Счетоводител в нужда се познава 18

• 35 776
  • 784
  •   1
Отговори
# 120
DariVale, не съм откачила. Аз получих още декември месец. В една Фб група се алармира, че са получили сега януари, с декемврийската заплата.
И хич не е за “черпене, че се е загърбил”, защото не е сигурно, явно затова питам как мога да проверя . Голяма защита кое не ми е работа 🙄 Всичко ми е работа щом става дума за МОИ пари!
Никога няма да се оправи тая държава, докато основната мисъл на работника е "работодателя злоупотребява с МОИТЕ пари". Надявам се поне да разбирате, че отстъпката в данъка е нещо, което политиците обещаха, но го натовариха на гърба на работодателите, вместо да ангажират изцяло администрацията и финансов ресурс от държавата. И да, трябва да сте благодарни на работодателя си, защото би могъл и да ви откаже. Както ще направят доста в неговото положение. Заради обещаните от държавата пари той трябва да направи допълнителни разходи за ранно актуализиране на ТРЗ софтуера си, евентуално допълнително възнаграждение на счетоводителите си и да извади от джоба си въпросните 450.00 лв (за едно дете на един работник).
Що се отнася до писаниците във ФБ, това че някоя уплашена счетоводителката е начислила преждевременно облекчението и някой предоверил се собственик го е платил - не прави действието законосъобразно. Тепърва подобни фирми ще бъдат санкционирани, че не са внесли в пълен размер дължимия ДДФЛ за м. 11 и 12.
Вземете и прочетете множеството обяснения в интернет, най-достоверно - в сайта на НАП и ще разберете кога е законосъобразно да си получите облекчението.
Надявам се да ви стане ясно (ако имате желание да разберете), че облекчението се изплаща от средствата на предприятието, в което работите. Работодателя ви нищо и от никъде не получава, а в месеците напред на 2022 г. ще внася по малко ДДФЛ, докато си прихване платеното на вас. В този смисъл ВАШИТЕ пари са напълно защитени от злоупотреба и няма нищо за проверяване в НАП.
Дано да изпълнявате  служебните си задължения със същото настървение, с което защитавате ВАШИТЕ пари.
Не е зле да се съобразите, че накрая това облекчение пак ще го платим - с цената на повишени осигуровки като приемат бюджета, с цената на скъпия ток и газ, с цената на хилядите, които избягаха от тук защото бедна непроизвеждаща държава не може да си позволи лукса да води щедра социална политика.

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 10:00 от dariVale

# 121
Мда, хората са вторачени в облекчението и изобщо не им дреме, че няма бюджет, че много сериозни неща се пробутват покрай него тихомълком... работодателите отдавна са си направили бюджет и сега не се знае кога и какво ще се повиши и промени...

# 122
Не се пише крайна дата,а "до изпълнение на..." и детайлно пишете какво ще изпълните. Когато приключите,пишете приемо - предавателен протокол и прекратявате ТД.
Спомням си, че бях чела, че срочните договори трябва да имат краен срок, иначе ставали безсрочни. За ТД по 68/1 т.2 не трябва ли също да има срок? Да пишем да изпълни ... до 15 април 2022г.?
И ако отчетите са готови и подадени на 30 март прекратяваме договора от 31 март след като са получени входящите номера от НСИ и НАП?

# 123
  • София
Тепърва подобни фирми ще бъдат санкционирани, че не са внесли в пълен размер дължимия ДДФЛ за м. 11 и 12.
Това малко ме обърка - в какъв смисъл не са внесли ДДФЛ в пълен размер? Нали превеждаме на служителите сумата на данъчното облекчение с декемврийската заплата и съответно го приспадаме от дължимия ДДФЛ за декември? Ако дължимия ДДФЛ за декември е по-малка сума от данъчното облекчение, се приспада през следващите месеци.

