Майчинството счетоводно - 91

• 36 122
  • 759
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, дами,

Самоосигуряващо се лице съм и, живот и здраве, през юли на 2022-ра ще изляза в отпуск за бременност и раждане до лятото на 2023-та, а след това възнамерявам да ползвам отпуск за отглеждане на малко дете до 2024-та.

Имам предложение, а вероятно и възможност за наемане на непълен работен ден от есента на 2023-та, която тепърва ще обмислям.

За да взема решение обаче в следващия месец, се опитах да намеря отговор на въпроса дали ще мога да продължа да вземам обезщетение за отглеждане на малко дете и след есента на 2023-та, като самоосигуряваща се, и едновременно с това да започна трудова непълна заетост.

Потърсих отговор на сайта на НОИ, но не открих моя казус в линковете по-долу:

https://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/4508-vypros19

https://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/4509-vypros20

Ще съм благодарна за отговорите на всички отзовали се експерти.
Отговора на въпроса ви е в първия линк.

# 226
VyaraVelikova, благодаря! Да, дейностите са различни.

Пожелавам светли Коледни и весели Новогодишни празници на всички, работещи доброволно и предоставящи ценни консултации в тази тема.

# 227
  • София-Младост
Здравейте дами, имам въпрос. Предварително се извинявам ако е обсъждано по напред в темата.
В момента съм в 45 дневен болничен и термина ми е на 24.12. Какви документи трябва да попълня и кога, за да изляза документално в майчинство?
Какво значи документално да излезете в майчинство?
В момента документално сте в отпуск за бременост и раждане...и така ще бъде до 23.12.2022.

# 228
Благодаря. Имах предвид какво и кога трябва да попълня като документи, за да се водя в майчинство и да си ползвам отпуската за отглеждане на дете.

# 229
  • София-Младост
Благодаря. Имах предвид какво и кога трябва да попълня като документи, за да се водя в майчинство и да си ползвам отпуската за отглеждане на дете.
Това е чак т.нар. втора година. Нека мине този период, да дойде 2022 декември  итогава ще подадете.
Или аз не разбирам питанането ви.
До тогава имате още два болнични листа, след това една декларация за обезщетението до 410 дни.

# 230
Здравейте,целият ноември без последните два дни 29.11 ,30.11 съм в неплатен отпуск.Последните два дни съм на работа,тъй като не ми се полага вече неплатен от тези ,които се водят за стаж.Въпросът ми е мога ли да кандидатствам за помощта за дете до 14 години при положение ,че два дни съм била на работа ,а детето е било он лайн на училище през тези два дни.
?

# 231
  • София-Младост
Аз лично не мога да отговоря, но ако не ви пречи, съберете необходимите документи и подайте.
https://asp.government.bg/bg/novini-i-akcenti-asp/kandidatstvane … -po-oblekchen-red

# 232
Здравейте, относно данъчното облекчение за деца, мога ли да се възползвам, ако ДОД за 2021 общо на двамата с мъжа ми е под 450 лв. Могат ли да ни върнат това,  което сме плащали като данък, макар и по-малко да е.

# 233
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да, облекчението е до 450лв.а не твърда сума.Ако платеният ДОД е по-малко, получавате до платения.

# 234
Благодаря!
А изискването за платени данъци за да се ползва данъчно облекчение за деца включва ли данък сгради, такса смет и пътен данък за кола, която е на наше име?

# 235
Здравейте! Дали някой знае как се изплаща майчинството за второ дете, ако преди то да се роди си бил пак майчинство 2-ра година?

Т.е. ако работя няколко месеца, а останалите са били 2-ра година майчинство, за новото майчинство ще ми се смята, че съм била на минимална работна заплата ли?

# 236
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Благодаря!
А изискването за платени данъци за да се ползва данъчно облекчение за деца включва ли данък сгради, такса смет и пътен данък за кола, която е на наше име?

Да, включва ги.Най-общо казано не трябва да имате никакви задължения към държавата.

# 237
И аз да попитам пак, ако някой е наясно.

Здравейте! Тази година съм използвала възстановяване на разходи от допълнително осигуряване от работата. Трябва ли да попълвам декларация за публични задължения по чл. 49? Не съм попълвала такава до сега.

# 238
  • София-Младост
Този чл.49 от къде е, за каква декларация питате?

lollytea
Изплащането е па банков път, а изчислението е на база 24 месеца ... Ако в тях влиза времето на ползване на отпуск за отгл. на дете до 2г. възраст, то то се смята на база на МРЗ.

# 239
Здравейте, може ли да попитам, ако има счетоводители в групата - по график сестра ми ще работи на 24,25, 27 и на 31 срещу 1ви нощна смяна. Не знае какво ще е заплащането, тъй като нямат достъп до счетоводството, а е от скоро във фирмата. Знаете ли на дневен надник как се смята? Примерно, ако взима на ден 50лв - по 2 ли се смята за тези 4 дни? Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт