Майчинството счетоводно - 91

• 35 919
  • 759
  •   1
Отговори
# 525
45 дневният ми болничен (от 11.12) е подаден от лекар на 15ти, но при справка в НОИ не е подаден от работодател. Счетоводството ми казват, че са го подали, но не са платили осигуровките за Декември и за това можело да има забавяне.. какъв срок имат те да го подадат и в случай, че не го спазят какво мога да направя аз?

# 526
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
Бременна съм 37+0 гс и днес влизах в сайта на НОИ.
Не знам какво обезщетение ще получавам и се опитах да проверя,но ми излезе следното съобщение:

Така излиза, когато вече е подаден 45-дневния болничен в НОИ и не може да се сметне в системата.Пробвайте с калкулатора на кик инфо.

45 дневният ми болничен (от 11.12) е подаден от лекар на 15ти, но при справка в НОИ не е подаден от работодател. Счетоводството ми казват, че са го подали, но не са платили осигуровките за Декември и за това можело да има забавяне.. какъв срок имат те да го подадат и в случай, че не го спазят какво мога да направя аз?

Плащането на осигуровките няма нищо общо с болничния от поне 5 години.Поискайте входящ номер от счетоводството, за да сте сигурна че е подаден.Ако е подаден тази седмица, може още да не излиза в системата.

# 527
Здравейте. Моят въпрос е следния.
Какъв документ трябва да подам, че детето ми започва присъствено да ходи на ясла?
В момента съм в платен отпуск, той е на 1 г и 3 м, а аз получавам 50 % от майчинството за втората година.
Ако от този понеделник е на ясла, нали не е късно да подам документа от същия ден, но на кого, в счетоводството на фирмата ли?

# 528
  • София-Младост
Здравейте. Моят въпрос е следния.
Какъв документ трябва да подам, че детето ми започва присъствено да ходи на ясла?
В момента съм в платен отпуск, той е на 1 г и 3 м, а аз получавам 50 % от майчинството за втората година.
Ако от този понеделник е на ясла, нали не е късно да подам документа от същия ден, но на кого, в счетоводството на фирмата ли?
Не ги интересува, че детето ви започва ясла. Вие сте прекратили отпуска за отглеждане на дете, получавате 50 % от обезщетението. Посещението на ясла няма да промени  нищо сегашното ви положение. Когато ви свърши платения отпуск, се връщате на работа.

# 529
Благодаря, Ала-Бала, но не трябва ли да информирам, че тръгва на ясла, за да ми бъдат спрени тези 50%?
И друго, ако реша на даден етап мога ли да се върна пак по майчинство до навършване на 2 г на детето?

# 530
Не се спират, въпреки че детето е на ясла, до навършване на 2 год.

# 531
  • София-Младост
Благодаря, Ала-Бала, но не трябва ли да информирам, че тръгва на ясла, за да ми бъдат спрени тези 50%?
И друго, ако реша на даден етап мога ли да се върна пак по майчинство до навършване на 2 г на детето?
Не се спират,  асе дават докато детето навърши 2 г. възраст.
Да, можете. Но пък трябва да отпишете детето от ясла.

# 532
Здравейте, моля към майките, които са втора година майчинство- в момента 380 или 650лв получавате?

# 533
Здравейте! Моля ако може някой да ми каже, дали правилно съм разбрала и разрешил своят казус или бъркам някъде.
 Имам трудов стаж 10 години без прекъсване. Следват 4 годи в които не съм работила на трудов договор, защото записах да уча в редовна форма на обучение.
 Завърших и започнах работа (стаж), осигуряваха ме на 4 часа в продължение на една година. Впоследствие успях да започна редовно работа, но за съжаление покрай Ковид ситуацията останах без работа и без право на борса.
 Без работа съм от близо година, през това време забременях и съм в трети месец. Ще започна работа на трудов договор през февруари. Работодателите са запознати с това, че съм бременна.

От прочетеното на първа страница разбирам, че ще имам право на майчински, в размер на минималната работна заплата. Правилно ли съм разбрала или греша?

# 534
Здравейте! Моля ако може някой да ми каже, дали правилно съм разбрала и разрешил своят казус или бъркам някъде.
 Имам трудов стаж 10 години без прекъсване. Следват 4 годи в които не съм работила на трудов договор, защото записах да уча в редовна форма на обучение.
 Завърших и започнах работа (стаж), осигуряваха ме на 4 часа в продължение на една година. Впоследствие успях да започна редовно работа, но за съжаление покрай Ковид ситуацията останах без работа и без право на борса.
 Без работа съм от близо година, през това време забременях и съм в трети месец. Ще започна работа на трудов договор през февруари. Работодателите са запознати с това, че съм бременна.

От прочетеното на първа страница разбирам, че ще имам право на майчински, в размер на минималната работна заплата. Правилно ли съм разбрала или греша?

Щом ще си на трудов договор, ще имаш право на 2 години майчинство, тъй като имаш достатъчно трудов стаж през живота си.Изчислява се на база дохода от предходните 24 месеца спрямо 45-дневния болничен, но първата година не може да е по-малко от МРЗ.

# 535
Момичета, ако майката има общ трудов стаж 2 год. Но през годините се е осигурявала на различни по размер минимални работни заплати, какъв ще е размера на обезщетението. Минималната РЗ за момента или пак ще е пропорционално на внесените осигуровки?

# 536
Точно преди постът ти съм отговорила...
Няма да е по-малко от актуалната МРЗ.

# 537
Здравейте, ако се водя на работа фиктивно и си плащам да ме осигуряват на минималната работна заплата и излезна в болничен след 3 месец. По колко лева ще продължавам да плащам като съм в болничен? Моля някой запознат да ми разясни. Благодаря

# 538
Здравейте, от фирмата твърдят че са ми подали декларацията за първата година на 10.01. Ако е така, възможно ли е да не излиза и до днес в НОИ? Последният болничен ми беше до 3.12.2021.
Благодаря.

# 539
  • Бургас
Здравейте,ако искам сега да си пусна документи за детски ми трябва бележка за доходи от 01.2021 до 12.2021 или бъркам?

Общи условия

Активация на акаунт