Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 39

• 36 501
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
nellytan,за да отоплят с по-ниска температура,трябва да са по-обемни(по-голяма площ ) и това трябва да бъде предвидено,за да не се окаже мястото недостатъчно или пък още изначално да се премине към такъв вид,за да се избегнат двойни разходи за този консуматив.
Извинете ,ако съм прозвучала песиместично за газта,но тази година показа,че колкото по-гъвкава е инсталацията за отопление,толкова по-бързо може да реагира при подобни нечовешки цени на даден вид отопление.
Предполагам,че хибридната термопомпа е добър вариант,поради възможността за газ и ток.

# 646
Nelina , признавам си, че не съм се заглеждала в тези радиатори. Може и да са по-големи.

Ние сега търсим ТП и до колкото разбирам има вече доста нови разработки, които работят добре и с високи температури между 60-70 градуса. Поне според продавачите, гарантират, че ще работят добре и с "нормални"  радиатори.

Относно цените за отопление, май догодина няма да има вариант за по-изгоден източник за отопление. За това може би е добре да се заложи на добра изолация, но пък и тя много поскъпна Sad.

# 647
В къщата в някои от помещенията плодовете са дюшеме, което отчасти е стояло покрито с мокет и по моя дилетантска преценка е добре запазено, поне на външен вид. Мъжът ми държи да го хвърлим, аз да го запазим. Има време да го обработя (мъжа, не дървото 😂) и да го убедя да го използваме за спалните. Щяло да скърца, което за мен не е пречка, но визията и усещането за уют, което създава, е неповторимо.
Ако се спрем на подово, а и ако е технически е възможно, защото май ще имаме проблеми с височината на помещението, гранитогрес като настилка може дори и да е за предпочитане.
С кой специалист е за препоръчване да се консултираме относно вида отопление? С архитекта не стигна времето да го изговорим в детайли този въпрос. Кое решение е с най-висок коефициент return of investment спрямо даденостите на конкретните параметри?

# 648
  • Пловдив
nellytan,аз проучвах термопомпите преди 3г.Предполагам има нововъведения,за които изобщо не подозирам.
Та,тогава високотемпературните помпи работеха с 2 компресора,бяха по-енергонеефективни и имаха проблеми с ниски температури.А,нискотемпературните радиатори работят със същата температура на водата като конвекторите.
 Незнам  каква е цената на каменната вата,но EPS,купуван преди 3 месеца бе само  10лв/м3 по-скъп,отколкото преди 2г,когато ние го купувахме.Аз също се изненадах.Марката е Аустротерм.
Стъклената вата за покрив,също бе на поносима цена.Сега,с нечовешките цени на промишления ток,може и да има по-голям скок,но пак ще е по-рентабилно да се инвестира в повече топлоизолация.
Kölsches Mädel подовото изобщо няма да работи с дюшеме,защото е много по-дебело от паркет,съответно топлопроводимостта му е много ниска.Но,пък е толкова красиво....това е най-любимата ми настилка.
 А,кое отопление има най-кратък период за възвръщане на инвестицията е сложен въпрос ,отчитайки динамичната ситуация при метана   и пелетите тази година.
  Най-евтината инвестиция могат да бъдат  и климатиците ,пелетният котел с радиатори и газовият котел с радиатори.От трите ,най-ниските сметки  тази година са при климатиците,но за да е комфортно изолацията трябва да е много добра.
За газовите сметки споделих.Забравих да уточня ,че съседът с 800лв.сметка миналата година е плащал  300лв.
Същото и при пелетите,ако не са закупени лятото на евтините цени,защото сега цената им е двойна.
Термопомпата е с най-висока снойност и при правилно изградена система,би трябвало да е с най-ниски сметки.
Затова ,ако се мисли по-гъвкаво , инсталацията може да бъде пригодена за няколко варианта на отопление.За една година,хората ще понесат цените на газта и пелетите,но за повече,едва ли.Усилено се говори,че заради договорените взаимоотношения за  зелена енергия,Ел енергията също може да поскъпне двойно до 3-4г.Така,че няма нищо сигурно.
Когато дискутирах вида отопление с нашият архитект,той ме увери,че каквото и да избера,няма да има голяма разлика в стойността на месечните сметки,защото термозагубите ни са малки.Затова инвестицията в изолация и сл.колектори е оправдана изглежда най-разумния ход.
ОВК проектант може да ви изчисли точните загуби и прогнозна консумация по месеци при статистически климат за района.

