Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 004
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 680
  • София
А, сетих се още нещо.
Ако приемем, че родителите заплащат тест в лаборатория и децата влизат в училище с розАв( зелен)серификат, за да поддържат сертификата актуален 5 дни в седмицата, то трябва да направят 3 теста в лаборатория. В същото време, ако се тестват с държавните им тестове, ще се тестват понеделник и четвъртък само.
Правилно ли го разбирам? Училищните тестове ще са по-валидни от лабораторните?

# 1 681
А, сетих се още нещо.
Ако приемем, че родителите заплащат тест в лаборатория и децата влизат в училище с розАв( зелен)серификат, за да поддържат сертификата актуален 5 дни в седмицата, то трябва да направят 3 теста в лаборатория. В същото време, ако се тестват с държавните им тестове, ще се тестват понеделник и четвъртък само.

Ми:
Антигенен -48 часа
PCR - 72 часа.

Избираш. Безумно е. В първия случай само лабораторен PCR или антигенен. А по тяхното тестване само с бърз неинвазивен. Какво им пречеше да направят схема с неинвазивен, но закупен от родителите...Сега, ако изобщо влезе в сила на плюс ще са лабораториите.

# 1 682
  • София
А, сетих се още нещо.
Така излиза. Joy Много недомислици творят, много! И все по-големи. Толкова много управленско безсилие на едно място!

# 1 683
След всичко прочетено днес си мисля, че единственият шанс на 5.-12. клас е спад на заболеваемостта под 500 на 100К. За съжаление не навсякъде ще се случи достатъчно бързо. И да се надяваме, че учителите ще проявят повече разум по време на ротация, запълвайки евентуални пропуски, вместо това децата да правят контролни до откат.

# 1 684
И да се надяваме, че учителите ще проявят повече разум по време на ротация, запълвайки евентуални пропуски, вместо това децата да правят контролни до откат.

А с това пък съм 1000% съгласна.

# 1 685
Опитът от миналата година обаче показва точно обратното, за съжаление...малкото прекарано време на гимназистите в училище беше уплътнено с изпитване и контролни.

# 1 686
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
След всичко прочетено днес си мисля, че единственият шанс на 5.-12. клас е спад на заболеваемостта под 500 на 100К. За съжаление не навсякъде ще се случи достатъчно бързо.

И колкото и да не ми се иска да внасям нотка на песимизъм - няма и да е за дълго.

# 1 687
Нашите ги чакат по два сериозни предмета с материал от началото на годината - още първия присъствен час. Точно това надпреварване с изпитването е стрес за децата. Да, обективно ще са оценени, но дупките в знанията няма да запълнят. Но това си зависи само от учителя.

# 1 688
Не, няма да се оцени по-обективно.
Това не са текущи оценки.
При нас има предмет с 0 оценки до момента, а сме почти декември. Нужни са им около 15 общо-на устен, на писмен и т.н. изпит. Таргета го знаете, според хорариума в срока по предмета.
В темата на училището на едното ми дете пише и учител от същото. Ясно е написал, че има много начини за реалистична проверка и при онлайн обучение и тестове. А начините за преписване на присъствен тест не са никак малко, доста изобретателни деца има. На един учител винаги му е ясно кой е преписал и винаги има начин да засече с точно два въпроса, използвайки момента и за устен изпит. При нас устен изпит онлайн виждам прекрасно как се случва по един от предметите и няма нищо нереално, смущаващо или лошо. Та точно по предмета, по който ще се наложи да направят десетина теста ударно като се върнат присъствено, ще преписват масово, нали ги слушам в междучасията какво си говорят.
Просто всичко опира до начин на преподаване и отношение към процеса на преподавателя, независимо дали са на ДО или ПО.
До тук само по един предмет имат текущи оценки, и те са съвсем реалистични. По всичко останало въобще не знам как биха се вместили, защото не са един-два предмета с липсващи оценки. Но това принципно е проблем в конкретното училище - така са били и присъствено. Другото ми дете в друго училище няма такъв проблем, има си текущи оценки и си се движат спокойно по план.

# 1 689
  • София
Някой получил ли е вече съобщение от училището си във връзка с новите Насоки?

Вчера много се бях газирала и сега отворих пак да чета Насоките на свежа глава. Гледам т. 4.5.:

4.5. Присъствен образователен процес е възможен и без тестване в следните случаи:
а) В училищата на териториите на общини с достигната 14-дневна заболяемост
между 250 и 500 на 100 000 население, но не са изпълнени условията на 4.1., буква „а“,
обучението се осъществява за 50% от паралелките в училището по график  за ротация,
утвърден от министъра на образованието и науката. 
б) Най-малко 50% от учениците в паралелката разполагат с валиден документ за
ваксинация,  преболедуване,  наличие  на  антитела  или  за  отрицателен  резултат  от
лабораторно изследване съгласно изискванията, въведени със заповед от министъра на
здравеопазването. Присъственото обучение е само за учениците с валидни документи;

Тук няма изискване за едновременно наличие на условията. Може това да се тълкува като дадена възможност за ПО при единственото условие 50% от учениците да са със сертификат. Разбира се, остава въпросът колко паралелки в страната ще успеят да отговорят на това условие.

# 1 690
При седмокласничката тъкмо попълваме анкета във вайбър, по молба на класната за наличие на ЗС...
За момента 1 към 15...

# 1 691
Паралелките с такива условия клонят към нула.
И на мен не ми се занимава два пъти седмично да си тествам детето в лаборатория.Дори ми звучи абсурдно. (няма достатъчно антитела за сертификат, но пък се оказа, че синът ми го е преболедувал, нямам идея кога.)
Все пак дадоха някакви насоки.
ДУ ще трябва да чакат или тестове, или заболеваемостта да спадне. Дано да е по-скоро.

# 1 692
  • София
ДУ ще трябва да чакат или тестове, или заболеваемостта да спадне. Дано да е по-скоро.
Или да цъфнат налъмите! Малоумници!
Аз продължавам да не разбирам, защо и как на ДУ е забранено да събират пари за тестове от родителите, с цел обща поръчка и по-ниска цена, обаче никой не се свени да изпрати същите родители в лабораториите, за да платят по-скъпи тестове?!? Е, това ако ми обясни някой каква е логиката, ашколсун!
Да, както и за броя направени тестове в лаборатория (3) и в училище (2).

# 1 693
  • София
Получих в ЕД формуляр за ЗС от гимназията на голямата, който трябва да се попълни до 14:00 часа днес. Попълних го с 200. Joy В придружаващото съобщение директорката е писала, че за съжаление, новите указания не им позволяват да закупят тестове за сметка на училищния бюджет и трябва да чакат осигурените от Министерството. Smirk
Малкият тръгва присъствено от утре.

# 1 694
А ако тя вече ги е купила какво?
Големи идиоти са тези от МОН.

Общи условия

Активация на акаунт