За и против тестването в училище.

• 15 628
  • 383
  •   1
Отговори
# 105
Декларацията е, понеже никой нищо няма право да прави на мамино златно без разрешение, така или иначе.
Пак питам - как се мери температура без декларация? "няма право да прави"

# 106
  • София
Ами защо няма декларация за мерене на температура пред училище? Щом няма никаква връзка. Едно е да направят анкета подкрепяте ли такава идея, друго е изрична декларация. Обясни ни за какво е.
Ох, и друг проблем има, не е само температурата. Няма и декларация за хранене в стола. Ужас! Обаче попълвам декларация, за да ги снимат и за да ги извеждат. Много съмнително, много!

# 107
  • Beyond the stars
Декларацията е, понеже никой нищо няма право да прави на мамино златно без разрешение, така или иначе.
Пак питам - как се мери температура без декларация? "няма право да прави"

Ние в яслата подписвахме декларация, че сме съгласни и знаем за ковид мерките, и че сме наясно, че ще се мери температура, че сме отговорни да информираме при контакт и т. н.

Меренето на температурата е безконтактно и без генетичен материал Grinning

# 108
  • Варна
Подаваш декларация, щото тоя тест ако излезе положителен води след себе си последствия, за разлика от повишената температура. ОМГ, драма няма. Измисли друга.

# 109
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
За мен нямаше нужда от декларации, хартии и т.н. Имаше нужда от Министри с т@пки! Да издадат заповед: почва се от еди кога си, децата ще се тестват еди как си, които не желае да му тестват детето, същото продължава ОЕСР и точка. Щом си завел детето в училище значи си съгласен да се тества.

# 110
  • Варна
Е няма как. Ще стане "ама то аз не знаех, не чух, не разбрах". Освен това има важно уточнение, че в деня на теста децата трябва да не са яли и пили, без тая декларация всеки волно и свободно може да си натъпче и напои детето. Не че сега не може, но все пак. Другото важно нещо е, че трябва да се предвидят бройките тестове. Трябва и да се знае ще има ли изобщо присъствено или не. Без декларации как точно ще стане? Не виждам никакъв проблем в декларациите аз. Не подписваш - не ти пускат детето в училище. Каква е драмата?

# 111
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Месечинка виторога, на мен лично драмата ми е в използваната хартия, колкото и смешно да звучи на някой.
1/ Няма да има неразбрах. Обявява се по национална медия и така. Основа в правото е: "Незнанието не оневинява".
2/ Същото е и с храненето/поенето.
3/ Една анкета би свършила работа за предвиждане на бройките.
Просто ... дай да симулираме дейност - декларации - пуснати от МОН в петък в 16,38 до директорите от РУО (София); да се подават събота и неделя? Днес - известен брой тестове са пристигнали в БЧК ... Няма да се почне от 10-ти убедена съм, а и май е най-добре да е след 15-ти понеделник, ако имаме предвид и безумната заповед на Денков от 2.11, че деня след изборите си учим ОЕРС независимо дали преди това 1-4 клас са тръгнали присъствено ...

# 112
  • Варна
За толкова много неща попълваме декларации за съгласие, че честно, не виждам причина да не се попълни сега, че чак и такава драма. Хартията... Не ми е аргумент. Трябва да има черно на бяло съгласие от родител за тестване, защото това води до диагноза и сериозни последици. Това е положението. За всяка една медицинска манипулация се иска съгласие или присъствие на родител и това е законът. Всякакви дебати точно по тоя въпрос ми идват излишни и излишно нагряващи и без тва нагнетената обстановка. Незнанието не оневинява... За каква вина говорим в случая??? Няма закон, налагащ тестването. Има закон обаче, забраняващ манипулации без съгласието на родител. Точно така, както се въвежда тесъването посред четвъртата вълна пък е абсолютно наложително черно на бяло да се знае колко деца евентуално ще учат присъствено. Защото при тези цифри, които допуснаха присъствено изобщо не трябва да има!
Тестване трябваше да има от началото на учебната година и за това се искаха топки, не виждам искането или не на родителско съгласие черно на бяло какво  общо има с топките. Това нищичко не променя по отношение на задължителното тестване на учениците в клас.

