Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 39

• 36 481
  • 749
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Без да имам технически познания относно нстилка върху подово отопление, мога да споделя положителен опит от такова с многослоен дървен паркет. При климат със студени, снежни зими, 7 години уют и топлина. Ние лично планираме многослоен паркет на нашето подово.

# 676
  • Велико Търново
Ние сме с ламинат за подово и подово и обмисляме да минем на гранитогрес. Топло е, спор няма, но за да се постигне комфорта от топлината, котела пали именно заради стаите с ламинат. Който както си реши, в крайна сметка, но дървото си е изолатор на топлина. Честно казано, съжаляваме, че не послушахме позтани наши, които ни съветваха за 100% гранитогрес.

# 677
  • София
Да, и аз щях това да кажа - сигурно подовото върши работа и с дървесна настилка, но дали цената е същата, би бил един отделен въпрос Simple Smile

# 678
Здравейте,

Хвърлила съм око на две новостроящи се къщи, едната е монолитно строителство, другата се води сглобяема с панели от конструктивна дървесина по KVH стандарт. Има ли запознати с тази конструкция и способ на строеж? Дали си заслужава пред монолитно строителство, ако ценово нямат разлика? Сглобяемата е по-голяма и довършена до ключ, което въпреки еднаквите цени идва по-изгодно спрямо квадратура и довършителни работи.

Подробности за технологията:
Скрит текст:
Използваме само естествени материали, които не съдържат вредни за човека и околната среда съставки.
Основният материал при нашите сглобяеми къщи е естественото дърво. Цялата конструкция е изградена с немска конструктивна дървесина, отговаряща на KVH® стандарта, която освен преимуществата на изключително качествен и здрав материал, се добива от т.нар. контролирана сеч. Зоните за добив на дървесина по метода на контролираната сеч не засягат райони с високи консервационни стойности (райони с високо екологични и социални стойности) като по този начин се запазва биологичното равновесие в природата.
Нашите къщи са изключително добре топлоизолирани. В стенния панел залагаме стандартно 16 см каменна вата, а при покривния 20 см. Това ни осигурява коефициент на топлопреминаване при стените U=0.30w/m2.k и U=0.23w/m2.k при покрива. По този начин се постига енергийна ефективност за нашите къщи, т.е. по - малко разход на енергия за отопление през зимния сезон и охлаждане през летния, а това от своя страна спомага за намаляването на количествата замърсители, изхвърляни в атмосферата (спад на емисиите на CO2, SO2 и др. при изгарянето на изкопаеми горива)
Каменната вата се изработва от вулканична скала, която не е ценен природен продукт и се произвежда от природата ежегодно в резултат на вулканична и тектонична дейност. Ватата, която използваме в къщите Физофаб, е биологично разградим продукт , безвреден за човека и околната среда и устойчив във времето.
За фасадна обшивка използваме плоскости от фиброцимент и естествена дървена обшивка. Фиброциментът е материал, който се произвежда изцяло от екологично чисти материали, съобразени с изискванията за опазване на околната среда. Същото се отнася и за естествената дървена обшивка.
Избирайки нашите къщи, вие избирате да живеете в дом в хармония с природата!
топлопреминаване на стенния панел е 0.30W/m².K (за справка 25см тухлен зид с 8см топлоизолация има коефициент 0.35W/m².K). Има опция за поставяне на допълнителни 4 см каменна вата, като по този начин коефициентът на стената става 0.23W/m².K.
Фасадата е вентилируема. Принципът на тази фасада се базира на отделянето на фасадната плоскост от топлоизолацията. Така се обособява кухина, която обменя свободно въздух с околната среда (вентилира се). Пари от вътрешността на къщата достигат до пароконтролиращата мембрана , като по-голямата част от тях се спират от нея. Останалите преминават през ватата и водоотвеждащата мембрана (която има голяма степен на паропропускливост) и попадат във вентилируемата кухина, където се изпаряват.
При валеж водата са стича по външната страна на фасадата, а ограниченото количество вода, влязла през фугите, се стича по задната повърхност на фасадната плоскост. След спиране на валежа, благодарение на вентилацията, фасадата изсъхва.
През лятото слънцето нагрява фасадата и въздушния слой зад нея. Получава се движение на загретия въздух нагоре и навън през вентилационните отвори. Така следващите слоеве се предпазват от прегряване, което в комбинация с топлоизолацията държи помещенията хладни.
Всички вентилиращи отвори са защитени с профил от перфориран алуминий с диаметър на отвора ф=2мм. Така се предотвратява достъпът на насекоми до кухината, която се намира зад фасадната плоскост и пред топлоизолацията.

# 679
  • София/Варна
ladyzie мисля, че основната разлика между двете сгради е, че според нашето "бързо" развиващо се законодателство, сградата с дървената конструкция се води паянтова. Което води до проблем със застрахователи и банки.
Не мога да си обясня, защо след като вече сигурно 20-30 години се строят такива сгради, а и очевидно те не отстъпват по нищо на тези с конструкция от бетон, все още ги водят паянтови.

# 680
  • Отвъд алеята зад шкафа
Хм, сигурно ли е, че се водят "паянтови"?

# 681
  • София/Варна
Така мисля, без да съм 100% сигурно. Трябва да се пита някой геодезист, адвокат или банкер. Осъзнавам, че звучи безумно написаното.

