Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 196
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 425
Не го казвам аз. Казали са го много преди мен.
Когато те учат, че всичко ще получиш на тепсия, ти отнемат възможността да откриеш , че можеш да се справиш и сам.
Няма да влизам в спор дали се усвоява по-добре при индивидуален частен урок при добър учител или при група от 5-7 деца и как се променя това , когато децата станат повече.

# 1 426
Когато те учат, че всичко ще получиш на тепсия, ти отнемат възможността да откриеш , че можеш да се справиш и сам.

Т.е. ти казваш, че на децата в ЧУ всичко им е поднесено на тепсия? Какво именно им е поднесено?
Ох, става все по-забавно!

# 1 427
Децата са си деца навсякъде  разбира се. Разликата е в  нас родителите.  Далеч нямам предвид това колко много ги обичаме , а да кажем че понякога някои от нас леко се изкушават да направят живота на децата си една идея   по-подреден и по-лесен, с което им отнемат възможността да се научат и да бъдат успешни в истинския непредвидим живот.
Aко тук визираме ЧУ - твърдя, че живота на децата там далеч не е по-лесен от този на децата в ДУ.
И твърдя, че идеята е да имат по-добри знания и умения, а не повече улеснения.

И кой е казал тази глупост?
Моите далеч не получават всичко на тепсия....нямат Ай фони като 90% от съседчетата в ДУ. (примерно)

# 1 428
Накрая ще излезе, че половината деца от ЧУ, които са приети в топ университети са влезли там по втория начин, щото родителите им са го поднесли на тепсия. Или, пък резултатите на някои ЧУ на НВО(колкото и да не го понасям това) са фалшиви.
И моето няма последните найкове, като съседчето от ДУ. Wink Примерно!

# 1 429
  • София
Става направо абсурдно!
Детето ми никога не е било в ЧУ, но аз съм от родителите, които се опитват да държат подреден животът на детето си. Нямам предвид, че се меся във всичко или му вися на главата. По-скоро го насочвам да "вирее" в подредена среда, като започна от дома ни и стигна до там, че съзнателно съм търсела подредени училища.
Личното ми убеждение, с което не задължавам никого е, че стандартът на човек, това към което ще стреми през целия си живот се залага още в детството. Ако свикнеш да живееш в кочина (във всеки смисъл), в тази кочина ще си останеш за цял живот. Има изключения, разбира се, но е много трудно да излезеш от зоната си на комфорт.

Последна редакция: пн, 22 ное 2021, 10:49 от Слънчевата

# 1 430
Става направо абсурдно!
Детето ми никога не е било в ЧУ, но аз съм от родителите, които се опитват да държат подреден животът на детето ми. Нямам предвид, че се меся във всичко или му вися на главата. По-скоро го насочвам да "вирее" в подредена среда, като започна от дома ни и стигна до там, че съзнателно съм търсела подредени училища.
Личното ми убеждение, с което не задължавам никого е, че стандартът на човек, това към което ще стреми през целия си живот се залага още в детството. Ако свикнеш да живееш в кочина (във всеки смисъл), в тази кочина ще си останеш за цял живот. Има изключения, разбира се, но е много трудно да излезеш от зоната си на комфорт.

То отдавна е станало безумно!
Един от изборите при ЧУ е именно средата.
Не може най-великото постижение за родителя да е Айфон или обувки Найк и детето да получи някакви знания и умения. За съжаление в ДУ все по-ряко се среща идеята за знание. Та затова и се налага да плащаме, без каквото и да е финансиране от държавата.
Което за мен е още по абсурдно.

# 1 431
Оле  на къде поведохте разговора... марки телефони и ... кочини?
На пример един от учителите ни е споделял, че ако даде  в такива количества нови думи и домашни, каквито дава на нас, в ЧУ ще завалят оплаквания. Забележете, не от ученици а от родители.

# 1 432
Mamamari, докато не се ваксинират всички учители по-добре да са дистанционно. Нормализация преди да се ваксинират и децата няма как да има. А с половината от парите за ЧУ могат да се наемат учители по математика и език. Хем ще са и ваксинирани и ще преподават само на тях и то присъствено.