Последна редакция: сб, 06 ное 2021, 23:50 от Месечинка виторога

# 113
  • София
Е, да, ама се оказва, че при 50%+1 съгласни родители ще се пуснат децата в клас, а не, който не е съгласен, не пуска, който е съгласен, пуска.
Трябваше просто да се информират родителите и това е.

# 114
  • София
За хората, които наистина искат децата да са в относително безопасна среда в клас и са навити на тестването, ще пуснат присъственото дори в класната стая да има три деца. Тези, които не са съгласни с тестването получават по пощата урока и домашното и да се оправят.

# 115
Месечинка виторога, друго имах предвид, но явно не можах да обясня ... Става въпрос за доверие, за възпитание на децата, от нас като родители, в доверие. Аз лично съм против всички тези съгласия и декларации, които разнасят ежедневно децата ми. На какво ги уча? За всяко нещо трябва да се пита мама? В училище не могат да разсъждават и за това трябва да се пита мама? Мама ме е пратила някъде, където тя не вярва, че ще ми е добре и за това, когато има нещо трябва да се пита и да е съгласна? Защо наистина съм ги пуснала в това училище, ако нямам доверие? Ами да бях избрала частно училище, на което имам доверие. Да ги бях записала в тип кооператив, да ги бях оставила homeschool - сега варианти бол. В подсъзнанието на децата си аз набивам, че само аз мога да дам съгласие, да се разпиша, да декларирам ... Живяла съм до 5-6 клас в другата система: и зимата използваха улртавиолетови лампи, и жълти хапчета с йод ни даваха, и на зъболекар 2 пъти годишно ни водиха, и на лекар, за да ни измерят и претеглят и да ни бият ваксините, и на всякакви кръжоци съм се записвала без да е нужно съгласието и декларации от мама ...
И да, за всички тези съгласия се хаби хартия; за всички тежки, гланцирани учебници, се хаби хартия; за всички "прекрасни" тетрадки с дебели бели листи и прекрасни картинки на корицата, се хаби хартия (аз поне там имам избор реален и купувам тетрадки от рециклирана хартия); за всички уведомления, за да се иска съгласие от родителите се хаби хартия ... На мен лично това ми е проблем. Нали е форум? Мога да си го изкажа ...
По повод на сегашните декларации отново казвам , че нямаше воля и нямахме министри на място. Трябваше да се каже: условията за присъствено са това и това, който иска да си доведе детето в училище. Прави се една анкета,  за да се знаят ориентировачно брой деца и се приключва. Никъде, никъде по света не искат такива декларации. В Германия, в Испания, в Англия? Посочи ми една държава, където така се процедира - с декларации? Дадени в петък вечер и да се подписват събота и неделя?

П.П. То като чета ... май съвсем да забравим следващата седмица да има присъствено обучение ... пък докато се разяснят ... ще мине и по-следващата ...

