Градинарство - моето хоби 29

• 40 975
  • 759
  •   1
Отговори
# 135
Момичета, зазимихте ли градините? При мен един сакъз навън геройски се опитва да цъфти още, хризантемите прецъфтяха. Сега е време да разчистя лехите. Кукуряците цъфнаха, а цикламите напълно са изчезнали. Жалко.

Прочетох нещо интересно - солейролията можела да се гледа и навън, в региони с по-мек климат. Издържала зимата на отрицателни температури, ако иначе условията са подходящи. Някой от вас пробвал ли е?

# 136
Аз искам да попитам същото за жасмин. Имам от дребния вид в саксия, от няколко години го гледам вкъщи, но виждам, че не му е добре вече. Това лято изобщо не цъфна. Чувала съм, че издържа зимата навън и искам да го засея директно в градината. Само че при нас зимата си е студена и не смея...

# 137
Момичета, зазимихте ли градините? При мен един сакъз навън геройски се опитва да цъфти още, хризантемите прецъфтяха. Сега е време да разчистя лехите. Кукуряците цъфнаха, а цикламите напълно са изчезнали. Жалко.

Прочетох нещо интересно - солейролията можела да се гледа и навън, в региони с по-мек климат. Издържала зимата на отрицателни температури, ако иначе условията са подходящи. Някой от вас пробвал ли е?

Нямам опит, доколкото прочетох това е някакъв вид трева? Топлолюбива? А относно градините, моята отдавна е зазимена Simple Smile тъй като не живеем постоянно там. Предстои ни да отидем за коледните празници. Последният път засадих Теменужка, от тези зимните, дано са са оцелели … съседката, която наглежда къщата , ми изпраща понякога снимки . Незнам защо, но последния път изобщо не цъфтяха, а когато ги купих бяха цъфнали. Виждала съм теменужки от този вид, цъфтящи в сняг и са много красиви, а моите хилави и без цвят.

# 138
И моите мушката са още вън, цъфнали и напъпили. Само ги преместих на Завет под френските прозорци.
Но най- големи герои са карсмфилчетата. Купих ги през Март, цъфнали  и не са спрели Пт тогава да цъфтят. Само почиствам прецъфтялото редовно.
Трябва да завия зокумите обаче този уикенд. И мисля да кача мушкатата на тавана. Там е светло и слънчево, не е студено.

# 139
  • Бургас
С мушкатата реших да пробвам тази година практиката на роднина в Габрово: изскубани с корените, сложени в един кашон и в мазата- на студено и на тъмно. Нямаме маза, имаме една стара постройка с каменен зид и духаща от всякъде.

# 140
С мушкатата реших да пробвам тази година практиката на роднина в Габрово: изскубани с корените, сложени в един кашон и в мазата- на студено и на тъмно. Нямаме маза, имаме една стара постройка с каменен зид и духаща от всякъде.
И аз има. Позната така прави, но ги реди да висят на един простор в мазето , с главата надолу
Аз пробвах с кашонче една година - нямах успех

# 141
  • Карлово
Aз миналата година мушкатата така сложих да висят в мазето. Оцеляха. Сакъзите обаче, бяха в сандъчета и на закрито, но не така топло, както в избата в един склад и много загинаха при един голям студ, понеже не се сетих да ги покрия с найлон. Тази година пак така ще ги съхранявам, всяко отделно обвито във вестник и на китка висяща от тавана, а сандъчетата със сакъзи в склада и под найлон в големия студ.

# 142
Моите мушкати си стоят в мазето, на тъмно , така както са в саксиите, не съм ги рязала… Незнам дали е грешка? Миналата година оцеляха, пролетта ги почиствам от изсъхналото, малко тор и поливам.. Цъфтяха, но не с много обилни цветове…

# 143
Здравейте,
живеем в къща с двор който е от южната страна, имаме парник и малка градинка в която гледаме домати, краставици, тиквички, люти чушки и всякакъв вид подправки.
От към северната страна на къщата цялата улица е в огромни липи и с листата проблема е почти целогодишен.
Поради големият обем отпадък от листа, общината е решила на всеки собственик с двор над 300 кв.м, който кандидатства да даде безплатно компостер с обем 700 литра.
Според вас много сложно ли е компостирането като хамалогия и обслужване, тъй като мъжът ми не е съгласен на този етап и се очертава аз да го обслужвам.
Благодаря Ви предварително!

# 144
Почетете малко,
трябва да редувате зелено и кафяво. В никой случай не слагайте плевели.
Почти всички хранител и отпадъци също - обелките от всички плодове, зеленчуци, семки, кори и прочее. Мисля яйца черупки може също.

# 145
Към заявлението върви и информационна листовка, прехвърлих я набързо, основно запомних без месо, млечни, хляб и животински отпадъци. Това на теория, но на практика как се случва исках да се подготвя, защото знам, че ако се проваля ще ми се натяква 😁

# 146
  • Бургас
В един двор наистина има много естествени отпадъци, които би трябвало да отидат на боклука. Част от тях ще отидат в компостера - наблизо, полезно и в един момент тези отпадъци ще бъдат използвани. Няма нищо лошо  в това и не е и много ангажирващо. А и изглеждат добре и не заемат много място.

# 147
  • На морето!
Изобщо не е сложно. Ние си направихме от един стар бидон. В него слагам всички органични отпадъци, без изброените от теб и цитруси. Не мирише, не цапа, удобно е и е полезно. Чакам и при нас да раздават, доколкото разбрах е по европейска програма.

# 148
  • addicted
Нещо интересно за разглеждане, в една фейсбук група споделиха този линк с илюстрации на кореновите системи на доста видове треви, храсти и дървета - https://cdm21045.contentdm.oclc.org/digital/collection/coll13/search/page/1

Троскотът, моят любимец Nature Fire Misc Bomb :
Скрит текст:

# 149
Кофи кет, супер линк, много интересно! Троскот и тазни други треволяци се опитват да ми превземат градинката, растат и в тревата. Няма изтребване това нещо бе, редовно скубя, но полето ми е зад оградата и те си влизат пак. Най-ефикасно е дебелото мулчиране, но където искам да расте нещо, няма спасение.

Общи условия

Активация на акаунт