Образователен Говорилник - тема 20 (оптимистична)

• 23 114
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Честит празник, Лейче! Жива и здрава да си, от радост и приятни мигове да не се оттървеш! Много пътешествия и всичко да е наред Simple Smile

# 526
  • Отвъд алеята зад шкафа
От гимназията на дъщеря ми има едно момиче, което тази година са я приели в Бокони, даже със стипендия. Двете са в ученическия съвет, та оттам е станала дума и моята взела да подпитва.

Иначе имам спомен, че на някой от темата дъщеря му беше приета в Бокони,  но не знам дали е записала там. Или само беше кандидатствала?

# 527
Лейка, Честито! Предполагам, че е Рожден Ден! Да си жива и здрава!

За Холандия ми е странно, че има такъв наплив, честно. Конкретни университети ли гонят или просто да е в  "чужбина"? ....

И аз се присъединявам към пожеланията за Лейка!  Flowers Four Leaf Clover

А относно холандските университети знам, че изключително търсени и добре платени са строителните им инженери, които се занимават с конструкции  при много високи подпочвени води /работят къде ли не - в Европа, Емирствата и изобщо където трябва специализирана такава услуга/. Наскоро четох, че една от най-известните холандски поговорки е „Бог създаде земя за всички народи, холандците си я създадоха сами”. Над една трета част от земята на страната е под морското равнище. Явно има какво да се научи в тези унита  Blush

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 18:26 от B.L.A.Z.E

# 528
  • София
Гадемар, ето това е първата статистика, която ми излиза в Гугъл за университетите в Европа. Изключи тези в УК, после виж в колко от "немските" има специалности на АЕ и мисля, че ще ти стане ясно защо има наплив за Нидерландия.
Не мисля, че децата избират Нидерландия само защото е чужбина. Половината им университети са в топ 200 на света (СУ е около 600, ако добре помня).  Класацииите по специалност въщо заслужават внимание -  Университета в Амстердам е на първо място по Communication & Media Studies, ТУ Делфт - на 3-то за Engineering - Civil & Structural, на 9-то за Aerospace Engineering.... 
Ако ти е интересно ето и малко по-подробно инфо https://www.universityguru.com/universities--netherlands

Ако не ме лъже паметта на Нот щерката е в Бокони. Дано не греша.

Лейче, защо ПО да е вълшебно пожелание? Аз наистина вярвам, че до 1-2 седмици ще върнат и големите в училищата.

# 529
Прекрасен ден за рожден ден! Слънчев, спокоен и топъл. Щастливи и спорни да са дните ти, мило Лейче, и да са много, много, много ….

Тц. Гаджето е в Бокони, ние сме скарани с математиката.

# 530
  • софия
Гад, ама аз защо си мисля, че са ти малки децата? В смисъл не като за завършване? Извинявай за люнопитството ама кой клас са? И колко са? две или три?  Да стискаме ли и на вас палци?

А относно унитата в Нидерландия, аз имам и още едно мнение, за другите унита и специалности, различни от споменатите от rosit_ka, и то е че Нидерландия е новата София.

# 531
Честит празник, Лейка! Преди всичко здраве, здраве и пак здраве. Всичко друго ти сама си го нареждаш прекрасно 😀

За унитата напоследък ми се беше мярнало из нета, че СУ вече и в първите 1000 не попадало, не съм проверявал. За Нидерландия бях гледал някои от темите от любопитство, ами като чета с какви проблеми се сблъскват студентите там, като съм виждал даже и постнати снимки от една стая, ми тя изглежда макс около 8 квадрата, а наемите стотици евро, нещо много не ме кефи, но не ни е на дневен ред.
За УАСГ нека пък да няма конкуренция, може там да се насочим, че той хем хубаво рисува, хем с математиката е добре, а архитектура се влиза много трудно и то точно с математика и рисуване 😂😂😂 добре, че имаме сума време дотогава. Да са живи и здрави, това е най-важното.

# 532
  • Отвъд алеята зад шкафа
За инженерните специалности в Делфт знам, но не мисля, че всички се целят в авио инженерство.