# 124
Не се пише крайна дата,а "до изпълнение на..." и детайлно пишете какво ще изпълните. Когато приключите,пишете приемо - предавателен протокол и прекратявате ТД.
Спомням си, че бях чела, че срочните договори трябва да имат краен срок, иначе ставали безсрочни. За ТД по 68/1 т.2 не трябва ли също да има срок? Да пишем да изпълни ... до 15 април 2022г.?
И ако отчетите са готови и подадени на 30 март прекратяваме договора от 31 март след като са получени входящите номера от НСИ и НАП?
Хайде отворете го тоя Кодекс на труда и прочетете малко, във Вашия случай чл. 68,ал.1 и Преходните и заключителни разпоредби. После поразсъждавайте малко и действайте, както намерите за добре.

# 125
Тепърва подобни фирми ще бъдат санкционирани, че не са внесли в пълен размер дължимия ДДФЛ за м. 11 и 12.
Това малко ме обърка - в какъв смисъл не са внесли ДДФЛ в пълен размер? Нали превеждаме на служителите сумата на данъчното облекчение с декемврийската заплата и съответно го приспадаме от дължимия ДДФЛ за декември? Ако дължимия ДДФЛ за декември е по-малка сума от данъчното облекчение, се приспада през следващите месеци.
Конкретен пример давам:
На заплата 1866,00 лв данъка е 160,00 лв. Работодателя не го удържа от лицето за м.12 и му "доплаща" още 290,00 лв облекчение. Доплатените 290,00 лв ще си ги приспада от следващи задължения за ДДФЛ на персонала си - от заплатите за м. 01 и следващите.
За въпросното лице работодателя няма да дължи на бюджета ДДФЛ от 160,00 лв за декемврийските заплати. Но това недължене се случва чак през м.февруари, защото ДДФЛ се плаща отложено с един месец, за разлика от осигуровките.
Т.е счетоводителите побързали да зарадват работниците с облекчението трябва да се погрижат през м.12 и през м.01 работодателя да внесе дължимото ДДФЛ на целия персонал за заплатите за м.10 и м.11.
Ефекта за работодателя до 31.01. е - по 490,00 лв на калпак + ДДФЛ.
Първи срок в който започва да си "възвръща" дадените облекчения - 25.02. за декемврийските заплати.
Ако обаче си приспадне платените суми още с вноските до 25.01. мисля, че ще ги дължи в комплект с лихвите. Най-малкото след една година като отмине тази държавна любов към електората не се знае какви указания ще получат НАП за предприятия, които не са внесли дължимото през м.01

Ако е вярно, това което написа потребителката, че някои са си получили парите още през декември, това за мен си е чисто нарушение защото ясно е казано - ГОДИШНО облекчение. Т.е трябва да бъде начислена и заплатата за м.12, за да има какво да се изравнява и приспада напълно коректно. Разбира се, едва ли фирмите ще бъдат санкционирани, защото важи принципа "имал си бол пари - дал си", стига да си платил на бюджета каквото му дължиш. А до 25.12. предприятията дължат ДДФЛ в ПЪЛЕН размер върху заплатите за м.10, на 25.01. - ДДФЛ в ПЪЛЕН размер върху заплатите за м.11.

Да разгледам още една хипотеза. Работодателя има само една работничка с 2 деца. Наплаща й държавния бонус 900.00 лв , тя си хваща шапката и напуска на 31.01.2022 г. Още не съм се задълбочила да прочета кой и как ще му върне парите като няма да има ДДФЛ в следващите месеци, от които да приспада.
Или пък му се наложи да затвори предприятието преди да си е възвърнал даденото.
Или работничката се окаже със задължения и без право на облекчението.
Или бъдат подадени от нея и бащата на децата декларации за двойно ползване на облекчението, което до 31.01. никой работодател не може да провери.

Изобщо тази заигравка постига успешно две цели - настройва работник срещу работодател (справка поста на потребителката дето ще проверява дали работодателя й не е изтеглил и присвоил НЕЙНИТЕ пари)
- създава допълнителни административни и финансови тежести, както и дългосрочни ангажименти с потенциален риск за глоби и лихви за работодателите дето едва кретат в настоящата бизнес среда.

