Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 18

• 46 538
  • 766
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте,
Искам да попитам дали при хомозиготна мутация при TAFI(+505A>G) G/G  и хетерозиготна мутация при VEGFA (-1154 G>A) G/A се налага терапия ?
Извинявам се, ако някъде има отговор на този или подобен въпрос, но аз не успах да го намеря

# 571
  • София
Да, налага се. На първа страница на темата има обяснение точно какви проблеми създават мутациите в тези два гена. Ако прочетеш темите назад ще намериш и конкретни мнения.

# 572
Здравейте! Бихте ли ми помогнали с разчитането на резултата? Благодаря Simple Smile

РЕЗУЛТАТ ОТ ДНК АНАЛИЗ ЗА ТРОМБОФИЛИЯ      Дата на анализа: 07.02.2022     

Factor II (Prothrombin) (F2, G20210A) G/G  Хомозигот по нормален алел 
Factor V Leiden (F5,  G1691A, Arg506Gln, R506Q) G/G  Хомозигот по нормален алел 
MTHFR (C677T, Ala222Val) C/C  Хомозигот по нормален алел 
MTHFR (A1298C, Glu429Ala) C/C  Хомозигот по мутантен алел
PAI-1 (SERPINE1) (4G/5G) 5G/4G Хетерозигот
Factor XIII (F13A1, G103T, Val34Leu) G/G  Хомозигот по нормален алел
 Дамите със същата мутация - налага ли ви се да пиете антикоагуланти извън бременността?

# 573
На първа страница има подробна информация кой  фактор какво означава, колко е рисков и т.н.
За терапията по време на бременност и извън бременност е строго индивидуално - възраст, коагулация, килограми, предишна история на ДВТ и т.н. Само лекар може да прецени.

# 574
Здравейте, момичета
В 33 г.с и съм с тромбофилия: хетерозиготно носителство PAI-I 4G/5G, както и хомозиготно  по ACE I/D. Слагам Фраксипарин от 4-ти месец, когато разбрах за нея. АГ ми беше споменала, че трябва да го спра, когато влезна в 36 г.с. Днес, на преглед, обаче изведнъж ми каза да си го слагам до край. До колкото знам не може да се слага епидурална анестезия, щом има кръворазреждащо. Още не сме обсъждали начин на раждане.

# 575
Момичета, знаете ли дали е противопоказно приемането на Омега 3-6-9 при бременност + Заради кръворазреждащите?

# 576
  • София
Здравейте, момичета
В 33 г.с и съм с тромбофилия: хетерозиготно носителство PAI-I 4G/5G, както и хомозиготно  по ACE I/D. Слагам Фраксипарин от 4-ти месец, когато разбрах за нея. АГ ми беше споменала, че трябва да го спра, когато влезна в 36 г.с. Днес, на преглед, обаче изведнъж ми каза да си го слагам до край. До колкото знам не може да се слага епидурална анестезия, щом има кръворазреждащо. Още не сме обсъждали начин на раждане.

Спирането на НМХ в последните седмици на бременността е най - голямата глупост на света. Точно в седмиците с най-голям риск и при раждане, когото е пикът на риск от тромбоза, абсурд. НМХ се слага без прекъсване до към 20-40дни след раждане. И епидурална и спинална анестезия се слагат без проблем, освен ако не си от някой малък град със слаби анестезиолози без опит.
И двете ми раждания са със секцио, последен клексан 12 часа преди операцията и следваща инжекция 6 часа след.

# 577
На мен АГ ми го спря в 38 седмица, пак с обяснението за упойката. Макар че правих консултация с анестезиолог и той нищо не спомена по въпроса, след като му казах, че слагам НМХ. За болница Селена става въпрос, не е като да е в малък град.

# 578
От мами тук съм чела, че не са им слагали епидурална именно заради близък прием на Клексан/Фракси. Инак за това, за след раждането, ми е казала че поне 20 дена се бият. Не, не съм от малък град. Интересно ми беше при други мами как се е процедирало.

# 579
  • Бургас / UK
Момичета, моля , ако някоя от вас има завишено аPTT да ми обясни за какво се отнася , опасно ли е при бременност?

Незнам защо и фолиевата ми е паднала малко ( август беше 17 и нещо) въпреки, че пия по 2 таблетки неофолик мета. В12 се движи добре, доста се е качила. Вид Д си стои на едно място. Вие какъв вит Д приемате , който се усвоява по-бързо?

# 580
Момичета, освен на развитието на бебето, на какво влияе кръвотокът? Беше се нормализирал като минах на НМХ, а сега пак пак PI е завишено в дясната артерия. Лявата е със супер стойности и бебето си отговаря точно, расте нормално и т.н.

# 581
Момичета, знаете ли дали е противопоказно приемането на Омега 3-6-9 при бременност + Заради кръворазреждащите?

Аз съм на терапия клексан 06,аспирин и натаспин и Аг ми предписа омега 3,6,9. Пия вече почти месец.

# 582
  • София
Омега 6 и 9 си набавяме в достатъчно количество от храната. Аз взимах Омега-3. Омегите трябва да са в равновесие, за да работят. Не пречи на терапията с НМХ.

Мери, кръвта и нормалният кръвоток имат за цел да доставят хранителни вещества и кислород до бебето. Не знам кой те е посъветвал да спреш терапията с НМХ, но явно кръвотокът се влияе. Изводите се надявам да направиш сама.

Моето секцио беше 23ч след последната инжекция с епидурална упойка, с минимална кръвозагуба, в държавна болница в София. 8ч след операцията продължих с НМХ за още 2 седмици. Нормалният протокол за всички родилки след секцио е 5 дни НМХ. Права е Буена, точно по време на раждане е най-големия риск за тромботични инциденти. Нелепо е да се спира терапията точно в последните дни и седмици, когато организма естествено повишава кръвосъсирването в подготовката за раждане.

Чефи, аптт е сборен фактор за кръвосъсирването, влияе се от много неща. За вит Д трябва да приемаш по-голямо количество, явно това което взимаш в момента ти е малко.

# 583
Омега 6 и 9 си набавяме в достатъчно количество от храната. Аз взимах Омега-3. Омегите трябва да са в равновесие, за да работят. Не пречи на терапията с НМХ.

Мери, кръвта и нормалният кръвоток имат за цел да доставят хранителни вещества и кислород до бебето. Не знам кой те е посъветвал да спреш терапията с НМХ, но явно кръвотокът се влияе. Изводите се надявам да направиш сама.

Моето секцио беше 23ч след последната инжекция с епидурална упойка, с минимална кръвозагуба, в държавна болница в София. 8ч след операцията продължих с НМХ за още 2 седмици. Нормалният протокол за всички родилки след секцио е 5 дни НМХ. Права е Буена, точно по време на раждане е най-големия риск за тромботични инциденти. Нелепо е да се спира терапията точно в последните дни и седмици, когато организма естествено повишава кръвосъсирването в подготовката за раждане.

Чефи, аптт е сборен фактор за кръвосъсирването, влияе се от много неща. За вит Д трябва да приемаш по-голямо количество, явно това което взимаш в момента ти е малко.

Мерси! Аз още съм си на НМХ + аспирин вечер - без промяна в терапията просто в едната артерия се влоши пак кръвотокът.

# 584
  • София
Тогава пусни изследване на антиХа и аспи тест. Възможно е терапията да ти е недостатъчна. Д-димер и фибриноген как са? В коя седмица си?

Общи условия

Активация на акаунт