Мама вече не се клатушка, а малко СЕПТЕМВРИйче в ръцете си гушка!

• 20 610
  • 742
  •   1
Отговори
# 510
Благодаря, Мира!

Петя, сори, че не поясних!!

МНОГО искам да пробвам, но изпадам в ужас, че може да се задави, въпреки че знам, че се тревожа напразно...

# 511
Защо напразно? Според мен има реален шанс от задавяне, не че с пюрета няма, ама...
Иначе и на мен ми е сравнително интересен метода, но признавам си, шубе ме е Simple Smile

# 512
За задавянето мисля да изгледам видеа за първа помощ, не е като на живо, ноо. Например четох, че като бебето кашля и е червено няма проблем, ще се оправи само̀, но като посинее и не кашля, проблем.. тогава не се тупа по гърба, а се навежда с главата надолу. Но искам нагледно да видя как стават нещата и дано не ми се налага наживо..

# 513
  • САЩ
Ние още от втория месец четем разглеждаме книжки, много обича. Бебешки са с много картинки и малко текст, но е хубаво за развитието им.
И аз искам да пробвам ЗВБ, но малко ме е страх. Американската ни педиатърка каза още в 4ти месец да почваме с каши с добавено желязо, нямам намерение да я слушам, с зеленчуци ще захранвам

# 514
И мен ме е шубе от ЗВБ, но със сигурност искам да предлагам finger food, но вероятно след 7 месец, иначе след 6-тия ще  предложа и по-гранулирана храна, за да не свикне само на гладко пасирана. Купих си книгата на Маги Пашова и смятам, че му е от помощ.

Аз вече предложих сладък картоф и вече даже отваря уста преди да съм насочила лъжичката 😂 просто вече наистина ми беше неудобно да ям пред него. Така ни гледа и примлясва, докато ядем 🥺

Курсът за първа помощ е добра идея. И аз се каня да изкарам или поне да гледам клипчета.

# 515
Ох, значи не само мен ме е шубе😂..

Иначе има за момента онлайн курсове по първа помощ, като аз минах един такъв, но категорично не се чувствам подготвена. Трябва си да е на живо, но с тази пандемия категорично не бих се завряла с много хора на едно място ..

# 516
Момичета вчера бяхме на консултация почти 7 кг и 65 см, говорих с педиатъра и препоръча да започнем захранване след няколко дни, ще правя домашни пюренца и ми се иска да си намеря книга или сайт с подробно описани рецепти, можете ли да ми препоръчате?

# 517
Както споделих, аз съм доволна от книгата на Маги Пашова. Има и ще информация за захранването, съхранение, примерна схема за захранване и 80 рецепти. Купих си я от Laika.bg. Иначе за еднокомпонентните пюренца за начало не ти трябва много. Аз ползвам решетка за готвене на пара и пасатор. После добавям кърма.

Има и много други:

https://poliyordanova.com/category/bebeshka-hrana/

https://www.niesmama.com/%D0%BC%D1%8A%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D … 0%BD%D0%B0%D0%BA/

# 518
Аз започвам захранване от понеделник 14.02. Както го нарече педиатърката: захранване водено от майката. Хахахаха. Не ми допада ЗВБ, а също така не мисля, че ще успея да предоставя нужното разнообразие като готвя аз, затова реших да се спра на купени пюрета. Взех всякакви видове на дмбио, Хип и Холе. Противно на очакванията ми, не намерих никъде чист картоф, но както дойде, ще го давам смесен с нещо друго, което вече съм въвела. Педиатърката ми каза да не се натоварвам и да "творя". Изтеглих си схемата за захранване от сайта на Хип и ще следвам нея отгоре отгоре. Показах я на последната консултация и лекарката я одобри.

Вие къде слагате бебчетата като ги захранвате? Докторката ми каза да я слагам да седи след 6тия месец (т.е. в началото на март), та засега планирам да я храня в кошницата за кола сложена върху кухненски стол. Вярно, че ще е за няколко лъжички само, ама не мисля да я слагам да седи още в стол за хранене (ще ползвам този на ИКЕА).

Иначе тя като цяло не търпи вече да стои легнала и я слагам в полулегнало-полуседнало положение. Вчера извадихме "летния" кош и е много по-удобно. Количката е значително по-лека, на нея ѝ е по-готино да вижда, направо все едно съм с нова количка. Grinning

# 519
В шезлонг също става. Аз за сега съм с него. Поръчали сме стол за хранене с опции за полулегнало и седящо положение, но още не е дошъл.
Съвет - слагай нещо под главата, че се цапат нещата, а червените неща трудно се перат. Трябва много търкане. А ако след това ще ти е нужно столчето за излизане ще е приключение.
Аз стигнах до 7 зеленчука. Чудя се сега какво следва. Мръвката ли е наред с жълтъка или следобената закуска.

# 520
  • au bout du monde
Нашето столче има 3 степени. Така че няма да е седнал, а полегнал.

# 521
Момичета, как са вашите бебчета?
Имат ли регресия в съня?
Други, които през деня трудно записват, макар да се спазват интервали за бодърстване?

# 522
За сега всичко е едно и също в съня.

Слагате ли мазнина на зеленчуковите пюрета, тези които вече са захранили.

# 523
  • Wonderland
Здравейте,момичета
Ние от няколко дни се будим нощно време към 2.30 и будува до към 4. Но пък докато сме навън в количката спи по 2- 3часа на обяд.
Петя , мазнина не съм слагала в тези, които започнах да му правя. Разреждам само с АМ. Мислех да купувам рапично масло,както в купешките има,но прочетох противоречиви мнения и се отказах.

# 524
Аз да се отчета - една седмица вече Лили е на пюрета. Започнах миналия понеделник с чиста тиква, в сряда смес тиква и пащърнак,  в петък морков и пащърнак. Днес пащърнак и картоф. Количествата са горе-долу на око, не тегля грамове и брой лъжички както е по схемата.

В началото едвам-едвам ѝ давах, с една погнуса гледаше все едно яде пясък, беше страшно смешно, но от третия ден започна да отваря устата и да яде с кеф. Забелязвам, че пащърнакът много ѝ харесва. Давам и по половин доза кърма (първите два дни дадох цяло шише), като в края на другата седмица сигурно ще спра да давам мляко, защото порцията вече ще се връзва на около 130-40 грама и ми се вижда излишно да "дохранвам" за 10-20 грама.

Посяга към лъжицата, но засега не я давам, по-натам. Grinning Имаме стар модел GoPro action camera и я снимам, като цяло не са много вълнуващи видеа, но има забавни моменти и сигурно някой ден ще ѝ е забавно да ги види като вече е голяма. Тези дни я снимах всеки ден, идните дни ще снимам само като въвеждам нещо ново или когато баща ѝ я храни (което е само уикенда).

Като цяло на мен ми е много готино, пренаредих си схемата на Хип, така че да съвпада с пюретата, които имам, защото изборът в няколко ДМ-а не е толкова богат, колкото очаквах. Веднъж като минем през всички основни съставки, ще е по-лесно с избора, а и ще стане време за държавната кухня в един момент и няма да го мисля как да го правя разнообразно.

При вас как върви?

Общи условия

Активация на акаунт