# 126
  • Пловдив
Мисля, че е грешка...няма как декември да са получили нещо. Само са подали декларацията.

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 16:08 от mystic woman

# 127
  • София
Само че има фирми, които плащат заплатите за декември на 31.12 и съответно внасят и ДДФЛ до 25.01. При това положение си удържат сумата на платеното облекчение на служителя от дължимия към НАП ДДФЛ по декемврийските заплати и при това положение не би трябвало да има драма за никой. Правилно ли разсъждавам?

Иначе съм съгласна - ако заплатите се изплащат в януари и съответно ДДФЛ се внася февруари, тогава има проблем.

# 128
dariVale, не е нарушение. Ние получаваме заплати месец за месец.
Ще спестя дълъг коментар за предния ти пост. В негов стил ще напиша само, че и никога няма да се оправим като говорим общо, не частно!
Работодател, който те осигурява на МРЗ, а на ръка дава още толкова, че и нагоре; който е регламентирал по ТД 8 часа работен ден, а работиш 12 без почивка; който не изплаща първите 3 дни болнични ( изплаща, но ги приспада следващия месец от заплатата).Та за тоя хич не ме вълнева какво надвнася и откъде ще извади пари! И да, това са МОИ пари!

# 129
  • София
Ще спестя дълъг коментар за предния ти пост. В негов стил ще напиша само, че и никога няма да се оправим като говорим общо, не частно!
Работодател, който те осигурява на МРЗ, а на ръка дава още толкова, че и нагоре; който е регламентирал по ТД 8 часа работен ден, а работиш 12 без почивка; който не изплаща първите 3 дни болнични ( изплаща, но ги приспада следващия месец от заплатата).Та за тоя хич не ме вълнева какво надвнася и откъде ще извади пари! И да, това са МОИ пари!

А Вие защо се съгласявате на заплата в пликче и да работите 12 часа вместо 8 ? Не е луд само тоя дет яде баницата! В този процес има две страни. И няма да се оправим докато се продължава плащането под масата. И, да обяснението че няма избор съм го чувала.

# 130

А Вие защо се съгласявате на заплата в пликче и да работите 12 часа вместо 8 ? Не е луд само тоя дет яде баницата! В този процес има две страни. И няма да се оправим докато се продължава плащането под масата. И, да обяснението че няма избор съм го чувала.
В малък град от 20 000 души избор много няма. Иначе 8 часа за 500лв 🤷♀С 3 деца сме.

# 131
Ами във фейсбук групите какво се пише няма да коментирам, ама и тук ли? Нали уж сме колеги
1. Естествено, че не е нарушение да се изплати още декември облекчението, зависи кога се плащат заплатите и как точно се падат периодите
2. Данъка се приспада и от други лица, ако има. Ако няма, наистина работодателя е в много кофти позиция и си създава доста допълнителна работа
3. НАП няма как да санкционира, че си изплатил облекчението, за което те самите пратиха заплашителни мейли да си го прави работодателя Simple Smile Но определено ще иска купища бумаги от него, и ще му създаде неприятности, да Simple Smile знаем ги какви са Simple Smile

