствието с фотосесията, например, струва 80 лева на човек. Кво му плащаш. За някои семейства това са нищо пари, ама не за всички е така.
Голям мерак им е на въпросните девойки на бала да дойде на участие Галена. За което, разбира се, ще се събират допълнително пари. Аз съм в потрес, Иво – също. На родителската среща всичките 7 присъстващи родители бяха повече от саркастични, та се надявам, че черешката на абитуриентския бал няма да е точно пък Галена.
За самия бал у нас още нищо не се коментира. Иво знае как иска да изглежда. Няма да има папийонка или вратовръзка. Освен ако не размисли, де, но се съмнявам. Фотографи, ресторанти…. нищо не сме организирали още.

Понеже никой не е писал след мен - допълвам публикацията си с въпрос.
Прочетох миналата тема (от м. септември до края) и тази, и не видях да сте коментирали....
Ако ученикът учи Математика- ПП и се яви на ДЗИ по Математика- ПП, има ли право да избере да се яви на трета матура по Математика-ООП?

Последна редакция: нд, 05 дек 2021, 13:56 от Vivi

# 173
  • България, София
Виви, добре завърнала се Hug

Девойката няма да ходи присъствено. По - голямата част от класа така са гласували. Тя като цяло сега не иска да се връща присъствено. Аргументите за време за пътуване са в сила. Освен това казва, че не иска да се събира с хора, които са ходили по дискотеки, мешали са се с какъв ли не народ и после в заедно в час.
Тя не е от много излизащите по заведения.
За част от класа си казва, че ходят на училище, колкото да излизат да пушат пред оградата. Та хич не й липсва точно тази част на присъственото обучение.
Не знам да съжалявам ли, че няма да се върнат от понеделник или не.
Вече и аз не знам какво да мисля.
Малката се връща от утре.  Но и тя не иска. Ще трябва да става по - рано, а и беше хубаво да си поспива малко повече.

# 174
  • Русе
Така или иначе най-вероятно ако тенденцията се запази ще се върнат ако не другата седмица ,то след няколко седмици. Та колкото изкопчат това ще им остане.

По отношение на оценките, пак не са еднозначни нещата. По английски има по-високи оценки присъствено или на устни изпитвания, отколкото ако трябва да подготвя писмено нещо. Преписването на готови текстове се санкционира с двойка.

Виви, радвам се че се завърна. Много съм впечатлена от вашето развитие. Помня как ронехме сълзи заради математиката на децата, но както съм разбрала - денят не се познава от сутринта и често трънливото начало води до успешно развитие. Поздравления за Иво.

За бала не се говори у дома. Даде някакви 50 лв на момичето, които организира. Но не знаеше точно за какво. Със сигурност иска да ходи и обича да се гизди, но нито до магазина на Виконт отиде ,нито от сайта на andrews си избра нещо. Аз съм му казала, че няма да си мръдна пръста за да му изибрам тоалети. Той от доста време сам си избира и купува. Аз осребрявам ако ми хареса.

# 175
  • София
Амбърче, математиката все още не е силата на Иво. Продължавам да смятам, че неговата стихия са езиците - учи ги с лекота. Миналата година взе В2 на френски и мислеше тази година да се явява на С1, но решихме, че ще е по-добре да си хвърли силите в кандидатстването и математиката (и ДЗИ по БЕЛ, щото се видя, че ще е важно в най-неочаквани ситуации), а С1 по френски може да почака. Което, вероятно, означава, че никога няма да го вземе, но това ще зависи само от него. Вторият му език е немският, с който също се справя отлично и го учи усърдно и с желание. Английския вече не го учи системно, но го поддържа и се оправя добре в разговор.
Но хвърля усилия в математиката, де. Колко точно - никога няма да мога да преценя. Simple Smile Просто е наясно, че това ще му трябва на този етап и учи. Но и го пое прекрасен учител (нямам предвид тази в гимназията му), без чиято помощ математиката щеше да продължи да е пълна с тайни и загадки. При това - математиката му е и профилиращ предмет, а изкарва шестици.

Последна редакция: нд, 05 дек 2021, 16:30 от Vivi

# 176
  • Русе
Viv, много добре е насложил Иво. С1 ако няма да ходи навън да учи, не е спешно. Така или иначе когато избере специалност и започне да я развива ще използва основата на езика и ще знае повече отколкото предполага едно формално покриване на сертификат по езика. Немски и френски много интересна комбинация. Вив, знам че обичаш на топлите морета да изгряваш, ама надали ще ти е зле една яхта в Монако. Щот тоз Иво - хубав, умен и целенасочен като нищо може да стигне където реши. 

Аз да почерпя, че имам именик.  Няма какво да се хваля. Дано да е жив и здрав и все пак постигне това, което желае.

# 177
  • София
Eeeeх, появих се отново в темата точно навреме - за първата наздравица! Simple Smile
Амбър, жив и здрав да ти е Светослав! Да не губи размаха си и да сбъдва мечтите си! Честит празник! Simple Smile

А то топлите морета - кой не ги обича. А дано! Ще ви каня на гости на яхтата на синковеца да си спомняме как са никнали зъби на наборите. Simple Smile

# 178
  • Русе

Амбър, жив и здрав да ти е Светослав! Да не губи размаха си и да сбъдва мечтите си! Честит празник! Simple Smile
Мерси, ама неговия размах, зависи от моя замах. Само да го докопам, че ми бяга нещо .Smiling Imp

# 179
  • България, София
Амбър, честит да е Светльо! Да бъде здрав и благословен и с лекота да постига всичко, което поиска!

За бала сме доникъде. Още не знае каква рокля иска. Организацията ни е до момента 0.
Но пък правиха фотосесия в Борисовата градина. Ще има и още.

Общи условия

Активация на акаунт