Нашите цветя - обща тема 12

• 34 891
  • 745
  •   1
Отговори
# 525
Аз често ползвам глинени саксии, но и тях слагам в кашпи. Дори и да са хубави саксиите, а такива не съм виждала, след време стават на ивици и петна от водата, някои дори се ронят. Чиния отдолу е грозно.

Миоки, покажи моля те какви са тези самополиващи саксии. Може и да съм виждала, но да не знам какво е.

# 526
За хубави глинени саксии - само италиански.
Ние харесваме именно като почнат да стареят. В това им е красотата, натурално стара. Нормално е да побеляват, изсилване е това, естествен процес на глината
Всички са ми от “Навън”, но на промоция Simple Smile В магазина в Сф има и такива, които не са в сайта.

# 527
Само на две от саксиите/кашпи/ имам чинийки и то, защото си подхождат и ми харесват/порцеланови са/. Не поливам отгоре, накисвам ги във вода, но и нямам саксии върху мебели. Всичко ми е на остъклената тераса, оформена като миниатюрна зимна градина, показвала съм я в темата.
MarietaYo, от къде купуваш хубави глинени саксии? И аз им харесвам именно остаряването.❤️

# 528
Около 70% от саксиите ми са вече керамични. До март ще сменя и останалите. Не са красиви, побеляват, но са тежки и не изгарят като пластмасата в жегите. Интересува ме вида на цветето което е в тях. И как задържат влагата през лятото. Сега като гледам старите - още ползвам някои от тях, се чудя на собствения си вкус ( по-скоро на липсата му) Вместо кашпи слагам саксиите в кошници. Харесва ми!

Всички са като тази, само големината е различна - тук още не съм преместила франджипанито в новата саксия

Последна редакция: пт, 17 дек 2021, 22:05 от MagniМ

# 529
В кошници е много хубаво. Продават даже такива облечени отвътре с найлон. Аз на балкона имам една.

# 530
Аз често ползвам глинени саксии, но и тях слагам в кашпи. Дори и да са хубави саксиите, а такива не съм виждала, след време стават на ивици и петна от водата, някои дори се ронят. Чиния отдолу е грозно.

Миоки, покажи моля те какви са тези самополиващи саксии. Може и да съм виждала, но да не знам какво е.
Едните са на Лечуза, а другите са някаква куче марка от Амазон. Общо взето вътрешна саксия, в която е цветето и по-дълбока външна кашпа. Вътрешната саксия може да е с различен дизайн. Някои са с фитил, по който се предава водата, други са с определена форма на вътрешната, така че да има възможност, водата да се качва по капилярен път нагоре в почвата към колените. Гледам да имат поплавък, който да показва нивото на водата в резервоара, че са по-удобни да видиш кога трябва да се долее.
Ето такива са моите
Скрит текст:

# 531
Точно с найлон са повечето ми, Софт. И той изгаря, но подменям, няма друг начин.
Всичките ми малтийски приятели и съседи знаят колко обичам кошници и редовно ме снабдяват. Simple Smile
Абстрахирайте се от куч, показвам кошничката. Имам десетки подобни.

# 532
Видях ги твоите и визуално много ми харесаха. Както и предполагах, имам три саксии с фитил, но да се бях позаинтересувала за какво служи. 😆

MagniM, в Малта е нормално да изгарят. И между другото, там някак вървят с обстановката остарели керамични саксии, особено по тераси и дворове.

Куч е страхотен. 😍

# 533
Куч е за нас като твоите писани - душичка ни е той. Аз харесвам как аранжираш цветята си много. Но при мен на покрива не биха стояли по същия начин. Искам от ММ капково поливане, много ресурс и време искат вече. Дано го получа за следващото лято.
И понеже съм се разписала днес, с плаха надежда за успех във вкореняването на разниците от плумерия, се хваля с наченки на нови листенца. Знам, че е много рано, но поне не дават признаци на загниване.

# 534
Soft, горещо те съветвам, да ги ползваш по предназначение Simple Smile Повечето растения са много доволни от самополиването, особено ако са от типа капризни.

MagniМ, за навън и аз бих избрала керамични саксии. И на мен ми харесва именно, когато са патинирани от водата и времето, но за моите условия просто не са подходящи. От това и от растението разбира се, зависи какви саксии биха били най-подходящи.

Последна редакция: пт, 17 дек 2021, 22:33 от Миоки

# 535
MarietaYo, от къде купуваш хубави глинени саксии? И аз им харесвам именно остаряването.❤
Тези на снимката в предходния пост са от https://navun.bg/?gclid=EAIaIQobChMIuOmt8t3r9AIVBvhRCh2BLQwpEAAYASAAEgI4OvD_BwE
Имам големи техни също, едни иглолистни щамби имам пред портика.

От Гърция все се връщахме с по някое гърне, делва, кашпа. Една имаме купена за чешма да става.
Имам и от Икея. Техните супер се изсолват.
Този модел, различни размери. Тези 2те еднаквите тук. Плоската на преден план е гръцка.

# 536
И аз навън предпочитам керамични саксии.  Единствен недостатък за мен е, че в летните жеги малко по-бързо просъхват, ако не са гледжосани. По-красиви са ми, и като побелеят не ми пречи.
Ако някой се дразни от белите петна, могат да се мият веднъж годишно с домакинска тел и лимонов сок или друга киселина.
Моите саксии са все различни, зависи къде съм намерила на промоция. А скоро купих две гледжосани белички, толкова ми харесаха, че ги "повиших" и засадих стайни цветя в тях.
А от стайните, всички сукуленти ги пресаждам в керамични, точно за да засъхват бързо.

Магни, помощ! Виж ми портулакарията, изглежда зле. Падат листенца. Цветът на стъблото избледня. Гледам я вътре на топло, не е много светло сега зимата, но не е и тъмно. Поливам я еднакво с красулата до нея, нали са от едно семейство. Красулата е добре, а портулакарията линее. Разликата е само, че са в различен субстрат, садих ги по различно време.

# 537
Флокс, намали поливките, изкарай я на хладно - стълбище, неотопляема стая, нека е до прозорец на светло. Моите са навън и изглеждат дори по-добре от лятото. Корави са по принцип. Миналата година силен вятър събори едната, беше ошмулена, само две голи клончета останаха. Цяло лято се чудех дали да не я изхвърля. Сега е като нова.
Ето я - същата дето я вкоренявах с идеята за бонсай. Диорела се опита да ми дава насоки, но така и нищо не направих.

Тези двете напълно съм ги забравила - сами се отглеждат, дъждовете ги поливат тях

А това е бугенвилията, която миналата зима беше останала на сухи пръчки - Литъл Кактус - ако чете да нацелува малкото кактусче, дистанционно ми даваше насоки как да я подрежа и тази зима е съвсем различна - не хвърля листа, изкарва повече филизи от лятото дори.

# 538
Магни, благодаря! Веднага я изкарвам на стълбите при цимбидиумите, да и измръзне дупето там.
Много са красиви твоите, цели дървета! Личи си, че се чувстват добре Heart Eyes При мен климата май хич не е подходящ за тях, и прекалих с поливането.

# 539
В жегите и тук не им е добре, зимата е техния сезон. Точно на стълбите ги държи и съседката ми. Ще се оправи и твоята, просто я позасуши малко.

Общи условия

Активация на акаунт