Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 16

• 46 527
  • 756
  •   1
Отговори
# 30
_re_ge, плашиш ме👀🧐🤣... Не знам вие как усещате вълните, но при мен е супер гадно, все едно ми гори кожата. Потене не следва, но забелязвам, че пак в тези дни направо вода се лее на моменти от подмишниците ми👀. И то без да правя нещо, примерно както си стоя... Имам дни, преди Ц и около Ову, усещам страхотно напрежение в цялото тяло, все едно трепери и ужасни болки във врата, раменете и плешките-обаче не болки като при нерв, а като разтегнато сухожилие. В такъв момент имам чувството, че кръвното ми е 200-така се чувствам. Меря го-115/120на 75/80. Какво е това чудо, от какво е... Никой не знае. Лекарите само се смеят. Пък не съм прочела някоя дама да е като мен😥

# 31
  • Бургас
При мен Ковид и цикъл се наговориха заедно да ме тормозят.Досега се опазих 2г, но мисля, че заради този нисък хемоглобин стана белята.
Досега бивах, но преди малко започнах да кашлям и имам режеща болка в началото на трахеята, онова тече наволя, личната не работи събота и неделя, не знам какво да взема за тази кашлица, поне временно да се успокои.Не е начесто, но кашлям ли -реже.Няма нищо в къщи освен бонбони за гърло.Пия чай, ям масло и мед, компрес си сложих с ракия, нещо друго ако се сетите казвайте и него да ям/слагам да изкарам до утре.

За главоболие ММ пие ацефин, казва, че само той му помага.

# 32
Вит Ц ударни дози, витД също, нещо за имунитет, може инхалации за кашлицата, компреси на гърдите, аспирин протект или антистенокардин(ще е ужас течът, но….)
Нарежете една глава лук на едри парчета и дишайте над него, да стои до главата Ви.
Имаше една рецепта с лук, дюли, ябълки, мед…Вари се сироп…Това се сещам набързо.
Дано мине бързо и без проблеми!!!😍

# 33
  • Бургас
Мерси, може да с си сложа нарязан лук до главата, бях чела ,че помага.Витамините ги пия, авирон рапид, масло от риган също.

# 34
Галчудо, на мен за кашлица когато бях с ковид ми изписаха солволан на хапчета 3*1 . Добре ми действаше. Стискам ти палци да се оправиш бързо. Това за лука ще го запомня, много полезно. Иначе знам че не бива да се пие много витамин Ц при ковид. Нещо с образуването на тромби беше свързано.
Аз не мога да заспя. Кое време стана, добре че утре е почивен ден. Слава богу нямам вълни още.

# 35
Галчудо, смесваш лук на ситно, мед и лимонов сок, и през час взимаш по една супена лъжица, бавно, хубаво да се стече по гърлото, а лука сдъвкан.
Имаш ли хубав оцет, домашен?

# 36
  • при моите деца .....
Да се запиша и аз...
Чета ви от повече от половин година...
Цикълът ми се скъси, но е обилен, съсиреци....
От този месец и болки в слепоочията, явно и кръвното ще играе...
И вълни имах, но мисля, че с вечерната иглика намалява.

# 37
the_demon, вълни имам, непостоянно, обикновено около тези дни - О и Ц, тръгват от кръста нагоре по гърба, врата и лицето. Отдавам го на възрастта. Болките, които описваш също понякога инцидентно имам краткотрайно, при мен го смятам за страничен ефект от хорм.спирала, в темата за нея бях чела мнения на жени с такива симптоми - дори стигнали до схващания на крак, ръка, едната бе бивша спортистка, и пишеше че след сваляне на спиралата болките изчезнали. Аз преди спиралата съм нямала такива болки. Главоболието също зачести след това/преди това само единични случаи/, но за момента изборът ми не е голям.

# 38
А хормонална спирала слага ли се без изследвания на хормони? Защото моя доктор каза, ако няма полип, ще слагаме спирала.

# 39
  • Варна.
А хормонална спирала слага ли се без изследвания на хормони? Защото моя доктор каза, ако няма полип, ще слагаме спирала.
Не съм сигурна, че гинеколозите се съобразяват с хормоните, както и обратното. В подкрепа на това, ще кажа, че  миналата година ходих с изследвания на хормоните при един доктор ендокринолог, известен в Сф, името ми убягва сега. Единствения ми въпрос беше, дали тези показатели влияят на обилния ми МЦ. Каза ми - слушай си гинеколога, ако препоръчва операция (миоми, но малки) се оперираш.
Това лято гинеколога ми предложи спирала, беше един вид последен опит за превенция, преди да взема решение за махане на матката. Не ме е питал нищо за хормоните. За кръвоизливите ми направи абразио и след 2 мес. сложи спиралата.
До тогава цикъла го спирах с Дицинон всеки път, много тежко положение.

# 40
Не съм сигурна, че гинеколозите се съобразяват с хормоните, както и обратното. В подкрепа на това, ще кажа, че  миналата година ходих с изследвания на хормоните при един доктор ендокринолог, известен в Сф, името ми убягва сега. Единствения ми въпрос беше, дали тези показатели влияят на обилния ми МЦ. Каза ми - слушай си гинеколога, ако препоръчва операция (миоми, но малки) се оперираш.
Това лято гинеколога ми предложи спирала, беше един вид последен опит за превенция, преди да взема решение за махане на матката. Не ме е питал нищо за хормоните. За кръвоизливите ми направи абразио и след 2 мес. сложи спиралата.
До тогава цикъла го спирах с Дицинон всеки път, много тежко положение.