Скрит текст:
Националният съвет на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, след проведено заседание за обсъждане възможността за работа на образователната система в условия на висока заболеваемост, в присъствието на министъра на образованието и науката - Академик Николай Денков, и като взе предвид:
• че 87,3 % от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап;
• че учители и директори не могат да носят отговорност за медицински манипулации, диаметрално различни от длъжностната им характеристика;
• че волята на по-голямата част от родителите е те да правят щадящите тестове на своите деца, в противен случай няма да дадат съгласие за присъствено обучение;
• че провеждането на тестовете в контролирана среда кореспондира с недоверие към родителите, че те могат да направят тестовете в домашна обстановка и по този начин да гарантират сигурността на собственото си дете;
• че Министерството на здравеопазването подмени препоръката на Отрасловия съвет по образование за тестовете тип „близалка“;
• че условието на производителя на тестовете е да се правят на гладно и жадно;
• че голяма част от децата се придвижват с училищни автобуси и липсата на храна и вода до 9 часа би нарушила грубо здравословния им режим/от което следва да се осигури време след теста за закуска на тези ученици/;
• че смесването в училищна среда преди теста е предпоставка за зараза и карантиниране на цялата паралелка;
• че тестването на учениците в училище два пъти седмично в рамките на 30 минути в началото на учебния ден въобще не е възможно да бъде изпълнено, и то от един или двама учители.За тестването на 20 - 25 деца са нужни не по-малко от 4 - 5 възрастни, за да бъде изпълнено в този срок;
• че присъствието на външни лица в училище в подобна ситуация подлага на риск опазването на конфиденциална информация за учениците;
• че практически няма да бъде възможно спазването на противоепидемичните мерки по отношение на дистанцията от 1,5 м.;
• че в много училища има подготвителни групи, за които  тестване не се предвижда, а те учат в съседни стаи;
• че учителите, като тестващи, се превръщат на служители, работещи на първа линия;
Формира:
НАЦИОНАЛНА ПОЗИЦИЯ
на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“
• Министърът на здравеопазването, д-р Стойчо Кацаров, НЕЗАБАВНО да промени своята заповед относно мястото на правене на тестовете на учениците в начален етап, като се даде възможност тези щадящи тестове да се извършват от родителите в домашни условия, придружени от декларация на родителя, че теста е негативен!
• Участието в процесите на тестване на учениците в начален етап да се извършва само и единствено на доброволен принцип, при декларирано съгласие на педагогическите и непедагогически специалисти в образователните институции!
• Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката.
• Възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката, Академик Денков, и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10.11. 2021г.
Уважаеми г-н Министър на здравеопазването,
Вие приложихте образователен локдаун, което доведе до сериозни негативни последствия за българските деца.
Ние, българските учители, Ви молим да се вслушате в нашия глас и да промените Вашата заповед, като дадете възможност родителите да правят тестовете на своите деца, каквато е практиката в някои европейски страни.
При липса на реакция от Министерство на здравеопазването, Синдикат „Образование“ ще поиска оставката на Министъра на здравеопазването - д-р Стойчо Кацаров и на Премиера на служебното правителство.
.                                                д-р Юлиян Петров
                                                  Председател на
                                                Синдикат „Образование“                                                   
                                                 към КТ „Подкрепа“

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 08:45 от Почти безобидн@

# 116
  • Beyond the stars
Бе на цялата драма декларацията да ни е проблемът. Иначе и според мен няма да е тази седмица.

# 117
  • София
Месечинка виторога, друго имах предвид, но явно не можах да обясня ... Става въпрос за доверие, за възпитание на децата, от нас като родители, в доверие. Аз лично съм против всички тези съгласия и декларации, които разнасят ежедневно децата ми. На какво ги уча? За всяко нещо трябва да се пита мама? В училище не могат да разсъждават и за това трябва да се пита мама? Мама ме е пратила някъде, където тя не вярва, че ще ми е добре и за това, когато има нещо трябва да се пита и да е съгласна? Защо наистина съм ги пуснала в това училище, ако нямам доверие? Ами да бях избрала частно училище, на което имам доверие. Да ги бях записала в тип кооператив, да ги бях оставила homeschool - сега варианти бол. В подсъзнанието на децата си аз набивам, че само аз мога да дам съгласие, да се разпиша, да декларирам ... Живяла съм до 5-6 клас в другата система: и зимата използваха улртавиолетови лампи, и жълти хапчета с йод ни даваха, и на зъболекар 2 пъти годишно ни водиха, и на лекар, за да ни измерят и претеглят и да ни бият ваксините, и на всякакви кръжоци съм се записвала без да е нужно съгласието и декларации от мама ...
И да, за всички тези съгласия се хаби хартия; за всички тежки, гланцирани учебници, се хаби хартия; за всички "прекрасни" тетрадки с дебели бели листи и прекрасни картинки на корицата, се хаби хартия (аз поне там имам избор реален и купувам тетрадки от рециклирана хартия); за всички уведомления, за да се иска съгласие от родителите се хаби хартия ... На мен лично това ми е проблем. Нали е форум? Мога да си го изкажа ...
По повод на сегашните декларации отново казвам , че нямаше воля и нямахме министри на място. Трябваше да се каже: условията за присъствено са това и това, който иска да си доведе детето в училище. Прави се една анкета,  за да се знаят ориентировачно брой деца и се приключва. Никъде, никъде по света не искат такива декларации. В Германия, в Испания, в Англия? Посочи ми една държава, където така се процедира - с декларации? Дадени в петък вечер и да се подписват събота и неделя?

П.П. То като чета ... май съвсем да забравим следващата седмица да има присъствено обучение ... пък докато се разяснят ... ще мине и по-следващата ...

