Нашите цветя - обща тема 12

• 34 940
  • 745
  •   1
Отговори
# 270
Купих си напъпило зюмбюлче от Лидъл Simple Smile
Намалено на 1.50

# 271
Ето обещаните снимки.
Първата изкарва два цветоноса, втората един, а третата - също един, но там имам и полу-събудени пъпки, които чакам да се развият Simple Smile
Скрит текст:

Eто снимки на същите с цвят Simple Smile

Скрит текст:

И тъй като съм срещала дискусии "за" или "против " събуждането на пъпки след прецъфтяване - ето защо моето становище е твърдо "за"  Simple Smile
На втората снимка може да видите как от две "събудени" пъпки от основния цветонос излизат общо 4 разклонения.
И цъфтежът ме радва повече от година Simple Smile

Скрит текст:

Пак казвам - никакви особени грижи, никакво торене, вече 3 години, откакто са при мен, са си в първоначалния субстрат. Северо-западно изложение Simple Smile

# 272
  • Карлово
Прекрасни.

# 273
Супер са! Моите цветоноси са по-малки, но са свежи, развиват се. Любопитна съм каква ще бъде едната, защото ми беше подарък за осми март, боядисана синя. Отдолу се виждаше, че е бяла с по една розова точка на всяко листо - чудя се дали ще образува същите точки Simple Smile

Ето го цветоносът на видовата, другите са на друго място, а и са по-малки, няма смисъл да ги снимам. Тази се водеше ароматна:
Скрит текст:

# 274
Аз понятие нямам за какво говорите. 😆 При мен като прецъфтят орхидеите, остава една пръчка. Седи, седи и пак има само пръчка, затова накрая я хвърлям и купувам нова. Какво е това събуждане и как се прави?

# 275
  • Мадрид / София
Пръчката се реже. Цветето е многогодишно и всяка година по това време тръгва да вади цветонос (нова пръчка с цветове) и да цъфти. 😃

# 276
Повечето ми изкараха цветоноси през ранната пролет (имам 6, като броя осмомартенската; една не цъфна, но тя пък непрекъснато изкарва листа - вече има десетина), цветовете издържаха около 3 месеца. Двете видови са купени в началото на годината, също имат по един домашен цъфтеж - изкараха нови стебла, след като ги купих и тези от магазина прецъфтяха.

Преди съм губила орхидеи - изгниха и ги хвърлих, след като не успях да ги реанимирам. Според мен стана така, защото много ги ръчках - слагах им специален тор, пресадих ги в по-големи саксии, преместих ги и т.н. При мен се развиват добре, ако ги оставя до прозорец, в топла стая и не ги пипам много.

# 277
Само бях чувала, че народа изхвърля цялото растение като прецъфти цветоноса. Все едно да си купиш принтер и като му свърши тонера, цялото устройство на боклука. Не критикувам, просто не го възприемам.

# 278
  • Мадрид / София
pppqqq, на орхата дето не цъфти смени ѝ мястото. Поиграй с температурата и светлината - това са двата основни фактора, които влияят на цъфтежа.

# 279
Ако са такива градинарки като мен ... като нищо. Аз сега имам една циклама, подариха ми я преди 2 седмици. Подържах я вкъщи за кратко и като тръгна да сдава багажа я изнесох на стълбището на хладно. И там същото положение. Сега си я прибрах обратно, пооскубах я, полях обилно и ... ако ѝ е писано на тоз каприз, да си ходи. Не ставам аз за такива претенции. И все си мисля, че и с орхидеите ще е същата работа, но последните мнения ми вдъхнаха малко надежда и ще си взема .. може би.

# 280
Цикламата може просто да е заспала. 😃 Те имат период на покой. Поливай само в чинийката и я остави. Напролет може да тръгне. Моята цъфти доста в момента. Щом аз успях,значи трудно мре. 😆

# 281
Аз просто имам проблем с орхидеите. Да ме пита някой защо ги купувам.

# 282
По какво може да се познае ,че една орхидея е болна и няма да оцелее?Има ли нещо характерно или си е чист късмет?

# 283
Ако вади нови листа и корени,значи е ок. Листата трябва да са гладки,лъскави... Аз в началото имах и 2-3 години без нов цвят,след като окапаха цветовете,с които бяха купени. Чак забравих какви са. 😆 ММ казваше,че гледам марули,но то си беше така. Търпение трябва за тях. И любов. Сега не спират да цъфтят.

# 284
  • Мадрид / София
По какво може да се познае ,че една орхидея е болна и няма да оцелее?Има ли нещо характерно или си е чист късмет?
Късмет не е, просто трябва да знаеш симптомите на различните болести (горе- долу) и езика на растенията тоест как изглеждат листа, корени и общо състояние. И тъй като не винаги е лесно със симптомите е хубаво да се допита човек прилагайки снимки.

Общи условия

Активация на акаунт