Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 39

• 36 490
  • 749
  •   1
Отговори
# 660
  • Бургас
Здравейте, честита Нова година от мен. Отдавна не съм се включвала. Не бях компетентна по темите, които обсъждахте. За термопомпата обаче мога да споделя. С подово и лири в баните сме. Навсякъде с конвектори. В коридора долу и горе, а също и в две стаи сме със стенни, които още не сме получили. Много сме доволни. Настроиха помпата на 7 декември и до момента не е пипана. Преминахме от минус 10 до плюс 18. Имаше много вятър, сняг  и дъжд. Помпата сама си се контролира и вътре е 22-23 градуса постоянно. Не е мръднала. Всеки конвектор също е настроен със съответните температури. Помпата има външен датчик за температура и сама се следи.

# 661
  • Сливен
Здравейте.Архитекта ни залага плоча 12см между етажите и чиста височина на стаите 260см.Това ли е стандарта,като за сега сме и казали ,че отоплението ще е с с радиатори?

# 662
  • София
А възможно ли е в къщата да има термопомпа смесено на подово и на конвектори?
Не знам дали го бях видяла като идея тук в темата или в някой сайт, но на нас сега последно това ни се върти в главата.
Подово отопление за баните, кухнята и мокрото, където ще е с теракот, а за останалите стаи конвектори, защото ще са ламинат.
При нас ще бъде така и ММ казва, че няма проблем. Даже подчертава, че често се прави така, за да имаш и охлаждане през лятото.  Аз пък съм доволна, че може, главно защото не искам да се отказвам от естествения паркет в дневната и спалните.

# 663
  • София/Варна
oesi архитекта залага предполагаема дебелина на плочата. Ако се окаже недостатъчна според конструктора, арх. ще си я коригира. Същото важи за подови покрития,замазки, окачение тавани, въздуховоди. Накрая, след като всичко сте уточнили и минат всички специалности имаш вярна архитектура. 260см. светло е минимум за жилищни помещения.

# 664
Не знам дали го бях видяла като идея тук в темата или в някой сайт, но на нас сега последно това ни се върти в главата.
Подово отопление за баните, кухнята и мокрото, където ще е с теракот, а за останалите стаи конвектори, защото ще са ламинат.
Да, възможно е, но има смисъл да се прави с конвектори, само ако се използват и за охлаждане. Иначе не виждам нужда от това да ви се пречкат конвектори в стаите. Направете си ОВК проект и там ще ви консултират какъв вариант е най-ефективен за вашата къща и за вашите природни условия. В нашият случай изобщо не се налага да охлаждаме лятно време и това абсолютно обезмисли поставянето на конвектори. Както писах има ламинати за подово. Аз имам естествен паркет в апартамента от 33 години и вече с нетърпение чакам да направим ремонта и да го махна. Поддръжката му е много трудна и пак тук-там е потъмнял и има петна. Само му треперя да не се наморки и т.н., а и някак си ми е старовремски вече. Синовете ми също вече не искат паркети. Големият син и снахата в новият им апратимент категорично отказа паркет. С ламинат и гранитогрес са. Въпрос на възприятие е, но за мен вече е най-приоритетно да ми е лесна поддръжката.

Последна редакция: нд, 16 яну 2022, 18:42 от fatalina

# 665
  • Бургас
Възможно е, при нас е точно така.
Също така подово можете да монтирате и под ламинат и под паркет.

Аз не бих заменила с нищо и за нищо на света паркета.
В сегашното ми жилище единственото нещо, за което теглихме кредит преди 15 години, беше именно за паркет. Помня какви разправии имахме с ММ. Той смяташе, че е глупост, аз се тръшнах, та стана на моята. Сега повтаря: добре, че те послушах! Гранитогрес сложихме в кухнята и един ред пред камината и адски ме дразни в момента, не мога да го гледам!!!

В новата къща плочки имам само в мокрото помещение и баните. От коридора до кухнята вкл. сме с паркет и изобщо не е ставало и дума да обсъждаме друга настилка.
И верандата я направих с декинг от естествено дърво, вместо клинкер.

