Образователен Говорилник - тема 20 (оптимистична)

• 23 083
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
Sanaка, написах какво съм видяла за престоя си там. И моите родители са инженери, но са работили само в България. Тук кризите не се усещат. Наблюденията ми са от Канада и САЩ, и това е нещо което засягаше не само моето семейство. Ако се съмняваш в думите ми, има статистика на безработните от ЕРС индустрията. Там се вижда кога са пиковете и с кои кризи съвпадат.

# 586
Титина, това е интересно.... По принцип в момента има страхотен глад за инженери в света. Младите не искат да си къдрят мозъците с тези науки. По-лесно е маркетинг, право, икономика... Нещо лаладжийско, ако може, зад бюро да си.... ММ казва, че е голям проблем да се намерят кадри.
От друга страна, преди да замине за чужбинско
работеше в една американска инженери негова компания тук... Ами когато тръгна фирмата да го закъсва, западняците-шефове тръгнаха да освобождават от инженерите, които всъщност носеха парите. И запазиха администрацията. На ММ му писна и си вдигна чукалата, безкрайно възмутен от отношението към хората. Лично аз логика не виждам, ама... Така става когато икономисти ръководят инженерингови дейности....

# 587
Обикновено фирмите имат едни , условно да го наречем икономически специалности. Това са хората, които , както те го наричат “рънват” бизнеса. По скромното ми мнение - обезпечават бизнеса оперативно.
При кризи от различно естество, проектите спират. Бизнесът се опитва да задържи кадрите си, но никой не е съгласен да плаща залудо. Чистките започват от най- скъпите служители. Така или иначе нямат работа, по др проекти са останали малко часове. Никой не би оставил някой, който струва 200к, а да махне някой струващ 50к. Бизнесът така или иначе е калкулирал на клиента работата и заплатата на този с 200к. Оперативното ядро остава, то продължава да търси работа. Когато намери нещо, викат тези, образно казано с 200к, за да подготвят началото- бидването за проекта. Когато спечелят проекта, започват да сформират екипите.
Др което съм забелязала, че големите компании нямат големи инженерни отдели. Инж дейност е аутсорсвана, като последните 5 години излезе към Индия, Корея, Китай. ЕРС компаниите в Европа са доста малки.
Другото, което съм забелязала е, че основно инженерите са индийски и китайци. Белите са много малък процент.

# 588
  • София
Добро утро! На отчет - ММ пачнат с Файзер бустер (ненам коя версия Grinning).

Аз - след 4 седмици, ако сме живи и здрави.

Него го ваксинираха с Астра от работата през пролетта, а аз си бях записала час през системата, където временно спряха ваксинациите с АЗ заради новини, после пак ги отпочнаха и така аз зависнах 4 седмици след него.

# 589
  • София
Оф, моя пач може да е чак след 19-20.12. Надявам се да устискам. Работя от нас, не ходя никъде, ама мъжът ми ги карат да са по една седмица в офиса, една от вкъщи, а и малкият носи от градината редовно и други вируси.

# 590
  • София
Оф, моя пач може да е чак след 19-20.12. Надявам се да устискам. Работя от нас, не ходя никъде, ама мъжът ми ги карат да са по една седмица в офиса, една от вкъщи, а и малкият носи от градината редовно и други вируси.
Ми тъпо е така с конфигюрейшен мениджмънта - все по график значи ... Persevere

Не знам - освен да апдейтнеш антивирусната или да ги минаваш през сендбокса (редовно тестване) Grinning