Много полезно инфо, благодаря!
Той моя цикъл един ден е само много обилен, но повече ме притесняват тези зацапвания, които се случиха 3 пъти вместо да ми дойде нормален цикъл миналия месец.

# 41
_re_ge, плашиш ме👀🧐🤣... Не знам вие как усещате вълните, но при мен е супер гадно, все едно ми гори кожата. Потене не следва, но забелязвам, че пак в тези дни направо вода се лее на моменти от подмишниците ми👀. И то без да правя нещо, примерно както си стоя... Имам дни, преди Ц и около Ову, усещам страхотно напрежение в цялото тяло, все едно трепери и ужасни болки във врата, раменете и плешките-обаче не болки като при нерв, а като разтегнато сухожилие. В такъв момент имам чувството, че кръвното ми е 200-така се чувствам. Меря го-115/120на 75/80. Какво е това чудо, от какво е... Никой не знае. Лекарите само се смеят. Пък не съм прочела някоя дама да е като мен😥
Ей ме на и аз съм така. Усещам се като повреден уред. Не само горя ами ако е нощем и дюшекът под мен гори толкова е сгорешен. Местя се настрана и избутвам ММ, търся студено. Отварям прозорци вечер защото ми идва да изскоча от кожата си. След вълната нощем не мога да заспя. Втриса ме. Преоблипам се  завивам се. Тъкмо се унасям и идва следващата. Добре че нощем не са повече от 2-3. Денем понякога могат да стигнат и до 10. На всяка вълна ми се вдига пулса, имам бумтене в ушите, чувам сърцето ми да прескача. Меря си кръвното, то е 115. А ми се струва че е 150. Пулсът ми е 70 ама аз съм свикнала на 45-50. Денем по време на вълна ми и прилошава, прималява ми едно такова. Понякога после ме втриса. . По едно време мерех и темп на вълна, можеше да се вдигне до 37,2-37,4 а аз съм по принцип много студенокръвна. Правих изследвания всякакви. Миналата година чак писиари за ковид заради температурата правих по настояване на липнатА. Щитовидна, хормони, ехо правих  - нищо. В болница заради стомах лежах и там ме гледаха всякак..пак нищо. Кардиологът каза че е кукумицина. Да не се зациклям много. Този кукумицин 5-та година ме мъчи. Първите две бяха средна хубост. Последните две доста тежки. Да видим тази петата как ще е.
Аз съм с Мирена вече 9 години. Каквото имам като оплаквания не е от нея. С изтънена лигавица съм от спиралата и затова нямам цикъл от години. Но последната година не си усещам и овуто ( иначе ме понаболяват яйчниците). Чудя се как е миомата, бях си отгледала една със спирала и без цикъл(?!) миналата година . Въобще не съм наясно къде съм и докато съм със спирала няма как да се разбере защото трябвало като си пускам хормони да я няма. Ясно че съм някъде в периода на менопаузата ама къде точно - загадка.

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 10:22 от _re_ge

# 42
re_ge, и аз имам такива моменти, на отваряне на прозорец, меря кръвно през нощта / сравнително в норма, след хапче/ , а бученето в ушите го има, но не е от кръвното явно. Ти си поотдавна със спиралата, явно си свикнала, а аз я усещам все едно някакъв механизъм работи в мен, и този лек шум, понякога през нощта по_силен е от нея, няма от какво друго да е, защото преди го е нямало. Но както писах, другият `избор`, за който Diki пише, не ми гарантира нещо по-добро. И аз така не зная накъде съм.

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 16:18 от Sanea

# 43
Ти си поотдавна със спиралата, явно си свикнала, а аз я усещам все едно някакъв механизъм работи в мен, и този лек шум, понякога през нощта по_силен е от нея, няма от какво друго да е, защото преди го е нямало.
Това просто не знам как да го коментирам. Механизмите използват енергия (батерия, движение) за извършване на работа. В Мирена имате миниатюрен пластмасов контейнер с хормон, който е покрит с мембрана тип сито, която ограничава количеството хормон, просмуквано от контейнера в кръвта. Нищо не се движи, няма батерии, няма механика... Който има съмнения да се обърне към източници в Интернет, там всичко е научноописано. Това е все едно да се чува шум от работата на една пластмасова гривна срещу комари, която заради човешката топлина изпарява ароматно масло което се намира в нея и така прогонва комарите. Това е все едно да чувате как дезодорант ви пази от вмирисване. Аз съм все едно с петгодишен дезодант. Отдавам представите за бучене и предаване на сигнали като антена  на личните качества на всяка жена, която по някаква причина използва Мирена. Има жени с по-живо въображение, на които може да им се струват различни неща, а има и жени прагматици като мен  ( инженер съм и като си слагам нещо предпочитам да знам как работи).

# 44
  • тук и там
Галчудо, аз пиех сироп за суха кашлица. За влажна се пие чак като започнеш да отхрачваш,което при мен не се случи.До края си бях със суха.  Пих един "Нортусин",за да ме тормози по-малко, но в БГ го няма. И аз бих говорила с ЛЛ ,преди да пия аспирин..Че аз яко се подредих с него(пих няколко дни на своя глава). Щото ако има нещо ,което кърви в тялото или някога е кървяло , започва да кърви много силно и можеш да си докараш кръвоизлив.Ако сте раждали естествено, имате разширени вени и  работата ви  е на  на стол,ще ме разберете за какво говоря..ConfusedТа се чуй с лекарят си утре.
За нос-капки,които да го отпушват..Но реално ,там нищо не помага..Вече съм трета седмица ,всичко ми е окей,но носът ми още не е наред..и не съм си върнала изцяло обонянието..

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 11:50 от Kaisia

Общи условия

Активация на акаунт