Дванайсети клас(2021-2022) - Вижда му се краят - пък било то от дистанция

• 51 101
  • 745
  •   1
Отговори
# 300
И съм установила: Това момчетата, нямат нищо общо с момичетата.

Споделям напълно. Синът подаде документи за UK в последния възможен ден. А щерката - да си я похваля - беше готова преди да отворят портала. Имаме вече два условни приема, като практически условието е изпълнено, трябва само да представи дипломата си.
Та се чудя, една майка ли ги ръчка, та са толкова различни?!

# 301
  • sofia
Честито пълнолетие на Габи! Пожелавам много успехи, здраве и любов!

Моят поне отвори сайта на НХА да види какво трябва да подготвя. Но това не се случи под мое давление (сигурно от година го подканям), а щото бил говорил с някого и обсъждали там специалности и преподаватели.
Използвах момента и му "презентирах" и резервните варианти - СУ и НБУ. Каза, че ще ги включи.

# 302
  • Чикаго / София
gabelas17 честито пълнолетие на Габи! Да е здрава и щастлива!:cherry_blossom:

Бети не се ядосвай. Може да има нужда да порасне още малко и тогава да си намери неговото нещо. Аз не мисля, че е голям проблем ако децата не влезнат да учат веднага след училище. Винаги има време за промяна. Тук се нагледах на хора, които на 40 години от икономисти стават здравни работници и то след тежко учене 4 години. И са щастливи от новото си амплоа и работят с удоволствие. Някак животът ми тук ми показа, че никога не е късно човек да намери своето място. А важно е да обичаш това, което ще правиш цял живот. Не всеки взима правилното решение на 18-19г. На някои деца/млади хора вече/ им трябва повечко време да намерят мястото си.

На моите все това им повтарям - намерете това, което ще ви е приятно да правите, ако ще да станете фризьорки, маникюристки, или каквото друго се сетите в сферата на услугите, ако това ще ви прави щастливи - станете. Ще работите с удоволствие и ще сте добри, спокойни и щастливи в ежедневието си.  И пак има място за растеж, надграждане и постигане на цели. Не е задължително да са в офис и на бюро - даже по-добре да не са. А да изберат активни и интересни професии.

Не знам, не знам. Ще видим какво ще стане. Важното е да са здрави, че последните 1-2 години доста травми нанесаха на психиката на всички ни и някак гоненето на високи цели в кариерата не ми е важно вече. По-скоро за тях искам спокоен живот и да са доволни от избора си.

# 303
Здравейте. Някой знае ли дали може да се държи профилно ДЗИ по БЕЛ, дори да не е изучаван този предмет като профил в 11 и 12 клас. Защото за доста от специалностите в Софийския университет искат оценка от профилно ДЗИ(например по БЕЛ). Какво правим, ако не сме го изучавали като профил. Предварително благодаря  за споделената информация.

# 304
  • София
Не, не може да се държи профилирано ДЗИ, ако предметът не е изучаван като профил. Подозирам, че изискването за профилирано ДЗИ по БЕЛ в СУ е грешка и може би някой трябва да им обърне внимание, че така силно си лимитират кандидатите, за да я отстранят.

Последна редакция: вт, 21 дек 2021, 18:26 от sanaka

# 305
  • Русе
Здравейте. Някой знае ли дали може да се държи профилно ДЗИ по БЕЛ, дори да не е изучаван този предмет като профил в 11 и 12 клас
  Май не може, доколкото съм чела, но тълкуването на наредбите на МОН не ми е сила.
Иначе мернах два профила, за които няма друг избор  - за библиотечни  науки и за културология.

# 306
  • столицата
Във връзка с навършването на 18г. помня, че се вадят нови лични карти. Не откривам някакъв срок. От закона :
"Чл. 30. (1) Личните карти на българските граждани са срочни и безсрочни.

(2) Срочни лични карти се издават на лица от 14- до 18-годишна възраст със срок на валидност 4 години и на лица от 18- до 58-годишна възраст със срок на валидност 10 години. На лицата, навършили 58-годишна възраст, се издават безсрочни лични карти."

т.е. трябва да проверим кога изтича срокът на настоящата, нали? А не гоним някакъв друг срок.

# 307
  • Русе
Не съм търсила срокове. Сутринта след РД отиде и подаде за нова.

# 308
Скрит текст:
Във връзка с навършването на 18г. помня, че се вадят нови лични карти. Не откривам някакъв срок. От закона :

(2) Срочни лични карти се издават на лица от 14- до 18-годишна възраст със срок на валидност 4 години и на лица от 18- до 58-годишна възраст със срок на валидност 10 години. На лицата, навършили 58-годишна възраст, се издават безсрочни лични карти."

т.е. трябва да проверим кога изтича срокът на настоящата, нали? А не гоним някакъв друг срок.
Да. Моя сладур си загуби документите 1 месец преди РД, та сега е с лична карта пак със срок 4години...

# 309

Да гледа се кога изтича картата и около месец по-рано се подава за нова, ако ще е обикновена поръчка.

# 310
  • София
Да гледа се кога изтича картата и около месец по-рано се подава за нова, ако ще е обикновена поръчка.
Срокът за подаване за нови документи не беше ли около месец след изтичане на старата. Това е крайният срок. Може да се подаде и по-рано (например ако ще пътува в чужбина).

# 311
  • столицата

И аз така разсъждавам, но това означава отново да е лична карта за лице под 18г. Ако изчакаме да стане на 18г. и пусне същия ден, ще е с изтекъл срок за част от 30-дневния период.

# 312

И аз така разсъждавам, но това означава отново да е лична карта за лице под 18г. Ако изчакаме да стане на 18г. и пусне същия ден, ще е с изтекъл срок за част от 30-дневния период.

Освен да проверите, дали сега заради пандемията не се е увеличил срока на действие на личните карти с половин година. Освен това, мисля че може да се подаде и малко след датата до която е важаща личната карта (просто може да я пуснете веднага щом навърши 18 г.). В този период (от изтичането до подаването) ще е без валидна такава. Веднага след подаването за нова, ще има входящ номер и детето / вече възрастен ще е редовен. Личните карти стават готови за около 2 седмици. Проверява се през интернет (на сина ми му пратиха имейл че е готова) и като стане си я взимате (говоря за обикновена поръчка). То във вашия случай май няма да е минал срока на валидност на документа, така че няма да има проблем да я подаде след като навърши пълнолетие.

# 313
  • столицата
Точно така мисля да постъпим. Макар, че с празниците едва ли картата ще е готова по-рано.
И продължавам да си пиша в темата.

Нека магията на святата Коледна вечер влезе в домовете ни и ги озари със здраве, мир и благоденствие! Да си пожелаем и да помечтаем да бъдем малко по-добри, прощаващи, вярващи в себе си и другите! Светли празници, скъпи приятели!💖

Последна редакция: пт, 24 дек 2021, 21:33 от galimar

# 314
  • България, София
Честито Рождество!
Нека вярата и надеждата са постоянни ваши спътници, душата да е пълна с топлина, сърцето с обич, умът със светлина и добри мисли! Нека в домовете ви царят уют и хармония!
Светъл и споделен да е празникът ❤

Общи условия

Активация на акаунт