Не знам, за мен избирането на университет в чужбина е свързан и с избор на държава за живеене. Примерно завършваш НЕГ, харесва ти немската култура, искаш да живееш и работиш там, естествено отиваш в немски университет.  Или знаеш от малък, че искаш медицина, ама на най-доброто място, проверяваш, че това е в Германия и целенасочено се бориш за медицина там. Но моите познати две деца, заминали за Холандия и прекратили след първи курс, не са такива. Едното е от СМГ. Става 12 клас. Сега, не е престижно в БГ университет, особено като си от СМГ. И къде - ами някъде извън БГ. За САЩ няма пари, пък не му се бори за стипендии. UK  - Брекзит. Знае само АЕ. Ами логично - в Холандия. Къде и какво - ми....нещо с бизнес. Лапват го веднага в някакъв университет,  отива, постоява една година, идва Ковид, връща се в БГ и тук си остава. Напуска холандския университет и сега е в НБУ. Другият - автомобилен дизайн, след втория семестър също се връща в БГ и повече не иска да чуе за Холандия. В случая ни най-малко не казвам нещо лошо за образованието там, а единствено за мотивите за този избор. Имам усещането, че е някаква мода. Иначе съм напълно съгласна, че университети топ 100 или топ 200 в БГ няма.

Амели, малки са още моите госпожици за уни ( 9 и 4 клас), ама голямата взе да се интересува и да подпитва. А иначе и аз винаги съм се интересувала от темата.

На мен УАСГ ми е несбъдната мечта.

# 533
  • София
Tук е редно да отговори Пенева, от личен опит на баткото.

Нот, и аз си мислех, че малкия не е на ти с математиката, пък сега едни 100-ки ми вади по математика...много е доволен от Катерина Велчева, смята, че много му е дала (освен знания, бих добавила и увереност, която толкова му липсваше преди това).

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 16:02 от Sharky*

# 534
Защото е имал нужда, необходимост и полза. При нас такива няма.
Ще го вземаме някой готов😀

# 535
  • София
Лейка, честит празник! Да си здрава, обичана и щастлива! Flowers Hibiscus TadaBirthday

# 536
в последните 2 години не следя много нещата с уни-тата, но мога да направя разбор какво ми е известно за приятелите на сина ми (вече са трети курс студенти) от АК, които познавам лично и се интересувам от тях, защото са свестни момчета Simple Smile единият отиде в Делфт компютри и това лято яко го убеждавахме всички да дозавърши, защото здраво му беше писнало от всичко там - но той е висока топка и самоук програмист, така че нормално да не му е било нито полезно, нито интересно, в момента май дистанционно ще "доучва", защото освен, че разви собствен онлайн бизнес от София, го лапнаха и в една от блокчейн-фирмите тук; двама отидоха в UK да учат право, единият - в по-скоро посредствен университет някъде из провинцията, и е отегчен до безкрай, твърдо щом завърши се маха от там, другият - в лондонски от престижните, и сега в третата placement year се пребори за стаж в елитна кантора, съответно го чака добро бъдеще в кариерата (иначе май гледа към EU юридическите институции); четвърти учи една година в Германия в музикално училище (не уни, едногодишна програма), в момента работят заедно със сина ми в една и съща фирма без връзка с музиката (тя му е за хоби), петият - в Амстердамския университет (История); един отиде и в Русия да учи компютри, но и той се отказа след първата година

пандемията яко обърка нещата, в последните две години всички те си бяха почти постоянно в София с чат-пат прескачане до чужбина за някой изпит... никой не си го беше представял така, както се случи в действителност

пс. честито на Лейка за празника Simple Smile

# 537
  • София
Гаджето на малката ми дъщеря учи в Еразмус международен бизнес. Вече е втори курс и не е стъпвал там, учи изцяло дистанционно от София. И не е във възторг.

# 538
Вероятно може и да е там, но не ще. Или не дават?

# 539
  • София
Той иска, но няма никакъв смисъл. Миналата година всичко беше изцяло дистанционно. Тази година имат само един предмет частично присъствено и е напълно безсмислено да стои там и да плаща квартира за 1 час седмично присъствено, а всичко останало дистанционно.

Общи условия

Активация на акаунт