Скрит текст:
Националният съвет на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, след проведено заседание за обсъждане възможността за работа на образователната система в условия на висока заболеваемост, в присъствието на министъра на образованието и науката - Академик Николай Денков, и като взе предвид:
• че 87,3 % от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап;
• че учители и директори не могат да носят отговорност за медицински манипулации, диаметрално различни от длъжностната им характеристика;
• че волята на по-голямата част от родителите е те да правят щадящите тестове на своите деца, в противен случай няма да дадат съгласие за присъствено обучение;
• че провеждането на тестовете в контролирана среда кореспондира с недоверие към родителите, че те могат да направят тестовете в домашна обстановка и по този начин да гарантират сигурността на собственото си дете;
• че Министерството на здравеопазването подмени препоръката на Отрасловия съвет по образование за тестовете тип „близалка“;
• че условието на производителя на тестовете е да се правят на гладно и жадно;
• че голяма част от децата се придвижват с училищни автобуси и липсата на храна и вода до 9 часа би нарушила грубо здравословния им режим/от което следва да се осигури време след теста за закуска на тези ученици/;
• че смесването в училищна среда преди теста е предпоставка за зараза и карантиниране на цялата паралелка;
• че тестването на учениците в училище два пъти седмично в рамките на 30 минути в началото на учебния ден въобще не е възможно да бъде изпълнено, и то от един или двама учители.За тестването на 20 - 25 деца са нужни не по-малко от 4 - 5 възрастни, за да бъде изпълнено в този срок;
• че присъствието на външни лица в училище в подобна ситуация подлага на риск опазването на конфиденциална информация за учениците;
• че практически няма да бъде възможно спазването на противоепидемичните мерки по отношение на дистанцията от 1,5 м.;
• че в много училища има подготвителни групи, за които  тестване не се предвижда, а те учат в съседни стаи;
• че учителите, като тестващи, се превръщат на служители, работещи на първа линия;
Формира:
НАЦИОНАЛНА ПОЗИЦИЯ
на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“
• Министърът на здравеопазването, д-р Стойчо Кацаров, НЕЗАБАВНО да промени своята заповед относно мястото на правене на тестовете на учениците в начален етап, като се даде възможност тези щадящи тестове да се извършват от родителите в домашни условия, придружени от декларация на родителя, че теста е негативен!
• Участието в процесите на тестване на учениците в начален етап да се извършва само и единствено на доброволен принцип, при декларирано съгласие на педагогическите и непедагогически специалисти в образователните институции!
• Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката.
• Възстановяването на редовния учебен процес да се случи, след като са изпълнени всички условия в заповедта на министъра на образованието и науката, Академик Денков, и това в никакъв случай да не се обвързва задължително с датата 10.11. 2021г.
Уважаеми г-н Министър на здравеопазването,
Вие приложихте образователен локдаун, което доведе до сериозни негативни последствия за българските деца.
Ние, българските учители, Ви молим да се вслушате в нашия глас и да промените Вашата заповед, като дадете възможност родителите да правят тестовете на своите деца, каквато е практиката в някои европейски страни.
При липса на реакция от Министерство на здравеопазването, Синдикат „Образование“ ще поиска оставката на Министъра на здравеопазването - д-р Стойчо Кацаров и на Премиера на служебното правителство.
.                                                д-р Юлиян Петров
                                                  Председател на
                                                Синдикат „Образование“                                                   
                                                 към КТ „Подкрепа“

Съгласна съм. Трябваше да се спусне като решение и като не искат тестове, да си седят децата вкъщи. Трябва да ни управляват малко с твърда ръка, че голяма свободия е станала, но не в правилната насока.
Минахме от едната крайност в другата - като деца си правеха какво искат с нас, а сега пък -  сакън, да не се пипат децата.
Нека не забравяме, че сегашното правителство е служебно и то със сигурност не е очаквало да оправлява толкова време. Оттам и тази несигурност при тях.

# 118
Simple Smile в понеделник чакаме нова заповед Simple Smile

Гости в студиото на "Тази неделя" са акад. Николай Денков и Диян Стаматов
"Г-н Стаматов знае, аз лично му казах в петък, че се подготвя заповед, която е съвместна на министъра на здравеопазването и моя. Проектът на заповед е на компютъра ми, вчера работиха колегите от Министерството на здравеопазването, днес ще работя аз върху нея. В понеделник тя ще бъде издадена", поясни акад. Николай Денков.

# 119
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Имаме време да се подготвим

Общи условия

Активация на акаунт