# 1 433
  • София
В едно от частните училища в София, дават такива домашни по математика за лятната ваканция, че аз не бих ги преживяла, ако детето ми трябва да ги пише.

# 1 434
Оле  на къде поведохте разговора... марки телефони и ... кочини?
На пример един от учителите ни е споделял, че ако даде  в такива количества нови думи и домашни, каквито дава на нас, в ЧУ ще завалят оплаквания. Забележете, не от ученици а от родители.

Ти сериозно ли. Детето ми в 5 клас имаше ниво B2 по английски. Тази година ще се явява на FCE.  И за сведение на учителя, всички модерни практики вече отхвърлят писането по 100- пъти на думи. Сменете си учителя.

Mamamari, докато не се ваксинират всички учители по-добре да са дистанционно. Нормализация преди да се ваксинират и децата няма как да има. А с половината от парите за ЧУ могат да се наемат учители по математика и език. Хем ще са и ваксинирани и ще преподават само на тях и то присъствено.
Образованието само математика и език ли е? Боже, боже... Нищо чудно какво е общото ниво в ДУ.

# 1 435
  • София
Мамамари, не мога да разбера много добре каква е тезата ти за подредеността.
Според мен на децата им се отразява много добре повечето неща в живота им, особено по отношение на ежедневните и стратегическите неща да са им подредени. Това създава спокойствие и оттам увереност, не хабят ресурси за решаване на този тип проблеми. Да, трябва да има някакви неща, които да решават и да имат разнообразие, но те да са свързани с техните възможности за момента, опита им и мисленето им. Структурата дава спокойствие при децата. Хаосът, непредвидимостта създават  тревожност, а това прави нататък преразход на психична енергия. Защо да им го причиняваме? Един добре организиран дневен график, седмичен график, включително да знаят кога са на училище, кога са на извънкласни дейности, кога почиват дава спокойствие и икономия на ресурси от тяхна страна. Като да насочиш водата от извора в рекичка, вместо да се разпръсква навсякъде.

Скрит текст:
От дистанцията на времето и мнението на моите деца вече като големи хора, предвидимостта и структурата на ежедневието им е осигурило едно спокойно детство и училищни години, и им е дало възможност да се развиват в неща, които са им интересни.

# 1 436
  • София
Оле  на къде поведохте разговора... марки телефони и ... кочини?
На пример един от учителите ни е споделял, че ако даде  в такива количества нови думи и домашни, каквито дава на нас, в ЧУ ще завалят оплаквания. Забележете, не от ученици а от родители.
Може да има и такива ЧУ. Но спрямо добрите ЧУ, представата ти за тях няма нищо общо с действителността.

# 1 437
Оле  на къде поведохте разговора... марки телефони и ... кочини?
На пример един от учителите ни е споделял, че ако даде  в такива количества нови думи и домашни, каквито дава на нас, в ЧУ ще завалят оплаквания. Забележете, не от ученици а от родители.
На вас?
Аз мислех, че само децата ви учат.
Домашно за събота и неделя:
БЕЛ - 3 теста от сборника на Веди и една страница от учебника
Математика: 25 задачи от сборника на просвета група В (в ДУ решават само груп А)
Англ език ( отдавна не пишат думи в 5 клас са на ниво B1- B2) на такова ниво излиза от езикова гимназия.
Имат 6 изпринтвани страници с упражнение и две глави от книга за Мартин Лутър Кинг.
Между другото думи отдавна не се пишат по 100 пъти - така съм учила аз преди 20 години.

Това е стандартно домашно - детето се справя бързо защото знае как ад го прави.

# 1 438

Точно това имах предвид.

# 1 439

Точно това имах предвид.

Сега се замислих, може би наистина родителите в ЧУ ще реагират. Все пак повечето са наясно , че това е остарял метод без никакъв смисъл. Повечето са хора със стабилни професии адекватни на днешното време.
И сигурно ще реагират на някаква такава глупост.

Общи условия

Активация на акаунт