Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Лоши думички - Какво правите?

 • 1 490
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 22
Привет, аз съм майка на 4-годишно момиче. Като всички деца и тя от едно известно време започна да казва някои лоши, обидни думички. Струваше ми се нормално, не съм реагирала особено. Говорим, че тази думичка е лоша и не трябва да се казва. Обаче май нямам особен успех. Проблема е,  че започна да употребява такива и в детската градина и учителките ми го съобщават. Не ми е приятно. Мислех си, че не правя достатъчно по въпроса. Дайте съвет, какво правите, сте правили в тази ситуация.

# 1
 • Мнения: 7 526
Дайте пример. Децата повтарят поведение, за да ползва някакви определени думи, тя ги чува и употребява по пример. Намерете източника, ако не ги ползвате вкъщи, къде ги чува?

# 2
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 3 239
На тази възраст обикновено вече почват да разбират когато нещо е обидно и може да питаш детето дали разбира значението на думата, която употребява както и дали разбира, че като я каже на някой ще ги заболи. Ако детето всъщност се опитва да предизвика реакция, внимяние и т.н. това вече е отделен въпрос и може да се работи в тази насока отделно. Като каже лоша думичка може и да предложите друга, по-безобидна, нещо детско и майтапчийско. Също гледайте да не давате сами лош пример и по възможност да ограничите източника на нежеланите думички ¯\_(ツ)_/¯

  # 3
  • Мнения: 20 807
  С еднократно обяснение не става. Трябва непрекъснато да се реагира и говори.
  При споменаване на такава дума се прави забележка и се обяснява, че възпитаните деца не употребяват такива думи, само невъзпитаните. И така всеки път, докато се научи, че тези думи не се казват на публично място и особено в присъствие на възрастни. Simple Smile

  # 4
  • Мнения: 739
  Моето дете е на 5. От миналата година в продължение на няколко месеца най-забавните и често повтаряни думи бяха свързани с отпадните части на храносмилателната система и някои органи на юг от кръста😉. Беше влудяващо.
  Имах един случай, в който го качих на такси до нашите и в продължение на 10 мин. повтаряше “ако” и се кискаше неудържимо. Искаше ми се да му откъсна главата.
  През пролетта го преместих в нова ДГ и там ми направиха забележка за лошите думички, даже ми казаха, че употребява една, за която още се чудя от къде я е чул, тъй като просто не виждам откъде може да я знае 😵💫.
  Та, посъветваха ни, когато почне да говори така, да му казваме, че такива думички са само за в тоалетната и ако много държи да си ги каже - да отиде до там, да си ги повтори няколко пъти и после да се върне. После даже надградихме, не само да си ги казва в тоалетната, ами докато го прави - да подскача на един крак.
  Същото практикуваха и в ДГ, защото, разбира се, не само моето се е кефило на гадните думички.
  Ами спря.
  Иначе съм обяснявала 100 пъти как тези думички са лоши, неприлични, невъзпитани…
  Не че не очаквам в училище да почне и с по-лошите, но поне се надявам, че нещо е влязло в малката му главица и няма да ги ползва в неподходящи моменти и в неподходяща компания.

  # 5
  • София
  • Мнения: 7 400
  Моят син си "обогати" речника, когато тръгна в предучилищна група. Беше на 4 и нещо. Приказвах, приказвах, ефект нулев. Веднъж пак изтърси някаква дивотия, при което го накарах да си измие устата със сапун, след като говори мръсни думи. Точно веднъж още се наложи да го повторя упражнението и рязко вдена какво може да се приказва и какво - не.

  # 6
  • Мнения: 79
  Класическото възпитателно средство в подобни случаи е натриване на езика с лют червен пипер Wink За улеснение на заетите родители, които нямат време за прилагане на такива мерки, се продават спрейове с капсаицин. Едно пръсване по посока на детето - и то гарантирано ще се отучи да използва ненормативна лексика във Ваше присъствие Trollface

  # 7
  • Мнения: 560
  Класическото възпитателно средство в подобни случаи е натриване на езика с лют червен пипер Wink За улеснение на заетите родители, които нямат време за прилагане на такива мерки, се продават спрейове с капсаицин. Едно пръсване по посока на детето - и то гарантирано ще се отучи да използва ненормативна лексика във Ваше присъствие Trollface
  Това е ужасно по няколко различни начина, дано не си възпитавате вашите деца така Hands Pray

  # 8
  • Мнения: 1 718
  Е, жената и имотикони е сложила, за да се разбере че поста ѝ е ироничен...
  При нас по семейна традиция се използва тактиката: "Защо казваш, че си глупав? Аз мисля, че си много умно дете". И се обяснява, че с всяка лоша думичка ти казваш на другите "аз съм много глупав". Не знам колко е правилен педагогически подхода, но на практика вършеше работа.

  # 9
  • Мнения: 22
  Благодаря за изразените мнения. За момента ще говорим и обяснявам по настойчиво. Thinking

  Въпросните думички не ги употребяваме вкъщи, не че не сме се издънвали понякога, но точно тези не са ни в речника. Simple Smile Особено една от тях много ме фрустрира.  За моя радост учителките в детската градина също помагат в процеса.

  Иначе за миенето на устата със сапун... моята дъщеря обикновенно много се забавлява по този начин (по нейна инициатира, разбира се) Joy няма да сработи

  Последна редакция: вт, 09 ное 2021, 18:51 от Liletoooo

  # 10
  • Пловдив
  • Мнения: 9 299
  На мен ми се струва, че докато поотраснат, сами ще се научат коя дума къде и дали е уместно да се употребява. Разбира се, обясненията са силно препоръчителни в тая насока, все отнякъде трябва да го научат. Но чак пък възмущаване, миене на устата, засрамване и пр. аз лично не прилагам.
  И моите ги употребяват и ги намират за смешни.

  # 11
  • Мнения: 22
  И аз като цяло смятам, че всички деца минават през този период на употреба на такива думички. Винаги съм го считала за по-скоро нормално. По-скоро ме притесни, че се случва в детската градина, напълно възможно ми се струва друго дете да се обиди и разстрой. Но пък за момента май имаме успех Grinning

  # 12
  • Мнения: 4 231
  Те тези думички точно в детската градина ги учат, от други деца.

  Казваш кое е възпитано и кое не и така до припадък.

  # 13
  • София
  • Мнения: 31 776
  И моят син беше така на 4. Аз пък измислях хубава дума, която да кажа след всяка лоша.

  # 14
  • София
  • Мнения: 56 686
  Децата минават през такива периоди, които са свързани както с осъзнаването на силата на езика, така и с естествените процеси на порастване психически - ето, аз зная, че е лоша дума и затова я казвам, провокирам, вече съм голям. Тук идва и моментът с възпитанието да се научат кога могат да си позволят да казват тези думи и кога не - социокултурния аспект на развитието и посланията, които дават възрастните. Децата формират субгрупи, в които "лошите думи" са жаргон, но да не научат, че той трябва да остава в групата, а "навън", сред възрастни или непознати хора трябва да се контролират и да говорят "възпитано".

  Последна редакция: сб, 20 ное 2021, 09:31 от Andariel

  Общи условия

  Активация на акаунт