Майчинството счетоводно - 91

• 36 142
  • 759
  •   1
Отговори
# 105
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Момичета ,имам въпрос.
НОИ ли изчисляват осигурителния стаж и датата,към която придобиваш право на майчинство от тях . Тъй като сано те имат достъп до тази информация . В момента започнах да получавам майчинство от социалните ,защото не ми стигаха няколко месеца ,но към края на декември ( 23.12) имам необходимия 12 месечен осигурителен стаж и се чудя как ще се случат нещата.

Не, счетоводството посочва към коя дата лицето придобива нужния стаж.Не е вярно, че само НОИ имат тези данни.Трябва да ги имате и Вие.Имате трудова книжка, а при други данни и УП-та.По тях се смята стажа, може да се провери и с ПИК за допълнителна справка.

# 106
Здравейте! Сигурно въпроса е задаван милион пъти, но не намерих информация.
Работодателят има ли срок, в който да подаде болничния лист в НОИ?

# 107
Да. Срокът е 10-то число на следващия месец, след като ти си подала към него,т.е. когато и през ноември да подадеш, срокът му е 10.12.

# 108

Срокът е до 10-то число на месеца следващ месеца, в който болничният е предаден на работодателя.
Накратко болничните предадени на работодател през ноември се подават до 10-и декември.

# 109
  • sofia
Здравейте,

В момента съм в дълъг болничен (бременна съм) и във връзка с това, а и с предстоящото майчинство си извадих ПИК код. Днес получих превод за половината м. Ноември (до когато е и предпоследния ми болничен), но сумата ми се стори твърде малка. Влязох в сайта ба НАП в страничката с изплатените ми дни от болнични и ми направи впечатление, че изчисленото среднодневно обезщетение е по-малко от очакваното. Проверих осигуряването за 2 г назад - всичко е наред. Нещо изпускам явно, но сумата е доста под очакваните 80% от дневното, съотнесено към нетния ми доход, например.
Къде е уловката?

# 110
  • София-Младост
Пишете писмо до НОИ, обяснете какво ви притеснява и ще направят проверка.

# 111
  • sofia
Пишете писмо до НОИ, обяснете какво ви притеснява и ще направят проверка.
Така и направих, благодаря ви!

# 112
Писах по-рано, че имам проблем с работодателя. Прекалено забавя подаване на заявлението за майчинство, поради някакъв проблем. От Нои ми заявиха, че може директно да се подаде заявлението, не е нужно нищо друго да прави фирмата. Но вече стана седмица, откакто разбрах, че не са го подали и нищо не се случва. Проверки щели да правят от офиса в София и да върнат имейл какво точно се случва. Въпросът ми е, ако отида отново до нои и заявя, че желая те да изискат заявлението, те могат ли да го направят или ще си чакам шефа да реши кога да подаде?

# 113
  • София
Здравейте.
Как се възстановяват прекъснати здравноосигурителни права?
Има няколко невнесени вноски. Борих се със сайта на НОИ да видя размер, за да ги внеса. Попълних някакма декларация 7, но не виждам никъде изчислена сума в нея.

# 114
Здравейте.
Как се възстановяват прекъснати здравноосигурителни права?
Има няколко невнесени вноски. Борих се със сайта на НОИ да видя размер, за да ги внеса. Попълних някакма декларация 7, но не виждам никъде изчислена сума в нея.

В сайта на НАП е.Проветявате липсващите месеци и има калкулатор за сума и лихви.

# 115
  • София
Може ли линк към калкулатор, защото нещо не успях да го открия?

# 116
# 117
  • sofia
Здравейте,

А как се изчисляват сумите, които трябва да се изплатят от НОИ в случай на подадени 2 бр. болнични - един към работодател по ТД и един като управител в ЕООД? Сумата се дели между двамата или?

# 118
  • София
Благодаря за отговорите Flowers Hibiscus.
Намерих какви са вноските по години.
Като изчислявам дължимата лихва, ако е например за месец 08.2017г. от 25.09.2017г. ли я смятам (когато е бил последният срок за внасяне)?
Благодаря!

# 119
  • София-Младост

zazu1
Да, лихвата се начислява от следващия ден, но тези задължения не излизат ли видими + лихвите при проверка с ПИК на НАП в данъчно-осигурителната сметка на лицето.

Другия вариант е да се отиде в офис на НАП и там да сметнат всичко, ако има ПОС терминал могат да се платят веднага. 

Общи условия

Активация на акаунт