Седми клас 2021-2022 тема 3

• 31 656
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
ra2 В нашето училище болните не са онлайн просто си седи в къщи .Но ние сме в дълбоката провинция

# 571
  • Майничка
За 30 дни е по здравословни причини. По желание е за над 30, до края на епидемичната обстановка или до 5 неизвинени.
Тогава започва след разрешение от РУО.

# 572
За София град още няма ротация, във високите числа сме. Подготвям се за нея. В момента, в който кажат, че тръгваме на ротация- подавам. Търсех да видя дали в междинната зона- 250-500 на 100 хил важи същото за тестуванията. Т.е присъствено при подписана декларация за тестуване и ДО при неподписана. Явно не, щом няма тестове, няма и декларация и има ротация. Наредбата всъщност дава възможност при висока заболеваемост да се ходи на училище с подписана декларация за тестуване и не променя нищо за по-ниските стойности. Не касае изобщо ротацията при липса на тестове- това е без промяна.
Гаргамела, да разбирам, че по желание се преминава на ДО без посочване на причина ли? Ако по време на ДО натрупа 5 неизвинени, тогава може да продължи ДО след разрешение на РУО?
Рени, Радост, потвърдихте ми предположенията.

# 573
Тестовете са само за общини с над 500 на 100К и за учениците от начален етап, които са постоянно на присъствено обучение при стойности 250-500 на 100К. Ротацията е без тестване.

# 574
  • София
За София вчера пуснаха декларации през школо със срок петък да ги изпратим на мейла на училището. Днес класната пуска със срок днес, аз още го мисля пък да видим. За капак днес цъфна 2-ка по Музика.

# 575
В точка 4.1 при наличие на тестове пише над 250 и не се споменават конкретни класове?
4. Изследване на учениците с неинвазивни бързи антигенни тестове за CОVID-19
4.1. Присъствен образователен процес в училищата/ЦСОП, които се намират на
територията на община с достигната 14-дневна заболяемост над 250 на 100 000 население
може да се провежда при едновременно наличие на следните условия:
а) в училището/ЦСОП е осигурено необходимото количество неинвазивни бързи
антигенни тестове за COVID-19, включени в Общия списък на взаимно признати бързи
антигенни тестове за COVID-19 на Комисията за здравна сигурност на ЕС. Тестовете се
осигуряват със средства от държавния бюджет за всички училища/ЦСОП – институции в
системата на училищното образование на територията на Република България, като за
частните училища се допуска и те сами да осигуряват тестове, отговарящи на изискванията в
точка 6 от Покана за закупуване на бързи антигенни тестове на Министерството на
здравеопазването;
б) при наличие на най-малко 50% от учениците в паралелката с изразено съгласие за
провеждане в училището или в домашни условия – за учениците със специални образователни
потребности, два пъти седмично на изследване за доказване на COVID-19 чрез неинвазивен
бърз антигенен тест и/или с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на
антитела или за отрицателен резултат от лабораторно изследване съгласно изискванията,
въведени със заповед от министъра на здравеопазването. Присъственото обучение е само за
учениците с изразено съгласие и за тези с валидни документи;
Евето, нашето училище не е пускало декларации, само анкета имаше.

# 576
Точка 4.1 е за непрекъснат присъствен образователен процес.

4.5. Присъствен образователен процес е възможен и без тестване в следните случаи:
а) В училищата/ЦСОП на териториите на общини с достигната 14-дневна заболяемост между 250 и 500 на 100 000 население, но не са изпълнени условията на 4.1., буква „а“, обучението се осъществява за 50% от паралелките в училището/ЦСОП по график за ротация, утвърден от министъра на образованието и науката.

# 577
  • Майничка
...
Гаргамела, да разбирам, че по желание се преминава на ДО без посочване на причина ли? Ако по време на ДО натрупа 5 неизвинени, тогава може да продължи ДО след разрешение на РУО?
Рени, Радост, потвърдихте ми предположенията.
Пускаш заявление от името на детето с твое съгласие до директора до отмяна на епидемичната обстановка + декларация за техническа обезпеченост. Той препраща заявлението до началника на РУО и след получено разрешение, детето започва ОРЕС. Ако класът е присъствено и то натрупа 5 неизвинени или не изпълнява поставените задания, връща се   както останалите.
Ако искаш да прекратиш ОРЕС, пускате ново заявление.