# 591
Обикновено фирмите имат едни , условно да го наречем икономически специалности. Това са хората, които , както те го наричат “рънват” бизнеса. По скромното ми мнение - обезпечават бизнеса оперативно.
При кризи от различно естество, проектите спират. Бизнесът се опитва да задържи кадрите си, но никой не е съгласен да плаща залудо. Чистките започват от най- скъпите служители. Така или иначе нямат работа, по др проекти са останали малко часове. Никой не би оставил някой, който струва 200к, а да махне някой струващ 50к. Бизнесът така или иначе е калкулирал на клиента работата и заплатата на този с 200к. Оперативното ядро остава, то продължава да търси работа. Когато намери нещо, викат тези, образно казано с 200к, за да подготвят началото- бидването за проекта. Когато спечелят проекта, започват да сформират екипите.
Др което съм забелязала, че големите компании нямат големи инженерни отдели. Инж дейност е аутсорсвана, като последните 5 години излезе към Индия, Корея, Китай. ЕРС компаниите в Европа са доста малки.
Другото, което съм забелязала е, че основно инженерите са индийски и китайци. Белите са много малък процент.
Титина, това в голяма степен важи за IT сектора. За китайците не знаех, че са такава сила. Знам за индийците, както и че са ужасно мързеливи и пидбиват жестоко пазара на труда. Но в Европа няма електроинж., машинни, ядрени. Като цяло фирмите в Европа си държат персонала, защото е ужасно трудно като имаш проект и то голям, тепърва да събираш екип, което е и много скъпо. В Щатите явно системата им е по-друга. В Европа са т. нар. Контрактори - те работят по даден проект и взимат много, много повече от редовите инженери по фирмите. Но и работата им е циклична. А индийците не са много тачени в Европа. Търсят се истински инженери, дори и в добрата Стара Англия, където е пълно с всякаква паплач от колониите.

# 592
Pulitash, и в Европа нещата вече се променят.
Брата на мъжа ми е доста специфичен кадър в UK. Работи в мултинационална компания за геоложки проучвания, която имаше сериозни финансови проблеми. Като предмет на дейност са две-три в световен мащаб. Имат офиси на няколко места в Европа, САЩ, Азия. Първо освободиха скъпите кадри и оставиха индийци, пакистанци и източноевропейци.

Последна редакция: сб, 13 ное 2021, 10:59 от Fancy

# 593
  • София
Мога да обясня чисто счетоводно защо: нашият труд (от аутсорснатата работа) се брои за инвентар, понеже се разнася на единица продукт.

# 594
  • Отвъд алеята зад шкафа
Сега се загледах в класацията - Токио и Киото са в топ 30, Куала Лампур - 65-то място. Ако сега бях на 18 сигурно щях да зафича натам. Макар че да работиш в Япония не е най-готиното нещо. Мой познат твърди, че много добре се отразява на CV- то, ако имаш някакви обучения, стажове, програми в по-нестандартни места по света - Азия, Южна Америка...

Мецане, СУ качва рейтинга 😄
https://www.topuniversities.com/universities/sofia-university-st-kliment-ohridski

# 595
  • В офиса
Синът ми си е харесал университета в Токио Grinning Даже учи японски сега. Но да отида някъде да уча, само защото стои добре в биографията, аз не съм никак фенка на тези неща.

# 596
  • София
Пък и Токио е далечко. Освен ако не планирате вкупом да се пренесете натам Simple Smile

В тази връзка - за планиране на висше образование в Европа, като изключим английски език, кой език е по-подходящ - немски, френски или италиански? Обърках се от всичко изчетено дотук Simple Smile

# 597
  • Отвъд алеята зад шкафа
Нямах предвид да се направи само заради това. А че ако го има, това показва определен тип човек, който стои зад това CV. Аз харесвам такива хора, които се впускат в по-нетипични изживявания. В тази връзка - това лято на Диви Родопи се запознах с двама млади мъже, които бяха ходили в Африка като доброволци по някаква програма за спасяване на диви животни. Познавам момиче от АК, което ходи в Коста Рика да спасява костенурки. Имам една приятелка, която отиде на някаква специализация в Перу.

# 598
Мога да обясня чисто счетоводно защо: нашият труд (от аутсорснатата работа) се брои за инвентар, понеже се разнася на единица продукт.
Не знам защо от счетоводна гледна точка е така, но като започвахме последният проект (11 милиарда), това го нациваха непрекъснато на митингите, че най-големият assets на ЕРС са хората.

Pulitash (дано правилно съм изписала името ти), не е само в IT,  Индия масово бълва кадри с инженерни специалности. Работодателя ги харесва, първо защото Индия и образованието и са много по -добре познати да речем напр от България, индийците са послушни, работят много, работят извънредно без да търсят допълнително заплащане. Много от американските фирми направиха офиси в Индия, и общо взето бизнеса ги харесва.

# 599
В UK е такава славата на индийци и пакистанци, докато не видят квалифицирани източноевропейци. Ние работим повече от тях за по-малко. Индийците като манталитет са по-ок, но според брата на мъжа ми пакистанците са отвратително мързеливи, и яки използвачи и натегачи. Той изобщо не иска да подхваща проект, ако има пакистанци в него.
Но като бивши колонии и двете нации се ползват с много предимства пред нашите хора.

Общи условия

Активация на акаунт