Майчинството счетоводно - 91

• 35 899
  • 759
  •   1
Отговори
# 540
  • София-Младост
Здравейте,ако искам сега да си пусна документи за детски ми трябва бележка за доходи от 01.2021 до 12.2021 или бъркам?
Да, това е периода.
Здравейте, от фирмата твърдят че са ми подали декларацията за първата година на 10.01. Ако е така, възможно ли е да не излиза и до днес в НОИ? Последният болничен ми беше до 3.12.2021.
Благодаря.
Не е невъзможно, но ако итази седмица не я видите, поискайте им вх.номер.
Здравейте, ако се водя на работа фиктивно и си плащам да ме осигуряват на минималната работна заплата и излезна в болничен след 3 месец. По колко лева ще продължавам да плащам като съм в болничен? Моля някой запознат да ми разясни. Благодаря
Като изключим осигуровките за първите три дни, който по принцип заплаща работодателя, след това само здравна вноска.

# 541
Здравейте! Дъщеря ми се роди в 7ми месец. В момента е в неонатология. След изписването й ли ще могат да дадат бележка на таткото за бащинството. Благодаря предварително. Simple Smile

# 542
  • София-Младост
Здравейте! Дъщеря ми се роди в 7ми месец. В момента е в неонатология. След изписването й ли ще могат да дадат бележка на таткото за бащинството. Благодаря предварително. Simple Smile
Да, трябва да си я поискате просто отболницата.
Късмет за вас и бебето!

# 543
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Да - чл.163 ал.8 от КТ
(Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.06.2017 г.) Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение.

# 544
Здравейте,
Обезщетението за бременност и след това за отглеждане на дете ,само по банкова сметка ли може да се изплаща или има и други варианти?
Благодаря предварително!

# 545
  • София-Младост
Само  по банкова сметка.

# 546

Имам и едно такова питане: имаш 2 год общ трудов стаж, но от последната ти работа на договор са минали 2 години, в които не си внасял здравни осигуровки.
Намираш фиктивно работодател, подписвате договор, водиш се на работа 2-3 месеца и излизаш в болничен заради бременността.
Това, че не си плащал здравни осигуровки в последните години има ли нещо общо с изплащането на болничните или там е важно само осигуряването последните 18м?
Изобщо трябва ли да се наплатят тези здравни?

Дано да съм го обяснила правилно, че казуса не е мой и препредаванщм.
Благодаря

# 547
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Към момента неплатените здравни нямат общо с болничните.
Посещенията за лекар и болница имат общо със здравните осигуровки.Съответно с прекъснати права лицето трябва да се следи на "частно" и да плаща за всичко по ценова листа за пациента без здравноосигурителни права.

# 548
Здравейте, имам момченце на 1г.8м ще започвам работа ще мога ли да получавам 50٪ от оставащото ми майчинство ако се преместя в друга фирма?

# 549
  • София-Младост
Здравейте, имам момченце на 1г.8м ще започвам работа ще мога ли да получавам 50٪ от оставащото ми майчинство ако се преместя в друга фирма?
Да, но трябва да си подадете необходимите документи.

# 550
Здравейте, Столична община тази година дали има еднократна помощ за новородено дете?

# 551
  • София-Младост
Здравейте, Столична община тази година дали има еднократна помощ за новородено дете?
Аз не помня някога да е имало в София такава допълнителна помощ.

# 552
Може ли да ми обясните какви са те и къде трябва да ги подам?

# 553
  • Sofia
Здравейте,
45-дневния болничен преди раждане ми се пада на 15-ти число. Но аз бих искала да си изкарам месеца до край и да излезна в майчинство от 1-во число на следващия месец.
Работодателят може ли да ме задължи да излезна в майчинство още от първия ден на 45-дневния болничен? Ако искам да излезна в майчинство от 1-во число на следващия месец, това означава ли, че АГ трябва да ми издаде болничен от тази дата? Има ли това право - да скъсява 45-дневния болничен?
Благодаря!

# 554
  • София-Младост
Може ли да ми обясните какви са те и къде трябва да ги подам?
До новия работодател
https://www.nssi.bg/images/bg/users/forms/benefits/pril8_2019.doc

Здравейте,
45-дневния болничен преди раждане ми се пада на 15-ти число. Но аз бих искала да си изкарам месеца до край и да излезна в майчинство от 1-во число на следващия месец.
Работодателят може ли да ме задължи да излезна в майчинство още от първия ден на 45-дневния болничен? Ако искам да излезна в майчинство от 1-во число на следващия месец, това означава ли, че АГ трябва да ми издаде болничен от тази дата? Има ли това право - да скъсява 45-дневния болничен?
Благодаря!
Работодателя не може да те задължи.
Уведомете АГ, че ще работите до първото число и да ви издаде болничния по-късно. Тези дни ги губите.

Общи условия

Активация на акаунт