С първи шарени листа, сбъдна се и моята мечта ! ~бебеправене 397~

• 36 885
  • 797
  •   1
Отговори
# 675
Дейзи, изобщо не го мисли това. Лекарите са се нагледали на какво ли не, твоите 20 косъма едва ли ще ги впечатлят.

# 676
Съншайн, ти прави опити, но имаш накъде д подобряваш- Специално ти търсих предните резултати - то има ли поне 30 дни между изследванията? На 45 дни се следят иначе, за да има реално отражение. Пиеш ли лтироксин/еутирокс? фТ4 ти е паднало още, на фона на понижено ТСХ не ми изглежда ОК това.

АА, на точно 45 дни правя изследванията, предишния път съм ги постнала известно време след като съм ги правила. Следя се на ендокринолог и целта, която имаме в момента е ТСХ да бъде 2. Останалите показатели е нормално да са извън норма, особено ТАТ и МАТ, тъй като имам автоимунно заболяване. За първи път ми казват, че падащ ft4, ft4 е сигнал за нещо лошо. Ако мога да попитам, ти лекар ли си? И откъде проявяваш такава експертиза в изследвания за щитовидната жлеза? И да, пия л-тироксин, вече всеки ден по 75 мг. Предишния път, когато си постнах изследванията получих много остър отговор, което не мисля, че е ок. Специално попитах за ТАТ и МАТ, ендото ми каза, че има пациентки със стойности в хиляди. Ако може да ми обясниш защо смяташ, че е лошо ft4/ft3 да падат?

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 13:59 от Sunshinegirl84

# 677
Момичета - бърз въпрос и от мен. Винаги ли, когато ходите на преглед, сте с перфектно обезкосмяване? При мен се случва така, че при предстоящия преглед няма да бъда изчистена, защото още ще съм в цикъл... Иии да, чудя се до каква степен да съм притеснена, за първи път ми се случва и ми е леко дискомфортно..
Аз също винаги се обезкосмявам , но страшно се бях притеснила от кървенето. Цяла нощ не спах за да измисля как да не се оцапам и в крайна сметка успях .
Още от вкъщи си сложих и тампон и превръзка и докато се събличам зад паравана махнах тампона и не стана мазало. И док ме успокой , че нея не я притеснява нито кървенето нито дали сме перфектно обезкосмени , нея я интересува какво се случва вътре 😁
Успех!

# 678
Sunshinegirl84, ние ако чакахме само на лекарите... Rolling Eyes
Постваш си изследванията в обществена отворена група и е напълно нормално да има коментари, които само ти решаваш дали ще вземеш предвид и ще се поинтересуваш допълнително. И да, ft3 и фт4 в оптимален вариант са над средата на референтните стойности, даже ако не се лъжа, едното беше и над 75% от референтните. Ендокринолозите обаче като коне с капаци гледат само TSH, а на другото се обръща внимание само когато излезе далеч от референтните.

# 679
Rayy, нали точно заради това се лекувам. Не мога да произведа сама този хормон и пия хапчета. Моята ендокриноложка е много добър специалист и винаги ми отделя много време и отговаря на всичките ми въпроси. А иначе, може би имам изкривяване тъй като съм лекарска дъщеря и затова вярвам повече на лекарите като експерти. Не искам никого да обидя. А колкото до предния коментар, който доста ме попари - първо беше много груб и второ не беше намясто с "препоръките", които ми даде съответния човек. Може би и защото съм прекалено чувствителна да приемам така навътре нещата.
Стиснати палчета за всички! 💖

# 680
  • Замък сред облаците
Последните години правя лесно инфекции на фоликулите на косъмчетата на триъгълника (бактерии ли са, що са, независимо от новите самобръсначки и уж идеалната хигиена) и обезкосмяването съм свела до минимум. Няма лекар дето да ми е изкоментирал това, че съм натурална. Стига излишен свян.