Много хубаво изчистихме днес, много съм доволна.
Опънахме и матраците и сложат ли вратите и стъкления параван в банята, отиваме да спим там.

Дайте идея лепило от гранитогрес с какво мога да почистя?  Днес го забелязах, не знам от коя бригада са ми направили тази беля. Търках с гъбичката, ама не излиза....

# 666
Какво лепило и върху какъв гранитогрес, че ако е гланц да не се надере?

# 667
  • Бургас
Нямам никаква идея как е попаднало върху плочките, нито откъде. Аз мисля, че е лепило, защото не излиза като търкам с гъбичката. Плочките са матови. Имам няколко останали та ако лепило се чисти с някаква химия, първо ще пробвам върху друга плочка и тогава ще пробвам да отстраня петната....

# 668
  • Варна
Доста фирми имат препарати за почистване на остатъци от бетон. Мапей имат със сигурност. Изчистиха напръскан с лепило гранитогрес ( майсторите не бяха покрили добре пода и имаше пръски навсякъде) . Кнауф също имат

# 669
  • Бургас
Много благодаря.
Още утре ще отида да потърся.

# 670
  • Пловдив
Gerundiq ,много е полезна информацията,която даваш за разхода с газова цистерна.Доста по-икономично е от централно подаваният метан.
 oesi ,колкото по-голямо е помещението,толкова повече височина му трябва.Личното ми мнение е,че до 30м2 стая ,не изглежда схлупена на 260 см,но ако вдигнете едни 20см ще изглежда по-просторно.
LaDiDa,ако е  обикновен фугин се чисти с оцет,за двукомпонентния  незнам.Лепилото за плочки се чисти лесно,ако е от флексовото с вода се измива.Може да се изстърже с ножче и може да пробваш с онези белите магически гъби...колко неща изчистих с тях.
Дано борчетата да са оцелели.Прекрасни са ! Heart

# 671
  • София
А какво мислите за гранитогрес в спалните? На мен ми се иска навсякъде да сме с плочки, че нали уж по-добра топлопроводимост (заради подовото), но ММ категорично не иска плочки в спалните, а ламинат. Не знам дали да се съглася или да го оборвам...

# 672
  • София
А какво мислите за гранитогрес в спалните? На мен ми се иска навсякъде да сме с плочки, че нали уж по-добра топлопроводимост (заради подовото), но ММ категорично не иска плочки в спалните, а ламинат. Не знам дали да се съглася или да го оборвам...
[/quote^2

За подово отопление топлинното съпротивление   На настилката не трябва да надхвърля 0,15м^2К/W. При камъка, гранитогрес и т.н това число е 0,02. За ламинирани в паркет може да е между 0,10-0,15. Трислоен паркет 0,09. Като за ламинат и трислоен паркет има специално направени да са съвместими с подово и да не се повреждат.
В къщата в която живях настилката беше комбинирана ламинат и гранитогрес и нямаше разлика в комфорта и топлината.

# 673
Може да се върнеш малко назад в темата и да прочетеш какво съм постнала.
Не си изграйте с това на кой какво му харесва и предпочита, а се консултирайте със специалисти. Ще сложите някакъв ламинат и ще си обезмислите подовото отопление. Дървото ИЗОЛИРА, а не предава и акумулира топлината от подовото. Нали целта е пода да е топъл. Да не говорим, че пък от топлината ламината и паркетите могат да се изкривят и тогава хайде подмяна и разходи наново. Не случайно е казано, че подовото се покрива с теракота или.гранитогрес.

# 674
  • Отвъд алеята зад шкафа
Бях на гости при приятели, 350 кв апартамент с подово отопление, отгоре многослоен естествен паркет/ламинат, специален за подово отопление. Беше доста топло у тях. Явно има варианти. Паркетът държи по-приятна Т дори лятото, когато отоплението е изключено.

Общи условия

Активация на акаунт