Хитринки за всякакъв случай

• 75 365
  • 363
  •   1
Отговори
# 165
...
- сребро чистя лесно с парцалче на мазано със старо червило, което вече не ползвам;
...
Tова веднага го пробвах-наистина действа!   bouquet

# 166
Ако те няма в къщи за по-дълго и няма кой да ти полива цветята вземаш пластмасово шише, напълваш го с вода и го забиваш в пръстта надолу с отвора, така пръста се напоява с вода колкото трябва.

# 167
isa_ap ме подсети-аз като тръгвам на море примерно, напълвам една кофа с вода, нареждам около нея саксиите, във всяка забучвам единия край на вълнен конец, а другия край потапям в кофата.Втора година действа без грешка Peace

# 168
  • София
(Употребата на щипки из кухнята и други подобни вече са споменати и няма да повтарям)

* Лук за готвене режа само с "робот"-а - така никак не люти  Joy

* На салата слагам само червен (лилав) лук, защото люти по-малко.

* Хляба след първия ден държим в хладилника (ако има място) - запазва се по-дълго.

* Винаги имам под ръка "ценички" (етикетчета, върху които в магазините пишат цените на стоката, продават се в книжарниците и са евтини). С тяхна помощ "надписвам" бурканчета с подправки, кутийки с винтчета, кутии с прази CD-та и както ли още не.

* Понякога суша дрехите в стаята само за да мирише хубаво от омекотителя.

* На прозореца имаме една джвъчка (прилича на вид райбер, има го в железариите), която го застопорява в определено положение, когато е отворен - и да стане течение, няма да се "фрасне" и да се счупи.

Ако се сетя - пак ще пиша   bouquet

# 169
  • Страната на чудесата - ако може от утре :)
Поздрави и от мен за прекрасната и полезна тема Simple Smile
Наистина повечето от хитринките, които ползвам у дома вече са написани, но и аз ще се опитам да се включа с няколко:
1. Зимата винаги спим на запалени свещи. В резервоарчето над свещника правя разтвор от 5 капки евкалипт, 5 мента и така хем няма хрема и запушени нослета, хем има романтика Simple Smile
2. Дъската, на която ще режа лук, предварително намокрям със студена вода, ножа също - така ножа остава режещ по-дълго време, а дъската не мирише на лук след като се измие.
3. Когато варя боб или месо от "възрастно" животно Simple Smile, задължително слагам една чаена лъжиичка хлебна сода. Така се сваряват по-бързо, а на месото пяната излиза за отрицателно време.
Това е засега, което се сещам, но си запазвам правото пак да се включа, че както беше казала една мама по-горе - някои от хитринките не ги смятаме за такива, защото са ни ежедневие.

# 170
                   Ако ще боядисвате прозорци: преди да боядисате рамките на стъклата с блажна боя, намажете стъклата с оцет и боята няма да залепне по тях (открадната хитринка).

Това факт ли е? Пробвала ли си лично?

Сега се сетих, че преди като боядисвахме прозорците режехме стари вестници на ленти, мокрехме ги и ги залепяхме плътно до рамката, после боядисвахме. Свалянето на вестниците е лесно, още повече, че голяма част от тях сами падат като изсъхнат.

# 171
  • София
спим на запалени свещи.

Не е ли опасно това  newsm78

# 172
Аз използвам хартиеното тиксо при обличане на учебниците и тетрадките за училище. Залепям с него по-големите обвивки направо за учебника. То не къса като се отлепя. Използвам го и при боядисването на прозорци, и въобще при боядисване да оформям прави линии или ъгли когато стените са с различни цветове. Използвам го и вместо лепящите цветни етикетчета, за пакетчетата във фризера, за буркани и шишета (компоти и сокове) С хартиено тиксо слагам сезонната украса по стените, защото не отлепя мазилка и не къса тапети, и не оставя петна по прозорците.

# 173
  • Варна.
хартиеното тиксо ми е любимо средство за домашни ремонти, напоследък все по книжките на детето отива, другото е - лейкопласт на ролка, с него колко неща съм свършила...напр. увивам го на мястото от където се увеличава-намалява дължината на дръжката на стирката - повече не мърда; спука се поставката за бутилки в хладилника, сложих лейкопласт и отгоре го напоих с каноколит, стана здраво. душа, когато пусна водата все се извърта в поставката си в посоката в която не съм, и там съм сложила лейкопласт, сега не се върти.

# 174
  • София
Разрязана ябълка, за да не потъмнява се намазва с лимон Wink

Като режа лук, за да не ми люти ....... Embarassed........духам Mr. Green

Когато замразявам копър и магданоз, за да не слепва, първо го оставям да изсъхне /от водата от миенето/ Това е много практично, защото при нас често гасне тока и става на къмък от размръзването. По тази причина имам свещи навсякъде Wink
Ще мисля още Hug

# 175
                   Ако ще боядисвате прозорци: преди да боядисате рамките на стъклата с блажна боя, намажете стъклата с оцет и боята няма да залепне по тях (открадната хитринка).
Това факт ли е? Пробвала ли си лично?
                  Тц, не съм лично - все ме домързява да го пробвам... Но написах, че е открадната идея, нали  Whistling..

# 176
  • София
И от мен нещичко: Ползвам домакински амоняк за всякакво почистване. По-ефикасен е от Вениш при петна. Като Тома Неверни в началото като го купих и си направих тест на един бял парцал с петна от червило, никотин, надраскано с химикалка и др. За по-добър ефект се оставя да престои десетина минути накиснато (може и във воден разтвор на амоняка). Чистила съм дори залепнала смола по панталонките на детето с амоняк. Наистина  мирише неприятно, но ако трябва да "спасявам" лекьосана дреха, преживява се.

# 177
  • София
Може би вече това сте го писали, но ако не: Петна от ръжда се почистват като се капне марко лимонов сок и отгоре се поръси със сол. И така постоява известно времеЛично аз съм го пробвала върху бели и цветни тъкани, но от сравнително пресни ръждиви петна. Всичко изчезна. Grinning

# 178
И от мен нещичко: Ползвам домакински амоняк за всякакво почистване. По-ефикасен е от Вениш при петна. Като Тома Неверни в началото като го купих и си направих тест на един бял парцал с петна от червило, никотин, надраскано с химикалка и др. За по-добър ефект се оставя да престои десетина минути накиснато (може и във воден разтвор на амоняка). Чистила съм дори залепнала смола по панталонките на детето с амоняк. Наистина  мирише неприятно, но ако трябва да "спасявам" лекьосана дреха, преживява се.
От къде се купува този домакински амоняк,от аптека или магазин за препарати?

# 179
  • Пловдив
А амоняк и кислородна вода избелва, белината ряпа да яде. Обаче да се внимава, гори дрехи ако ги забравиш.

Общи условия

Активация на акаунт