Съншайн, не съм лекар. Споделям личния си опит, защото съм от 16-17-годишна с хашимото (на 32 съм сега), минала съм и през хашитоксикоза и имам немалък опит и дискусии с лекарите. Тук насочвам момичетата да си обърнат внимание според резултатите, защото очевидно някои лекари не коментират достатъчно с пациентите си и последните тънат в неведение кога и защо е редно да си обърнат повече внимание.
Ще ти поясня малко повече за фТ4, тъй като съвсем наскоро го коментирах с моя ендокринолог. фТ3 и фТ4 са изследвания измерващи свободния Т4 и Т3 в кръвта (free T4 & freeT3). Активните Т4 и Т3 се свързват с белтъци, метаболирани от черния дроб и са в неизмерими стойности, затова кръвните изследвания показват само свободния серумен капацитет. Забременееш ли веднъж, необходимостта от тези хормони се покачва, особено първия триместър, защото ембрионът няма собствена ЩЗ. Организмът започва да свързва повече  белтъци със свободните хормони и тяхното ниво в кръвта пада. Това обаче означава, че е налице потенциален недостиг, ако примерно при бременна фТ4 е под 15 пикомола или 1 нанограм, затова е хубаво преди бременност да се достигнат по-оптимални нива. В противен случай си носиш риска от проблеми в развитието или собственото здраве, а личното ми мнение е, че когато една жена планира да забременее трябва да планира максимално оптимална среда за бебето си. Не ангажирам никого с него, но оттам ми произлизат и съветите. Естествено, всеки отговаря сам за себе си и неслучайно казвам сигурно през тема - не се предоверявайте, проверявайте, но се и вслушвайте в споделените тук насоки (не от мен, от момичетата като цяло) - всички говорим от личен, нерядко и печален опит.

# 681
Съншайн гърл, има хора, които по неволя са изкарали половин докторска диплома и имат ужасно много познания в дадени области. Има много жени с Хашимото, които не ходят всеки месец при ендокринолога, а вече само си следят стойнотите сами, защото разбират кое е добре и кое не.

На мен всичко ми трепери. Мразя да ме дупчат. Честно, не знам какво ще правя, ако ми се наложи някой ден сама да си слагам някакви инжекции. Мрън!

# 682
Дриймърче, радвам се че се разписа докъде си стигнала, за съжаление не мога да отговоря на въпроса ти за фоликулите, аз регулон никога не съм пила. Стискам много силно палци да успеете, начака се и ти Heart

Аз въобще не мисля за такива неща като обезкосмяване и кървене, еле пък обезкосмяването го правя, ако го правя, за себе си, а не за лекари Joy Имала съм и кръвоизливи по време на преглед или преди да се кача на стола, ами забърсваме после с лекарите и толкова, те са подготвени за такива ситуации. И друг път съм писала, но тук независимо къде се провежда прегледа ми, дали при обикновеното ми АГ, по спешни кабинети или в репро клиники, винаги ме покриват с кърпа и се действа само с вагиналния ехограф или спекулум, никой не ми брои космите или коментира. Най-неудобната ми ситуация беше в старата университетска репро клиника, като присъстваха няколко студенти по време на прегледа, но и те от някъде трябва да се научат, преживява се.

Аз искам да благодаря за съветите на АА, и че редовно тук ни предоставя сдъвкана и синтезирана информация. Никой не би трябвало да назначава тук лечение, а по-различен поглед от НЕспециалисти, понякога е добре да проверим два пъти, а не да разчитаме на всичко сляпо на лекарите, и те правят грешки.

# 683
AA, благодаря ти за подробната информация. Друго освен да си пия л-тироксина мога ли да направя? Имаш ли някакъв съвет? А за това, че при бременност (дай боже скоро) трябва да следя още повече щитовидните хормони и съотвено дозата на лекарството съм наясно. Аз съм сравнително отскоро диагностицирана - март тази година. Сега се отключи, иначе съм имала индикации за непроявено Хашимото преди и редовно съм правила изследвания. Може би вследствие на Ковид се отключи или е друго - незнам.

Между другото от тази седмица съм на режим от Ипократис и съм доста впечатлена.

# 684
  • Замък сред облаците
Аз мисля, че дозата ти е ок, при мен примерно нещата се повлияват бързо и от 50 мкг. Не знам отколко време я пиеш, понякога трябват няколко весеца да се наваксат нещата. Като забременееш сигурно ще се наложи да продължиш лтироксина, но хубавата новина е, че като хапче е напълно безопасен (за разлика от тиреостатиците при хашитоксикоза/хиперфункция, че аз се следя сега да не направя това). От друга страна при бременност нерядко жлезата влиза в абсолютни норми, при мен се случи така миналата година. Даже антителата (и моите са редовно около 200) паднаха под горна граница, защото имунната система "изключва" по време на бременността. С редовни контроли се наместват нещата иначе, което е супер. Вече ако човек се остави дълги години без надзор (о, и това съм правила!) може после да бере ядове, но за щастие с щитовидната жлеза поне сравнително лесно се нареждат нещата (вече изключвам казусите където говорим за тумори на хипофизата, там сценарият е съвсем различен).