# 578
  • Пловдив
Ra, за ОРЕС не ти е нужна причина. Може да е по твое желание. Както ти е написала Гери, за месец ти искат причина. Заболяване на детето или член на семейството в риск/ хипертония, диабет и тн/. Всичко явно е до желание на училището за съдействие и интерпретация. Нямаме болен. В декларацията пиша, че на детето се налага да пътува с междуградски транпорт, което е рисково в настоящата ситуация. Миналата година пък бях подала документи до края на годината. РУО не отказват одобрение. През тези 2-3 дни не пишат отсъствие на детето. В нашето училище ги включват веднага. В момента са 5 деца. Аз все се надявах, че нещата ще се подобрят и затова подавам за месец, но кано гледам не вървят на добре нещата. При нас са на ротация, естествено тестване няма. Болните също не се тестват, така че ситуацията е страхотна.

Последна редакция: чт, 02 дек 2021, 08:42 от renydent

# 579
Разбрах. Благодаря за отговорите. От това, което се появява като информация, ротацията е скоро и ще се задействам. До момента в школо нищо не пише, но вероятно ще се появи, и то вероятно с минимален срок.  Има с какво да се обоснова и по медицински причини, но не ми се иска да го афиширам, и без това ми е гадно.
Именно, ротация без тестване е малко като руска рулетка- кой изгърми- изгърми. Затова толкова търсех и се надявах на опция ротация с тестване, ама няма. Да видим и омикрона какъв ще е. Дано е това, за което се говори в първите анонси- леко протичане с ниска към никаква смъртност. То това и помня от учебника по епидемиология от едно време- мутациите се насочват към селекция на вируси с повишаване на заразността и намаляване на леталитета. Дано. А в един древен учебник по инфекции има отделена половин страница за коронавируси и там обобщено може да се каже- проста настинка без последици.

# 580
Ние от вторник сме присъствено .Всички учители се изредиха да ги заплашват как ще правят контролни и писмени изпитвания ,като за мен разлика няма ,след като и двете ги правят по цял час. Не искам да го пускам ,но той категорично ми каза ,че иска да отиде да се види и с приятелите си. Дано да им дойде акъла и да ги затворят тези училища.

# 581
boksii Според мен няма да затворят училищата.Вече 5 час слушам в къщи децата са онлайн от вчера,как всяка госпожа която влезе им казва че от понеделник ще се видят вече в училище.Даже отлагат писмено изпитване за училище.Чесно казано не проумявам ,как ще пуснат децата без тестване.Каква безопасна среда са усигорили.

# 582
Аз знам, че съм от малцинството тук, но държа децата ми да ходят на училище, присъствено. Не искам повече ДО. Стига ми толкова, стига им и на тях. Имат ваксини, носят си маските, държа да ходят на училище. То алфа, делта, омикрон, епсилон, омега и т.н. докато се изредят всички, ще завършат училище. И не, не съм никак ОК с това.

# 583
Нищо не ми се пише.
Бутаме ден за ден.
Присъствено е тази седмица. Без тестване. Контролни по всичко, даже по две. Стихотворения наизуст. Абе, лудница. Аз вече давам заето. Чудя се детето как все още устоява.
Принципно се притеснявам и не ми се искаше да я пусна, но не мога да я лиша напълно от контакт с класа, не искам да изпада в изолация, тя и без друго не е от най-контактните. / В тази насока й действа мн зле ДО/.
Не е ваксинирана и няма да бъде. Голямата ми дъщеря е с вродени заболявания и не може да се ваксинира.Това ме кара да се притеснявам силно от ваксините като цяло.
Дано доживеем по-добри времена!

# 584
Абсолютно никаква безопасна среда не им осигуряват от три класа само 3 деца са имунизирани. Уж ни пускат анкети ,но никои не им обръща внимание! И при нас ги отложиха за присъственото на ден им се падат 2 контролни и по 1-2 писмени изпитвания. Колкото и да ми е умно детето не мисля ,че това натоварване ще му понесе психически.   
boksii Според мен няма да затворят училищата.Вече 5 час слушам в къщи децата са онлайн от вчера,как всяка госпожа която влезе им казва че от понеделник ще се видят вече в училище.Даже отлагат писмено изпитване за училище.Чесно казано не проумявам ,как ще пуснат децата без тестване.Каква безопасна среда са усигорили.

Общи условия

Активация на акаунт