Майчинството счетоводно - 91

• 35 931
  • 759
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте!
Предварително се извинявам, ако темата е обсъждана! Интересува ме колко е продължителността на майчинството за четвърто дете? Попаднах на текст от КТ, в който пишеше, че е две години за първо, второ и трето дете и по 6 месеца за всяко следващо дете. Правилно ли разбирам, че след навършване на 6 месеца на детето, не ми се полага никакво обезщетение? Трудово осигурена съм.

Цитирайте по кой член от КТ е.

Чл. 164, ал.1 от КТ

# 511
  • София-Младост
Беше преди така...сега е :
Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
Чл. 164. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) След използване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст.

# 512
Беше преди така...сега е :
Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
Чл. 164. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) След използване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст.
Благодаря за отговора!
Значи към момента, независимо от поредността на детето, мога да ползвам отпуск до 2-годишна възраст на детето? Правилно ли Ви разбрах?

# 513
  • София-Младост
Да. Поне това пише в КТ.

# 514
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Именно, чели сте стара информация.
Линк към актуалния закон и сама може да видите какво пише в чл.164 на КТ:

https://www.lex.bg/laws/ldoc/1594373121

# 515
Вчера проверявайки с ПИК кода какво се случва с третия ми болничен за бременност и майчинство, видях че е подаден на 10.01.21:и че в момента се обработва. Тази сутрин отново влязох да видя какво става,дали ще има дата за изплащането му, реда с информация за този болничен вече го няма и седи последния изплатен. Каква може да е причината?

# 516
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Вчера проверявайки с ПИК кода какво се случва с третия ми болничен за бременност и майчинство, видях че е подаден на 10.01.21:и че в момента се обработва. Тази сутрин отново влязох да видя какво става,дали ще има дата за изплащането му, реда с информация за този болничен вече го няма и седи последния изплатен. Каква може да е причината?

Актуализация в системите на НОИ...НАП актуализираха до 10.01.2022г.НОИ нямам идея кога ще се оправят.

# 517
Здравейте!Кое приложение се попълва за първата година майчинство след последния болничен,понеже се обърквам в сайта на НОИ.?Тази,която е Приложение номер 1 или номер 2?Благодаря!

# 518
Здравейте,
Бременна съм 37+0 гс и днес влизах в сайта на НОИ.
Не знам какво обезщетение ще получавам и се опитах да проверя,но ми излезе следното съобщение:

# 519
Здравейте,
Бих искала да прехвърля майчинството за отглеждане на дете до 1 г на майка ми. Когато детето стане на 6 мес, майка ми ще е записана в Бюрото по труда. Имам ли право да прехвърля майчинство на нея до навършване на 1 г на детето? А мога ли до 2 год? Благодаря!

# 520
Здравейте,
Бих искала да прехвърля майчинството за отглеждане на дете до 1 г на майка ми. Когато детето стане на 6 мес, майка ми ще е записана в Бюрото по труда. Имам ли право да прехвърля майчинство на нея до навършване на 1 г на детето? А мога ли до 2 год? Благодаря!
Майка ти трябва да е на трудов договор, за да й прехвърлиш майчинството. В случая, нямаш право.

# 521
На баба се прехвърля след изтичане на отпуска до 410 дни т. Е след 1вата година. До тогава на баща.

# 522
  • София-Младост
Здравейте!Кое приложение се попълва за първата година майчинство след последния болничен,понеже се обърквам в сайта на НОИ.?Тази,която е Приложение номер 1 или номер 2?Благодаря!
2

# 523
при предаване на 45-дневния болничен към работодател подава ли се и още нещо от сорта на молба и прочие?

# 524

Общи условия

Активация на акаунт