За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 654
  • 745
  •   1
Отговори
# 660
  • In transit
  • Мнения: 14 163
Здравейте.
Аз съм от питащите Simple Smile в тази тема, но искрено благодаря на всички, които отделят от времето си и пишат съвети, предложения и рецепти.

Пак искам съвет -
имам пакетче 250 г застояло краве масло и много ( поне 20 бр) яйца, искам да вложа голяма част от тях в някакви трайни сладки или соленки.
Не държа да са атрактивни ( не ги правя за гости и празници), а да са вкусни.
Какво ще ми предложите?

Соленки с орехи и магданоз


Соленки с кашкавал


Канестрели


Линцери


С този огретен от яйца, можеш да оползотвориш доста от яйцата.


Гарантирам за вкуса на всички рецепти.

# 661
  • Мнения: 1 866
Благодаря ви за предложенията!
Днес бях повечето време извън къщи, но утре ще кулинарствам. А и както го дават да вали, направо си е за въртене около печката:)  Wink

# 662
  • Мнения: 1 710
Заешки дреболии могат ли да се използват за супа?
За пръв път ще правя супа със заешко месо, но предполагам се приготвя както пилешка,например?
Картоф,морков,лук... Thinking

# 663
  • Русе
  • Мнения: 6 119
Скрит текст:
Заешки дреболии могат ли да се използват за супа?
За пръв път ще правя супа със заешко месо, но предполагам се приготвя както пилешка,например?
Картоф,морков,лук... Thinking

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/09/blog-post_18.html

# 664
  • Мнения: 5 184
Въпрос, макар и не за рецепта:
За какво точно се ползва чопър? Тоест, освен например да нарежа лук и моркови, може ли да се ползва вместо хаванче, за да счукам орехи? Или да нарежа магданоз? И всъщност, които имат, ползвате ли го този чопър или само събира прах?
Гледах някакъв в Лидл, 30 лв

# 665
  • Мнения: 24 496
Ядки си се мелят без проблем, само имай предвид да е на кратки импулси по секунди буквално. Иначе ядките около ножа стават смлени почти на каша, а другите дето са се разбягали по стените си стоят едри. Хем бръмнеш няколко пъти и преценяваш дали ги искаш на по-ситно. Точно вчера млях орехи в моя.
За магданоз не мога да кажа, обикновено не режа такива количества че да ги слагам в чопъра.
Иначе и аз основно за лук го използвам, обичам кюфтетата с доста лук, но не ми харесва колко сълзи трябва да изплача всеки път ако го режа на ръка Grinning

# 666
  • Мнения: 528
И аз имам чопъра от Лидл от 3-4 години и си го ползвам редовно. Взех го главно за рязане на лук, но за моя вкус го реже прекалено на ситно и главно го ползвам за ядки, за смилане на нормална захар до пудра захар, за домашен сладолед, тъй като нямам блендер и т.н. За мен си е супер покупка за парите си.

# 667
  • Мнения: 16 287
Заешки дреболии могат ли да се използват за супа?
За пръв път ще правя супа със заешко месо, но предполагам се приготвя както пилешка,например?
Картоф,морков,лук... Thinking
Лейля, аз си я правя точно като пилешката. И дреболийката съм слагала.

# 668
  • Sofia
  • Мнения: 22 542
Въпрос, макар и не за рецепта:
За какво точно се ползва чопър? Тоест, освен например да нарежа лук и моркови, може ли да се ползва вместо хаванче, за да счукам орехи? Или да нарежа магданоз?
Изобщо даже не хваща прах, взимам му здравето. За нарязване на лук, праз, моркови, чушки, зеле, гъби... по-твърди плодове също. Месо без жили също съм накълцвала. Печен патладжан пасирам, варени зеленуци/печени плодове за пюре. Тесто съм бъркала - палачинково и хлебно. Всякакви ядки съм мляла колкото ми трябват ситни. Всякакви видове песто съм правила. Корн флекс наситнявам, бисквити меля, хляб или сухари... Домати цели от консерва също пускам колкото ми трябват да нарежа или да направя гладък сос. Може и още да се сетя.

# 669
  • Мнения: 11 056
Този на Лидл лесно ли се затваря? Че аз имам един, на който капакът трябва да влезе в едни улейчета от страни на купичката и като е пълен чопърът няма затваряне и избягвам да го ползвам..

# 670
  • Мнения: 8 390
Морена, моля да покажеш твоя чопър. Имам един от Лидл, но много не го ползвам (меля ядки в него, доволна съм, но ако реша да накълцам лук или морков, се забиват в ножа и нищо не става. Явно не улучвам на колко големи парчета да нарежа). Благодаря.

# 671
  • Мнения: 1 866
Въпрос, макар и не за рецепта:
За какво точно се ползва чопър?
Изобщо даже не хваща прах, взимам му здравето. За нарязване на лук, праз, моркови, чушки, зеле, гъби... по-твърди плодове също. Месо без жили също съм накълцвала. Печен патладжан пасирам, варени зеленуци/печени плодове за пюре. Тесто съм бъркала - палачинково и хлебно. Всякакви ядки съм мляла колкото ми трябват ситни. Всякакви видове песто съм правила. Корн флекс наситнявам, бисквити меля, хляб или сухари... Домати цели от консерва също пускам колкото ми трябват да нарежа или да направя гладък сос. Може и още да се сетя.
Плюс всичко това, допълвам - 
- мелене ( пасиране) на домати за доматен сок за консерви
- всичко, за което е необходимо да се ползва ренде за стъргане - моркови и ряпа за салата, зеле, краставици, - плодове за мармалад, сухар за правене  инцидентно на галета, шоколад за шоколадови стърготини...
- пюриране на компот, на супа
- таратор - от-до го правя в чопър, в пъри е по-бързо и лесно- първо ,,бръмна'' за минутка на импулси, ядките, копъра и чесъна, после добавям краставицата и накрая млякото и разреждам. Едрината на продуктите се регулира с времето на работа на уреда.
- с него наситнявам кашкавал и друго жълто сирене при нужда
- правя разядка ( катък) сирене и подправки

# 672
  • Мнения: 5 184
Много благодаря! Ако иам останали след работа, направо ще взема един.

Важна клечка,
Понеже казваш, че го ползваш вместо всичко, което изисква ренде - ама има такава приставка, или просто си го правиш на ситни парчета/кубчета?

# 673
  • Мнения: 1 866
Не, не, няма приставка.
Натискаш за кратко, разтръскваш или отваряш и поразбъркваш с лъжица/вилица и пак пускаш за малко до желаната едрина /ситнина Simple Smile ( май-няма такава дума Simple Smile).

Имам два чопъра, не помня марки, но единия е с един ред ножове на дъното на уреда , а другия е с още един чифт ножове на 5-6 см от дъното. Този с единия чифт ножове е по-добър, реже/мели дори и по-малко количество продукти. И друго - лично за мен големия обем на чопъра е преимущество, моите са поне 0.5 или дори 0.75 мл.
Сега се сещам, че имам и трети чопър, около 0.2 мл, в комбинация с пасатор, ами от години не ми се е налагало да го ползвам за нещо, малък ми е.

# 674
  • Sofia
  • Мнения: 22 542
Фортуна, разбира се, но довечера когато се прибера.
Ползвам два размера с обичайния Sобразнен нож - малък (Braun) и голям (лидълски + приставки) според киличеството, което ще обработвам.

Общи условия

Активация на акаунт