Образователен Говорилник - тема 20 (оптимистична)

• 23 096
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
  • софия
ама какъв интерес, то Нидерландия е на фокус от поне 10 г. Може би сега малко повече заради Брекзит, но не е сега "открита"

# 556
Заради английския, много ясно. В Германия всички хубави специалности са на немски. Във Франция също квартирите са много скъпи дори и в провинцията, за Париж пък да не говорим, и там пък специалностите дето са на френски, ами и високомерни и ксенофоби. Просто с английски като не става вече в Англия, няма къде освен Нидерландия.

# 557
  • София
Английски програми има и в Италия, и в Испания за някои специалности /специално бизнес университетите, които са им много добри/. Просто не са толкова популярни в България.

# 558
С АЕ може да се учи в Шотландия, Ирландия, Дания, Швеция, Норвегия, Исландия, Белгия и т.н. извън Америка, Канада, Англия и Холандия.

# 559
  • София
То и зависи каква специалност. В Холандия например няма медицина на английски. В Испания също. В Италия във всички университети има, включително в топ 3.

# 560
С АЕ може да се учи в Шотландия, Ирландия, Дания, Швеция, Норвегия, Исландия, Белгия и т.н. извън Америка, Канада, Англия и Холандия.

Шотландия и Северна Ирландия като част от Обединеното кралство също са вече извън ЕС. Норвегия също не е в ЕС, а тя и Исландия са чиста екзотика. Населението на Исландия май е по-малко от това на София,😂 , макар че в Рейкявик Фишер победи Спаски и стана световен шампион,😂 Ето Гадамер ходи в Исландия, не знам някой друг да е ходил, нека каже би ли пратила детето си да учи там, макар и за екскурзия да е страхотно.

В Белгия без френски да се живее е почти невъзможно, само с английски там ще си извън обществото. Или пък поне нидерландски, във Фламандия. Така че тези опции дори и теоретични не са.

# 561
  • София
В Белгия без френски да се живее е почти невъзможно, само с английски там ще си извън обществото. Или пък поне нидерландски, във Фламандия. Така че тези опции дори и теоретични не са.
Зависи в коя част на Белгия. Във фламандската част английският ще ти е по-полезен от френския. А там са по-добрите университети - Льовен, Гент...

# 562
  • Отвъд алеята зад шкафа
Исландия е около 300 000 човека цялата 😄

Не бих посъветвала дъщеря си да отиде да учи там в никакъв случай, дори и да е в университет с номер 1 в класациите. Иначе за 10 дни е супер!

Италия ми е по на сърце, но и в БГ да остане да учи честно казано няма да ми е драма. Ако в БГ й е тясно и недостатъчно, ще я подкрепя за друга държава, но поне да е по-топла и по-близка.

# 563
  • София
В Исландия и в Скандинавието и кучето не бих пратила да живее. Joy Стандартът не е всичко.

# 564
Ами ето, и аз това казвам 😂😀
Ами, не е сериозно (каквото каза Контеса). Така че Нидерландия остава комай единствена алтернатива да се учи в Европа на английски. Не е като да няма програми на английски и в други държави, и в България има. Например медицина на английски има тук. Когато ходех на курса по френски във френския институт, имаше в него една гъркиня, тя не знаеше български изобщо, на английски говорехме докато не разбрах, че е половин гъркиня, майка й била рускиня и минахме на руски, тя го знаеше перфектно. Учеше медицина тук, в София. На английски. Каза, че в България медицината била много по-добре, отколкото в Гърция. И каза, че е можела естествено и в Русия да отиде да учи, майка й била от Петербург и можела да учи там или в Москва, но в Русия нямало медицина на английски, а като завършиш на английски според нея ти се отваряли вратите в целия свят.
Така че и тук има специалности на английски, а има и на немски и на френски, ама нали говорим за престижни университети, а тези в Нидерландия са много престижни. В топ класациите са, а имат и хубави специалности на английски. Ето защо всички натам търтят...малко прекалено е и според мен ама, пред Норге и Сверге естествено че всеки ще избере Нидерландия.

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 21:48 от Татко Мецан

# 565
  • София
Престижни университети с английски програми има и в Белгия, Италия, Испания. Не знам защо точно Нидерландия стана толкова популярна сред българите. Вероятно успяха да обърнат образованието в бизнес повече от останалите. На Политехнико Милано например какво му е? В никакъв случай не е на по-ниско ниво от Делфт за инженерните специалности. И е пълно с чуждестранни студенти. А ако трябва да избирам между двете държави, има ли смисъл да казвам коя бих избрала от раз?

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 21:46 от sanaka

# 566
Санака, а таксите съпоставими ли са  в двете държави?
Също от значение са останалите разходи, говори ли се английски навсякъде, защото се предполага, че повечето студенти в тези програми няма да знаят италиански. Успяват ли да си намерят студентска работа само с английския?

Лейка, да си жива и здрава и все такъв сърцат човек!
И много присъствено на младежа Simple Smile

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 21:55 от Дъждец

# 567
  • София
Като такси са съпоставими, има и стипендии. Като разходи на живот, мисля, че в Италия е малко по-евтино. Не са най-силните по чуждите езици италианците, но можеш да се оправиш на английски в Италия. За работа не знам, не съм правила такива проучвания.

# 568
То не пречи да учат паралелно италиански. Поне е мелодичен и по-лесен за учене, а не като холандския.

# 569
  • София
Даже е добре да го направят. Примерно за практиките по болниците в Италия на студентите-медици е почти задължително да се знае италиански на някакво ниво. За други специалности вероятно не е толкова от значение.

Общи условия

Активация на акаунт