# 132
Ами във фейсбук групите какво се пише няма да коментирам, ама и тук ли? Нали уж сме колеги
1. Естествено, че не е нарушение да се изплати още декември облекчението, зависи кога се плащат заплатите и как точно се падат периодите
2. Данъка се приспада и от други лица, ако има. Ако няма, наистина работодателя е в много кофти позиция и си създава доста допълнителна работа
3. НАП няма как да санкционира, че си изплатил облекчението, за което те самите пратиха заплашителни мейли да си го прави работодателя Simple Smile Но определено ще иска купища бумаги от него, и ще му създаде неприятности, да Simple Smile знаем ги какви са Simple Smile
По т.1  Ако се гледа буквата на закона си е точно нарушение. Защото правото да се подава декларацията пред работодателя е до 31.12. вкл. Кога ще му бъде преизчислен дохода на годишна база, че и приспаднато облекчението, ако си депозира декларацията в 16:45 ч. на 31.12.
На работник редовна или втора смяна на 31.12. кога точно счетоводството му получи графика, въведе данните, изчисли заплатите и преведе дължимата сума точно в последния ден от месеца? Е това ако не е нарушение не знам кое е. Ами ако умре в 8:00 часа сутринта от инфаркт и не се яви за редовната си смяна в 9:00 ??? Такова може да се случи само при описания по-горе случай с пликовете.
Никога няма да приема и не знам защо НАП и ИТ си затварят очите за платените заплати в последния ден от месеца. От това по-фалшива стопанска операция няма.
Да, работодателя може да плати на 30/31 число някаква сума. Но реално погледнато тя може да бъде само и единствено аванс, защото точните сметки и разчети могат да се направят с пълна достоверност единствено на 1-во число на следващия месец.
Дебело да подчертая - въпреки очевАдната недостоверност на РЗ изплатена в последния ден от месеца (вкл. и с настоящата "добавка"), никой орган  няма да санкционира работодателя за това.

2. Точно за случаи, в които работодателя няма от къде в последствие да си приспадне дадената сума разсъждавам. Не съм прочела до сега никакви указания на НАП в тази посока и ако вие сте срещнали нещо някъде ще се радвам да споделите.

РуСа Мама - ето един съвсем частен съвет: като си нямате доверие с работодателя, тогава оттеглете декларацията за ползване облекчението чрез него и си подайте с ПИКа деклар. по чл.50 след 01.03. Така със сигурност ще имате достоверна информация върху какъв доход са внасяни осигуровките и данъка върху дохода, ще получите парите накуп в личната си сметка (макар и през март/април) и няма да му дадете повод да злоупотреби с вашите
пари (той не може да го направи, но все пак да сте напълно сигурна).
Освен това, за три деца ви се полагат 1350.00 лв, , ако мъжави е осигуряван на МРЗ то общо удържаният данък ще е около 672.00 лв. Сумата, която ще плати работодателя е най-много тази. За да си ползвате напълно правата ще трябва и вие (ако сте получавали доходи и ви е удържан данък)  да подадете декларация при работодател или по чл.50 за да ползвате колкото е възможно по-голяма част от остатъка.
Не знам как е във вашия град, но в нашия (също около 20 хиляден) има тотален недостиг на работна ръка и феодалните практики са отдавна в миналото.
Вярвам, че можещ и съвестен работник би потърсил и намерил начин да не работи като крепостен селянин, въпреки всякакви обстоятелства.

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 18:14 от dariVale

# 133
  • Русе
Относно изплащането на заплати месец за месец, как може да искате да бъде санкционирано от НАП, след като в НАП заплатите се изплащат месец за месец. За м. декември заплатите им бяха платени още преди Коледа /не работ в НАП и не знам точно на коя дата са си получили заплатата за м.12, но знам, че беше преди Коледа/ Изобщо в цялата бюджетна сфера заплатите се получават преди края на съответния месец. Следващият месец се прави изравняване, ако има несъответствие породено от болничен или отпуска. Не знам, какво се прави, ако работник почине и не отработи последните 2-3 дни от месеца например.
Аз имам един друг въпрос. Има ли някакво общоприето правило текстовете в WORD с какъв шрифт и какъв размер се пишат. Днес ме върнаха от една институция, защото документите, които носех не били съответния шрифт, който те искали.

# 134
Не ми е известно в закона да има изискване за шрифт. Формат за някои неща, да. Шрифт точно не.
Да, в бюджетната сфера се плаща така. Много фирми пък не работят между Коледа и Нова година и плащат по-рано.
На няколко семинара и пресконференции представители на НАП подчертаха, че изравняването има краен срок за изплащане, не и начален. Доколкото ми е известно ИТ и НАП си " затварят очите", когато няма ощетяване на лицето и хазната в подобни, да ги наречем, "спорни" случаи.

Общи условия

Активация на акаунт