Счетоводител в нужда се познава 18

• 35 911
  • 784
  •   1
Отговори
# 210
Гети75 при нас идва такъв човек преди време за консултация. Беше се въоръжил с разни укази и заповеди за онзи период, но не му се получи. Дано при Вас е различно.

# 211
Гети75 при нас идва такъв човек преди време за консултация. Беше се въоръжил с разни укази и заповеди за онзи период, но не му се получи. Дано при Вас е различно.

ами от НАП нищо не могли да му обяснят, затова търся помощ тук. Какво следва да направи човекът по протокол при такава ситуация?

# 212
Здравейте!
Как да осчетоводя прихващането от работодателя на ДОД последователно от следващи вноски към държавния бюджет за данъци върху доходите от трудови правоотношения? Към 31.12.2021 г. са начислени заплатите за месец декември, а на 07.01.2022 са изплатени.

# 213
  • София
Командирования в СССР да отиде в ДСОто, което го е командировало, или в приемника му. Може и в  съответното министерство и да си поиска УП. От 2022 май не ги признават, но поне за доказване на тр. стаж.
Ако съответното държавно предприятие вече е закрито в НАП би трябвало да е предаден архива с тр. стаж и заплащане на служителите. Ясно, че не им се рови по архиви, но да е настоятелен.

# 214
Здравейте!
Как да осчетоводя прихващането от работодателя на ДОД последователно от следващи вноски към държавния бюджет за данъци върху доходите от трудови правоотношения? Към 31.12.2021 г. са начислени заплатите за месец декември, а на 07.01.2022 са изплатени.

рачетна сметка/421 заплати  начислен данък за възстановяване
421/ 501 или 503 изплащане на данъка
421/454 - начислен данък за месеца
454/разчетна сметка прихващане на данъка

# 215
Командирования в СССР да отиде в ДСОто, което го е командировало, или в приемника му. Може и в  съответното министерство и да си поиска УП. От 2022 май не ги признават, но поне за доказване на тр. стаж.
Ако съответното държавно предприятие вече е закрито в НАП би трябвало да е предаден архива с тр. стаж и заплащане на служителите. Ясно, че не им се рови по архиви, но да е настоятелен.

Благодарв, какво е ДСО?

# 216
  • София
ДСО - Държавно стопанско обединение. При соца така се наричаха повечето предприятия. След съкращението следваше и пояснение - напр Дърводобив, Строителна механизация и подобни. Отдавна са ликвидирани, но би трябвало архива да е предаден в НОИ.

# 217
Здравейте! При деклариране на доходи от наем, в декларацията (приложение 1) трябва да въведа годишен доход по трудови правоотношения.
Не съм сигурна как да го изисля. Дали да взема това, което е по договор (примерно 1000 брутно) и го умножавам по 12, или трябва да се вземе предвид ако е ползван болничен (примерно 11х1000 + 800 за месецът, който е ползван болничен).
Единствена справка за 2021, която изкарах от сайта на НАП е за осигурителен доход. Там има колона Начислен месечен облагаем доход. Това сумирам за 2021 и го пиша в Приложение 1. Правилно ли е така?

# 218
  • София-Младост
Тооо, единия вариант е да изчакате м. март, когато ще са заредени данните, подадени от работодателите. Другия вариант е да си поискате сл. бележка...доходите не се пишат наизуст.

# 219
Благодаря за отговора, Ала-Бала. Точно защото не искам да ги пиша наизуст питам. Въпросната справка не би ли трябвало да свърши работа -  справка за осигурителен доход за социално осигуряване по данни от декларации ? Мислех, че е същата, която би дала и работодателя.

# 220
  • София-Младост
Ами други данни се искат, облагаем доход е различно от осигурителен доход. Така или иначе, подавайки пред и март месец, смятам че е необходимо да се прикачи и служебна бележка от работодател.

# 221
Точно
Тази справка е за осигуряване, а данъчната декларация за доход. Има разлика, не всички доходи подлежат на облагане със ЗДДФЛ, и т н и т н
Изчакайте март месец

# 222
  • гр.София
Тооо, ако бързате с данъчната декларация поискайте служебна бележка от работодателя, както ви посъветва Ала-Бала

Последна редакция: пт, 28 яну 2022, 19:20 от Mimi_Demi

# 223
Здравейте, 2021г съм издала грешно фактура ВОД, инвойса е ок, но българската не. Не съм променила курс на Евро. Така е и подадена ДДС декларация. Сега си хванах грешката, при хода ми се увеличи с разликата. Как най-безопасно да процедирам?

# 224
Здравейте, 2021г съм издала грешно фактура ВОД, инвойса е ок, но българската не. Не съм променила курс на Евро. Така е и подадена ДДС декларация. Сега си хванах грешката, при хода ми се увеличи с разликата. Как най-безопасно да процедирам?
Пускаш искане в НАП да направиш корекция на съответния месец. Описва какво е станало, пишеш, че е техническа грешка на програмата и прилага копие на инвойса и ф-рата на български. Ще те разпределят за проверка проверка, но няма да има голям проблем защото няма ДДС на продажбата.
Ако процедурата е мине преди годишното приключване задължително си отрази в ГДД реалния приход.

Общи условия

Активация на акаунт