# 649
Мерси много, Нелина, за включването!
При нас го има и това, че планираме да използваме къщата като вила, а за постоянно живеене мислим евентуално като се пенсионираме, да сме живи и здрави, че има доста време дотогава. Затова и инвестиция в термопомпа не съм много убедена, че е оправдана във финансов аспект. За съжаление последната година са толкова нестабилни цените на различните видове енергия и няма информация, как ще се движат за в бъдеще, което прави още по-трудно решението. Хрумна ми и само с климатици, но ако падне мораториума за битовите потребители, както и се очаква, цените на тока ще се изстрелят нагоре.  Наслушах се за цените на пелетите от различни приятели, но пък почнаха леко да падат,знам ли дали другата година няма да са пак икономически изгодни.
Изолация ще правим. Каква, още нямам никаква идея. И нея ще я мислим, 😋

# 650
До колкото знам цената на пелетите също зависи от цената на електроенергията. За не битови абонати едва ли скоро ще падне цената. И до колкото знам от приятели хамалогията на пелетите е доста голяма. Поради тази причина за нас съм ги изключила, като източник за отопление.

# 651
  • В.Търново
Вярно ли е, че цените са скочили х 2?
И на услугите при строеж, и на материалите, на разрешителните?

# 652
  • Пловдив
Kölsches Mädel,щом ще се ползва уикендно,може би е добър вариант да пуснете тръби за в бъдеще(за радиатори или конвектори) и засега  да сложите климатици с WiFi модул,за да ги включвате дистанционно.
Проблемът на климатиците е,че са неикономични  ако тръгват да топлят от ниска вътрешна температура  и съответно ще фучат на макс.
Свекърва ми има пелетна камина в хола.Загрява сравнително бързо помещението,но въпреки ,че има WiFi функция я е страх да я пуска дистанционно преди да се прибере от работа.Все пак е машина с пламък,и вече няколко пъти ми се случва да я рестартирам,поради грешка от заседнала пелета или проблем с горелката.
 Не ми се вижда натежаващо самото зареждане на пелети в котела, особено ако е  в икономична къща,в която се сипват пелети 2 пъти в седмицата.Е,разбира се,не е като отоплението на ток,защото котелът трябва и да се чисти,освен това се купуват пелети,разтоварване се и се подреждат.Това вече си е хамалогия,но при добра организация  и складово помещение е веднъж годишно.
Но,аз съм живяла на централно парно,после на Централна газ и сега на централен климатик,та съм малко разглезена и затова пелетите ми бяха на втори план.

# 653
  • Велико Търново
Хамалуването с пелетите сме свели до минимум. С транспалетна количка се вкарват в гаража и се държат на палети стречовани. Веднъж на 10 дни ММ зарежда бункера на котела и веднъж седмично почиства пепелника. Веднъж в месеца чисти нещо друго и това е.
Управлението на котела и цялата група буфер, бойлер и разширителен съд, е през wi fi, а в котелното помещение имаме една 360о камера, за всеки случай да хвърляме по едно око, ако нещо ни усъмни.

Последна редакция: нд, 16 яну 2022, 06:53 от skk007

# 654
  • Бургас
И при нас не е зор с пелетите. Тази година всъщност зорът беше само с намирането им и то заради моята глупост да не ги вземем още лятото. Обикновено ги купуваме в диапазон 390-430 с транспорта. Тази година едвам намерих, цената беше 500 лв. При нас заминават около 6 тона на сезон.
Обаче skk007, транспалетна количка нямаме. Заинтригува ме. Идеална идея за подарък за мъжа, че като ни ги карат винаги има драма с разтоварването. Хахаха.

Термопомпата на новата къща за момента работи идеално. Изключителна тишина. Нямаме до този момент пълен месец да работи, да не говорим, че не сме там все още , та не мога да се включа с конкретна сума.
Обаче, момичета, ако знаете за какви ветрове става въпрос на това място... Миналата седмица новопосадените ни 2 римски борчета бяха почти изтръгнати от вятъра. Дано ММ да ги е спасил.
Скрит текст:

След малко отивам да чистя, че до вчера мебелистите бяха там. Тази седмица чакаме интериорните врати.