За храненето предполагам, че знаеш - изключваш преработените и бъкани с консерванти неща, намаляш бялата захар и глутена, залагаш на домашно приготвена храна и сезонно хранене. Това е оптимума. Аз самата не го следвам на 100%, но се старая да намаля вредните неща. За пример - дълги години наред белият хляб ми беше основно съставка на всяко хранене, редовно ядях джънк, кафето пиех с 2-3 лъжики захар по 5 пъти на ден. Вечер обръщах по 1-2 бирички. Сблъсках се с килограми, поразбутана жлеза, други здравословни проблеми. Обърнах палачинката - кафето ми е по едно сутрин без захар, пия предимно вода, без газирани и сокове, бира 1-2 пъти седмично, джънка намалих, тестото също не е основна част от храненията ми. Съвсем друга енергия и усещания имам, поотслабнах (е, има накъде още). За на Ипократис режима не знам как е, но е хубаво че ходиш при специалист вместо да си скапваш здравето с разни дюкански, узуновски и прочее диети, които доста често претоварват организма (щитовидна, бъбреци и т.н.). И да вметна, понеже преди години пробвах и кето диетата - тя е противопоказна за щитовидната, на нас ни трябват поне едно 120гр нетни въглехидрати на ден за нормалната ѝ функция. НВХ храненето е по-подходящо от тази гледна точка Simple Smile

# 685
Чак пък скандалноо за обезкосмяването….
Как ли пък няма да го мисля всеки път преди доктор и да го съобразявам. Хич не ми пука.

Едит: Влизате да искате мнение и после “ама вие не сте доктор”. Е, защо искате съвет? Тук м/у другото има хора с много опит за съжаление или не

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 14:42 от little.madness

# 686
Аз също се обезкосмявам рядко там долу.Имам проблем с космите.Като мина с кола маска или с епилатор стават много тънки,не могат да пробият и ми излизат много подкожни.Ако мина със самобръсначка пък,започва един отвратителен сърбеж.Бай дъ уей веднъж като я дъвкахме тая тема,някой спомена за арганово масло,не се сещам сега точно коя беше,ама БОГ ДА Я ПОЖИВИ 😁🥰
От тогава насам,винаги след бръснене се мажа,и на следващия ден пак и нямам проблем пу пу 😂
Гледам преди М да не се обезкосмявам,че тогава пък от превръзките много ми дразни,с тампони пък не мога,не ми понасят и не са ми удобни..и така.До сега веднъж ми се е случвало да ходя по спешност необезкосмена,умрях от срам...а лекарите бяха толкова неглиже 😁 ..

Утре най-накрая заминавам да правя тия изследвания..Нямам търпение да видя резултатите и да чуя какво ще каже ендото..надявам се всичко да е поносимо 😤
Стискам палци на всички момичета,скоро някой да се запише 🍀🤞🥰

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 14:39 от Merryhristowa

# 687
  • Замък сред облаците
Ама стига сте го хранили момичето, наистина е редно да има доза скептицизъм в съветите раздавани онлайн. В една съседна тема и диагнози и назначение на добавки на килограм, от човек на другия край на света с бог знае каква експертиза. Тъй че няма лошо в питането, вижте, разбрахме се кой какво и защо Simple Smile

И забравих да кажа - Шу, честито сърчице!

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 14:49 от АА

# 688
И аз се обезкосмявам, когато ходя при АГ, но откакто ММ ми каза, че за него космите не са проблем, съм за приличала на кактус.. Ужас. Време няма Wink

# 689
По въпроса с обезкосмяването 😃 съм го решила генерално с лазерна епилация .
Има един лаф - муха да кацне ще се подхлъзне , толкова е гладко . 😂

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 15:09 от Jasmin.

Общи условия

Активация на акаунт