# 682
  • Отвъд алеята зад шкафа
Това намерих:

Сглобяемите къщи се изграждат по технология за сухо строителство. В различните страни в зависимост от географските, климатичните особености (включително особеностите на релефа) и целевото им предназначение са възприети различни конструктивни подходи:

конструкция с „конструктивни термопанели“ /американска/скелетно-гредови конструкции /американски/панелно-модулни конструкции /австрийски, немски/конструкции с дървени трупи /руско-финландски /

По технологията за сухо строителство се изграждат от леки сезонни постройки, производствени сгради и търговски обекти до ниско енергийни сглобяеми къщи и високо-технологични пасивни къщи. Ниско-енергийните сглобяеми къщи и пасивните къщи са устойчиви конструкции и не могат да бъдат демонтирани и премествани. Това позволява те да бъдат завеждани със статут на монолитни постройки, съответно и да бъдат застраховани като такива.

При всички  положения при строителството на такава къща се минава през всичките етапи като на монолитна - проект, РС, надзор и т.н

# 683
  • Пловдив
Сглобяема или дървена конструкция,няма значение,стига да е следвана точно технологията и изработката да е на ниво.
 Само ще вметна,че въпросния коефициент от 0,30 за стените е под нормата по наредба 7(мисля,че е в сила от поне 5г) .Коефициентът трябва да е под 0.28,затова ничий проект за тухлена зидария не включва 8 см EPS,а 10 или 12 см,в зависимост от тухлата.
Коефициентът за таван е малко по-добре от норматива,който е 0,25 , но за да се постигне наистина енергийна ефективност ,трябва да слезе поне до 0,15.

# 684
  • София/Варна
Аз нямах предвид,че са различни процедурите или сградите са паянтови. Пак си трябват проекти, пак конструктора смята и т.н. Сградите са си супер.
Имах предвид разделението според кадастър,а от там данъчни и банки. Сградите се разделят на масивни, полумасивни и паянтови.
Та точно мисля (без да съм 100% сигурна)дървените ги водят паянтови.

# 685
  • Сливен
ММ работи в банка и ми е казал,че за дървена къща тяхната банка не дава ипотечен кредит,но като съм гледала сайтове на "производители" там пише,че може да се тегли кредит.

# 686
  • Пловдив
Това намерих:

Ниско-енергийните сглобяеми къщи и пасивните къщи са устойчиви конструкции и не могат да бъдат демонтирани и премествани. Това позволява те да бъдат завеждани със статут на монолитни постройки, съответно и да бъдат застраховани като такива.
За съжаление,в България няма въведен стандарт за нискоенергийни къщи.Пасивните са си немски стандарт.
Новото строителство на къщи ,попада в клас В енергийна ефективност.За,да стане клас А,едва ли не,трябва да се накичи с фотоволтаици,защото стандартът ни не включва само разходи за отопление и охлаждане,а цялостно енергопотребление(за уреди).
 И ако условието е ,сградата да бъде нискоенергийна или пасивна,за да бъде приета като монолитна,то тя е обречена по действащите нормативи,освен както споменах,ако не произвежда по-голямата част от нужната и енергия.

# 687
ladyzie, не знам какви са тези къщи с тези фуги и циментови плоскости, но със сигурност стените са тънки и не очаквай къщата да е много топло през зимата и да е хладна през лятото. Нашите къщи са с 25 см. дебелина на стените. Вътре има каменна вата, а отвън EPS изолация от 10 см.

Gerundiq, може къщите тип бунгало, да се водят паянтови сгради с дървената  конструкция. Това са тези, които се изграждат в халетата на фирмите и се доставят готови сглобени, а на място само ги поставят върху някаква предварителна основа, дори може да не са стабилно закрепени. Водят се преместваеми обекти. Вероятно има значение, какъв вид е къщата, защото например нашите къщи са от американски тип със скелетно-гредова дървена конструкция, която е закрепена трайно към бетонови основи и се изгражда на място, има си вътрешна и външна изолация, външна мазилка и стабилен керемиден изолиран покрив. По нотариален акт и по данъчна деклерация се води масивно строителство. Няма проблем да сключим застраховка и да я ползваме за теглене на ипотечен кредит.

# 688
  • Отвъд алеята зад шкафа
Скоро ходих да гледам къщите в Пирин Голф, те са от такъв тип - бетонна основа, дървена конструкция, стени от панели, изолация, керемиден покрив. Те само са облицовани с дърво:

Тези в съседство са подобни, но стените ми се сториха дървени, а не само облицовани:

В Пирин Голф продават 195 кв.м за 460 000 евро, а тези в съседство - 350 кв.м за 300 000 евро.

# 689
Ако изключим въпроса дали банката отдава кредит за такива къщи или не. На какво бихте ме посъветвали да се спра? Идеята е че ние ще живеем там около 15-20г и като се пенсионираме планираме да я продадем и да се преместим в провинция или друга държава. Но ме притеснява да не се окаже, че 20 годишна сглобяема къща е непродаваема. Цената й е 850 хил, така че не мога да я определя като паянтова колибка.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j163638306844205

Общи условия

Активация на акаунт