# 655
nelina_london , има нискотемпературни радиатори. Обикновено те се ползват ако захранването е с ТП. Не знам обаче подробности за тях. Знам, че са по-скъпи от другите.

Cveti, в баните ще сте само с лири ли? Има и стенно отопление, ако не искаш лири, но май няма много майстори, които могат да го направят.
Дали може да споделиш каква беше настилката над подовото в Прага? Аз много харесвам паркет и хич не ми харесва плочки в спалните, но подовото не е много ефективно с паркет Sad. Та ми е голяма драмата с този паркет върху подово Sad.
Значи няма по-прекрасно нещо от топъл под в баните с подово отопление. Баните винаги са приятно топли, изсъхват за отрицателно време, а по стените не ми стърчат лири, радиатори и т.н.
Настилката ми в спалните, холо-кухнятя, студиото, коридорите и антрето е една и съща. Така малката ми къща изглежда по-голяма, тъй като линиите не се прекъсват. Настилката е гранитогрес, имитиращ дъсчен под. Така хем е топлопроводим, хем не е като в баня с плочки. Изключително лесно се почиства и пак след измиване изсъхва
за броени минути. На пазара вече има специален ламинат за подово отопление, но мисля, че цената му е по-висока. Има много варианти.
Относно сметката ни за ток. За периода 7.12 до 06.01 при макс ползване през целият месец и най-вече по всички празници е 356 лв. Около 110 кв.м. отопляема площ в двете къщи + 300 л бойлер.
Ето тук се вижда настилката.
Скрит текст:

# 656
  • Пловдив
SKK,това с палетната количка и камерата в котелното,са гениални хрумки.
Миналата година на свекърва ми пелетите дойдоха,когато само аз бях у тях.Премъкнах 1т. чувал по чувал под един навес и не бе приятно преживяване,защото се изискваше и бързина,за да освободя палета на доставчика.

# 657
  • София/Варна
Ние в старата къща бяхме на пелети. Поръчвахме по 6 палета, което е около 6 тона. Бавно осъвършенствахме технологията. Първо беше ден фитнес, после от един познат вземахме пелетна количка. Последната година вече поръчвахме от един пич много близо до нас и той ги докарваше,сваля с кран и отива за мотокарчето. ЕЕЕЕЕЕЕЕ голям кеф. 30мин и 6 палета чинно подредени.
От ОСБ си бяхме направили контейнер около 300кг. събираше.
Но си има чистене, пепеляка, пък не запали,щото имало голямо парче пелетче и забие мотора на шнека.
Сега сме на газ с вкопана в двора цистерна, така не се плащат пренос,акциз и разпределение. До тук статистиката е изключително задоволителна.
Топлим 145кв.м. чиста площ, като хола е 50кв.м. и светло е висок 3м. Открихме така да се каже отоплителния сезон началото на октомври. На подово сме, наистина си е инертно,както Нелина писа много пъти. Бойлер на газ.
Не сме турбо изолирани - 10см. на стените, 20см. на покрива.
Зареждали сме май месец(когато пак отоплявахме около 20 дни,че при нас беше мноооого студено) и от тогава до онзи ден сме изхарчили газ за 900лв. Дозаредихме, но вече същото количество газ е 1400лв. Цената се е вдигнала драстично. По мои сметки явно с една цистерна ще изкарваме 8 месеца. Ами да Ви кажа и на 1400лв за 8 месеца , като половината е само топла вода, а 4 месеца топла вода и отопление ми звучи приемливо.
 Бяха ни предложили и кухнята да е на газ, но не се прежалих. Големия син каза,че е много странно готвенето на газова фурна и това ме отказа.

# 658
А възможно ли е в къщата да има термопомпа смесено на подово и на конвектори?
Не знам дали го бях видяла като идея тук в темата или в някой сайт, но на нас сега последно това ни се върти в главата.
Подово отопление за баните, кухнята и мокрото, където ще е с теракот, а за останалите стаи конвектори, защото ще са ламинат.

# 659
  • Sofiа
Ние планираме да сме с термопомпа с подово и вградени конвектори в дневната и две от спалните, като идеята на конвекторите е да вдигат бързо температурата при нужда зимата и да служат за охлаждане лятото.
Не е същото като това, което ви се върти в главата, но да пак е смесено с двете, зс които питаш.
За сега го имам само на хартия и не мога да споделя как работи на практика.

Общи условия

Активация на акаунт